Zalm in Charmilla (tomatensaus)

9 juli 2020Fatima El Irari

Prep time: 10 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 4 personen

Oehh, dit was echt een te lekkere maaltijd! Zalmfilet in een kruidige Marokkaanse charmilla (tomatensaus) met paprika, tomaat, erwten en lekker veel kruiden. Echt heel erg lekker en je moet het ook gewoon echt eens proberen, tipje voor het avondeten vanavond.

Print recept

Zalm in Charmilla

  • Voorbereidingstijd 10 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 40 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Voor de tomatensaus:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui , fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1/2 groene paprika, in blokjes
  • 1/2 rode paprika, in blokjes
  • 1 tomaat , in blokjes
  • 200 ml kokend water
  • 100 gram tomatensaus
  • 400 gram zalmfilet
  • handvol groene erwten

Kruiden:

  • 1 theelepel Ras el hanout
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel harissa kruiden, of chilivlokken
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel paprikapoeder

Overig:

  • citroen
  • verse peterselie

Bereidingswijze:

Tomatensaus maken:

  • 1)

    Verwarm de olijfolie in de pan op middelhoog vuur.

  • 2)

    Bak de uien en knoflook glazig voor 1-2 minuten.

  • 3)

    Voeg de paprikastukjes toe en bak het mee voor 2-3 minuten.

  • 4)

    Voeg de tomatenstukjes en de kruiden erbij en roer het goed door.

  • 5)

    Roer het water en de tomatensaus erbij en breng de saus aan de kook voor 8-10 minuten.

  • 6)

    Open zo nu en dan de pan en roer de saus door.

De zalm:

  • 1)

    Snijd de zalmfilet in stukjes. Mocht je zalm hebben met huid, dan kun je die het beste verwijderen.

  • 2)

    Open de pan en roer de saus goed door.

  • 3)

    Leg de zalmfilet in de saus en plaats de deklsen voor 2 minuten op de pan.

  • 4)

    Open de pan en roer de zalm voorzichtig door de tomatensaus.

  • 5)

    Plaats de deksel weer op de pan en kook gedurende 8-10 minuten op middelhoog vuur.

  • 6)

    Open de pan en roer de erwten er voorzichtig door. Laat de zalm sudderen voor 1-2 minuten.

  • 7)

    Roer de citroensap en de peterselie erbij.

  • 8)

    Dien het gerecht lekker warm op met eventueel wat warm brood of een portie rijst.

14 Comments

  • Miss.

    9 juli 2020 at 14:59

    Hallo
    Bedankt voor deze simpele recept ik hou van zalm dus deze recept maak ik zeker. Mag ik vragen ik wil er graag zoete aardappel bijvoegen. Wanneer doe ik dit het best.

    1. Fatima El Irari

      12 juli 2020 at 12:48

      Hi Miss,

      Ah goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Je kunt de zoete aardappel tegelijkertijd met de tomatenstukjes toevoegen. Xx

  • Angelique

    19 juli 2020 at 20:57

    Bedankt voor het recept. Ik heb wel een vraagje wat je met 100 gram tomatensaus bedoel ☺️

    1. Fatima El Irari

      19 juli 2020 at 21:43

      Hi Angelique,

      Graag gedaan! Ik bedoel hier fijne tomatensaus mee zoals bijvoorbeeld Tomato Frito. Xx

      1. Angelique

        20 juli 2020 at 20:31

        Dankjewel voor de snelle reactie! Jouw gerechten zijn altijd top, dus kan niet wachten om deze te maken. Dankjewel xxx

      2. Fatima El Irari

        21 juli 2020 at 21:24

        Bedankt lieve Angelique! Xx

  • Jochanan Boosman en echtgenote

    20 juli 2020 at 09:13

    We hebben het tot dusver twee keer klaargemaakt en gesmuld !! Er zullen nog vele keren volgen.
    Kleine wijziging in het recept aangebracht : Ksbor ( koriander) ipv peterselie en limoun biladi (ingemaakt citroen in zout en kruiden ) ipv citroen. Heerlijk.
    Mijn echtgenote herinnert zich uit haar jeugd in Casablanca een soort eierkoek: “caliënte”. Hebben het aan familie en kennissen gevraagd in Marokko, NL, Frankrijk en Israël gevraagd: iedereen kent het van vroeger, maar niemand weet hoe je het maakt. Kan jij ons helpen aan het recept ?

    1. Fatima El Irari

      20 juli 2020 at 12:28

      Hi Jochanan,

      Hmm klinkt heel lekker! Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt. Zelf ken ik het niet, maar ik heb het even opgezocht. Bedoel je zoiets? tajine.nl/recept/kalinti-karan/

      1. jochanan

        21 juli 2020 at 14:57

        Dat moet het goede recept. De foto’s op de site die je gaf roepen herinneringen aan vroeger op. Kalinti is dus de naam in Marokkaans Arabisch. Waarom ze het Caliente noemen ? Weet ik niet. Het is i.d.d. street food en heerlijk. De verkoper stond altijd bij de school in Casa: “Narcis Levain”.
        Zeer bedankt voor je moeite !
        Dat wordt dus weer smullen. Zal je laten weten hoe het gelukt is.
        En de zalm gaan we dus de komende week nog maals klaarmaken.

      2. Fatima El Irari

        21 juli 2020 at 21:29

        Hi Jochanan,

        Graag gedaan en geniet ervan!

  • Priscilla

    22 juli 2020 at 10:21

    As-Salam-u-Alaikum Fatima,

    Dit recept lijkt me heerlijk.
    Ik ga deze zalm morgen voor mijn vriendinnen koken.

    Gebruik jij groene erwten uit een potje of verse groene erwten?
    Als je verse gebruikt kook je ze dan eerst?

    Daarnaast was ik benieuwd of jij jouw ras el hanout ook bij de arabische supermarkt haalt?
    Want de samenstelling kan van dag tot dag veranderen omdat bij ons in de marokaanse supermarkt ”het beste wat ze op dat moment hebben” wordt samengevoegd tot Ras el Hanout. Is dat een probleem?
    Meestal zit in elke ras el hanout sowieso iets van kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat en peper enzo toch?

    Shokran en hoor graag van je 🙂

    X

    1. Fatima El Irari

      26 juli 2020 at 20:18

      Alaikoem salaam Priscilla,

      Je kunt zowel verse erwten als erwten uit de diepvries gebruiken. Mocht je verse gebruiken, dan hoef je die niet eerst voor te koken, want ze worden snel gaar. De ras el hanout die ik gebruik komt uit Marokko, maar je kunt ook prima die van de Marokkaanse slager gebruiken hoor. Klopt, dat de smaak van ras el hanout elke keer anders kan zijn, omdat de ene meer of minder kan toevoegen van een bepaalde kruid. Xx

  • Angelique

    24 juli 2020 at 19:54

    Het gerecht smaakte geweldig! Nogmaals dank voor het recept. PS. Ik heb als extra spinazie toegevoegd, een aanrader!

    1. Fatima El Irari

      26 juli 2020 at 20:21

      Hi Angelique,

      Ah fijn om te horen dat het heeft gesmaakt! Lijkt mij ook erg lekker met spinazie, bedankt voor de tip!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept