ZACHTE MAROKKAANSE BROODJES

16 maart 2019Fatima El Irari

Van het bakken van brood kan ik echt volop genieten! Je hebt natuurlijk even wat geduld nodig om het deeg goed te laten rijzen, maar dan heb je uiteindelijk ook zeker wat lekkers! Deze broodjes zijn zo ontzettend zacht en luchtig en zelfs de volgende dag zijn ze nog lekker zacht, dus ideaal als je ze van tevoren wilt bakken voor bijvoorbeeld het ontbijt of voor de lunch.

Ingrediënten: (6 stuks)
,
Voor het deeg:
,
  • 500 gr. bloem
  • 150 gr. fijne griesmeel
  • 1 etl. melkpoeder
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 etl. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 30 gr. smeerboter
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 1 tl. zout
Extra:
,
  • sesamzaadjes
  • maanzaad
  • 1 ei
Bereiding:
,
Stap 1.
,

Meng in een ruime kom de bloem, griesmeel, melkpoeder, gedroogde gist, kristalsuiker en de vanillesuiker samen. Klop het ei in een aparte kom los en voeg het eimengsel samen met de zonnebloemolie en de smeerboter in de kom. Meng dit goed samen, mix het zout bij de melk en giet de melk in stappen in de kom en kneed ondertussen het deeg op hoge snelheid door. Met de keukenmachine kneed ik het deeg in totaal voor zeker 2 minuten op hoge snelheid (Kitchenaid stand 10). Stort het deeg op je werkblad, kneed het nog even door met de hand en laat het deeg in dezelfde kom rijzen voor zeker 60 minuten.

Stap 2.
.

Stort na 60 minuten het deeg uit de kom en vorm er bolletjes deeg van. Dek de bolletjes deeg af en laat het deeg rusten voor 30 minuten. Druk vervolgens elk bolletje deeg plat tot een dikte van ongeveer 1 cm en dek het deeg nogmaals af voor 30 minuten.

Stap 3.
.

Snijd vervolgens in elk schijfje deeg met een scherp mesje sneetjes in het deeg of prik er met een vork gaatjes in. Klop het ei los, smeer elk plakje deeg in met het eimengsel en strooi er maanzaad en sesamzaad overheen. Bak de broodjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten mooi lichtbruin en gaar. Je kunt de broodjes direct na het bakken aan de bovenkant insmeren met een beetje gesmolten roomboter voor een mooie glans, maar dit hoeft niet.

Extra tips&trics:
.
  • Elk bloem en griesmeel heeft een andere structuur, dus giet het water er altijd in stappen bij. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen of je meer of minder water nodig hebt.
  • Hoe groter je de bolletjes deeg maakt hoe groter de broodjes worden na het bakken.
  • Je kunt de broodjes invriezen als ze nog lauwwarm zijn.

Liefs,
Fatima

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima of #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Print recept

58 Comments

  • Loubna

    16 maart 2019 at 09:54

    Wat te doen als je geen melkpoeder in huis hebt.

    Ziet er heerlijk uit trouwens tbarkellah 3lik

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 10:01

      Allahibarkfiek Loubna! Die mag je dan gewoon weglaten hoor. Xx

  • Sara

    16 maart 2019 at 10:51

    Ik hou van je recepten!

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 12:49

      Dankjewel lieve Sara!

  • Naila

    16 maart 2019 at 11:14

    Salaam!
    Wat voor melkpoeder gebruik jij? Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen haha.

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 12:48

      Alaikoem salaam Naila,

      Koffiemelk is gewoon koffie creamer die je bij zwarte koffie doet. Je kunt elk soort van elke supermarkt gebruiken.❤️

  • Noa

    16 maart 2019 at 11:49

    Hoi, ik heb jouw cheesecake recept gemaakt maar dan in een grote versie en uit de oven heb ik hem laten koelen en is ie gescheurt. Had ik hem dan in de oven moeten laten koelen?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 12:48

      Hi Noa,

      Was die in de oven al gescheurd?

      1. Noa

        16 maart 2019 at 13:14

        Hoi Fatima

        In de oven was hij niet gescheurd. Ik heb de oven uit gezet en in de keuken laten koelen. In de over waren lichte scheurtjes aan de zijkant en in het midden niet.

      2. Fatima El Irari

        16 maart 2019 at 13:45

        Hi Noa,

        Je kunt de volgende keer de cheesecake even in de oven laten afkoelen met de ovendeur op een kiertje. Ik las ergens dat dit scheuren voorkomt. Maar goed je kunt de cheesecake natuurlijk aan de bovenkant altijd garneren zodat je het niet ziet hihi.

    2. Umm umar

      24 december 2019 at 16:51

      Heb ze vandaag gemaakt en ze zijn echt heerlijk vooral met de zaden erop 😍 echt een aanrader

      1. Fatima El Irari

        26 december 2019 at 10:27

        Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx

  • Chaimae

    16 maart 2019 at 12:16

    Hi Fatima,

    Ik haal er meer broodjes uit! Zeker 10 stuks. Heb ik iets verkeerds gedaan? ik heb je recept gevolgd en hen bolletjes van 100 gram gemaakt.

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 12:46

      Hi Chaimae,

      Dat is niet erg hoor, dan zijn jouw bolletjes iets kleiner. Gewoon verder gaan met het recept.❤️

    2. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 12:47

      Mijn bolletjes deeg waren trouwens 150 gram, maar dan krijg je wel grotere broodjes. Met 100 gram heb je middelgrote broodjes.?

  • Cecilia

    16 maart 2019 at 13:28

    Hoi waar koop je maanzaad en sesam?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 13:44

      Hi Cecilia,

      Die kun je o.a. vinden bij de Jumbo.

  • Ahlam

    16 maart 2019 at 13:34

    Hey salam.
    Hoeveel graden moet het in de heteluchtoven?

  • Ahlam

    16 maart 2019 at 13:35

    Hey salam

    Kun je de broodjes ook bakken in de heteluchtoven?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 13:43

      Alaikoem salaam Ahlam,

      Ja, hoor kan ook. Zelf gebruik ik de hete lucht functie niet, maar je kunt 180 graden aanhouden. Let ondertussen wel goed op de broodjes, omdat elke oven toch weer anders is.

  • Noa

    16 maart 2019 at 15:42

    Thanks voor de tips. Ik heb slagroom gebruikt voor de bovenkant

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 19:18

      Lekker!

  • Michelle Fatima

    16 maart 2019 at 16:16

    Is het belangrijk dat het fijne smida is? Ik kom de laatste tijd maar niet bij de Marokkaanse winkels en ik zag laatst alleen hele fijne. Bloemachtige smida. Is dat ook goed?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 19:19

      Hi Michelle,

      Ik zou voor deze broodjes wel echt de fijne griesmeel gebruiken. De bloemachtige smida kun je zeker gebruiken.??

  • Soukaina

    16 maart 2019 at 17:01

    Hey Fatima,

    Welke smeerboter gebruik je?

    Xxxx
    Soukaina

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 19:20

      Hi Soukaina,

      Ik gebruik boter van het merk Bona, maar je kunt elk soort gebruiken.??❤️

  • Lemia

    16 maart 2019 at 17:25

    Salam,

    Vraagje moet de boter gesmolten toegevoegd worden?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 19:21

      Alaikoem salaam Lemia,

      Nee, je gebruikt zachte boter. Je kunt de boter eventueel een paar seconden verwarmen in de magnetron, zodat deze warm wordt. Maar smelten hoeft niet.

  • Naima

    16 maart 2019 at 17:53

    Salam aleikom Fatima,

    Kan je de ei weg halen? Tbarklh 3lik ?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2019 at 19:22

      Alaikoem salaam Naima,

      Allahibarkfiek! Je mag het ei weglaten.??❤️

  • Umaira

    16 maart 2019 at 20:47

    Ik heb geen vragen wat betreft je geweldige recept, ik wil je alleen zeggen dat ik het echt top vind dat je iedereens berichten beantwoordt… en de reden hiervan is dat er personen zijn niet dat niet doen.
    Al je recepten zijn echt yummy hoor ❤ ?

    1. Fatima El Irari

      17 maart 2019 at 12:23

      Dankjewel lieve Umaira! Lief van je dat je het waardeert!♥️

  • Cher

    17 maart 2019 at 00:17

    Ik heb geen keukenmachine.. dus dan moet ik gaan kneden denk ik? Hoelang moet je dan kneden, hoe is dan de werkwijze als je geen keukenmachine hebt?

    1. Fatima El Irari

      17 maart 2019 at 12:28

      Hi Cher,

      Dan dien je het deeg inderdaad met de hand te kneden. Met de hand ben je zeker 5 a 8 minuten bezig met kneden. Je volgt gewoon precies dezelfde stappen alleen ben je dan langer bezig met kneden.

  • Maha

    17 maart 2019 at 02:04

    Salaam ou 3alaikoum Fatima ,kan ik de bloem vervangen door volkoren en gerstbloem ?

    1. Fatima El Irari

      17 maart 2019 at 12:31

      Alaikoem salaam Maha,

      Ja, hoor kan ook!??❤️

      1. Maha

        19 maart 2019 at 03:06

        Dank je wel ??❤

      2. Fatima El Irari

        19 maart 2019 at 08:49

        ❤️

  • Shila

    17 maart 2019 at 11:30

    Asalam aleikhum lieve Fatima
    Ik had alleen een kleine vraagje kun je inplaats van koffiecremer ook Nido melkpoeder gebruiken
    Alvast shukraan

    1. Fatima El Irari

      17 maart 2019 at 12:30

      Alaikoem salaam Shila,

      Jazeker, die kun je ook gebruiken.??❤️

  • Naila

    23 maart 2019 at 20:36

    Kun je de broodjes ook invriezen? Zo ja, eerst volledig afbakken dan?

    1. Fatima El Irari

      24 maart 2019 at 06:39

      Hi Naila,

      Jazeker, eerst volledig afbakken en voor 10 minuten laten afkoelen als ze uit de oven komen. Dan in diepvrieszakjes verpakken en invriezen.??

      1. Naila

        24 maart 2019 at 09:42

        Ah top!! Dank je 🙂 en als je ze uit de vriezer haalt dan ontdooien en nog even in de oven opwarmen?

      2. Fatima El Irari

        24 maart 2019 at 09:48

        Klopt, even laten ontdooien en dan voor ongeveer 5 minuten op 100 grafen rustig laten opwarmen. Temperatuur niet wl te warm zetten, want anders worden de broodjes droog en hard.❤️

  • Diek

    24 maart 2019 at 20:44

    Hey als ik geen geen gist heb kan ik dan bakpoeder of bakingsoda gebruiken? En voor batbots ook?

    1. Fatima El Irari

      24 maart 2019 at 21:22

      Hi Diek,

      Voor zachte en luchtige broodjes heb je echt gist nodig.

  • kubra

    1 april 2019 at 14:58

    hey fatima,
    op welke stad bak je de broodjes?
    boven onder of met turbo?

    1. Fatima El Irari

      1 april 2019 at 17:56

      Hi Kubra,

      Ik gebruik altijd de boven onder warmte.

  • Danielle

    3 april 2019 at 08:32

    Hee Fatima,

    Door tijdgebrek wil ik de broodjes savonds klaarmaken en sochtends in de oven doen. Kan ik ze langer als 30 min laten rusten voor ze in de oven gaan?

    1. Fatima El Irari

      3 april 2019 at 09:20

      Hi Danielle,

      Je kunt de broodjes prima een dag of avond van tevoren afbakken en de volgende dag op 100 graden voor 5 a 8 minuten opwarmen. Ook dan zijn ze nog lekker zacht en luchtig. Je dekt de broodjes nadat ze zijn afgekoeld met een plastic zak en vervolgens met een theedoek.

      Liefs,
      Fatima

  • Trésor

    22 april 2019 at 18:39

    Als Nederlandse vrouw maak ik regelmatig een recept van jou voor mijn lieve Marokkaanse man. Deze broodjes vandaag voor het eerst gemaakt en net als de andere recepten een groot succes! Dank je wel voor de duidelijke omschrijving☺️

    1. Fatima El Irari

      23 april 2019 at 20:28

      Hi Trésor,

      Wat super leuk om dit te lezen zeg! Heel graag gedaan en ik ben blij dat mijn recepten je bevallen! Xx

  • Soukaina

    7 mei 2019 at 00:06

    Salam alaykoum Fatima. Bedankt voor je recept weer. Kan ik griesmeel weglaten? Zoja moet ik dat dan vervangen met iets anders?

    1. Fatima El Irari

      7 mei 2019 at 05:05

      Alaikoem salaam Soukaina,

      Graag gedaan lieverd! Jazeker, je kunt de griesmeel vervangen met extra bloem.??♥️

  • Nawie

    7 mei 2019 at 13:10

    Kan ik ook roomboter gebruiken i.p.v. smeerboter?
    Zo niet? Welke smeerboter gebruik je?

    1. Fatima El Irari

      7 mei 2019 at 13:28

      Hi Nawie,

      Jazeker, je kunt ook roomboter gebruiken. En mocht je smeerboter willen gebruiken dan kun je echt elk soort gebruiken. Gewoon boter die je op je boterham smeert.

  • Harriette

    22 november 2019 at 09:12

    Hallo Fatima. Een rare vraag misschien maar zijn deze broodjes zoet? En zijn het deze broodjes die je maakte met de tajine met kabeljauw? Alvast bedankt!

    1. Fatima El Irari

      22 november 2019 at 11:15

      Hi Harriette,

      Deze broodjes zijn ietsjes zoet, maar niet te zoet. Die ik met de tajine maakte zijn weer andere broodjes, die komen nog online.

      Liefs,
      Fatima

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept