ZOETE COUSCOUS MET KIP, ROZIJNEN EN UIEN

17 oktober 2016Fatima El Irari

Ingrediënten: (6 personen)
.

  • 500 gr. couscous
  • 6 drumsticks (of 1 hele kip)
  • 100 gr. kikkererwten
  • 100 gr. rozijnen
  • 2 uien
  • olijfolie en zonnebloemolie
  • 1 etl. zout
  • water
Kruiden voor de kip:
.
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. zwarte peper
  • 1 tl. zout
Zoete uien en rozijnen:
.
  • 5 uien
  • 1 etl. kaneel
  • 1 tl. kristalsuiker
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de kikkererwten in een steelpannetje met een snufje zout beetgaar. Tip! Gebruik je gedroogde kikkererwten let er dan op dat je deze een dag van te voren laat weken in water.img_7576
  2. Plaats de rozijnen in een kom en giet er lauwwarm water bij. Laat de rozijnen vervolgens even weken in het water.img_7621
  3. Verhit een scheutje olijfolie in het onderste gedeelte van de couscous pan. Pel en snijd de uien in schijfjes en voeg deze samen met de drumsticks toe in de pan. Strooi er de kruiden bij en schep geheel door.img_7634 img_7683
  4. Laat de kip voor 10 minuten goed bakken en schep zo nu en dan de kip door. Giet vervolgens warm water in de pan totdat de kip net onderstaat. Laat het geheel voor ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken.img_7644
1e keer stomen:
.
  1. Voeg de gedroogde couscous toe in een ruime kom en strooi er 1 eetlepel zout overheen en besprenkel de couscous vervolgens met ongeveer 100 ml warm water. Wrijf met beide handen de couscous korrels goed los.img_7696
  2. Voeg de couscous toe in het bovenste gedeelte van de couscous pan en laat de couscous voor ongeveer 30 minuten goed stomen. Tip! Je kunt hiervoor ook een stoompan gebruiken als je geen couscous pan in huis hebt.img_7648
  3. Schep de gestoomde couscous uit de pan, plaats deze in een grote schaal en laat de couscous iets afkoelen. Besprenkel nogmaals de couscous met ongeveer 100 ml water en wrijf de korrels los met je handen.
    img_7626
2e keer stomen:
.
  1. Schep de couscous weer terug in de pan en laat de couscous nogmaals voor 30 minuten stomen.
  2. Schep dan weer de gestoomde couscous terug in de schaal en besprenkel de couscous nogmaals met ongeveer 100 ml water.
  3. Breng de couscous eventueel op smaak met wat zout. Je zult merken dat de couscous in volume zal verdubbelen.img_7671 img_7674
3e keer stomen:
.
  1. Schep de couscous weer terug in de pan en laat de couscous nogmaals voor 30 minuten stomen. In totaal stoom je de couscous dus 3 keer, zodat de couscous lekker zacht wordt en in volume verdubbelt!
Terug naar de kip/saus:
.
  1. Wanneer de kip gaar is en de saus is ingedikt voeg je de voorgekookte kikkererwten toe. img_7664
  2. Pel en snijd de overige 5 uien in dunne schijfjes en bak deze in de koekenpan kort aan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg de kruiden toe en een volle pollepel van de saus van de kip. img_7652img_7658
  3. Giet er nog 50 ml warm water bij, roer dit even door en sluit vervolgens de pan. Laat dit geheel koken voor zeker 10 minuten.img_7661img_7663
  4. Laat de rozijnen uitlekken en voeg de geweekte rozijnen toe aan de gebakken uien. Bak het geheel mee tot alles gaar is en schep zo nu en dan even alles om.img_7689
  5. Wanneer de couscous gaar is verdeel je deze mooi in een diepe schaal/bord. In de Marokkaanse cultuur wordt de couscous op een bord geserveerd en eet iedereen ook van dat ene bord, maar je kunt de couscous natuurlijk ook op aparte borden serveren als je dat liever hebt.img_7675
  6. Verdeel bovenop de couscous de drumsticks en verdeel hierover de gekookte kikkererwten en de zoete uien met rozijnen.img_7719 img_7734

En dan kunnen we aan tafel hoor! In het stomen van de couscous zit misschien wat tijd, maar geloof mij het is het echt waard! Iedereen maakt zijn couscous op een andere manier, maar mijn mama’s recept blijft zonder twijfel mijn favoriet!

Liefs,
Fatima

img_7750

img_7758

Print recept

91 Comments

  • Hasna

    17 oktober 2016 at 11:28

    Superduidelijk recept! Ik kan niet wachten om het uit te proberen. Dankjewel Fatima 🙂

    1. Fatima

      17 oktober 2016 at 11:50

      Dankjewel Hasna! Xx

  • Sabah

    17 oktober 2016 at 11:37

    Yeeeeyy ? eindelijk iemand die het duidelijk uitlegt. Ik ga het van de week proberen in sha Allah! ???

    1. Fatima

      17 oktober 2016 at 11:50

      Haha dat is lief! Dankjewel Sabah! Xx

  • Khadija

    17 oktober 2016 at 11:40

    Dank je voor het delen van het recept. Ik had wel een vraagje. Je hebt het over 5 uien op het laatst. Maar bij de ingrediënten staan alleen 2 uien die er in het begin in moeten bij de kip

    1. Fatima

      17 oktober 2016 at 11:50

      Hallo Khadija,

      Oh ja natuurlijk. De overige 5 uien gebruik je voor het ‘zoete’ sausje. Ik heb het er nu bijgezet. Xx

  • Najat

    17 oktober 2016 at 11:49

    TOP Fatima! bedankt voor alle moeite hoor.

    1. Fatima

      17 oktober 2016 at 11:51

      Dankjewel Najat! Xx

  • Flina

    17 oktober 2016 at 13:00

    Lekker! Website is mooi geworden.

    1. Fatima

      17 oktober 2016 at 13:40

      Dankjewel Flina!

  • rayhanah

    17 oktober 2016 at 13:27

    salaam fatima
    lekker
    ik heb het vorige vrijdag ge eten

    1. Fatima

      17 oktober 2016 at 13:39

      Alaikoem salaam Rayhanah,

      Aah lekker!

  • Fatiha

    17 oktober 2016 at 16:12

    Salaam oe alaykoem,

    Heel duidelijk uitgelegd! Shokran bezaf! Voor vrijdag weer ik al wat ik ga maken. Sowieso bovenstaand recept.

    1. Fatima

      18 oktober 2016 at 11:05

      Alaikoem salaam Fatiha,

      Dat is lief van je, dankjewel! Xx

  • Laila

    17 oktober 2016 at 16:27

    Super blij met jou.
    Heel duidelijk uitgelegd!!!

    1. Fatima

      18 oktober 2016 at 11:06

      Dankjewel lieve Laila! Xx

  • Naj

    17 oktober 2016 at 17:07

    Thanksss duidelijk recept! Graag ook die met vlees/groente als je die weer eens gaat maken

    1. Fatima

      18 oktober 2016 at 11:06

      Hallo Naj,

      Bedankt! Ja, dit recept komt zeker nog op de blog.Xx

  • hasnaa

    17 oktober 2016 at 18:52

    Salaam, voeg jij geen zonnebloemie de 1 ste keer als je de couscous zou stomen? Zo zou de couscous nie kleven?

    1. Karima

      17 oktober 2016 at 19:00

      Dat vroeg ik me inderdaad ook af..verder ben ik superblij met het hele duidelijke recept. Nou kan ik het eindelijk ook een keer proberen! Dank je wel

      1. Fatima

        18 oktober 2016 at 11:09

        Hallo Karima,

        Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik merk dat wanneer ik dit wel doe de couscous dan niet goed stoomt. Dit komt dus doordat je de zonnebloemolie er in het begin al bij doet. Daarom kies ik ervoor om de olie niet in het begin al toe te voegen en mijn couscous plakt nooit.

    2. Fatima

      18 oktober 2016 at 11:08

      Alaikoem salaam Hasnaa,

      Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik merk dat wanneer ik dit wel doe dat de couscous dan niet goed stoomt. Dit komt dus doordat je de zonnebloemolie er in het begin al bij doet. Daarom kies ik ervoor om dit niet in het begin al te doen en mijn couscous plakt nooit.

  • Karima

    17 oktober 2016 at 20:44

    Salaam wa alikom,

    Heel duidelijk alleen 1 vraagje over de uien. Je doet er dus 2 bij de kip en 3 uien bij rozijnen? Begrijp ik het goed?

    Xkarima

    1. Fatima

      18 oktober 2016 at 11:10

      Alaikoem salaam Karima,

      Ik gebruik inderdaad 2 uien voor bij de kip en bij de rozijnen gebruik ik 5 uien haha. In totaal heb je ook 7 uien nodig meis. Xx

  • Leila

    18 oktober 2016 at 09:51

    Oh my god myn lievelings gerecht ! Maschallah . Ja heel graag couscous met vlees en groenten. Superblij met jou recepten ? xxx

  • Naomi

    18 oktober 2016 at 20:35

    Ik heb geen couscous pan… wat kan ik dan het beste doen???

    1. Fatima

      19 oktober 2016 at 07:27

      Hallo Naomi,

      Heb je wel een stoompan, want dit kan ook hoor. De kip kun je gewoon in een aparte pan bakken.

  • Jill

    19 oktober 2016 at 09:07

    Kan dit ipv met couscous ook met aardappelen in partjes bijvoorbeeld? Of vind je dit zelf toch het beste met couscous?
    Ik zou het graag maken vandaag, maar heb alleen geen couscous in huis, vandaar :p

    1. Fatima

      19 oktober 2016 at 14:13

      Hallo Jill,

      Als ik heel eerlijk moet zijn heb ik deze combinatie nog nooit geproefd met aardappelen, maar wie weet is het wel lekker? Ik zeg gewoon doen hoor!

  • salma

    20 oktober 2016 at 07:36

    Ik ga het morgen inshallah maken.
    Thanks voor het recept.
    Is heel erg duidelijk

    1. Fatima

      20 oktober 2016 at 11:18

      Graag gedaan Salma en succes!

  • sarah

    20 oktober 2016 at 18:40

    Hoi,

    Wat een goed recept! Denk je dat ik in plaats van de couscous stoom ook uit zo een pakje kan maken, ik gebruik dat namelijk voor couscoussalade en dat vind ik ook altijd wel goede couscous….

  • salma

    25 oktober 2016 at 11:40

    Ik heb deze couscous gemaakt.
    Het was heerlijk we kregen er geen genoeg van..

    1. Fatima

      25 oktober 2016 at 12:10

      Hallo Salma,

      Aah super meis! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx

  • M

    4 november 2016 at 15:08

    Het faat, heb een eetlepel zout gedaan bij de couscous maar is best zout? Kan dit kloppen? Gr

    1. Fatima

      7 november 2016 at 12:16

      Hallo,

      Als je precies de hoeveelheid hebt gebruikt zoals mij, dan is deze verhouding goed. Maar je moet eigenlijk zout altijd naar smaak toevoegen. Zodra de couscous weer gaat stromen zal het zout verminderen.

      1. Keije

        25 april 2020 at 19:01

        Is echt mijn favo couscous gerecht! 4e keer dat ik het maak 😋

      2. Fatima El Irari

        25 april 2020 at 22:12

        Hi Keije,

        Wat goed! Ik ben blij dat het recept zo in de smaak valt!

  • zohra

    4 november 2016 at 18:43

    Ziet er lekker uit! Zou je ook het recept van couscous met groenten willen delen? Ik wil al super lang couscous maken, alleen lijkt het mij iedere keer te veel werk en moeilijk. Jij hebt echt altijd super duidelijke recepten! Allahoema barek..

    1. Fatima

      7 november 2016 at 12:16

      Hallo Zohra,

      Dankjewel lieve meid. Jazeker, die komt er ook nog aan. Xx

  • Amel

    5 november 2016 at 20:33

    Vandaag voor mijn ouders en schoonouders gemaakt; veel complimenten gehad super bedankt voor je recept !! Ik ben zelf tunesisch dus dit is nieuw haha het heeft super gesmaakt

    1. Fatima

      7 november 2016 at 12:17

      Hallo Amel,

      Aah kijk eens aan! Super meid en heel graag gedaan natuurlijk! Xx

  • Naoual

    9 februari 2017 at 20:03

    Als je die cous cous stoomt. Doe je dat op laag , middel of hoog vuur?

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 12:29

      Hallo Naoual,

      Dit doe ik op midden vuur.

      Liefs,
      Fatima

  • Sarah

    28 februari 2017 at 11:57

    Wat heerlijk! Ik ben hem nu aan het maken. Ik ben benieuwd naar het eind resultaat.

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 12:47

      Hallo Sarah,

      Ik hoop dat het heeft gesmaakt lieve schat.

      Liefs,
      Fatima

  • Fatima

    21 maart 2017 at 08:05

    Selam

    welke pak couscous gebruik je? er zijn zoveel soorten.
    Alvast bedankt

    Fatima

  • Boushra

    17 april 2017 at 06:36

    Hoihoi

    Kan je de kip ook eerst braden of bakken voor een krokant jasje en dan beginnen bij stap 1

    1. Fatima El Irari

      18 april 2017 at 12:39

      Hallo Boushra,

      Ja hoor dat kan wel, maar als je de kip vervolgens toch in de saus wilt doen dan blijft die niet meer krokant. Maar het kan wel hoor geen probleem.

      Liefs,
      Fatima

  • Thea

    6 juni 2017 at 13:30

    Super duidelijk recept! Ga deze zeker maken voor iftar. Kan je de gemberpoeder ook vervangen? Heb dit niet in huis. Liefs

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 13:53

      Hallo Thea,

      De gemberpoeder kun je weglaten. Succes hoor!

      Liefs,
      Fatima

  • Nissrine

    8 juni 2017 at 09:04

    Fatima! Machallah wat een heerlijk recept, ik heb het recept gehalveerd omdat ik alleen ben, en dit was perfect!
    Ben alweer aan het rondneuzen wat ik vanavond met de iftar voor lekkers ga klaarmaken.. Keep up the good work, yumyum xx

  • Nina Khosravinia

    15 juni 2017 at 16:12

    Hoi Faatje,

    Kan je alsjeblieft een Marmita recept erop zetten?

    Liefs,
    Nina

    1. Fatima El Irari

      19 juni 2017 at 11:17

      Hallo Nina,

      Die komt inschAllah na de ramadan.

      Liefs,
      Fatima

  • Ihssane

    4 augustus 2017 at 13:47

    Salaam, couscous lijkt mij zo moeilijk om te maken! Ik durf er gewoon niet aan te beginnen. Ik heb ook geen geschikte potten ervoor. In sha Allah zal ik dat eens aanschaffen. Wel super duidelijk recept! Ma sha Allah. Je bent goed! Wa Salaam Ihssane

    1. Fatima El Irari

      7 augustus 2017 at 11:35

      Alaikoem salaam Ihssane,

      Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het echt niet! Je moet het gewoon eens proberen en natuurlijk zal de eerste keer wat langzaam gaan, maar hoe vaker je het maakt hoe makkelijker het wordt.

      Liefs,
      Fatima

  • Steffi

    9 oktober 2017 at 19:50

    Hallo Fatima,

    Je legt alles zo duidelijk uit, echt fijn.
    Heel erg bedankt voor al je moeite.
    Dankzij jou kan ik als Belgische bekeerling mijn man steeds weer verrassen met ‘marokkaanse’ gerechten.

    Groetjes,
    Steffi

    1. Fatima El Irari

      10 oktober 2017 at 06:29

      Hallo Steffi,

      Wat onwijs lief zeg, dankjewel! Ik ben blij dat je zou enthousiast bent over mijn blog/recepten. Xx

      Liefs,
      Fatima

  • Farah

    12 december 2017 at 11:48

    Hoi Fatima

    Ik wil dit gerecht voor aanstaande vrijdag maken Insha’Allah mijn vraag is welke pak couscous gebruik je, soms gebruik ik wel is die pak bij ah dan strooi je de couscous in kokend water en 5 min dan is het klaar voor salades is het wel lekker.
    Top gerechten heb je als ik het ff niet meer weet kijk ik op je site en voor ik weet sta ik weer lekker te koken..? Sokran voor het delen van je gerechten

    1. Fatima El Irari

      12 december 2017 at 16:45

      Hallo Farah,

      Dankjewel lieve schat! Ik gebruik altijd couscous van het merk ‘Dari’ Deze couscous is verkrijgbaar bij de Marokkaanse of Turkse slager. Zelf heb ik nog nooit de couscous van de Albert Heijn gebruikt. Xx

  • Chahrazad

    3 januari 2018 at 19:22

    Lieve Fatima.

    Mijn eerste keer en super goed gelukt. Schoonfamilie stond versteld zo heerlijk was het. Bedankt voor het delen en duidelijke uitleg.

    Liefs,
    ChahraZad

    1. Fatima El Irari

      4 januari 2018 at 07:11

      Hallo lieve Chahrazad,

      Aah wat goed zeg en vooral voor de eerste keer! Heel graag gedaan lieve schat! Xx

  • Zineb

    4 januari 2018 at 16:35

    Super duidelijk ! Dank je.
    Net gemaakt, zo dadelijk smullen.

    Xxx

    1. Fatima El Irari

      5 januari 2018 at 19:19

      Aah super goed! Smakelijk eten lieverd. Xx

  • Karima K

    3 februari 2018 at 12:48

    Jou recepten lukken mij altijd!!! In afwachting van je vlees en groente recept ????

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 17:49

      Aan wat leuk! Volgt snel. Xx

  • Latifa

    7 maart 2018 at 16:03

    Hallo,

    Ik heb nog nooit couscous gemaakt en via het gewoon proberen. Voor mijzelf en man.
    Zal ik dan 250 gram couscous gebruiken?
    Wil eerst kijken of dat gaat lukken. En klopt het dat je geen zonnebloemolie gebruikt bij couscous?
    Maakt het uit welke merk couscous je gebruikt?
    Sorry voor de vele vragen!

    1. Fatima El Irari

      7 maart 2018 at 16:05

      Hallo Latifa,

      Ja hoor je kunt altijd minder couscous nemen. Ik raad je de couscous aan van het merk Dari. Zelf gebruik ik geen olie in de gestoomde couscous, maar sommige doen dit weer wel. Succes en je mag altijd zoveel vragen als nodig is hoor. Xx

  • Sakina

    6 april 2018 at 07:22

    Salaam, zou je misschien een keer ook de couscous met groenten willen delen?
    Chokran x

    1. Fatima El Irari

      7 april 2018 at 14:09

      Alaikoem salaam Sakina,

      Jazeker, ga ik doen inschAllah! Xx

  • A

    11 augustus 2018 at 21:02

    Selam Aleikum, als je groente erbij wilt voegen hoe moet je dat dan doen en welke kruiden gebruik je ervoor?

  • Fedoua

    13 september 2018 at 16:00

    Salaam Fatima, merk Dari heeft 2 soorten couscous fine en grof?
    Welke is het beste te gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      16 september 2018 at 19:22

      Alaikoem salaam Fedoua,

      Ik gebruik de fijne. Xx

  • Simone Wenderich

    28 september 2018 at 18:58

    Heerlijk recept, dank je wel. Als Nederlandse jaren in Marokko gewoond en superslim met deze blog. Thanks

    1. Fatima El Irari

      1 oktober 2018 at 06:36

      Aah dankjewel lieverd! Ik ben blij dat je zoveel hebt aan mijn blog. Xx

  • Sophia

    29 oktober 2018 at 09:11

    Hallo Fatima,
    Complimenten voor de super mooie site en bovenal de duidelijke uitleg van de recepten.
    Ik volg je al jaren (Maroc.nl) en ik heb dan ook al heel wat recepten van je gemaakt. Vandaag is de zoete-couscous-met-kip-rozijnen-en-uien aan de beurt. Lijkt me heerlijk! Ik maak anders altijd de couscous met groenten maar dit lijkt me
    een lekkere variatie.
    Succes met het uitbrengen van je boek!
    Hartelijke groet,
    Joke Sophia

    1. Fatima El Irari

      29 oktober 2018 at 10:26

      Hi Sophia,

      Aah wat lief zeg! Dankjewel lieve schat en ik hoop dat je ook dit recept lekker gaat vinden! Xx

  • Najlae

    5 januari 2019 at 09:48

    Salaam alaikom Fatima,

    Allahoemma bareek. Wat een toprecepten.

    Kan je ipv drumsticks, kippenbouten gebruiken?

    Alaikom salaam

    1. Fatima El Irari

      5 januari 2019 at 10:43

      Alaikoem salaam Najlae,

      Dankjewel lieverd! Ja, hoor je kunt ook ook kippenbouten gebruiken.??❤️

  • Hakima

    26 maart 2019 at 10:46

    Hi Fatima,

    Misschien een stomme vraag, maar blijft de kip onderin de pan garen terwijl je de couscous drie keer stoomt? Dus is de kip 2 uur lang aan het garen? Brandt hij dan niet aan, moet er geen extra water worden toegevoegd?

    Bedankt en gefeliciteerd met de geboorte van kleine Yanis. Allahi sla7!

    1. Fatima El Irari

      26 maart 2019 at 14:37

      Hi Hakima,

      Is geen stomme vraag hoor. Je blijft de kip goed doorroeren op middelhoog vuur. Mocht je geen saus meer in de pan hebben, dan giet je er gewoon extra warm water bij.❤️

  • Soe

    10 mei 2019 at 09:38

    Assalamoe alaykoem, Fatima.

    Ik gebruik kikkererwten uit een glazen pot. Is het dan nog nodig deze te koken met zout? Want ze zijn al vrij zacht…

    Moge Allah jou belonen voor het delen van jou recepten met ons en om bovendien nog eens de tijd te nemen onze vragen te beantwoorden. Amien!

    1. Fatima El Irari

      10 mei 2019 at 10:08

      Alaikoem salaam Soe,

      Ameen lieverd! Nee, die hoef je dan niet nog eens te koken. Xx

  • Seher

    10 december 2019 at 00:48

    Hoi Fatima! Kan je ook vertellen hoe je vegetarische couscous kan maken? Met pompoen, wortel etc? Alvast bedankt!

    1. Fatima El Irari

      10 december 2019 at 13:17

      Hi Seher,

      In mijn kookboek deel ik een recept met vlees en veel groenten. Je kunt daar dan gewoon makkelijk het vlees weglaten. Ik zal ook snel eens een recept delen hier op de blog.

  • Senna

    20 maart 2020 at 01:23

    Jouw recepten lukken altijd goed mas saa Allah. Heb je ook een recept met vlees en groenten. Soekran.

    1. Fatima El Irari

      20 maart 2020 at 09:59

      Hi Senna,

      Lief van je dankjewel! In mijn kookboek staat het recept van couscous met vlees en groenten.
      https://www.bol.com/nl/p/uit-de-keuken-van-fatima/9200000102150462/?bltgh=q99WEIaP79WpWqoFLQ9JRQ.1_10.11.ProductImage

  • Mariam

    15 april 2020 at 11:54

    Dag fatima,

    Ik zie dat jij geen koriander/peterselie in jou recept hebt verwerkt.
    Stel ik wil dit toch kan dat dan?

    1. Fatima El Irari

      15 april 2020 at 19:30

      Hi Mariam,

      Ja, hoor mag je altijd gebruiken. Xx

      1. Senna

        15 augustus 2020 at 10:42

        Maa saa Allah. Al jouw recepten zij heerlijken lukken altijd. Vraagje heb je ook de couscous variant met vlees wortel etc. recept

        Alvast bedankt

        Groetjes Senna

      2. Fatima El Irari

        19 augustus 2020 at 17:49

        Hi Senna,

        Allahibarkfiek lieverd, dankjewel! Dit recept staat in mijn kookboek. Xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept