Volkoren Batbots met Gehakt

17 april 2021Fatima El Irari

Prep time: 2 uur

Cook time: 30 minuten

Serves: 10 stuks

Samenwerking. Zoals vele al weten is de Ramadan weer van start gegaan, maar wat houdt de ramadan nou precies in? Om het heel simpel uit te leggen, de Ramadan is voor de moslims een heilige maand. In deze maand wordt er gevast en dat betekent onder andere niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor de eerste maaltijd na zonsondergang wordt vaak uitgebreid gekookt! Deze maaltijd wordt ‘iftar’ genoemd. 

Omdat er voor de Ramadan zoveel wordt gekookt en gebakken doen de meeste mensen een paar dagen voordat de Ramadan begint al heel wat inkopen. Denk hier bijvoorbeeld aan bloem, gist, verschillende soorten pasta en eigenlijk alles wat je kunt bedenken dat goed houdbaar is voor de gehele maand. Op deze manier hebben ze alle belangrijke voedingsmiddelen standaard op voorraad en komen ze niet ineens bloem of gist tekort tijdens het koken en bakken! Ook wij doen elk jaar voor de Ramadan onze grote boodschappen, alleen zaten wij een paar dagen terug nog volop in een verhuizing! Daarom heb ik dus mijn boodschappen gisteren pas kunnen doen én ondanks het vasten ging dit verrassend goed. Een van mijn favoriete supermarkten om boodschappen te doen is de Tanger supermarkt. Al jaren koop ik hier standaard mijn griesmeel, bloem, rijst en alle andere ingrediënten die je standaard in je voorraadkast bewaard.

Zoals ik al heb verteld heb ik wel meerdere ingrediënten die ik standaard bij de Tanger supermarkt haal, maar echt een van mijn favoriete items is de fijne en grove griesmeel van Zidney, het huismerk van Tanger. Het fijne van deze griesmeel is dat je het voor zoveel gerechten kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Marokkaanse broodjes, baghrir (duizend gaatjes pannenkoeken) en natuurlijk niet te vergeten ook voor msemmen! Nu ik eindelijk alles in huis heb, kan ik niet anders dan aan de slag gaan met een lekker recept. Ik hoef thuis maar een keer te vragen wat voor een broodjes ik moet bakken en er wordt al batbot geroepen. Ik ging aan de slag met de welbekende batbot, die ik maakte van volkorenmeel en vulde met een lekker kruidig gehakt mengsel en met kaas, blijft een topper hier thuis!

Print recept

Volkoren Batbots met Gehakt

  • Voorbereidingstijd 2 uur
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 2 uur 30 minuten
  • Aantal personen: 10 stuks

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 400 gram volkorenmeel
  • 1 theel. zout
  • 100 gram fijne griesmeel, Zidney
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 250 ml lauwwarm water

Gehakt vulling:

  • 400 gram rundergehakt
  • 2 eetl. fijngesneden peterselie
  • 2 eetl. fijngesneden koriander
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 uien , fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1/2 rode paprika , in blokjes
  • 1/2 groene paprika , in blokjes
  • 1/2 gele paprika , in blokjes
  • 100 gram tomatensaus
  • 1 eetl. zoete chilisaus

Kruiden:

  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. krukuma
  • 1 theel. zout
  • 1/2 theel. ras el hanout
  • 1/2 theel. zwarte peper
  • 1/2 theel. komijnpoeder

Ook nodig:

  • Koekenpen , anti aanbaklaag
  • 10 plakjes Cheddar kaas

Bereidingswijze:

Het deeg:

  • 1)

    Meng in een ruime kom de bloem, zout, griesmeel en de gist samen.

  • 2)

    Roer in een maatbeker de zonnebloemolie met het lauwwarme water.

  • 3)

    Giet het water mengsel geleidelijk in de kom en kneed het deeg op middelhoge snelheid in 4-5 minuten soepel.

  • 4)

    Dek het deeg met een theedoek af en laat het voor 60 minuten rijzen op een warme plek.

Gehakt vulling:

  • 1)

    Marineer in een ruime kom het gehakt met de peterselie, koriander, de kruiden en de olijfolie.

  • 2)

    Verhit een koekenpan op matig vuur en bak het gehakt omscheppend voor 3-4 minuten.

  • 3)

    Voeg de uien, knoflook en de paprika’s erbij. Schep het geheel door en bak het gaar in 8-10 minuten.

  • 4)

    Roer de tomatensaus en de chilisaus erdoor en laat op laag vuur pruttelen voor 1-2 minuten.

  • 5)

    Schep het gehakt mengsel uit de pan en laat het op een bord volledig afkoelen.

Batbots vullen:

  • 1)

    Stort het gerezen deeg op je werkblad en kneed het met de hand voor 1-2 minuten door.

  • 2)

    Vorm het deeg tot een staaf en snijd er stukjes uit van elk 80 gram.

  • 3)

    Vorm elk stukje deeg tot een bolletje en dek ze weer af voor 15 minuten.

  • 4)

    Druk een bolletje deeg plat tot een ronde plak en verdeel in het midden twee eetlepels van het gehakt mengsel.

  • 5)

    Leg vervolgens  bovenop het gehakt een plakje cheddar kaas.

  • 6)

    Breng de zijkanten van het deeg naar het midden en knijp het deeg stevig samen.

  • 7)

    Draai de batbot om en druk het deeg ietsjes plat.

  • 8)

    Verhit een koekenpan op matig vuur en druk de batbot nog ietsjes platter.

  • 9)

    Bak de batbot aan beide kanten mooi lichtbruin en gaar.

  • 10)

    Serveer de batbot met een soep naar keuze en eet smakelijk!

    Dit artikel is in samenwerking met de Tanger supermarkt.

12 Comments

  • Naj

    17 april 2021 at 18:18

    Assalaamoe alaykoem Fatima,

    Shokran voor het recept! Welke meel gebruik je hier, zou je de verpakking/merk willen delen?

    1. Fatima El Irari

      20 april 2021 at 11:20

      Alaikoem salaam Naj,

      Ik gebruik bijna altijd patent bloem van de Lidl. Ze hebben daar maar een soort.

  • esma azzouzi

    18 april 2021 at 13:41

    Salaam Fatima,

    Het ziet er weer eens heerlijk uit, kan je ook gerstmeel gebruiken in plaats van volkoren meel? Of is dat het zelfde? Lijkt er wel op.

    Groetjes Esma

    1. Fatima El Irari

      20 april 2021 at 11:22

      Alaikoem salaam Esma,

      Is inderdaad bijna hetzelfde, dus die kun je ook prima gebruiken. ♥️

  • Malika

    18 april 2021 at 20:59

    Hoii, ik heb ze vandaag gemaakt en het heeft heeeerlijk gesmaakt. Vraag me alleen af waar je de 10 plakken cheddar voor hebt gebruikt? Ze staan bij de ingrediënten maar nergens in de beschrijving, of heb ik er 5 keer overheen gelezen🙈

    Ps. Jij bent echt mijn redding deze ramadan. In de ochtend naar jouw website, keuze maken en op naar de winkel voor de spulletjes. Ideaal👌

    1. Fatima El Irari

      20 april 2021 at 11:25

      Hi Malika,

      Ah wat lief, dankjewel! De cheddar kaas gebruik je voor bovenop het gehakt, voordat je het broodje sluit. Ik was dit vergeten erbij te zetten sorry. ♥️

  • Laila

    21 april 2021 at 09:02

    Hi Fatima,
    Is het ook mogelijk om de volkorenmeel weg te laten ?

    1. Fatima El Irari

      4 mei 2021 at 11:00

      Hi Laila,

      Ja, dat kan en dan vervang je het gewoon door bloem.

  • Selma

    27 maart 2024 at 07:34

    Super lekker! Sindskort moet ik glutenvrije eten voor mijn man maken. Enig idee welk meel ik daar het beste voor kan gebruiken? Ik weet al wel dat griesmeel vervangen wordt door maismeel ☺️

    1. Fatima El Irari

      27 maart 2024 at 12:59

      Hi Selma,

      Dankjewel! Dit schijnt een goede glutenvrije meel te zijn; https://www.koopmans.com/product/glutenvrij-basismeel/

  • Linda El karraz

    27 maart 2024 at 10:26

    Ziet er heerlijk uit!
    Bak je ze in een droge pan of in olie?

    1. Fatima El Irari

      27 maart 2024 at 12:54

      Hi Linda,

      Dankjewel! Batbots bak ik altijd in een droge pan, dus zonder olie of boter.

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept