Sinaasappel Basbousa met Siroop

6 april 2019Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Het is weekend, dus tijd om wat lekkers te bakken! Deze sinaasappel basbousa is zo smeuïg en door de sinaasappelsiroop wordt de cake heerlijk zacht én de volgende dag is die zelfs nog zachter! En om het helemaal af te maken top je de cake met geraspte kokos en sinaasappelrasp, wat wil je nog meer? Pak hieronder het recept erbij en ga vandaag nog lekker aan de bak!

Ingrediënten: (12 stuks)
.
Voor het beslag:
.
  • 4 eieren
  • 200 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 100 ml melk
  • 100 ml verse sinaasappelsap
  • 200 gr. bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1/2 tl. zout
Sinaasappelsiroop:
.
  • 100 ml verse sinaasappelsap
  • 1 etl. kristalsuiker
  • geraspte kokos
  • sinaasappelrasp
Bereiding:
.
Stap 1.
.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix in een beslagkom de eieren met de kristalsuiker en vanillesuiker mooi luchtig voor ongeveer 60 seconden. Giet de zonnebloemolie, melk en de sinaasappelsap erbij en mix nogmaals samen. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erbij en mix op lage snelheid tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.

Stap 2.
.

Vet de bakvorm in met zonnebloemolie, bestuif licht met bloem en giet het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad en bak de cake in de voorverwarmde oven voor 30 a 40 minuten mooi goudbruin. Wanneer de cake gaar is prik je met een vork een paar gaatjes in de cake en zet je de cake even opzij.

Stap 3.
.

Giet de sinaasappelsap in een steelpannetje en voeg de kristalsuiker erbij. Breng de sinaasappelsap aan de kook en blijf ondertussen doorroeren. Giet de sinaasappelsiroop boven de cake en strooi na 10 minuten de geraspte kokos en sinaasappelrasp bovenop. Laat de cake volledig afkoelen en serveer met een kopje thee of koffie, zo lekker!

Extra tips&trics:
.
  • Voor het lekkerste resultaat kun je het beste verse sinaasappelsap gebruiken.
  • Vervang de helft van de bloem eventueel door fijne griesmeel.
  • Je kunt ook prima een springvorm gebruiken of er cupcakes van maken.

Liefs,
Fatima

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima of #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima


Print recept

Nutrition

89 Comments

  • Ghizlan

    6 april 2019 at 09:05

    Hey fatima,

    Bedankt voor je heerlijke recepten. Vraagje, ik houd niet heel erg van sinaasappel/citroen in cakes. Kun je het ergens door vervangen of smaakt het niet heel sterk naar sinaasappel?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 09:07

      Hi Ghizlan,

      Graag gedaan lieverd! Het smaakt echt niet overdreven naar sinaasappel, dus misschien toch proberen? En je kunt natuurlijk ook altijd de helft van de sinaasappelsap gebruiken en de andere helft vervangen door melk.

      Liefs,
      Fatima

      1. Ghizlan

        6 april 2019 at 09:29

        Dankjewel voor je snelle reactie. Ik ga het gewoon proberen! X

      2. Fatima El Irari

        6 april 2019 at 10:35

        Graag gedaan Ghizlan. Geniet ervan! Xx

    2. Dina

      9 juni 2020 at 14:28

      Hoi Fatima! Ik ben bezig met de voorbereidingen van de basbousa, maar ik heb een vierkante springvorm van 27.5 × 27.5 × 8 cm. Is deze handig om te gebruiken of kan ik het beste voor een ronde gaan met een diameter van 24 cm. Let me know! Xx

      1. Fatima El Irari

        11 juni 2020 at 09:49

        Hi Dina,

        Die kun je ook gebruiken hoor. Je cake zal misschien iets lager zijn, maar is niet erg. Xx

  • Mila

    6 april 2019 at 09:14

    Ziet er heerlijk uit en ga hem gelijk maken! Kun je er bij vermelden hoe groot je bakvorm is? Thanks! ?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 10:38

      Hi Mila,

      Dankjewel lieverd! De afmetingen van deze schaal zijn 31 cm bij 21 cm. Xx

      1. Aycha

        23 juni 2019 at 07:45

        Hallo,
        Als je een ronde springvorm gebruikt, welke afmeting is dan het beste aub?

      2. Fatima El Irari

        24 juni 2019 at 10:24

        Hi Aycha,

        Ik raad je een springvorm van 22 of 24 cm aan. Xx

  • Karima

    6 april 2019 at 09:26

    Altijd de lekkerste recepten blijf zo Door gaan !!? ik vroeg me af of ik het ook in een ronde bakvorm kan doen.en hoeveel cm moet die dan zijn?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 10:36

      Hi Karima,

      Dankjewel lieve schat! Jazaker, je kunt een springvorm gebruiken in een maat 22 of 24 cm, zodat je dan nog een mooi hoge cake krijgt. Xx

  • Lina

    6 april 2019 at 10:19

    Hallo
    Ik heb alleen eiren in maat L moet ik dan ook vier gebruiken??

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 10:35

      Hi Lina,

      3 eieren zijn dan genoeg. Xx

  • Nadia

    6 april 2019 at 10:29

    Tbarkallah 3lik lekker recepten

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 10:35

      Allahibarkfiek lieve Nadia! Xx

      1. Rachida

        1 mei 2020 at 23:58

        Hoi Fatima,

        Wat een prachtige creaties maak je! Zien er zo heerlijk uit 😍
        Ik heb een vraagje, zou je meel ook door maïsmeel kunnen vervangen? Zo ja, ook 200 gram?

        Alvast bedankt!

        Rachida

      2. Fatima El Irari

        2 mei 2020 at 10:50

        Hi Rachida,

        Wat lief, dankjewel! Ja, hoor je kunt ook maismeel gebruiken. Xx

      3. Rasha

        3 februari 2023 at 12:28

        Lieve Fatima,

        Wil graag vragen of ik de ingrediënten mag verdubbelen dus Ipv van 4 eieren 8 dus alles X2 en en uiteraard grotere schaal gebruiken. Want ik krijg visite en wil Grotere taart maken, wil snel klaar zijn geen zin om 2 keer achter elkaar te maken 😁en als dat kan welke maar schaal kan ik het beste gebruiken? Ik hoor het graag van je 🥰🥰

      4. Fatima El Irari

        14 februari 2023 at 09:38

        Hi Rasha,

        Ja, hoor dat kan zeker. Je kunt dan het beste de grootste schaal gebruiken die je hebt. Dus bijvoorbeeld eentje die je ook voor lasagne zou gebruiken, echt een grote.

  • Lina

    6 april 2019 at 10:50

    Hallo
    Ik zie nergens bij stap 1 waneer de sap er bij moet. Ben ook de fout in gegaan en heb het pas als laatst bij gedaan de beslag is nu best watterig.

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 11:13

      Hi Lina,

      Is niet erg. Je kunt gewoon verder gaan met het recept.

      1. Lina

        6 april 2019 at 11:23

        Oke bedankt voor de snele reactie

      2. Fatima El Irari

        6 april 2019 at 11:43

        ❤️

  • Ilhem

    6 april 2019 at 10:56

    Hoi fatima,

    Welke griesmeel gebruik je?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 11:12

      Als ik Basbousa met griesmeel maak, dan gebruik ik fijne griesmeel van het merk Moyen.❤️

      1. Chidem

        5 juni 2020 at 16:20

        Hallo Fatima,

        Kan ik bloem vervangen met griesmeel, of 50/50 doen, zo ja wat zijn dan de hoeveelheden?

        Alvast bedankt.

        Groetjes,
        Chidem

      2. Fatima El Irari

        6 juni 2020 at 11:16

        Hi Chidem,

        Ja, hoor je kunt ook de helft bloem nemen en helft griesmeel.

  • Isa

    6 april 2019 at 16:55

    Salaam alekum
    Bedank voor het delen?
    Ik heb geen zonnenbloemolie kan ik het vervangen met boter en zo ja hoeveel boter.

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 17:30

      Alaikoem salaam Isra,

      Graag gedaan hoor! Je kunt 100 gram zachte roomboter gebruiken.❤️

  • Maria

    6 april 2019 at 18:05

    Door welke ingrediënten kan ik het beste de eieren en melk vervangen om een vegan variant van te maken?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 19:52

      Hi Maria,

      Ik moet reacties altijd eerst goedkeuren voordat je ze kunt zien. Eieren kun je vervangen door appelmoes of door rijpe bananen. 1 ei vervang je door 50 gram appelmoes. En melk kun je vervangen door sojamelk of amandelmelk.

    2. Isra

      4 april 2020 at 19:52

      Ik heb deze cake gemaakt en wat is ie heerlijk! Mijn man en dochtertje zijn er dol op! Ik heb em nu weer in de oven staan dit keer met citroensap ; ) Mijn dochtertje kan niet wachten om deze versie te proeven.

      1. Fatima El Irari

        5 april 2020 at 21:09

        Hi Isra,

        Aah wat lief! Ik ben blij dat de cake zo in de smaak valt lieverd. Xx

  • Maria

    6 april 2019 at 18:58

    Ik zie mijn geplaatste reactie niet terug… Mijn vraag was door welke ingrediënten kan het beste de eieren en melk vervangen als ik een vegan variant van deze cake wil maken?

  • Sylvia

    6 april 2019 at 19:39

    Wat een heerlijke cake! Ik heb bezoek eb heb het door veel mensen laten proeven. Het is echt een succes. Zelfs mijn zoon vindt het lekker. Ik heb er geen kokos ovet gedaan.
    Je zegt dat het morgen nog lekkerder is. Dus ik heb nog een klein stukje voor mijzelf bewaard.

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 19:49

      Hi Sylvia,

      Wat leuk om te lezen! Geniet er lekker van!♥️

    2. Anissa

      19 april 2019 at 09:58

      Hoi Fatima,
      Wil graag met het recept aan de slag maar snap ik niet goed of je bloem of griesmeel moet gebruiken. Ik lees bloem bij de ingrediënten en in de reacties hebben wij het over griesmeel. Groetjes,

      1. Fatima El Irari

        20 april 2019 at 07:45

        Hi Anissa,

        Zelf gebruikte ik bloem, maar je kunt bloem ook vervangen door fijne griesmeel. Of je gebruikt een mix van bloem en griesmeel.??❤️

  • Sahar

    6 april 2019 at 20:16

    Hoi Fatima,
    Ik heb helemaal geen ervaringen bakken maar deze taart wil ik graag proberen. Ik heb een elektrische oven, ik weet dat het op 180graden moet, maar moet het met een fan of zonder?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 22:40

      Hi Sahar,

      Wat bedoel je met ‘fan’ ?

  • Naoual

    6 april 2019 at 20:44

    Salaam Fatima,

    Sta op het punt om de cake te maken, heb enkel eieren in maatje s, hoeveel eieren moet k dan gebruiken? Het dubbele?

    1. Fatima El Irari

      6 april 2019 at 22:39

      Alaikoem salaam Naoual,

      Je kunt dan het beste 5 eieren gebruiken.??

  • Sarah

    7 april 2019 at 03:02

    Ik vind het echt zo lief hoe je altijd op iedereen reageert/helpt bij de comments❤❤❤

    1. Fatima El Irari

      7 april 2019 at 07:57

      Hi Sarah,

      Ik zou ook graag antwoord willen als ik een vraag heb, dus probeer ik echt op iedereen te reageren.?❤️

      1. Lili

        31 mei 2019 at 21:42

        Helemaal mee eens! Altijd neem je de tijd om te reageren . Terwijl je het vast wel druk hebt. Maar het wordt door ons allen zeer gewaardeerd !

        Liefs Lili

      2. Fatima El Irari

        1 juni 2019 at 23:56

        Dankjewel lieve Lili!❤️❤️

  • Ouiam

    7 april 2019 at 13:06

    Heey Fatima,

    Heb hem vandaag uitgeprobeerd alleen in het midden was ie erg hoog en daar om heen erg laag. Weet je misschien hoe dat komt ? Voorderest koelt ie nu lekker af en maak ik hem straks verder af hihi..

    1. Fatima El Irari

      7 april 2019 at 15:36

      Hi Ouiam,

      Als een cake op een bepaalde plek opbolt, dan kan dat komen doordat de bakpoeder niet goed door het beslag is gemixt. Geniet ervan!❤️

  • G

    8 april 2019 at 18:08

    Hoi Fatima! Ik vroeg me af of jouw boeklancering ook te bezoeken is zoals die van ellouisacooking? Lijkt me superleuk om bij te zijn!

    1. Fatima El Irari

      9 april 2019 at 02:44

      Hi lieverd,

      Jazeker! Op zondag 28 april geef ik een boeksignering in boekhandel Donner. Iedereen is welkom vanaf 15:00 uur. Ik zal de uitnodiging deze week nog delen!❤️

  • Roya

    8 april 2019 at 20:50

    Hallo fatima,
    Op welke stand bak je de cake

    1. Fatima El Irari

      9 april 2019 at 02:41

      Hi Roya,

      Op de boven/onder stand.

      1. Mel

        4 juni 2020 at 19:21

        Hai Fatima,

        Door wat kan ik de sinasappel het beste vervangen?

        Alvast bedankt ❤

      2. Fatima El Irari

        6 juni 2020 at 11:17

        Hi Mel,

        Je kunt bijvoorbeeld ook citroen gebruiken.

  • Suu

    10 april 2019 at 06:23

    Giet je de siroop wanneer het cake is afgekoeld? Of maakt dat niet uit

    1. Fatima El Irari

      10 april 2019 at 08:33

      De cake hoeft niet af te koelen, dus de siroop kan er gelijk op.??❤️

      1. Suu

        10 april 2019 at 09:56

        Dankjewel hoor?

      2. Fatima El Irari

        10 april 2019 at 10:31

        Graag egdaan!❤️

  • Naaz

    12 april 2019 at 07:10

    Hoi Fatima kan ik ook de griesmeel gebruiken uit een pak van de winkel want ik heb alleen hele fijne griesmeel in huis

    1. Fatima El Irari

      12 april 2019 at 10:33

      Hi Naaz,

      Je kunt de hele fijne griesmeel gewoon gebruiken hoor.

  • Maya

    13 april 2019 at 21:19

    Hoi Fatima,

    Allereerst wil ik je bedanken voor het plaatsen van super lekkere recepten… heb nog een vraagje over de sinaasappelcake is het belangrijk deze te nuttigen totdat het volledig is afgekoeld, of mag het ook direct geserveerd worden als het nog lekker warm is

    1. Fatima El Irari

      14 april 2019 at 00:31

      Hi Maya,

      Aah graag gedaan hoor! Je kunt de cake ook zeker serveren als die nog warm is, lekker!?

  • Lieke van Vught

    15 april 2019 at 07:24

    Hoi Fatima,

    Bedankt voor dit heerlijke recept! De cake moest hier wel wat langer in de oven om goed gaar te worden, ik heb alleen een hogeluchtfunctie misschien is dat de reden.
    Ik zag trouwens dat je recept voor kokos gribha koekjes van de site af is!! Echt jammer want dat waren m’n lievelingskoekjes (en ook van mijn dochter)

    1. Fatima El Irari

      15 april 2019 at 21:25

      Hi Lieke,

      Klopt, elke oven is anders en ik bak cakes en koekjes altijd op de boven-onder warmte. Maar ik ben blij dat het heeft gemaakt! Het recept van de kokos ghriba staat er nog op; https://uitdekeukenvanfatima.nl/kokos-ghriba-koekjes/

  • Brenda

    30 april 2019 at 12:35

    Hoi Fatima,
    Heb je hier misschien ook een filmpje bij?
    Vind dat altijd erg handig bij het bereiden☺️.
    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Fatima El Irari

      30 april 2019 at 14:03

      Hi Brenda,

      Bij dit recept niet, maar mocht iets niet duidelijk zijn dan leg ik het je graag uit.

      Liefs,
      Fatima

  • Ines

    1 mei 2019 at 18:01

    Hoi fatima,

    Ik sta op het punt om de cake te maken, ik kom er achter dat ik geen suiker on huis heb. Waarmee kan ik het vervangen?

    1. Fatima El Irari

      1 mei 2019 at 18:23

      Hi Ines,

      Je kunt poedersuiker gebruiken.

  • Khadija

    14 mei 2019 at 16:19

    Salaam! Ik heb deze cake afgelopen weekend gemaakt en hij was lekker, maar niet heerlijk ☺️ Ben benieuwd of je nog tips voor me hebt! De cake was niet overal ‘nat’, met name aan de zijkant was deze heel vochtig maar sommige plekjes over de rest van de cake waren nog droog. De sinaasappelsmaak vond ik best wel heftig! Ik heb versgeperste jus gebruikt, is dat ook wat jij gebruikt? Zou het ook zonder jus kunnen, dus gewoon water en suiker? Hopelijk heb je wat tips waardoor ik de volgende keer een heerlijke cake krijg. Bedankt alvast!!

    1. Fatima El Irari

      14 mei 2019 at 20:35

      Alaikoem salaam Khadija,

      Als de cake niet overal nat is, dan kun je de volgende keer iets meer gaatjes in de cake prikken en de siroop proberen goed te verdelen. Ik gebruik ook verse sinaasappels voor de siroop. Als je de sinaasappelsmaak te sterk vindt, dan kun je uiteraard ook enkel water en suiker gebruiken. Succes! Xx

      1. Khadija

        15 mei 2019 at 16:50

        Ohhhhh ik zie nu pas dat ik het prikken van gaatjes over het hoofs heb gezien ?!! Dat verklaart een hoop inderdaad ☺️ Thanks!! En zal de volgende keer inderdaad water en suiker gebruiken, ben benieuwd! Dank je wel voor je reactie!

      2. Fatima El Irari

        15 mei 2019 at 16:52

        Haha volgende keer beter! Graag gedaan hoor. Xx

  • Nora

    31 mei 2019 at 18:24

    Is het mogelijk dit toe te passen in een tulband van nordic ware? Welke hoeveelheid moet ik dan gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      1 juni 2019 at 23:54

      Hi Nora,

      Jazeker, welke vorm wil je gebruiken? Als je de vorm maar ongeveer 2 cm onder de rand vult.

  • Gul

    20 juli 2019 at 22:00

    Goedenavond Fatima,

    Elke keer met het bakken van een cake heb ik hetzelfde probleem.
    De middelste binnenkant word maar niet gaar.
    Wat kan de reden hiervoor zijn?

    1. Fatima El Irari

      21 juli 2019 at 15:20

      Hi Gul,

      Dan is de aangegeven temperatuur iets te hoog voor jouw oven. Is de cake wel bruin aan de buitenkant? Je kunt de volgende keer een stuk aluminiumfolie op de cake leggen, zodat de cake verder gaart aan de binnenkant en de buitenkant niet verder bakt.

  • Sanneke

    17 augustus 2019 at 15:14

    Hoi Fatima,

    Het lijkt me lekker om deze cake met een (sinaasappel) icing te maken. Heb je ideeën/recept hiervoor?

    Alvast bedankt voor je antwoord. Hij lijkt me heerlijk!

    1. Fatima El Irari

      17 augustus 2019 at 19:08

      Hi Sanneke,

      Bedoel je met een room topping?

      1. Sanneke

        18 augustus 2019 at 15:27

        Ja inderdaad met room of iets anders wat lekker is?

      2. Fatima El Irari

        18 augustus 2019 at 21:21

        Hi Sanneke,

        Wat ik altijd een lekkere topping vind is; 250 gr. mascarpone mixen met 200 ml verse slagroom en er dan sinaasappelrasp en 1 theelepel sinaasappelsap doorheen roeren.

  • Siham

    18 augustus 2019 at 12:24

    Hoi lieve faat,
    Kan ik dit beslag ook in de bakvorm doen die jij gisteren had gebruikt met die ribbelige randje?

    1. Fatima El Irari

      18 augustus 2019 at 15:04

      Hi Siham,

      Jazeker, die kun je ook gebruiken. Als je de bakvorm maar wel eerst even goed invet en een beetje bestuift met bloem. Xx

  • Nazia

    3 oktober 2019 at 17:59

    Lieve Fatima,

    Ik heb de lekkere cake gemaakt en weer mijn gastkindjes in de kinderopvang blij gemaakt.
    Ze mochten allemaal helpen:) Dankzij jouw recept hebben de kids gesmuld en ook de ouders kregen cake mee.
    Xx Nazia

    1. Fatima El Irari

      4 oktober 2019 at 07:59

      Hi Nazia,

      Aah wat ontzettend leuk zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx

  • Alina

    15 maart 2020 at 10:29

    Helaas niet gelukt.
    180 graden was te hoog waardoor de bovenkant na 10 minuten al heel donker was en vanbinnen nog rauw.
    De oven lager gezet met als gevolg dat de bovenkant scheurde en het vloeibare door de bovenkant heen kwam en het overstroomde.
    Heel jammer, normaal lukken je taart recepten wel.
    Nu maar op zoek naar een ander recept.

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2020 at 13:08

      Hi Alina,

      Wat heb jij voor een oven? Voor al mijn taarten en cakes stel ik de oven altijd in op 180 graden (boven-onder) warmte.

  • Gizem

    14 mei 2020 at 08:52

    Hi Fatima,

    Ik heb ‘m gisteren gebakken. Hij scheurde wel in het midden maar hij was zooooo heerlijk!! Iedereen heeft ervan genoten. Dank je wel voor het recept 🙂

    xx

    1. Fatima El Irari

      14 mei 2020 at 17:21

      Hi Gizem,

      Wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept