SCHOONMOEDERS CHEBAKIA

It’s time for chebakia! Afgelopen week was mijn lieve schoonmoeder op bezoek en maakte we een goede voorraad chebakia klaar voor de aankomende ramadan! Nou heb ik een paar jaar geleden zelf al eens chebakia gemaakt, maar nadat ik afgelopen jaar de chebakia van mijn schoonmoeder heb geproefd is deze mij toch bijgebleven. Haar chebakia is zo lekker krokant, vol van smaak, kruimelt lekker in je mond en je kunt het zeker niet bij eentje houden. In dit artikel laat mijn schoonmoeder je graag zien hoe je chebakia kunt klaarmaken, zodat je deze straks met de ramadan lekker kunt serveren met een kommetje harira

Ingrediënten:
.

Chebakia deeg:
.
  • 1 kilo bloem
  • 150 gr. sesamzaadjes, geroosterd en gemalen
  • 150 gr. amandelen, geroosterd en gemalen
  • 1 tl. anijszaad
  • 1 tl. venkelzaad
  • 1 etl. kaneel
  • 1/2 tl. gedroogde gist
  • 1/2 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 1 etl. azijn
  • 100 ml zonnebloemolie 
  • 100 ml gesmolten roomboter, ongezouten
  • 100 ml oranjebloesemwater (Mazhar)
  • 1 eidooier
  • 1 tl. kurkuma (of 1/2 tl saffraan)
  • circa 450 ml lauwwarm water
Extra:
..
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 2 potten bijenhoning (500 gr. per pot)
  • 2 etl. oranjebloesemwater (mazhar)
  • geroosterde sesamzaadjes

Bereiding:

Stap 1.
.

Voeg de bloem in de kom van de keukenmachine en zeef de sesamzaadjes, amandelen, venkelzaad en de anijszaad erbij. Voeg de kaneel, gedroogde gist, bakpoeder en het zout erbij en meng dit samen. Giet de azijn, zonnebloemolie, gesmolten roomboter, oranjebloesemwater en de eidooier erbij en kneed de natte ingrediënten op middelhoge snelheid tot een korrelig deeg.

Stap 2.
.

Giet twee eetlepels water bij de kurkuma, mix dit samen en giet het mengsel bij het deeg in de kom. Giet het lauwwarme water in stappen bij het deeg en kneed het in de tussentijd op hoge snelheid voor 5 a 8 minute tot een mooi soepel deeg. Verdeel het deeg in vier gelijke bollen en pak het deeg in met plasticfolie en dek af met een theedoek. Laat het deeg voor 10 minuten rusten.

Stap 3.
.

Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol een bol deeg met een deegroller zo dun mogelijk uit tot een langwerpige plak. Snijd met behulp van het welbekende chebakia mesje vierkanten in het deeg en snijd in elk vierkant vier horizontale streepjes. Pak het vierkantje op en verstrengel de strookjes de door elkaar heen. Voor een duidelijker uitleg, raad ik je aan om de video te bekijken.

Stap 4.
.

Roer de honing met de oranjebloesemwater in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Bak de chebakia in de warme olie aan beide kanten mooi lichtbruin en blijf tijdens het bakken van de chebakia erbij staan, want de chebakia bakt snel bruin! Haal de chebakia uit de warme olie en laat overtollige zonnebloemolie boven de pan druppen. Dompel de chebakia direct in de warme honing en laat overtollig honing boven de pan druppen. Plaats de chebakia in een zeef en werk op precies dezelfde wijze de rest af. Strooi bovenop de chebakia sesamzaadjes en laat de chebakia even afkoelen voordat je kunt proeven.

Deze chebakia is in één woord HEER-LIJK! Probeer het recept eens uit en laat mij en mijn schoonmoeder zeker even weten wat je ervan vindt!

Liefs,
Fatima & Mimount

Extra tips&trics:
.
  • Als je het deeg met de hand kneed heb je zeker 10 minuten nodig om het deeg mooi soepel te krijgen. Gebruik je een keukenmachine, dan kneed je het deeg voor 5 minuten op hoge snelheid.
  • Hoe dunner je het deeg uitrolt hoe knapperig de chebakia straks zal smaken!
Bewaartips:
.
  • Plaats de afgekoelde chebakia in een plastic trommel en plaats op elke laag plasticfolie. Zet de trommel op een warme en koele plek.
  • Heb je geen trommel? Bewaar de chebakia dan in een diepe ijzeren pan en plaats ook op elke laag plasticfolie.
  • Heb je nog wat deeg over? Verpak het deeg in folie en zet het deeg in de diepvries tot je weer wat chebakia wilt gaan maken.
  • Zet de pan met honing op de kleinste pit en verwarm de honing altijd op laag vuur. Als het vuur te hoog staat, dan zal de honing te heet zijn en krijg je harde/droge chebakia. 

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

117 antwoorden
  1. Siham
    Siham zegt:

    Tbarkellah 3liha ziet er heerlijk uit bedankt voor het delen van het recept ga het zeker proberen Incha allah.. ik laat je het weten wat ik ervan vond😗😗

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Han,

      Dankjewel hoor! Ik heb eerlijk gezegd de stuks niet geteld, omdat de stuks altijd zullen verschillen. De ene zal grotere chebakia maken en de ander weer wat kleinere. Maar je kunt er vanuit gaan dat je met deze hoeveelheden een groot Marokkaans bord kunt vullen. Xx

      Beantwoorden
  2. Meryem T
    Meryem T zegt:

    Ziet er Tbarkellah heerlijk uit! Echt schattige band dat je hebt met je schoonmoeder, Allah y hafdkoum 🤲🏼♥️

    Dankje Fatima

    Beantwoorden
  3. Sara
    Sara zegt:

    Super bedankt voor het delen, wat heb je toch een live schoonmoeder.
    Moge Allah swt jullie band altijd zo goed houden insch’allah yarabi Ameen

    Beantwoorden
  4. Mir
    Mir zegt:

    Ik ga het proberen morgen ook eens te maken. Hoop dat me moeder trots op me zal zijn en me man natuurlijk Haha.
    Ben zo blij dat je duidelijke en lekkere recepten maakt. Je verdiend dubbel abonnees. Groetjes

    Beantwoorden
  5. Hayat
    Hayat zegt:

    Salam Fatima , hebben jullie de amandelen eerst geroosterd en hoe, in een pannetje of in de oven.
    Bedankt en Tbarkallah hlikoum.

    Beantwoorden
  6. Aisha
    Aisha zegt:

    Salaam alaikum Fatima,

    Klopt het dat je op het filmpje het ei bent vergeten? En kan ik de sesamzaadjesn ook ongeroosterd malen? Want ik weet niet hoe lang ik ze moet roosteren en op welke stand hihi

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Aisha,

      Klopt, dit heb ik ook aangegeven in de video en in het recept, haha! Je kunt de sesamzaadjes ook ongeroosterd gebruiken als je wilt. Maar ik raad je wel de sesamzaajdes voor echt maar 5 a 8 minuten op 200 graden even te roosteren. Succes! Xx

      Beantwoorden
      • Esmee
        Esmee zegt:

        Heb je het in de oven geroosterd? Ik doe het altijd in een koekenpan voor 2 min ong. Kan dat ook?

      • Aisha
        Aisha zegt:

        BarrakAllah’oe’feeki voor je snelle antwoord lieverd. Ik kom net van de supermarkt en ik heb geroosterde sesamzaadjes gekocht. Moet ik ze dan thuis ook nog roosteren?

  7. Yasmin
    Yasmin zegt:

    Dag Fatima,

    Heb je ook een vervanger voor anijszaad? Ik woon namelijk in Algerije en zou niet weten hoe ze het in het Arabisch noemen…

    😘😘

    Beantwoorden
  8. Ilham
    Ilham zegt:

    Sellam Fatima,
    Hierbij mijn complimenten ziet er super lekker uit!!! Allahumahbarek ❤️ Ik heb een vraagje over het roosteren van de amandelen hoe hebben jullie dat gedaan ?

    Liefs Ilham

    Beantwoorden
  9. Karima
    Karima zegt:

    Hey Fatima, bedankt voor het delen van jullie recept! Het is mijn best gelukte chabakia die ik ooit heb gemaakt haha. Echt top recepten die je deelt, dus blijf zo doorgaan!

    Beantwoorden
  10. Siham
    Siham zegt:

    salamoe alaikom,

    mashAllah zien er prachtig uit!
    ik had alleen een vraagje waarin maal je de anijs/venkel en amandelen in?? met zo koffiemaalmachne??

    Beantwoorden
  11. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum ik.zie dat de hoeveelheden in het filmpje niet kloppen met wat er onder staat geschreven bijv. 1 theelepel anijszaad en venkelzaad is heel weinig maar in jullie bakjes zit meer.
    ook theelepel bakpoeder ziet er weinig uit.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Noor,

      Wat je in de video ziet is precies wat er beschreven staat in het recept, dus daar kun jij je gewoon aan houden. Het beeld is ingezoomd, dus dan lijkt er misschien meer in te zitten, maar dat is niet zo.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  12. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum Fatima. sorry voor mijn warrige reactie. Bedankt voor je reactie ik heb het gemaakt ik ga ze nu uitrollen en bakken. Bedankt lieverd dat je altijd zo netjes en snel reageert.💕💕

    Noor

    Beantwoorden
  13. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum Fatima.Ze zijn heerlijk krokant. Excuses dat ik zo twijfelde aan je recept. Ik had een kleinere vorm waardoor ze kleiner zijn en ik er ook langer mee bezig was 🙈
    Bedankt voor je lekkere recepten! moge allah je belonen voor je tijd! 💕💕

    Beantwoorden
  14. I...
    I... zegt:

    Hey fatima!
    Ik wil ze heel raag proberen maar ik heb de vormpjes of mesje niet thuis. Kan het ook gewoon met een normaal mesje?

    Beantwoorden
  15. Salina
    Salina zegt:

    Salaam ou alaikoem lieverd tbarkallah alikoem. Is de eidooier en de roomboter een must? Of lag ik de dooier weglaten en de roomboter vervangen met gewone boter?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Salina,

      Je kunt de eidooier weglaten geen probleem, maar de roomboter zou ik wel echt gebruiken en niet gewone boter. Je zou de roomboter wel kunnen vervangen door zonnebloemolie, maar toch raad ik je roomboter aan voor een iets romiger smaak. Succes! Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  16. Noor
    Noor zegt:

    Salamouralykoum lieve Fatima.

    Ik had nog een vraag het heeft geen haast. Ik zie nu later dat mijn chebekias erg aan elkaar plakken en de honing heel hard is geworden en daardoor de chebekias ook. Heb ik iets verkeerds gedaan mijn honing schuimde wel soms ?

    ze smaken wel erg lekker alhamdoulilah.

    Xxx Noor

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Noor,

      Mag ik vragen welke honing je hebt gebruikt? De honing schuimt als er teveel hete olie bijkomt, dus moet de chabakia goed laten uitlekken wanneer je deze uit de olie haalt. Ik hoor het graag.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  17. Waffa
    Waffa zegt:

    Hoi Fatima,

    Misschien is deze vraag al gesteld, maar heb je meska (Arabische gom) gebuikt? Of is dat niet nodig? Waar is het eigenlijk goed voor? Ben benieuwd! Alvast bedankt voor je antwoord en keep up the good work!

    Groetjes,

    Waffa

    Beantwoorden
  18. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum Fatima.

    Ik heb de bloemenhoning van de Lidl gebruikt met mazhar erin. Er is wel olie bijgekomen tijdens het bakken perongeluk. Ik heb ze niet laten uitlekken ik deed ze meteen in de honing.

    Het is halverwege verkeerd gegaan want de eerste lading was heerlijk en plakte niet. Kan ik nog iets doen aan de andere?

    Alvast bedankt lieve meid🌹
    Noor

    Beantwoorden
  19. Najoua
    Najoua zegt:

    Heey Fatima, ik ben nu je chabakia aan het maken maar bij het kneden merkte ik dat ingrediënten niet goed gemaalt zijn waardoor het deeg erg ruw aan voelt is dit erg of moet ik het gewoon afmaken en doorgaan? Ik hoor graag zsm van je.

    Beantwoorden
  20. Samira
    Samira zegt:

    Salaam alaikoum lieve Fatima
    Bedankt voor het mededelen van je verrukkelijke recept.

    Ik wil de chebakia morgenvroeg in shaa Allah maken. Ik sta er wel alleen voor dus wil het recept halveren. Wat met het ei? Moet ik dan een halve eidooier gebruiken?
    En wat betreft de theelepels vb bij bakpoeder staat 1/2 theelepel, er gewoon aan houden of enkel een mespuntje gebruiken?
    Tbarkellah 3likoum en alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Samira,

      Ik heb hieronder de hoeveelheden even voor je aangepast naar 500 gram Chebakia. Succes lieverd! Xx

      INGREDIËNTEN:

      Voor het Chebakia deeg:

      • 500 gr. bloem
      • 80 gr. sesamzaadjes, geroosterd en gemalen
      • 80 gr. amandelen, geroosterd en gemalen
      • 1 tl. anijszaad
      • 1 tl. venkelzaad
      • 1 tl. kaneel
      • 1/2 tl. gedroogde gist
      • 1/2 tl. bakpoeder
      • 1/2 tl. zout
      • 1 tl. azijn
      • 50 ml zonnebloemolie
      • 50 ml gesmolten roomboter, ongezouten
      • 50 ml oranjebloesemwater (Mazhar)
      • 1 eidooier
      • 1 tl. kurkuma (of 1/2 tl saffraan)
      • circa 230 ml lauwwarm water

      Voor het bakken en garneren van de Chebakia:

      • 1 liter zonnebloemolie
      • 1 pot bijenhoning (500 gr. per pot)
      • 1 etl. oranjebloesemwater (Mazhar)
      • geroosterde sesamzaadjes

      Beantwoorden
  21. Samira
    Samira zegt:

    Allahouma bareek.
    Bedankt lieverd! Je bent een echte schat.

    Ik zal je in shaa Allah zeker laten weten hoe het smaakt xxx

    Liefs Samira

    Beantwoorden
      • Samira
        Samira zegt:

        Amin lieverd.
        Ik heb mijn deeg nu gekneed maar is wat aan de droge kant wat kan ik hey beste eraan toevoehen, boter/ olie of water?

        Mijn hakmolen heeft ook niet echt zijn best gedaan wat betreft malen helaas

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Samira,

        Als het deeg te droog is, dan moet er meer water bij. Giet gewoon telkens een klein beetje water erbij en kneed het deeg dan goed door. En zo blijf je doorgaan totdat het deeg mooi soepel is. Xx

  22. Rowan
    Rowan zegt:

    Hoi:)
    Ik vroeg me af kan ik de deeg ook bewaren en mkrgen ermee verder gaan? En hoe kan ik dit het beste bewaren ?
    Groetjes Rowan

    Beantwoorden
  23. Samira
    Samira zegt:

    Masae noor Fatima

    Ik heb ze gemaakt en zijn zeer goed gelukt alleen met een kleintje van 19 maand duurde het langer dan ik dacht. Maar ze zijn de moeite waard en zeer lekker. Chokran xx

    Ps: wou foto plaatsen maar zie niet hoe ik het moet doen

    Beantwoorden
  24. Leeila
    Leeila zegt:

    Hoi Fatima
    Bedankt voor je recept . Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik heb alleen minder water moeten gebruiken. 450 ml was echt te veel, omdat chebakia deeg beetje stevig moet zijn. Maar de smaak is verrukkelijk Shokran sxhat

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Leeila,

      Ah wat goed zeg! Wij hebben in totaal echt precies 450 ml water toegevoegd, maar heel goed dat je het water in stappen hebt toegevoegd en ook op tijd kunt stoppen. Hele graag gedaan lieverd! Xx

      Beantwoorden
  25. Khamisa
    Khamisa zegt:

    Salaam fatima,
    Ik heb gisteren de chebakkia gemaakt…hij is echt lekker. Maar bij sommige stukken, heb je klein stukjes…is de honing niet door gedrongen en is lichter van kleur. Weet jij misschien door dat komt, of wat ik verkeerd heb gedaan.
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Khamisa,

      Hoe bedoel je kleine stukjes? Als de honing niet in de chebakia is getrokken, dan moet je de chebakia iets langer in de honing laten zitten. Ik ben blij dat het je is gelukt lieverd! Xx

      Beantwoorden
      • Khamisa
        Khamisa zegt:

        Ik denk toch dat t ligt aan dat chebbakia niet goed onderdompeld is. Omdat de rest de honing goed is opgenomen….Maar smaakt wel heel erg lekker….dit is een blijvende recept. Heel erg bedankt voor t delen.

  26. Sofia
    Sofia zegt:

    Heb dit gisteren gemaakt en helaas zijn ze mislukt. Schijnt dat ze de honing niet goed opgenomen hebben en dat ze niet goed gerezen zijn. Misschien te weinig bakpoeder of gist. Ik weet het niet. Erg jammer. 🙁

    Beantwoorden
  27. Khadija
    Khadija zegt:

    Asalamoe aleikoum,

    Ramadam kareem.

    Vandaag voor de eerste keer jullie recept geprobeerd, en meteen raak. Je hebt niet gelogen ze zijn heerlijk. Ik heb de eidooier weggelaten, en het is helemaal goedgekomen.
    Baraka allahoe feek voor het delen.
    Wassalaam Khadija

    Beantwoorden
  28. Fatima
    Fatima zegt:

    Lieve Fatima,

    Ik wil je een compliment geven hoe jij altijd op iedereen reageert en altijd netjes en respectvol blijft. Als staat de vraag al tussen de reacties en iemand vraagt hetzelfde geef je alsnog antwoord. Petje af voor jou. Moge Allah je rijkelijk belonen voor de recepten die je deelt. Moge Allah je geven wat he hartje begeert. Moge Allah je beschermen tegen het kwaad..

    Veel liefs Fatima

    Beantwoorden
  29. Fadila
    Fadila zegt:

    Hi Fatima,

    Bedankt voor het delen van het recept. Ik heb alleen een klein vraagje. Bij het malen van de sesamzaad, venkelzaad en amandelen wordt het een nattig goedje, dat niet goed door de zeef gaat. Waarmee heb jij het gemaald en ging het bij jou makkelijk door de zeef?

    Groetjes,

    Fadila

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Fadila,

      Graag gedaan lieverd! Het wordt inderdaad iets dikker, maar dit kun je makkelijk door de zeef drukken met bijvoorbeeld een spatel. Dus gewoon met de spatel in de zeef blijven roeren. Xx

      Beantwoorden
  30. Hayat
    Hayat zegt:

    Salaam aleikoum Fatima, Ramadan mobarak voor jou en je familie. Super duidelijke recepten heb je! Een vraagje, ik heb wat chebakia deeg over die ik vandaag/morgen niet kan maken. Kan ik dit gewoon invriezen? X Hayat

    Beantwoorden
  31. Chaima
    Chaima zegt:

    Mijn moeder en ik zaten de heletijd te discuseren over chabakia me moeder zei nee ik ga mijn recept doen en ik zei weer nee we gaan die van fatima doen uiteindelijk heb ik gewonnen en hebben we jou recept gevolgd me vader was daarna de proef konijn eindstand: Hij vond het de lekkerste chabakia die hij ooit had geproefd ! haha als je moeder’s gezicht zag hilarisch . Maar jou chebakia is heeel lekker echt blij doorgaan met je gerechten xx Chaima

    Beantwoorden
  32. Naima
    Naima zegt:

    Salam 3laykoum Fatima ik heb jou recept voor chabakia uitgeprobeerd alleen is het nu hard geworden weet je hoe dat komt?is het misschien ondat ik de pan met honing op dr vuur heb gelaten.
    Alle andere recepten zijn prima gelukt bedankt voor het delen groetjes Naima

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Naima,

      Als de honing te heet wordt en je de chebakia erin laat, dan wordt de chebakia helaas op een gegeven moment heel hard. Daarom moet je het vuur ook uitzetten als de honing goed warm is. Dankjewel lieverd! Xx

      Beantwoorden
  33. beyza
    beyza zegt:

    k ben Turks maar had k ooit geproefd en vond k zo lekker! gister zoveel video’s en bekeken onder andere die van jou .. het lijkt zo makkelijk altijd als jij t doet :)! en wil t graag vandaag maken voor de iftar van morgen .. wel bang dat t gaat mislukken, hopen dat t goed komt!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *