Zandkoekjes Bakken met Kinderen

28 januari 2021Fatima El Irari

Prep time: 50 minuten

Cook time: 20 minuten

Serves: 15 stuks

Zelf sta ik elke week wel in de keuken wat lekkers te bakken. Als het geen cake is, dan zijn het wel koekjes of pannenkoeken. Dit is een gewoonte die ik ons zoontje ook graag wil aanleren en inmiddels merk ik dat hij zelf ook actief mee wilt helpen als die mama weer eens in de keuken ziet staan. Nu hebben we afgelopen week voor het eerst samen koekjes gebakken en ik stond echt versteld hoe leuk Yanis het vond en hij het ook nog eens super goed deed! In de eerste instantie dacht ik dat meneertje hier nog iets te jong voor was (bijna 2 jaar) maar het ging echt super!
Gisteren kwam zijn nichtje Alina op bezoek en besloten we met zijn drieën koekjes te gaan bakken. Alina en ik gingen aan de slag met het kneden van het deeg en het uitsteken van de koekjes deden we met zijn drieën.  Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind, maar samen koekjes bakken is zo leuk! Nu we weer met het hele gezin samen thuis zitten is een activiteit als deze erg leuk om samen met de kinderen te doen. Gaan jullie ook gezellig samen koekjes bakken?
Print recept

Zandkoekjes Bakken met Kinderen

  • Voorbereidingstijd 50 minuten
  • Kooktijd 20 minuten
  • Totale tijd 1 uur 10 minuten
  • Aantal personen: 15 stuks

Ingrediënten:

Koekjesdeeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1/2 theel. zout
  • 100 gram boter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • 80 gram chocolate chips

Bereidingswijze:

Het deeg:

  • 1)

    Meng in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder en het zout samen en zet apart.

  • 2)

    Mix in een andere kom de roomboter met de kristalsuiker en de vanillesuiker romig.

  • 3)

    Klop het ei los en voeg deze erbij en mix nog eens voor 60 seconden.

  • 4)

    Voeg de helft van het bloemmengsel toe en mix tot de bloem is opgenomen.

  • 5)

    Voeg de overige bloem toe en mix nogmaals samen tot een mooi zacht koekjesdeeg. 

  • 6)

    Voeg de chocolate chips erbij en kneed het deeg tot een bal.

  • 7)

    Plaats het deeg in een diepvrieszak en druk het deeg uit tot een plak.

  • 8)

    Sluit de zak en zet het deeg voor 30 minuten in de koelkast.

Koekjes bakken:

  • 1)

    Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van circa 1 cm dikte. 

  • 2)

    Druk met een uitsteker de gewenste vormen uit het deeg en leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier.

  • 3)

    Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in 18-20 minuten mooi lichtbruin en gaar.

  • 4)

    Laat de koekjes iets afkoelen en versier ze samen met de kinderen naar wens, eet smakelijk!

Extra tips&tricks:

  • Ik heb de suiker in de dit recept gehalveerd voor de kinderen maar je kunt altijd meer gebruiken.
  • Het is belangrijk dat je het deeg koelt, zodat de koekjes hun vorm behouden.
  • Je kunt chocolate chips vervangen door sprinkels, gehakte chocolade of helemaal weglaten.

12 Comments

  • Sabrina

    28 januari 2021 at 13:50

    Hey fatima welke boter gebruik je ?

    1. Fatima El Irari

      4 februari 2021 at 23:47

      Hi Sabrina,

      Ik gebruikte roomboter, maar margarine kan ook.

      1. Selima

        14 februari 2021 at 16:41

        Hoi sorry ik heb een vraagje als je per ongeluk alles in een keer in een kom doet verandert er dan iets of blijft het recept het zelfde

      2. Fatima El Irari

        14 maart 2021 at 21:06

        Hi Selima,

        Je kunt dan gewoon verder gaan met het kneden van het deeg.

  • Yaso

    29 januari 2021 at 19:59

    Hallo, kan je ook hagelslag gebruiken ipv chocolate chips?

    1. Fatima El Irari

      4 februari 2021 at 23:50

      Hi Yaso,

      Dat zou kunnen, maar de hagelslag zal wel smelten en niet meer terug te zien zijn in het deeg. Ik zou je dan eerder aanraden om een chocoladereep in kleine stukjes te hakken.

      1. Lil

        13 februari 2021 at 10:41

        Hey Fatima, het deeg staat in de koelkast, maar wanneer had ik de chocolate chips moeten toevoegen 🤦🏾‍♀️

      2. Fatima El Irari

        13 februari 2021 at 18:18

        Hi Lil,

        Wanneer het deeg samenkomt voeg je de chocolade erbij en kneed je het kort door.

  • Razia

    30 januari 2021 at 08:54

    Leuk idee! Ik ga het zeker proberen met mijn zoontje. PS: we hebben inmiddels heel vaak je harira soep gemaakt en mijn zoontje is er dol op. Dankjewel.

    1. Fatima El Irari

      5 februari 2021 at 00:01

      Hi Razia,

      Ah leuk om te lezen! Dankjewel. Xx

  • Sabiha

    1 februari 2021 at 10:49

    Heb vrage ik zie 100 gram boter kan ik ook olie gebruik zo ja hoeveel 100ml

    1. Fatima El Irari

      5 februari 2021 at 00:06

      Hi Sabiha,

      Ja hoor olie kan ook. Je kunt dan 80 ml olie gebruiken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept