VANILLEPUDDING MET KARAMELSAUS

Iedereen kent waarschijnlijk wel de lekkere vanillepudding toetjes die je in verschillende supermarkten kunt vinden. Zelf ben ik een enorme fan van deze toetjes, maar maak ik ze eerlijk gezegd bijna nooit zelf. Nou maakt mijn lieve oma deze toetjes altijd wanneer we bij haar op bezoek zijn en de zelfgemaakte toetjes smaken zoveel lekkerder! In Marokko worden deze toetjes ‘Flan’ genoemd. Nou ben ik afgelopen week aan de slag gegaan met dit toetje en ik ben van plan om ze voortaan altijd zelf te maken! Ook deze week staan ze alweer in de koelkast!

INGREDIËNTEN (4 stuks)

  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 2 eigele
  • 80 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 tl. vanille extract (kun je weglaten)
Karamelsaus
  • 80 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 etl. water

Bereidingswijze:

  1. Voeg de kristalsuiker en de vanillesuiker toe in het steelpannetje en giet het water erbij.
  2. Draai het steelpannetje in het rond en laat de suiker geheel op middelmatig vuur oplossen. Wanneer de suiker bruin is gekleurd pak je het steelpannetje voorzichtig weer op en draai je deze in het rond. Doet dit wel voorzichtig, want de karamelsaus is super heet!
  3. Giet de karamelsaus wanneer deze nog lekker vloeibaar is direct in de schaaltjes en zet de schaaltjes even opzij.
  4. Voeg de eieren in de kom en voeg ook het eigeel erbij. Strooi de kristalsuiker ook in de kom en mix het geheel samen tot er een mooi lichtgeel mengsel ontstaat.
  5. Giet de melk in het steelpannetje en voeg de vanille extract erbij.
  6. Roer even samen en laat de melk op laag vuur even warm worden, maar let er wel op dat de melk niet gaat koken!
  7. Giet de melk vervolgens in kleine stappen bij het eimengsel in de kom en mix ondertussen flink door met de garde.
  8. Plaats een zeef boven een maatbeker en giet het mengsel erdoorheen.
  9. Vul vervolgens alle schaaltjes tot net onder de rand vol met het mengsel.
  10. Plaats de vormpjes voorzichtig in een ovenschaal en giet via de zijkant voorzichtig kokend water in de ovenschaal tot net onder de rand van de schaaltjes.
  11. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie, zodat de vanillepudding niet snel donkerbruin zal bakken. Aan de zijkant kun je een kleine opening maken.
  12. Bak de vanillepudding in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 45 minuten gaar. De vanillepudding is gaar wanneer de binnenkant niet meer nat is.
  13. Wanneer de vanillepudding gaar is laat je deze voor 15 minuten op kamertemperatuur komen. Daarna plaats je de schaaltjes voor zeker 2 uur de koelkast in.
  14. Ga je met een scherp mesje langs de zijkanten van het schaaltje.
  15. Plaats een bord bovenop en draai deze direct om, zodat de vanillepudding er direct uit kan glijden.

Een onwijs lekker en vooral luchtig toetje die je voor elk gelegenheid kunt serveren! Serveer de vanillepudding toetjes lekker koud, met bijvoorbeeld wat vers fruit of een toefje slagroom. De ingrediënten voor dit toetje heb je als het goed is altijd wel in de koelkast staan, dus probeer het zeker eens uit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Extra tips&trics
  • De karamelsaus wordt best snel hard, dus giet deze dan ook direct in de schaaltjes wanneer de karamelsaus nog vloeibaar is.
  • Giet het kokend water erbij wanneer je de ovenschaal in de oven hebt staan, zodat je niet met de ovenschaal naar de oven hoeft te lopen!
  • Verwijder de aluminiumfolie voorzichtig van de ovenschaal. Op het moment dat je dit doet ontsnapt er namelijk warme stoom uit de schaal.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

57 antwoorden
  1. Imane
    Imane zegt:

    Ziet er zeker lekker uit! Het doet mij ook aan mijn eigen oma denken haha die maakte dit vroeger altijd! Maar.. wat is nou vanille extract? Dat kleine flesje van dokter oetker waar aroma opstaat toch? Liefs, Imane

    Beantwoorden
      • SBZ
        SBZ zegt:

        Hallo Fatima! Weer een super leuk recept/video!

        Waar haal jij je vanille extract dan?

        xx SBZ

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Dankjewel hoor! De vanille extract die ik gebruik kocht ik op Zanzibar, maar eerlijk gezegd weet ik nog steeds nirt waar je in Nederland alcohol vrije vanille extract kunt kopen.

      • Imane
        Imane zegt:

        Maar waar koop jij de vanille extract? Oeps, wist ik niet, gelukkig nog niet gebruikt. En waar heb jij die kleine schaaltjes gehaald? Xx

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Imane,

        De schaaltjes komen van de Action lieverd. En de vanille extract die ik gebruik heb ik op Zanzibar (helaas is dat voor nu te ver haha) gekocht. Xx

  2. Daniëlle
    Daniëlle zegt:

    Hoi hoi, vandaag gemaakt maar…waarom zeef je de vla? Er bleef bij mij niks in de zeef zitten. En bij mij bleef de caramellaag in mijn potje zitten…was een stevig suikerlaagje geworden. En mijn pudding was niet stevig genoeg…maar de smaak…was super! Bedankt voor het delen!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      hi Daniëllie,

      Ik zeef het mengsel, omdat er soms toch iets van de eieren achterblijft in de zeef. Dus voor de zekerheid zeef ik het altijd haha. De karamel wordt echt snel hard, dus wanneer deze bruin genoeg is geworden moet je de saus ook echt direct in de schaaltjes gieten. Wanneer je de toetjes uit de schaaltjes klopt, blijf ook bij mij altijd wel wat karamelsaus achter in de schaaltjes. Hoe lang heb je de vanillepudding in de koelkast laten staan?

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
      • Daniëlle
        Daniëlle zegt:

        Ik had de caramel meteen in de schaaltjes gegoten maar er bleef idd een restje achter in het schaaltje en wat betreft de tijd vd pudding in de koelkast…misschien niet de volle twee uur bedenk ik mij nu…hihi Bedankt voor je reactie! Ga het zeker nog een keer maken!

  3. Mine
    Mine zegt:

    Heyy heb geen fijne kristalsuiker thuis. Kan ik de gewone kristalsuiker gebruiken voor de caramel. En kan ik.vanillesuiker gebruiken voor de puding in plaats van extract

    Beantwoorden
  4. Sabiha
    Sabiha zegt:

    Selaam alaikoum lieve faatje. Ik heb het ook gmaakt heeelijk was die. Ik wil je vragen of je ook gecondenceerde melk kan gebruiken ? Ik hpop. Gauw een reactie van je te ontvangen. Liefs , Sabiha

    Beantwoorden
  5. Siham
    Siham zegt:

    Salaam faatje, ik heb een vraagje. Kun je die flan van die kleine blauwe pakjes weet je wel ook gebruiken ipv die van Dr. Oetker? Hoor van je xx

    Beantwoorden
  6. Maya
    Maya zegt:

    Hoi faat,

    Heb even een vraagje gebruik je in totaal 3 eieren en dan nog extra eieren voor het eigeel.. of is dat inclusief de 3 eieren. Alvast bedankt

    Beantwoorden
  7. Moslima
    Moslima zegt:

    Hoeveel schaaltjes is dit recept voor dat zie ik nergens terug of kijk ik eroverheen en hoeveel saus giet je in het schaaltje ?

    Beantwoorden
  8. Yo
    Yo zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb met kerst een aantal recepten van jou uitgeprobeerd, waaronder de karamelpudding en ze waren heerlijk!

    Vanwege het overvloed aan eten en toetjes is er nog wat van de karamelpudding over. Ik was benieuwd hoelang de pudding bewaard kan worden?

    Alvast een fijne jaarwisseling!

    Groetjes

    Beantwoorden
  9. Sema
    Sema zegt:

    Hoihoi,

    Ik wil dit recept graag uitproberen, maar heb een vraagje. Op welk ovenstand moet de pudding gebakken worden?

    Groetjes,

    Sema

    Beantwoorden
  10. Sema
    Sema zegt:

    Hoi,

    Vraagje als ik het in een tulband wil maken is dan de hoeveelheid van jou goed? En hoe moet ik dan een tulband in een schaal met water doen? Schaal is veel lager dan een tulband?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Sema,

      Je kunt de pudding wel in een tulband maken, maar hebt wel een schaal/bak met water nodig die net zo hoog is als de tulband zelf anders zal de pudding niet mooi bakken. Je zou bijvoorbeeld een ruime soeppan kunnen gebruiken (van aluminium die in de oven kan) en hier de tulband vorm in zetten? Succes! Xx

      Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Als de pudding uit de oven is laat je deze voor 15 minuten afkoelen tot kamertemperatuur en dan gaat de pudding voor zeker 2 uur de koelkast in. Dan kun je de pudding uit de vorm halen. Succes! Xx

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter op Mine Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *