ZOETE COUSCOUS MET KIP, ROZIJNEN EN UIEN

Ingrediënten: (6 personen)
.

  • 500 gr. couscous
  • 6 drumsticks (of 1 hele kip)
  • 100 gr. kikkererwten
  • 100 gr. rozijnen
  • 2 uien
  • olijfolie en zonnebloemolie
  • 1 etl. zout
  • water
Kruiden voor de kip:
.
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. zwarte peper
  • 1 tl. zout
Zoete uien en rozijnen:
.
  • 5 uien
  • 1 etl. kaneel
  • 1 tl. kristalsuiker
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de kikkererwten in een steelpannetje met een snufje zout beetgaar. Tip! Gebruik je gedroogde kikkererwten let er dan op dat je deze een dag van te voren laat weken in water.img_7576
  2. Plaats de rozijnen in een kom en giet er lauwwarm water bij. Laat de rozijnen vervolgens even weken in het water.img_7621
  3. Verhit een scheutje olijfolie in het onderste gedeelte van de couscous pan. Pel en snijd de uien in schijfjes en voeg deze samen met de drumsticks toe in de pan. Strooi er de kruiden bij en schep geheel door.img_7634 img_7683
  4. Laat de kip voor 10 minuten goed bakken en schep zo nu en dan de kip door. Giet vervolgens warm water in de pan totdat de kip net onderstaat. Laat het geheel voor ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken.img_7644
1e keer stomen:
.
  1. Voeg de gedroogde couscous toe in een ruime kom en strooi er 1 eetlepel zout overheen en besprenkel de couscous vervolgens met ongeveer 80 ml warm water. Wrijf met beide handen de couscous korrels goed los.img_7696
  2. Voeg de couscous toe in het bovenste gedeelte van de couscous pan en laat de couscous voor ongeveer 15 minuten goed stomen. Tip! Je kunt hiervoor ook een stoompan gebruiken als je geen couscous pan in huis hebt.img_7648
  3. Schep de gestoomde couscous uit de pan, plaats deze in een grote schaal en laat de couscous iets afkoelen. Besprenkel nogmaals de couscous met ongeveer 80 ml water en wrijf de korrels los met je handen.
    img_7626
2e keer stomen:
.
  1. Schep de couscous weer terug in de pan en laat de couscous nogmaals voor 15 minuten stomen.
  2. Schep dan weer de gestoomde couscous terug in de schaal en besprenkel de couscous nogmaals met ongeveer 80 ml water.
  3. Breng de couscous eventueel op smaak met wat zout. Je zult merken dat de couscous in volume zal verdubbelen.img_7671 img_7674
3e keer stomen:
.
  1. Schep de couscous weer terug in de pan en laat de couscous nogmaals voor 15 minuten stomen. In totaal stoom je de couscous dus 3 keer, zodat de couscous lekker zacht wordt en in volume verdubbelt!
Terug naar de kip/saus:
.
  1. Wanneer de kip gaar is en de saus is ingedikt voeg je de voorgekookte kikkererwten toe. img_7664
  2. Pel en snijd de overige 5 uien in dunne schijfjes en bak deze in de koekenpan kort aan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg de kruiden toe en een volle pollepel van de saus van de kip. img_7652img_7658
  3. Giet er nog 50 ml warm water bij, roer dit even door en sluit vervolgens de pan. Laat dit geheel koken voor zeker 10 minuten.img_7661img_7663
  4. Laat de rozijnen uitlekken en voeg de geweekte rozijnen toe aan de gebakken uien. Bak het geheel mee tot alles gaar is en schep zo nu en dan even alles om.img_7689
  5. Wanneer de couscous gaar is verdeel je deze mooi in een diepe schaal/bord. In de Marokkaanse cultuur wordt de couscous op een bord geserveerd en eet iedereen ook van dat ene bord, maar je kunt de couscous natuurlijk ook op aparte borden serveren als je dat liever hebt.img_7675
  6. Verdeel bovenop de couscous de drumsticks en verdeel hierover de gekookte kikkererwten en de zoete uien met rozijnen.img_7719 img_7734

En dan kunnen we aan tafel hoor! In het stomen van de couscous zit misschien wat tijd, maar geloof mij het is het echt waard! Iedereen maakt zijn couscous op een andere manier, maar mijn mama’s recept blijft zonder twijfel mijn favoriet!

Liefs,
Fatima

img_7750

img_7758

75 antwoorden
  1. Khadija
    Khadija zegt:

    Dank je voor het delen van het recept. Ik had wel een vraagje. Je hebt het over 5 uien op het laatst. Maar bij de ingrediënten staan alleen 2 uien die er in het begin in moeten bij de kip

    Beantwoorden
  2. Fatiha
    Fatiha zegt:

    Salaam oe alaykoem,

    Heel duidelijk uitgelegd! Shokran bezaf! Voor vrijdag weer ik al wat ik ga maken. Sowieso bovenstaand recept.

    Beantwoorden
    • Karima
      Karima zegt:

      Dat vroeg ik me inderdaad ook af..verder ben ik superblij met het hele duidelijke recept. Nou kan ik het eindelijk ook een keer proberen! Dank je wel

      Beantwoorden
      • Fatima
        Fatima zegt:

        Hallo Karima,

        Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik merk dat wanneer ik dit wel doe de couscous dan niet goed stoomt. Dit komt dus doordat je de zonnebloemolie er in het begin al bij doet. Daarom kies ik ervoor om de olie niet in het begin al toe te voegen en mijn couscous plakt nooit.

    • Fatima
      Fatima zegt:

      Alaikoem salaam Hasnaa,

      Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik merk dat wanneer ik dit wel doe dat de couscous dan niet goed stoomt. Dit komt dus doordat je de zonnebloemolie er in het begin al bij doet. Daarom kies ik ervoor om dit niet in het begin al te doen en mijn couscous plakt nooit.

      Beantwoorden
  3. Karima
    Karima zegt:

    Salaam wa alikom,

    Heel duidelijk alleen 1 vraagje over de uien. Je doet er dus 2 bij de kip en 3 uien bij rozijnen? Begrijp ik het goed?

    Xkarima

    Beantwoorden
  4. Leila
    Leila zegt:

    Oh my god myn lievelings gerecht ! Maschallah . Ja heel graag couscous met vlees en groenten. Superblij met jou recepten 😍 xxx

    Beantwoorden
  5. Jill
    Jill zegt:

    Kan dit ipv met couscous ook met aardappelen in partjes bijvoorbeeld? Of vind je dit zelf toch het beste met couscous?
    Ik zou het graag maken vandaag, maar heb alleen geen couscous in huis, vandaar :p

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Jill,

      Als ik heel eerlijk moet zijn heb ik deze combinatie nog nooit geproefd met aardappelen, maar wie weet is het wel lekker? Ik zeg gewoon doen hoor!

      Beantwoorden
  6. sarah
    sarah zegt:

    Hoi,

    Wat een goed recept! Denk je dat ik in plaats van de couscous stoom ook uit zo een pakje kan maken, ik gebruik dat namelijk voor couscoussalade en dat vind ik ook altijd wel goede couscous….

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo,

      Als je precies de hoeveelheid hebt gebruikt zoals mij, dan is deze verhouding goed. Maar je moet eigenlijk zout altijd naar smaak toevoegen. Zodra de couscous weer gaat stromen zal het zout verminderen.

      Beantwoorden
  7. zohra
    zohra zegt:

    Ziet er lekker uit! Zou je ook het recept van couscous met groenten willen delen? Ik wil al super lang couscous maken, alleen lijkt het mij iedere keer te veel werk en moeilijk. Jij hebt echt altijd super duidelijke recepten! Allahoema barek..

    Beantwoorden
  8. Amel
    Amel zegt:

    Vandaag voor mijn ouders en schoonouders gemaakt; veel complimenten gehad super bedankt voor je recept !! Ik ben zelf tunesisch dus dit is nieuw haha het heeft super gesmaakt

    Beantwoorden
  9. Nissrine
    Nissrine zegt:

    Fatima! Machallah wat een heerlijk recept, ik heb het recept gehalveerd omdat ik alleen ben, en dit was perfect!
    Ben alweer aan het rondneuzen wat ik vanavond met de iftar voor lekkers ga klaarmaken.. Keep up the good work, yumyum xx

    Beantwoorden
  10. Ihssane
    Ihssane zegt:

    Salaam, couscous lijkt mij zo moeilijk om te maken! Ik durf er gewoon niet aan te beginnen. Ik heb ook geen geschikte potten ervoor. In sha Allah zal ik dat eens aanschaffen. Wel super duidelijk recept! Ma sha Allah. Je bent goed! Wa Salaam Ihssane

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Ihssane,

      Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het echt niet! Je moet het gewoon eens proberen en natuurlijk zal de eerste keer wat langzaam gaan, maar hoe vaker je het maakt hoe makkelijker het wordt.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  11. Steffi
    Steffi zegt:

    Hallo Fatima,

    Je legt alles zo duidelijk uit, echt fijn.
    Heel erg bedankt voor al je moeite.
    Dankzij jou kan ik als Belgische bekeerling mijn man steeds weer verrassen met ‘marokkaanse’ gerechten.

    Groetjes,
    Steffi

    Beantwoorden
  12. Farah
    Farah zegt:

    Hoi Fatima

    Ik wil dit gerecht voor aanstaande vrijdag maken Insha’Allah mijn vraag is welke pak couscous gebruik je, soms gebruik ik wel is die pak bij ah dan strooi je de couscous in kokend water en 5 min dan is het klaar voor salades is het wel lekker.
    Top gerechten heb je als ik het ff niet meer weet kijk ik op je site en voor ik weet sta ik weer lekker te koken..👍 Sokran voor het delen van je gerechten

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Farah,

      Dankjewel lieve schat! Ik gebruik altijd couscous van het merk ‘Dari’ Deze couscous is verkrijgbaar bij de Marokkaanse of Turkse slager. Zelf heb ik nog nooit de couscous van de Albert Heijn gebruikt. Xx

      Beantwoorden
  13. Chahrazad
    Chahrazad zegt:

    Lieve Fatima.

    Mijn eerste keer en super goed gelukt. Schoonfamilie stond versteld zo heerlijk was het. Bedankt voor het delen en duidelijke uitleg.

    Liefs,
    ChahraZad

    Beantwoorden
  14. Latifa
    Latifa zegt:

    Hallo,

    Ik heb nog nooit couscous gemaakt en via het gewoon proberen. Voor mijzelf en man.
    Zal ik dan 250 gram couscous gebruiken?
    Wil eerst kijken of dat gaat lukken. En klopt het dat je geen zonnebloemolie gebruikt bij couscous?
    Maakt het uit welke merk couscous je gebruikt?
    Sorry voor de vele vragen!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Latifa,

      Ja hoor je kunt altijd minder couscous nemen. Ik raad je de couscous aan van het merk Dari. Zelf gebruik ik geen olie in de gestoomde couscous, maar sommige doen dit weer wel. Succes en je mag altijd zoveel vragen als nodig is hoor. Xx

      Beantwoorden
  15. Sophia
    Sophia zegt:

    Hallo Fatima,
    Complimenten voor de super mooie site en bovenal de duidelijke uitleg van de recepten.
    Ik volg je al jaren (Maroc.nl) en ik heb dan ook al heel wat recepten van je gemaakt. Vandaag is de zoete-couscous-met-kip-rozijnen-en-uien aan de beurt. Lijkt me heerlijk! Ik maak anders altijd de couscous met groenten maar dit lijkt me
    een lekkere variatie.
    Succes met het uitbrengen van je boek!
    Hartelijke groet,
    Joke Sophia

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *