ZOETE ZACHTE BROODJES

Ingrediënten (10 stuks)
.

Voor het deeg:
.
  • 600 gr. bloem
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 1 eiwit (eidooier apart houden)
  • 1.5 tl zout
  • 3 etl. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Extra:
.
  • smeerboter, op kamertemperatuur
  • 1 eidooier
  • 1 tl. melk
  • donkere sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Het bereiden van het deeg:
.
  1. Giet de lauwwarme melk in de kom en voeg het ei, eiwit, kristalsuiker, vanillesuiker en de gedroogde gist erbij.
  2. Giet de zonnebloemolie erbij en mix het mengsel dan even samen met een garde.
  3. Bevestig de kom op de keukenmachine en schep de helft van de bloem in stappen toe bij de natte ingrediënten en kneed het deeg door op middelhoge snelheid samen.
  4. Voeg het zout en de overige bloem erbij en kneed het deeg voor zeker 3 a 5 minuten op hoge snelheid tot een mooi soepel deeg.
  5. Stort het deeg op je werkblad en kneed het deeg nog even door met ongeveer 1 theelepel zonnebloemolie.
  6. Vet een kom in met wat zonnebloemolie en plaats het deeg in de kom. Dek de kom af en laat het deeg voor zeker 60 minuten rijzen op een warme plek in huis.

Broodjes vormen en afbakken:
.
  1. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld druk je de lucht uit het deeg en stort je het deeg op je werkblad.
  2. Verdeel het deeg tot ongeveer 12 gelijke bolletjes en dek elke gevormd bolletje deeg af met plasticfolie.
  3. Verdeel bovenop een bolletje deeg ongeveer een halve theelepel smeerboter en druk het bolletje deeg uit tot een ronde platte plak.
  4. Rol het deeg vanaf de onderkant mooi strak naar boven en rol vervolgens het staafje deeg in de breedte nog ietsjes uit.
  5. Plaats het gevormde staafje deeg op je bekleedde bakplaat en werk op dezelfde manier het andere bolletje deeg.
  6. Plaats de twee staafjes deeg naast elkaar en druk de bovenzijde goed samen.
  7. Wikkel het deeg om elkaar heen, druk de uiteinde goed aan en vorm het deeg tot een cirkel. Zie video voor een duidelijker uitleg.
  8. Plaats het deeg op de bakplaat, strijk het deeg in met het ei/melk mengsel en strooi er wat sesamzaadjes bovenop.
  9. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30 a 40 minuten mooi goudbruin en gaar.
  10. Serveer deze heerlijke zachte broodjes voor het ontbijt, lunch of lekker bij de soep en geniet er lekker van!
Extra tips&trics:
.
  • Als je verse gist gebruikt, dan heb je de helft van het blokje gist nodig.
  • Voeg zout nooit direct toe bij gist, want zout zal ervoor zorgen dat de gist niet meer zijn werk kan doen omdat het zout de gistcellen vernietigt.
  • Als het deeg nog te plakkerig is voeg je er ongeveer 2 eetlepels bloem bij en kneed je het deeg nog even door.
  • Je kunt het deeg altijd vullen met bijvoorbeeld fetakaas of met enkel kaas.

 

108 antwoorden
      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Alaikoem salaam Selma,

        Als het deeg te plakkerig is kun je er ongeveer 2 eetlepels bloem bijdoen en het deeg weer even doorkneden. Daarna kneed je het deeg nog even met wat zonnebloemolie en dan mag het gaan rijzen. Xx

  1. Mina
    Mina zegt:

    Salaam waleykom Fatima,
    Weer een heerlijk recept ma sha Allah! Ik heb een vraagje, want hoe bewaar je de broodjes zodat ze nog zacht blijven en hoe warm je ze op?
    Xxx

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Mina,

      Je kunt de broodjes afdekken met plasticfolie en met een theedoek. Zo blijven ze altijd lekker zacht. Je kunt de broodjes ook invriezen. Dit doe je nadat de broodjes uit de oven komen en je ze voor ongeveer 10 minuten hebt laten afkoelen. Als je de broodjes uit de oven haalt kun je ze weer voor 10 minuten verwarmen in de oven op 100 graden.❤️

      Beantwoorden
  2. Nadia
    Nadia zegt:

    Hey Fatima , hoeveel gr zit er in je zakje gedroogde gist ? Ik heb hier zakjes van 7gr en 12gr. Welke hoeveelheid moet ik nu gebruiken? Alvast bedankt voor je respons 😊

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Jazeker, je kunt de broodjes invriezen. Dit doe je nadat de broodjes uit de oven komen en je ze voor ongeveer 10 minuten hebt laten afkoelen. Als je de broodjes uit de oven haalt kun je ze weer voor 10 minuten verwarmen in de oven op 100 graden.❤️

      Beantwoorden
  3. Siham
    Siham zegt:

    salam lieverd bedankt voor je heerlijke recepten die je met ons deelt ik had een vraagje ik heb geen keukenmachine ik kan het deeg ook gewoon met de hand kneden toch. ik heb wel broodmachine maar ik weet niet of het gaat lukken voor deze broodjes hoor van je xx

    Beantwoorden
      • Leyla
        Leyla zegt:

        Danku maar als je zegt maakt twaalf bolletjes en gebruikt twee per broodje dannheb je maar 6 broodjes? War me weinig lijkt voor 600 gr bloem

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Ligt er maar net aan hoe groot jij je bolletjes maakt. Als je grote broodjes wilt dan maak je grote bollen deeg en als je kleinere broodjes wilt, dan maag je ze weer kleiner.

  4. Noor
    Noor zegt:

    Faat,

    Zien er zo lekker uit gauw is uitproberen.
    Waar laat jij, jouw deeg altijd rijzen? Is altijd zo mooi en luchtig, ik heb niet echt een warme plek in huis. Hoor graag wat tips.

    Shokran

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Dankjewel lieve Noor! Ik laat het deeg altijd rijzen in de berging, want daar is het altijd warm. Als je nou echt geen warme plek in huis hebt, dan kun je de oven even voorverwarmen op 50 graden VOO 10 minuten en dan het deeg in de oven zetten. Op deze manier rijst het deeg ook goed.❤️

      Beantwoorden
  5. Amira
    Amira zegt:

    Ik wil ze uitproberen alleen had ik een vraag als ik een paar wil invriezen hoe kan ik dat doen en als ik ze eruit haal moet ik ze dan eerst beetje laten ontdooien of gelijk opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Amira,

      Als je ze wilt invriezen dan doe je dit wanneer je de broodjes uit de oven haalt en je ze eventjes hebt laten afkoelen. Dan mag je de broodjes direct inpakken en in de diepvries stoppen. Als je ze wilt opwarmen haal je ze uit de diepvries en laat je ze even staan voor 10 minuten. Dan mogen ze de oven in voor ongeveer 10 minuten op 100 graden.❤️

      Beantwoorden
  6. Maryam
    Maryam zegt:

    Salaamu alaikoum Fatima,

    Deze broodjes zien er superlekker uit ma sha Allaah! Alleen heeft mijn zoontje koemelkallergie. Ik vroeg mij dus af of ik amandelmelk kon gebruiken?

    Beantwoorden
  7. Sofia
    Sofia zegt:

    Salam Fatima!!! Weer een heerlijk recept, as always 🙂
    Ik heb even een vraagje! Als je kaas wilt gebruiken, op welk moment voeg je het dan toe?

    Xx

    Beantwoorden
  8. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Hoi Faatje. Ziet weer weswrom heerlijk uit. 😍Ik ben ze nu aan het maken deeg is aan het rijzen. Ik had wel een vraag betreft bollen als ik ze verdeel in 12 bollen dan komen er toch 6 broodjes uit ?
    Moet ik ze niet in 24 bollen verdellen ?

    Beantwoorden
  9. Nadia
    Nadia zegt:

    Hey fatima,
    Ik heb ze gemaakt! Maar ze waren te plakkerig en heb dan bloem zitten bijvoegen. En na het bakken vond ik dat ze niet zo zacht waren. Aan wat zou dat kunnen liggen? Wat kan ik eraan doen in het vervolg?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Nadia,

      Hoe was het deeg toen je de broodjes ging vormen? Als de broodjes te droog en niet zacht waren, dan heb je er denk ik iets te veel bloem bijgedaan. Je kunt de volgende keer het deeg ook een beetje insmeren met olie en laten rijzen.

      Beantwoorden
  10. Fatima
    Fatima zegt:

    Salam alaikoum Fatima,

    Bedankt voor je lekkere recepten die je met ons deelt. Ik wil dit recept nu uitproberen, maar ik heb geen gedroogde gist thuis. Ik heb wel blokjes gist. Kan ik deze ook gebruiken? Zo ja, hoeveel gram?

    Groetjes Fatima

    Beantwoorden
  11. Hoceimagirl
    Hoceimagirl zegt:

    Hoi Faatje,

    Ik volg je blog al zo lang en je bent echt een topper, ik was altijd een kluns in de keuken maar door jouw duidelijke recepten heb ik veel meer zelfvertrouwen. Dankje wel daarvoor. Ik ga deze vandaag lekker maken yummy! Fijne iftar straks xx

    Beantwoorden
  12. Chaima
    Chaima zegt:

    Salam Fatima! Ontzettend bedankt voor nog zo’n mooi recept. Ik vroeg me af of jij een heteluchtoven hebt of een oven met boven en onderwarmte. Ik gebruik zelf een heteluchtoven maar ik weet dus niet zeker of ik de aangegeven baktijd en temperatuur aan kan houden. O

    Beantwoorden
  13. Hind
    Hind zegt:

    As Salama Alaikoum Fatima,

    De broodjes zien er super uit, ik ben ze nu aan het maken.
    Maar ik wilde vooral even zeggen dat jij echt mijn heldin bent! Zeker tijdens ramadan, vorig jaar en dit jaar ook heb ik zoveel aan jou en je blog gehad. Super bedankt voor alle inspiratie en fijne recepten met super duidelijke uitleg.
    Heel veel liefs, Hind

    Beantwoorden
  14. Amira
    Amira zegt:

    Salaam Fatima, ik heb ze uitgeprobeerd ik heb 6 broodjes eruit gehaald🙈🙈🙈 ik zie net pas dat jij er 12 uit hebt gehaald. Ik neem aan dat jij dan 24 bolletjes deeg had??

    Beantwoorden
  15. Amira
    Amira zegt:

    Helaas waren de broodjes niet zo zacht als bij jou op de video als je erop drukt hoe zou dat komen. Ik heb het laten rijzen in de oven had hem nog voorverwarmd. Moet je wel zeggen tijdens het kneden in de machine plakte de deeg en heb toen 2 A 3 eetlepels meel bij gedaan en verder laten kneden in de machine zou het daar aanliggen

    Beantwoorden
  16. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Hoi faatje.

    Ik heb ze gisteren gemaakt ze waren goed gelukt. Ze waren lekker zacht ik kreeg er 11 broodjes uit.

    Bedankt voor het lekkere recept😗

    Beantwoorden
  17. Fadoua
    Fadoua zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik zag bij jou de kitchenaid en was opslag verliefd. Ben er ook een gaan kopen
    Maar nu was ik bezig met dit recept en zette het apparaat op een wat hogere stand en hij begon een beetje te bonken, is dat normaal? Kan hij de hoeveelheid misschien niet aan? Of doe ik wat verkeerd of is het normaal?
    Ben benieuwd wat jouw ervaring is.

    Dit recept is trouwens helemaal gelukt, dank je wel daar voor.

    Groetjes Fadoua

    Beantwoorden
  18. Fadoua
    Fadoua zegt:

    Salaam Fatima,

    Door jou kitchenaid apparaat heb ik er ook een aangeschaft, ik was namelijk opslag verliefd toen ik die van jou zag.
    Alleen heb ik vandaag het recept uitgeprobeerd die hierboven staat en begon hij te bonken toen ik de snelheid verhoogde. Heb jij dat ook? Of kan hij de hoeveelheid niet aan van dit recept?
    Verder zijn de broodjes goed gelukt alleen de smaak nog, dat kan pas met Maghreb inshaAllah.
    Groetjes Fadoua

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Fadoua,

      Wat leuk! Waar heb jij je KitchenAid staan? De KitchenAid kan deze hoeveelheden zeker wel aan en zelfs het dubbele. Ik versnel de snelheid pas wanneer ik zie dat het deeg een geheel is geworden. En je kunt de KitchenAid het beste op je aanrecht zetten, zodat de keukenmachine een stevige ondergrond heeft. Bsaha met je nieuwe aankoop en je zult er heel veel plezier aan hebben inschAllah! Xx

      Beantwoorden
  19. Zoulikha
    Zoulikha zegt:

    Hi Fatima,

    Bedankt voor je heerlijke recepten. Heb vandaag de broodjes gemaakt. Even een vraagje; heb ze op 200 graden in een hete lucht oven gebakken, maar heb ze maar 22 minuten gebakken anders zouden ze te bruin worden. Doe is iets fout?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Zoulikha,

      Graag gedaan lieve schat! Gebruik jij ook echt de hetelucht functie? Ik heb deze functie ook, maar ik gebruik die nooit voor deegwaren of cakes. Ik gebruik altijd de boven/onder warmte, dus die 2 streepjes boven elkaar. Xx

      Beantwoorden
  20. Mari
    Mari zegt:

    Hoi fatima,

    Ik heb de broodjes inmiddels al 3x gemaakt maar ze zijn niet zo heel zacht. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben?

    X mc

    Beantwoorden
  21. Hayat
    Hayat zegt:

    Slm wlkm fatima, ik heb een vraagje? Moeten de broodjes niet voor een 2de keer rijzen? Dus nadat je ze gevormd hebt, en na het bestrijken en bestrooien ervan meteen de oven in of moeten ze nog een keer even rijzen voordat ze de oven in moeten? Alvast bedankt..

    Beantwoorden
  22. Hayat
    Hayat zegt:

    Slm wlkm fatima, moeten de broodjes nadat ze gevormd zijn weer rijzen voordat ze de oven in moeten?? Zo ja hoelang ongeveer?? Kijk er al naar uit om ze te maken!! Alvast bedankt.. Liefs Hayat

    Beantwoorden
  23. Umm941
    Umm941 zegt:

    Salaam alaykum. Lieve fatima
    Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik wilde vragen of je er ook chocolade broodjes van kan maken? Met dit deeg?
    Baraka Allahoe fiki.
    Ik geniet elke keer weer van je recepten en videos en instagram!!💖

    Beantwoorden
    • medina
      medina zegt:

      salam alaikoum,
      Ik heb de broodjes ook gemaakt alleen waren ze aan de buitenkant al goudbruin terwijl het deeg niet helemaal gaar is. is 200 graden niet te hoog?

      Beantwoorden
      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Alaikoem salaam Medina,

        Elke oven is weer anders, daarom zet ik het er ook altijd bij. Bij mij is 200 graden precies goed. Wat voor een oven heb je precies? Als de buitenkant al bruin is gekleurd en de binnenkant nog niet gaar is, dan is 200 graden voor jouw oven te hoog.

  24. choumicha
    choumicha zegt:

    lieve Fatima..Aid mubarek allereerst!
    wat een heerlijk recept!
    vraagje…als je geen kneedmachine hebt..wat kan ik dan t beste gebruiken?
    ik heb wel een mixer..

    Beantwoorden
  25. Jalila
    Jalila zegt:

    Selem Fatima, mag ik vragen welke smeerboter jij hiervoor gebruikt hebt. sommige smeerboter zijn wateriger als andere, vandaar. Shokran.

    Beantwoorden
  26. Manon 't Lam
    Manon 't Lam zegt:

    Hai Fatima,

    Je recept volledig gevold. Vorige week terug gekomen uit Turkije en wat miste ik deze heerlijk super zachte broodjes.
    Ik was heel blij met je recept.
    Ze komen nu net uit de oven, ze zijn krokant en niet echt luchtig..ze vallen ook heel zwaar.
    Heb jij enig idee wat ik fout heb gedaan…??

    Groetjes Manon

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Manon,

      Als de broodjes krokant zijn, dan zijn ze iets te lang gebakken. En als ze te zwaar zijn, dan is het deeg of niet goed genoeg gekneed of heeft het deeg niet lang genoeg gerezen.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  27. Louise
    Louise zegt:

    Hi Fatima,

    Wat zien die broodjes er super lekker uit.
    Kun jij aangeven wat voor soort bloem jij hiervoor gebruikt hebt?
    Bedankt voor het delen van de heerlijke recepten.

    Beantwoorden
  28. Funda
    Funda zegt:

    Gemaakt en echt super lekker! Ik heb gekruimelde turkse kaas gestrooid op het moment dat ik de bolletjes platgedrukt had en daarna gerold. Van ieder lange sliert een vormpje gemaakt en had lekker veel broodjes. Mijn deeg was zo dik geworden dat er 14 grote bolletjes uitkwamen.

    Deze broodjes kreeg ik vroeger altijd van een Marokkaanse vriendin en ik was er gek op. Ik wist alleen niet hoe het heette en hoe je het kon maken. Super blij met dit recept dus, bedankt voor je duidelijk filmpje!

    Beantwoorden
  29. Caroline
    Caroline zegt:

    Oeh. Dit zijn heerlijk luchtige broodjes. Als je ze door snijdt, lijkt het kruim op croissants. Aleen de smaak is veel lekkerder. Ik heb van elke hap genoten.
    Met 10 broodjes worden het best flinke broodjes.
    Het uitdrukken van het deeg moest ik even oefenen. Te ongeduldig en ik kreeg daardoor gaten. Wanneer je de broodjes zacht wil houden, leg je er meteen een doek overheen als ze uit de oven komen. Een bakje water in de oven schijnt ervoor te zorgen dat ze niet te droog worden. Maar niet te lang bakken! Bij mij zijn ze in de hete lucht oven op 180 graden binnen 20 minuten gaar.
    Lijkt me lekker om ze voor het uitdrukken te besmeren met knoflookboter. Maar dan geen jam erop. 🙂 Jammer dat ze zo bewerkelijk zijn. Ik maak ze de vlg x in stappen.

    Beantwoorden
  30. Fatima A.
    Fatima A. zegt:

    Dag Fatima,

    Ik zou ze eigenlijk als broodjes willen maken, in plaats van zo ingevlochte.
    Hoe doe ik dit dan. Gwn bolletjes platdrukken met boter, zonder op te rollen?

    Beantwoorden
  31. Fatima A
    Fatima A zegt:

    Salaam Fatima,

    Ik had reactie geplaatst maar vind het niet terug dus bij deze, ik wil ze graag gewoon als broodjes niet zo ingevlochten. Moet ik ze dan gewoon platdrukken met boter en dan zo de oven in?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *