Zelf broodjes bakken moet je echt eens gedaan hebben én het is helemaal niet zo moeilijk dan dat het misschien lijkt. Deze volkoren broodjes hebben een lekkere krokante korst en aan de binnenkant zijn ze zo luchtig en zacht! Je hebt misschien even wat tijd nodig om het deeg luchtig te laten rijzen, maar geloof mij dan heb je aan het eind ook wat!
Ingrediënten: (10 stuks)
.
Deeg:
.
- 500 gr. volkorenmeel
- 2 tl. melkpoeder
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 etl. kristalsuiker
- 1 etl. zonnebloemolie
- 1 tl. zout
- 300 ml lauwwarm water
Extra:
.
- 200 gr. gerst
- water
Bereiding:
.
Stap 1.
.
Meng in een ruime kom de volkorenmeel en de melkpoeder samen. Strooi het zout aan de zijkant van de kom, maak in het midden een kuiltje en voeg det gist en de kristalsuiker toe. Giet er wat lauwwarm water bij en laat het het staan voor ongeveer 5-8 minuten tot de gist begint te schuimen. Voeg de zonnebloemolie en het zout toe en kneed het deeg op middelhoge snelheid terwijl je het water in stappen toevoegt. Dek het deeg af en laat het voor 10 minuten rusten.
Stap 2.
.
Vorm het deeg tot een staaf en snijd er ongeveer 8 stukken uit. vorm van elk stuk deeg een bolletje van 150 gram en zet die apart. Dek de bolletjes deeg af voor 10 minuten. Maal de gerst in een keukenmachine iets fijner en druk elk bolletje plat in de gerst tot een ronde schijf van circa 2 cm. Plaats het deeg op een bekleed bakplaat en laat het afgedekt rijzen voor 60 minuten. Snijd sneetjes in het deeg of prik met een vork een paar gaatjes en strijk de broodjes licht in met water. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven in 20 a 30 minuten op 200 graden gaar. Serveer de broodjes lekker warm bij een tajine of stoofschotel en geniet!
Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.
14 Comments
Zohra
19 juli 2019 at 08:44
Salam, shokran voor het delen van het recept.
Altijd fijn! Ik heb twee vraagjes, is het mogelijk om de melkpoeder te vervangen door iets anders of weg te laten?
Hoelang moet het deeg ongeveer gekneed worden?
Fatima El Irari
19 juli 2019 at 10:04
Alaikoem salaam Zohra,
Je kneed het deeg met de keukenmachine voor ongeveer 3-5 minuten soepel. De melkpoeder mag je ook weglaten.??❤️
Salima
19 juli 2019 at 11:51
Salam Fatima
Welk soort melkpoeder gebruik je ?
Fatima El Irari
21 juli 2019 at 15:14
Hi Salima,
Dit is gewoon de melk creamer voor in de koffie. Ik gebruik ie van de Lidl, maar je kunt echt elk soort gebruiken. Xx
Wilmie
19 juli 2019 at 09:47
Hoeveel zonnebloemolie moet erbij? En kan het ook zonder de droge melkpoeder? En in plaats daarvan misschien een eetlepel melk?
Fatima El Irari
19 juli 2019 at 10:04
Hi Wilmie,
Je gebruikt 1 eetlepel zonnebloemolie en je mag de melkpoeder weglaten.??
merjam
19 juli 2019 at 21:15
selaam walaikom….miss een rare vraag van mij of dom zelfs maar melkpoeder bedoel je melkpoeder zoals je die voor de koffie gebruikt?
Fatima El Irari
21 juli 2019 at 15:15
Alaikoem salaam Merjam,
Is geen domme vraag hoor. Klopt, melkpoeder oftewel koffie creamer die je bij de koffie doet. Xx
Adrie Nieuwpoort
26 juli 2019 at 11:09
Ik heb volkorenmeel waar al gist in zit, kan ik helemaal volgen behalve de gist, of ander meel halen?
Fatima El Irari
26 juli 2019 at 20:16
Hi Adrie,
Ja, je kunt dan gewoon dezelfde stappen volgen en de gist achterwege laten. Succes!
Umm Moesa
30 september 2019 at 10:36
Asalam Alaykoem wa rahmatollaahi wa baraktuhoe lieve Fatima,
Ik heb een aantal vragen. Ik heb volkoren tarwemeel in huis, kan ik die gebruiken? kan ik ipv kristalensuiker, rietsuiker gebruiken? op welke stand bak je de brood heteluchtoven?
Baraka Allahu feeki!
Fatima El Irari
30 september 2019 at 12:45
Alaikoem salaam Umm Moesa,
Jazeker, je kunt tarwemeel gebruiken en ook rietsuiker. Ik bak het brood op de boven-onder stand.❤️
Jasmijn
22 januari 2020 at 21:58
Hi Fatima!
Ik wil morgen deze broodjes maken. Ik begrijp alleen nog niet wat er precies moet gebeuren met de 200gr gerst.. Is dit nodig om te hebben?
Groetjes, Jasmijn
Fatima El Irari
23 januari 2020 at 11:19
Hi Jasmijn,
De gerst maal ik ietsjes fijn en daarin druk ik de bolletjes deeg plat, zodat het in het deeg blijft plakje. Je zou deze stap natuurlijk ook kunnen overslaan.