SURINAAMSE BAMI

Als wij thuis geen zin hebben om te koken, dan bestellen we eten bij de Surinaamse toko en een van mijn favoriete gerechten is Surinaamse bami! Ik heb Surinaamse bami in de tussentijd al vaak genoeg zelf gemaakt en dit recept is zo makkelijk en snel om te maken, maar echt zo lekker!


Ingrediënten: (4 personen)
.

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 300 gr. kipfilet, in blokjes
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 tl. tomatenpuree
  • 1 tl. sambal oelek
  • 2 etl. ketjap manis
  • 2 eltl. oestersaus
  • 1 tl. sojasaus
  • 100 ml. kokend water
  • 300 gr. spaghetti
Kruiden:
.
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. paprikapoeder
Bereiding:
.
Stap 1.
.

Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de ui en knoflook lichtbruin aan op middelhoog vuur. Voeg de kipfilet, gemberpoeder, zout, kurkuma, paprikapoeder en het bouillonblokje toe en schep het goed om. Roer de tomatenpuree, sambal, ketjap, oestersaus, sojasaus en het water erbij. Roer het goed door en laat de kip gaarbakken en de saus goed indikken.

Stap 2.
.

Breng licht gezout water aan de kook en kook de spaghetti gaar. Giet het water af en voeg de spaghetti toe bij het mengsel in de pan. Hussel het goed door en verwarm het op laag vuur. Serveer de bami met wat satésaus en smullen maar!

Extra tips&trics:
.
  • Surinaamse bami is ook erg lekker met zoetzure komkommer.
  • Spaghetti kun je vervangen door noodels.
  • Oester saus is te vervangen door ketjap of chilisaus.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

33 antwoorden
  1. L.
    L. zegt:

    Assalaamu ‘alaikom lieve zus. Kan je kip boullion weglaten of vervangen met iets anders? Ben niet zo van de boullion blokjes haha.

    Beantwoorden
  2. Sundus
    Sundus zegt:

    Salaam topper. Als ik de oestersaus vervang door ketjap, dan gebruik ik in totaal 4 eetlepels ketjap toch? En de sambal, gebruik je sambal oelek of sambal badjak? Alvast bedankt topper.

    Beantwoorden
  3. Fatima faat
    Fatima faat zegt:

    Salaam lieve Fatima,

    Ik hoop dat alles goed gaat met jou en je familie..

    Mijn Surinaamse vriendin heeft me geleerd echte Surinaamse bami te maken en je mist een paar dingen. De kruiden die ontbreken zijn; kenjoerpoeder, laospoeder, komijn, citroengraspoeder. Daarnaast gebruikt ze in de saus altijd een beetje honing of suiker om de pittige kruiden wat milder te maken. En een madam janette (heel zonder open te maken) meekoken in het sausje. Probeer het een keer Inshaa Allah en je gaat echt verschil merken!

    Is geen haat trouwens alleen een tip en we kunnen van elkaar leren ❤️

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam lieve Fatima,

      Aah ik vind het alleen maar lief dat je mij advies geeft! Ik ga het de volgende keer zeker proberen met de extra ingrediënten die je opnoemt inschAllah. Dankjewel lieverd! Xx

      Beantwoorden
      • Fanny
        Fanny zegt:

        Hoi ladies,

        Net zoals met bijna alle recepten, bestaan er voor de Surinaams Javaanse bami ook weer tig varianten. Iedere Surinamer maakt het op zijn eigen manier en claimt vervolgens dat zijn manier DE echte is LOL. De toevoeging van citroengras, paprikapoeder en komijn zijn mij bijvoorbeeld weer onbekend. Zoals ik t heb geleerd gebruik je ketjap, laos, trasi, ui, knoflook, beetje suiker of zoete ketjap, en selderij. Geen poedertjes maar verse ingrediënten. Ben zelf dol op de frisse citroengras smaak dus ga dat zeker proberen en voorschotelen aan een aantal van mijn meest kritische Suri familieleden 😀

        Groetjes Fanny

      • Kathy
        Kathy zegt:

        Hoi ladies,

        Net zoals met bijna alle recepten, bestaan er voor de Surinaams Javaanse bami ook weer tig varianten. Iedere Surinamer maakt het op zijn eigen manier en claimt vervolgens dat zijn manier DE echte is LOL. De toevoeging van citroengras, paprikapoeder en komijn zijn mij bijvoorbeeld weer onbekend. Zoals ik t heb geleerd gebruik je ketjap, laos, trasi, ui, knoflook, beetje suiker of zoete ketjap, en selderij. Geen poedertjes maar verse ingrediënten. Ben zelf dol op de frisse citroengras smaak dus ga dat zeker proberen en voorschotelen aan een aantal van mijn meest kritische Suri familieleden 😀

        Groetjes Kathy

  4. Gamze
    Gamze zegt:

    Lieve Fatima, onwijs bedankt voor dit recept!! Nadat ik eergisteren nacht zoveel trek had in Surinaamse bami van de spangmakandra’s ben ik gaan Googlen naar een willekeurig recept. Toen ik jouw recept zag en hoe simpel het eruit zag, dacht ik oké ik ga het gewoon zelf proberen! Dus gisteren gemaakt en mijn man en ik waren helemaal in love!!!!!! Het was overheeeerlijk 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter op Yo Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *