TURKSE RIJST – UIT DE KEUKEN VAN ZARTOINTHEKITCHEN

Turkse rijst is zonder twijfel een van mijn favoriete bijgerechten en als het aan mij ligt eet ik het wel elke dag! Wat ik vooral lekker vind is dat de rijst en de vermicelli worden gebakken in roomboter en hierdoor krijg je dus een heerlijke romige smaak in de rijst! Het recept dat ik altijd gebruik is afkomstig van Zarife van de kookblog Zartointhekitchen en telkens weer smaakt het heerlijk! Neem zeker even een kijkje op de kookblog van Zarife voor heerlijke, Turkse recepten!

Ingrediënten (4 personen)
.

  • 1 etl. zonnebloemolie
  • 50 gr. roomboter, ongezouten
  • 2 etl. vermicelli (sehriye)
  • 200 gr. basmati rijst (1 theeglas)
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 500 ml kokend water (kan meer zijn)
  • zout naar smaak

Bereidingswijze:

Stap 1.
.

Spoel de rijst onder koud water en zet de rijst even opzij. Verhit de zonnebloemolie en de roomboter in een ruime pan en voeg de vermicelli erbij. Bak de vermicelli op middelhoog vuur mooi goudbruin voor ongeveer 2 minuten.  Schep dan de gewassen rijst erbij en schep het geheel door.

Stap 2.
.

Verkruimel de groentebouillon bij het kokend water en roer het goed samen. Giet de groentebouillon in de pan en roer de rijst in de tussentijd goed door. Let er wel op dat het water zeker 2 a 4 cm boven de rijst dient uit te steken.  Zelf voeg ik er geen extra zout bij, omdat de groentebouillon zelf al zoutig genoeg is. Sluit de pan en laat de rijst voor 15 a 20 minuten gaarkoken op middelhoog vuur. Wanneer het water getrokken is en de rijst gaar is, dan is de rijst klaar en kun je lekker gaan eten!

Extra tips&trics:
.
  • Vervang de basmati rijst door Turkse rijst.
  • De vermicelli die ik gebruik is van het merk Ankara en is te vinden bij de Turkse of Marokkaanse slager.
  • Vervang de groentebouillon eventueel door kipbouillon of enkel water.
  • Is het water getrokken, maar is de rijst nog niet gaar? Giet er dan extra kokend water bij en laat de rijst nog even doorkoken.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

47 antwoorden
  1. Nour
    Nour zegt:

    Heeeerlijk! Heb ‘m net gelijk gemaakt! Zometeen de kip met champignon roomsaus erbij maken!

    Djazaka Allah voor de heerlijke recepten! ❤️

    Beantwoorden
  2. Yousra
    Yousra zegt:

    Hee Fatima,

    Ben een trouwe volger van je. Ben namelijk geen keukenprinses en juist omdat jouw recepten zo makkelijk omschreven zijn loods je me zo door het recept heen, dank daarvoor❤️

    Welk merk rijst gebruik je voor dit recept?

    Beantwoorden
  3. Meriam
    Meriam zegt:

    Hoi Fatima,

    Zojuist de rijst gemaakt, maar hij is te plakkerig en niet droog. Ik heb me gehouden aan de maten. Ik vond 700 ml water al teveel voor een theeglas rijst (dit zijn namelijk 3 theeglazen water) maar ik dacht, omdat er ook een beetje vermicelli bij zat dat dit wel nodig was. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    Beantwoorden
  4. Karima
    Karima zegt:

    Sorry Fatima maar 700 ml water is echt te veeel. Dat is 2 glas rijst met meer dan 3 glazen water? Misschien dat jij een apart soort rijst hebt die lang moet koken. Maar meeste rijst hoeft niet zoveel water bij.

    Beantwoorden
  5. Leila
    Leila zegt:

    Hoi Fatima sorry maar volgens mij klopt die 700 ml water echt niet. Dat is meer dan 3 glazen water tegen 1 glas rijst? Dat is echt te veel water. Of je gebruikt een hele aparte rijst.

    Beantwoorden
  6. Selen
    Selen zegt:

    Je kunt iedere rijstsoort naar wens gebruiken zolang je de verhouding rijst-water maar goed hebt. De ene rijstsoort absorbeert meer water dan de andere. Bovengenoemde risottorijst van het merk tosya absorbeert minder water dan basmatirijst dus je hebt minder water nodig. Ik maak de rijst ook met basmati omdat deze rijstsoort een lekkere aroma afgeeft. De verhouding 1:2 werkt bij mij altijd. 2 glazen water op 1 glas rijst, 3 glazen water op 1.5 glas rijst enz. Ik kook de rijst op laag vuur met het deksel erop. Bij mij is de rijst in de afgelopen 18 jaar nooit mislukt 😉

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Selen,

      Bedankt voor je uitleg! Toch blijf ik van mening dat niet elke soort rijst echt goed van kwaliteit is. Vele soorten gaan toch plakken, maar gelukkig zijn er ook nog goede rijst varianten.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *