Vier Koekjes uit een Deeg

20 mei 2020Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:


Het Suikerfeest zit er weer aan te komen en daar horen natuurlijk lekkere koekjes bij! Zoals elk jaar bakken wij thuis een paar dagen voor het Suikerfeest lekkere koekjes om te serveren aan vrienden en familie.

Dit keer ben ik aan de slag gegaan met een handig familierecept, die mijn moeder en schoonmoeder vaak gebruiken om koekjes te bakken. Het handige aan dit recept is, dat je maar één soort koekjesdeeg maakt en er vervolgens wel vier verschillende soorten koekjes mee kunt bakken, ideaal toch! De koekjes zijn in ieder geval al goedgekeurd door beide mama’s, dus ik kan het recept ook met jullie delen!

Dit koekjesrecept is trouwens ook ideaal als je samen met de kids een gezellige middag koekjes wilt gaan bakken.

Print recept

Vier Koekjes uit een Deeg - Blue Band

Ingrediënten:

Koekjesdeeg:

  • 250 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 120 gram Blue Band margarine, wikkel
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Extra:

  • 200 gram chocoladepasta
  • 100 gram melkchocoalde, gesmolten
  • 200 gram Pecannoten, gehakt
  • 100 gram witte chocolade, gesmolten
  • 100 gram karamel
  • 200 gram abrikozenjam
  • 100 gram geraspte kokos
  • 200 gram karamelpasta
  • 100 gram witte chocolade , gesmolten

Bereidingswijze:

Het deeg kneden:

  • 1)

    Meng in een kom de bloem, bakpoeder en het zout samen en zet het apart. 

  • 2)

    Mix in een aparte kom de zachte Blue Band margarine, poedersuiker, ei en de vanillesuiker romig.

  • 3)

    Roer de helft van het bloemmengsel bij de natte ingrediënten tot de bloem volledig is opgenomen.

  • 4)

    Voeg het overige bloemmengsel toe en mix nogmaals samen tot een mooi zacht koekjesdeeg.

  • 5)

    Haal het deeg uit de kom en kneed het met de hand tot een bal. 

  • 6)

    Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en voeg bij het ene deeg de cacaopoeder toe en bij het andere de extra bloem.

  • 7)

    Kneed de bloem en cacaopoeder met de hand in het deeg tot het is opgenomen.

  • 8)

    Snijd het deeg vervolgens weer in twee stukken, zodat je in totaal vier bolletjes deeg hebt.

  • 9)

    Pak elk stukje in met huishoudfolie en zet het deeg in de koelkast voor minimaal 15 minuten. 

Chocolade koekjes:

  • 1)

    Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het chocolade deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik.

  • 2)

    Druk met een ronde koekjes vorm vormpjes uit het deeg en leg het op een bakplaat met bakpapier.

  • 3)

    Steek uit de helft van de vormpjes in het midden een rondje uit en bak de koekjes op 180 graden voor 12-15 minuten. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

  • 4)

    Verdeel op elk koekje een halve theelepel chocoladepasta en plaats een koekje met een opening bovenop.

  • 5)

    Giet de gesmolten melkchocolade in een boterhamzakje. Knip een kleine opening in de punt van het zakje en spuit strepen over de koekjes.

Karamel chocolade koekjes:

  • 1)

    Pak het tweede chocoladedeeg erbij en rol bolletjes van ongeveer 15 gram.

  • 2)

    Druk het bolletje ietsjes plat en leg het deeg op de bakplaat met bakpapier.

  • 3)

    Druk met je vinger een klein deukje in het midden van elk koekje en bak de koekjes op 180 graden voor 12-15 minuten gaar. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

  • 4)

    Schep de karamel in een boterhamzakje, knip een kleine opening in de punt van het zakje en spuit in elke holte een beetje karamel.

Jam koekjes met Kokos

  • 1)

    Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het vanille deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dikte.

  • 2)

    Druk met een vierkante koekjes vorm vormpjes uit het deeg en leg het op een bakplaat met bakpapier.

  • 3)

    Bak de koekjes op 180 graden voor 12-15 minuten gaar. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

  • 4)

    Smeer op elk koekjes ongeveer een theelepel jam en strooi er wat geraspte kokos bovenop.

Pecan koekjes

  • 1)

    Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het vanille deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dikte.

  • 2)

    Druk met een ronde koekjes vorm vormpjes uit en druk het deeg goed in de kleine vlaai vormpjes.

  • 3)

    Zet de vormpjes op de bakplaat en bak de koekjes op 180 graden voor 12-15 minuten gaar.

  • 4)

    Stort de koekjes uit de vormpjes en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

  • 5)

    Smelt de witte chocolade au-bain marie, snijd de pecannoten in stukjes en roer ze door de chocolade.

  • 6)

    Schep in elk koekje een volle theelepel pecannoten en druk ze ietsjes aan.

  • 7)

    Doe de karamel in een boterhamzakje, knip een kleine opening in de punt van het zakje en spuit strepen over de koekjes.

    Dit artikel is in samenwerking met Blue Band.

Extra tips&tricks:

  • Mocht het deeg nog iets te plakkerig zijn, dan voeg je er ongeveer 1 eetlepel bloem bij en kneed je het door.
  • Je kunt het deeg afgedekt voor 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

30 Comments

  • Nadia

    20 mei 2020 at 11:40

    Hey Fatima

    Is er een verschil tussen de blue band margarine en ongezouten roomboter? Want heb enkel roomboter thuis

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:23

      Hi Nadia,

      Je kunt ook ongezouten roomboter gebruiken.

  • Jumaanah

    20 mei 2020 at 12:01

    Salaam Fatima,

    Wat kan je vervangen door blue band?

    Groetjes Jumaanah

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:23

      Alaikoem salaam Jumaanah,

      Je kunt margarine gebruiken of roomboter.

  • Sara

    20 mei 2020 at 15:25

    Hi Fatima!

    Top recept weer! Een vraagje… Waar heb je deze vormpjes vandaan? En kan ik zulke vormpjes ook bij de Action krijgen denk je?

    Groetjes, Sara.

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:27

      Hi Sara,

      Bedankt lieverd! Je kunt even kijken bij de Wibra, Action en bij de Xenos, daar hebben ze altijd leuke vormpjes. Xx

  • Siv

    20 mei 2020 at 15:58

    Hey fatima!

    Kan ik ook normale boter gebruiken ipv margarine?

    Dankjewel

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:28

      Hi Siv,

      Ja, hoor dat kan. Je kunt zowel margarine als roomboter gebruiken.

  • Khouloud

    20 mei 2020 at 16:09

    Oehh lijken me heerlijk! Ik ga ze vandaag maken!! Bedankt voor je geweldige recepten altijd xx

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:28

      Hi Khouloud,

      Dankjewel! En heel graag gedaan hoor. Xx

  • Josetta

    20 mei 2020 at 16:48

    Wow Fatima dat wordt echt een feestje komend weekend met al deze overheerlijke koekjes! 🙂

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:29

      Hi Josetta,

      Wat lief! Dankjewel en geniet er lekker van. Xx

  • Fatma Kasmer

    20 mei 2020 at 17:31

    Hoi Fatima, echt een plaatje dit. Wat mooi gemaakt! In je recept staat karamel, maak je dit of gekocht?

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:33

      Hi Fatma,

      Voor dit recept heb ik kant en klare karamel gebruikt, maar je kunt het ook zelf maken met mijn recept; https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/karamelsaus/

  • Samya Tales

    20 mei 2020 at 19:28

    Hey Fatima,

    Hoeveel koeken heb je in het totaal kunnen maken??

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:35

      Hi Samya,

      Met dit recept had ik van elk soort iets meer dan 10 koekjes.

  • aaliyah

    20 mei 2020 at 20:06

    Salaam alaikoem lieverd,
    mag ik vragen wat voor karamel je hebt gebruikt?

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:36

      Alaikoem salaam Aaliyah,

      Voor dit recept heb ik kant en klare karamelsaus uit de supermarkt gebruikt van De Ruijter.

  • Chantal

    20 mei 2020 at 22:39

    Salaam Fatima!
    Bedankt voor alle heerlijke recepten.
    Ook dit recept ga ik uitproberen!
    Vraagje over de karamel, gebruik je hiervoor bebogeen caramel?
    Alvast bedankt, liefs Chantal!

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:40

      Alaikoem salaam Chantal,

      Ah dankjewel! Ja, ik gebruik inderdaad bebogeen caramel. Xx

  • Hana

    21 mei 2020 at 07:47

    Hoi,Hoe gaat het. waar heeft u die koekvormen gekocht.

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:43

      Hi Hana,

      De schelpjes kocht ik in Marokko en de vierkante vorm komt van de Wibra.

      1. Hana

        21 mei 2020 at 13:33

        Bedankt, en ook leuke recepten

      2. Fatima El Irari

        21 mei 2020 at 17:52

        Graag gedaan en bedankt! Xx

  • Sara

    21 mei 2020 at 08:34

    Hoi

    Kan je de cakepop alleen maken met gecondenseerde melk ivp mascarpone of monchou?

    Groetjes Sara

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:45

      Hi Sara,

      Welke cakepop bedoel je?

      1. Sara

        21 mei 2020 at 14:49

        Sorry ik bedoel gewone cakepops en dat je de cake kruimels mixt met gecondenseerde melk en zo balletjes maakt

      2. Fatima El Irari

        21 mei 2020 at 17:48

        Hi Sara,

        Ja, hoor dat kan ook. Je giet de gecondenseerde melk er in stappen bij en blijft mixen tot je er bolletjes van kunt maken.

  • Cennet

    22 mei 2020 at 10:48

    Hi Fatima,
    Heb je ongebrande pecannoten gebruikt?

    1. Fatima El Irari

      23 mei 2020 at 11:52

      Hi Cinnet,

      Ik heb even gekeken en ik heb inderdaad ongezouten en ongebrade pecannoten gebruikt. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept