ZACHTE MAROKKAANSE BROODJES

Van het bakken van brood kan ik echt volop genieten! Je hebt natuurlijk even wat geduld nodig om het deeg goed te laten rijzen, maar dan heb je uiteindelijk ook zeker wat lekkers! Deze broodjes zijn zo ontzettend zacht en luchtig en zelfs de volgende dag zijn ze nog lekker zacht, dus ideaal als je ze van tevoren wilt bakken voor bijvoorbeeld het ontbijt of voor de lunch.

Ingrediënten: (6 stuks)
,
Voor het deeg:
,
  • 500 gr. bloem
  • 150 gr. fijne griesmeel
  • 1 etl. melkpoeder
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 etl. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 30 gr. smeerboter
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 1 tl. zout
Extra:
,
  • sesamzaadjes
  • maanzaad
  • 1 ei
Bereiding:
,
Stap 1.
,

Meng in een ruime kom de bloem, griesmeel, melkpoeder, gedroogde gist, kristalsuiker en de vanillesuiker samen. Klop het ei in een aparte kom los en voeg het eimengsel samen met de zonnebloemolie en de smeerboter in de kom. Meng dit goed samen, mix het zout bij de melk en giet de melk in stappen in de kom en kneed ondertussen het deeg op hoge snelheid door. Met de keukenmachine kneed ik het deeg in totaal voor zeker 2 minuten op hoge snelheid (Kitchenaid stand 10). Stort het deeg op je werkblad, kneed het nog even door met de hand en laat het deeg in dezelfde kom rijzen voor zeker 60 minuten.

Stap 2.
.

Stort na 60 minuten het deeg uit de kom en vorm er bolletjes deeg van. Dek de bolletjes deeg af en laat het deeg rusten voor 30 minuten. Druk vervolgens elk bolletje deeg plat tot een dikte van ongeveer 1 cm en dek het deeg nogmaals af voor 30 minuten.

Stap 3.
.

Snijd vervolgens in elk schijfje deeg met een scherp mesje sneetjes in het deeg of prik er met een vork gaatjes in. Klop het ei los, smeer elk plakje deeg in met het eimengsel en strooi er maanzaad en sesamzaad overheen. Bak de broodjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten mooi lichtbruin en gaar. Je kunt de broodjes direct na het bakken aan de bovenkant insmeren met een beetje gesmolten roomboter voor een mooie glans, maar dit hoeft niet.

Extra tips&trics:
.
  • Elk bloem en griesmeel heeft een andere structuur, dus giet het water er altijd in stappen bij. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen of je meer of minder water nodig hebt.
  • Hoe groter je de bolletjes deeg maakt hoe groter de broodjes worden na het bakken.
  • Je kunt de broodjes invriezen als ze nog lauwwarm zijn.

Liefs,
Fatima

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima of #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

54 antwoorden
  1. Noa
    Noa zegt:

    Hoi, ik heb jouw cheesecake recept gemaakt maar dan in een grote versie en uit de oven heb ik hem laten koelen en is ie gescheurt. Had ik hem dan in de oven moeten laten koelen?

    Beantwoorden
      • Noa
        Noa zegt:

        Hoi Fatima

        In de oven was hij niet gescheurd. Ik heb de oven uit gezet en in de keuken laten koelen. In de over waren lichte scheurtjes aan de zijkant en in het midden niet.

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Noa,

        Je kunt de volgende keer de cheesecake even in de oven laten afkoelen met de ovendeur op een kiertje. Ik las ergens dat dit scheuren voorkomt. Maar goed je kunt de cheesecake natuurlijk aan de bovenkant altijd garneren zodat je het niet ziet hihi.

    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Ahlam,

      Ja, hoor kan ook. Zelf gebruik ik de hete lucht functie niet, maar je kunt 180 graden aanhouden. Let ondertussen wel goed op de broodjes, omdat elke oven toch weer anders is.

      Beantwoorden
  2. Umaira
    Umaira zegt:

    Ik heb geen vragen wat betreft je geweldige recept, ik wil je alleen zeggen dat ik het echt top vind dat je iedereens berichten beantwoordt… en de reden hiervan is dat er personen zijn niet dat niet doen.
    Al je recepten zijn echt yummy hoor ❤ ?

    Beantwoorden
  3. Cher
    Cher zegt:

    Ik heb geen keukenmachine.. dus dan moet ik gaan kneden denk ik? Hoelang moet je dan kneden, hoe is dan de werkwijze als je geen keukenmachine hebt?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Cher,

      Dan dien je het deeg inderdaad met de hand te kneden. Met de hand ben je zeker 5 a 8 minuten bezig met kneden. Je volgt gewoon precies dezelfde stappen alleen ben je dan langer bezig met kneden.

      Beantwoorden
  4. Shila
    Shila zegt:

    Asalam aleikhum lieve Fatima
    Ik had alleen een kleine vraagje kun je inplaats van koffiecremer ook Nido melkpoeder gebruiken
    Alvast shukraan

    Beantwoorden
      • Naila
        Naila zegt:

        Ah top!! Dank je 🙂 en als je ze uit de vriezer haalt dan ontdooien en nog even in de oven opwarmen?

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Klopt, even laten ontdooien en dan voor ongeveer 5 minuten op 100 grafen rustig laten opwarmen. Temperatuur niet wl te warm zetten, want anders worden de broodjes droog en hard.❤️

  5. Danielle
    Danielle zegt:

    Hee Fatima,

    Door tijdgebrek wil ik de broodjes savonds klaarmaken en sochtends in de oven doen. Kan ik ze langer als 30 min laten rusten voor ze in de oven gaan?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Danielle,

      Je kunt de broodjes prima een dag of avond van tevoren afbakken en de volgende dag op 100 graden voor 5 a 8 minuten opwarmen. Ook dan zijn ze nog lekker zacht en luchtig. Je dekt de broodjes nadat ze zijn afgekoeld met een plastic zak en vervolgens met een theedoek.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  6. Trésor
    Trésor zegt:

    Als Nederlandse vrouw maak ik regelmatig een recept van jou voor mijn lieve Marokkaanse man. Deze broodjes vandaag voor het eerst gemaakt en net als de andere recepten een groot succes! Dank je wel voor de duidelijke omschrijving☺️

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *