TURKSE LINZENSOEP

Een paar weken terug proefde ik bij het lieve nichtje van mijn man zo een lekkere Turkse linzensoep en ik moest en zou achter het recept komen! Nou heb ik haar even lastiggevallen en vanaf het moment dat ik het recept in handen had, heb ik deze linzensoep niet normaal vaak klaargemaakt, haha. Deze linzensoep soep maak je simpel in een paar stappen en de smaak over te lekker! Wafae, super bedankt voor je heerlijke recept en ik weet nu al zeker dat je heel veel mensen hier op de blog ook erg gelukkig gaat maken met deze lekkere soep!

Ingrediënten: (6 personen)
.

Voor de soep:
.
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 wortel, in stukjes
  • 2 kleine aardappelen, in stukjes
  • 2 kleine tomaten, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 tl. hete chilivlokken 
  • 1.5 tl. zout
  • 200 gr. rode linzen, gewassen
  • 1.5 liter kokend water
Voor de tomatensaus:
.
  • 1 etl. zonnebloemolie
  • 30 gr. roomboter
  • 1 etl. tomatenpuree, uit blik
Extra:
.
  • kookroom (optioneel)
  • chilivlokken

Bereiding:

Stap 1.
.

Schil alle groenten en snijd ze vervolgens in blokjes. Verhit de zonnebloemolie in de soeppan en schep alle groenten in de pan. Bak de groenten aan op middelhoog vuur voor ongeveer 2 minuten.

Stap 2.
.

Was de rode linzen onder koud water en schep de rode linzen in de soeppan. Voeg het zout en de chilivlokken erbij en schep alles even goed door. Giet dan het kokend water in de pan en blijf ondertussen de inhoud doorroeren. Breng de soep aan de kook met de deksel op de pan voor ongeveer 30 a 40 minuten op hoog vuur. Check na 30 minuten of de groenten en de linzen gaar zijn en verwijder dan de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en zet de pan weer op laag vuur. 

Stap 3.
.

Giet in een apart steelpannetje de zonnebloemolie en schep ook de roomboter erbij. Laat het vervolgens oplaag vuur smelten. Voeg dan de tomatenpuree erbij en mix dit goed samen. Schep ongeveer 1 volle pollepel van de gepureerde soep bij de tomatensaus in het steelpannetje en roer het flink samen. Giet dan de tomatensaus bij de soep in de pan en roer de soep nog eens goed door. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout en laat de linzensoep voor nog eens 5 a 8 minuten koken op laag vuur doorsudderen. Serveer de soep lekker warm met wat extra chilivlokken en eventueel met wat kookroom.

Extra tips&trics:
.
  • Is de soep na het pureren nog iets te dik? Giet er dan extra kokend water bij en breng de soep weer aan de kook.
  • Je hoeft de rode linzen niet een dag of een paar uur van tevoren te weken in water.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

77 antwoorden
  1. Jolanda
    Jolanda zegt:

    Als je net als ik een tomatenallergie heb kan je de tomaten en tomatenpasta vervangen door paprikapasta. Is net zo lekker zo niet lekkerder:-)

    Beantwoorden
  2. Nor
    Nor zegt:

    Heey lieve Fatima,

    Waar kan je rode linzen halen?🙈

    Ik heb trouwens al jou recepten al geprobeerd hihi en volg jou sinds dag 1.

    Kus nor

    Beantwoorden
  3. Sadaf
    Sadaf zegt:

    Salam Fatima,
    Ik ben niet zo een hele liefhebber van tomaat, maar ik vind het wel lekker als het verwerkt is in gerechten zolang de smaak niet sterk terugkomt. Proef je de tomaat heel sterk terug in dit gerecht ?

    Beantwoorden
  4. Melda
    Melda zegt:

    Ziet er heerlijk heerljk uit! Ik ben zelf Turks, wij bereiden het op een andere manier, maar dit recept ga ik ook zeker een keer uitproberen!
    Zou ik mogen weten waar je je pannen vandaan hebt? Ik vind ze prachtig!!

    Liefs, Melda.

    Beantwoorden
  5. Fatima
    Fatima zegt:

    Wat lekker! Dacht er onlangs nog aan weer een x te proberen.
    Heb even een hele andere vraag; waar komen die pannen vandaan? Ziet er echt cute uit masha Allah!
    Groetjes
    Fatima

    Beantwoorden
  6. Nouhaila
    Nouhaila zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik houd ook ontzettend veel van linzensoep. Ik maak het altijd zonder tomatenpuree gaat prima. En ipv aardappels gebruik ik 1 grote zoeteaardappel. Dan is het een beetje zoet. Echt té lekker is dat. Ik vind 2 liter water ook best veel. Voor 200 gram linzen gebruik ik meestal 1.5 liter water, dan is hij wat steviger. Thanks For sharing ga een keer met chillivlokken proberen aangezien mijn man van pittig houd!

    Beantwoorden
  7. Noa
    Noa zegt:

    Vraagje,

    Altijd als ik hollandse pannekoeken wil maken dan krijg ik altijd de marokkaanse gaten pannenkoeken. Ik heb laatst jou recept geprobeerd, maar als nog komen de gaten erin.

    Tips van anderen zijn ook altijd welkom.

    Beantwoorden
  8. Soumia
    Soumia zegt:

    Hoi Fatima,

    Volg je al heel lang en niet eerder gereageerd omdat alles wel lukt hmdl. Ik had n vraagje wat los staat van je recepten. Ik vind je voorraadpotten erg leuk. Je ziet ze ook op de foto onderaan je site op de achtergrond op de plank staan. Vandaag dacht ik weet je wat ga het gewoon vragen😊. Waar heb je die gekocht????

    Xx

    Beantwoorden
  9. Bouchra
    Bouchra zegt:

    Hi fatima,
    Leuke recept
    Ik had een vraagje, jou soep zit er heel dik uit
    Ik hou er persoonlijk niet zo van, moet ik dan meer water toevoegen?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Bouchra,

      Klopt, mijn soep ziet er inderdaad dikker uit maar dat kommetje soep stond ook zeker meer dan 30 minuten voor de foto haha. Maar voor een lichtere soep heb je aan 2 liter water meer dan genoeg. En stel dat de soep dan nog iets te dik is, dan giet je er extra water bij en breng je de soep weer aan de kook. Succes! Xx

      Beantwoorden
  10. Soraya
    Soraya zegt:

    Hey Fatima

    Ik vind jouw recepten echt top! Met die foto’s heb je ons allemaal mee. Zeer tof van je.
    Ik heb ook gemerkt dat je altijd super leuke kook en -tafelgerei hebt! Zoals de witte kommen waarin je de linzensoep hebt geserveerd vind ik erg knap. Mag ik weten vanwaar je ze gehaald hebt?

    Alvast bedankt en ik blijf je zeker volgen.

    Groetjes x

    Beantwoorden
  11. Miriam
    Miriam zegt:

    Dag, in het recept staat 2 liter water maar in je filmpje zeg je 1.5 liter. Ik heb 2 liter gedaan en het was erg waterig helaas.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Miriam,

      In totaal giet ik er 2 liter water bij, omdat de soep nadat je die hebt gepureerd nog iets dikker wordt. Dus in het begin gebruik ik 1.5 liter en na het pureren nog eens 500 ml. Als je de soep nog eens aan de kook brengt, dan wordt deze vanzelf weer dikker. Maar ik zal het even duidelijker aangegeven in het recept, excuses hiervoor!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  12. Jill
    Jill zegt:

    Heb hem al een paar keer gemaakt. Echt een super lekkere soep! Bedankt voor het recept. Ook de kerrie prei schotel staat hier regelmatig op tafel!

    Beantwoorden
  13. Laaannnn
    Laaannnn zegt:

    Hoi Fatima, ik vind je zoooo schattig en lief!!! Moest ik even kwijt. Verder vraag ik me af hoe hoog het vuur moet bij stap 6, als je t dus voor 30 a 40 minuten met deksel erop gaar laat worden.. laagste vuur?
    Ben echt een grote fan!!!! Xx

    Beantwoorden
  14. Inaya
    Inaya zegt:

    Selam aleykum lieve zuster,

    Kun je de roomboter ook weg laten ivm koemelk allergie bij een van onze kinderen ? En dan dat tomaten sausje alleen met olie mixen ?

    Beantwoorden
  15. Sara Abc
    Sara Abc zegt:

    Salam ahlikoum lieve Fatima !
    Heb vandaag deze lekker Turkse linzensoep gemaakt voor de eerste keer volgens jou recept …… en het was HEEERLIJK !!!!!!!! Bedankt voor je goede uitleg en leuke simpele video ❤❤❤
    ps: mijn man vond het ook heel lekker !

    Beantwoorden
  16. Sanae
    Sanae zegt:

    Dank je wel ben m nu aan het maken en het ruikt heerlijk, je redt ons echt met de ramadan meid insha”Allah kookboek in aantocht ❤️Xx

    Beantwoorden
  17. Yalda
    Yalda zegt:

    Zojuist gemaakt voor iftar. Mijn schoonmoeder nam 2x een bord. Dus geslaagd!

    PS. Heb zelf een boullionblokje toegevoegd voor extra smaak.

    Beantwoorden
  18. Mary
    Mary zegt:

    Hai Fatima. Wat heerlijke recepten allemaal, dat ik je niet eerder heb ontdekt haha.

    Vraagje, vanwaar heb je die mooie grote voorraadpotten waarin je griesmeel/meel in hebt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *