VANILLEPUDDING MET KARAMELSAUS

25 november 2017Fatima El Irari

Iedereen kent waarschijnlijk wel de lekkere vanillepudding toetjes die je in verschillende supermarkten kunt vinden. Zelf ben ik een enorme fan van deze toetjes, maar maak ik ze eerlijk gezegd bijna nooit zelf. Nou maakt mijn lieve oma deze toetjes altijd wanneer we bij haar op bezoek zijn en de zelfgemaakte toetjes smaken zoveel lekkerder! In Marokko worden deze toetjes ‘Flan’ genoemd. Nou ben ik afgelopen week aan de slag gegaan met dit toetje en ik ben van plan om ze voortaan altijd zelf te maken! Ook deze week staan ze alweer in de koelkast!

Ingrediënten: (4 stuks)

  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 2 eigele
  • 80 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 tl. vanille extract (kun je weglaten)
Karamelsaus:
  • 80 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 etl. water

Bereiding:

  1. Voeg de kristalsuiker en de vanillesuiker toe in het steelpannetje en giet het water erbij.
  2. Draai het steelpannetje in het rond en laat de suiker geheel op middelmatig vuur oplossen. Wanneer de suiker bruin is gekleurd pak je het steelpannetje voorzichtig weer op en draai je deze in het rond. Doet dit wel voorzichtig, want de karamelsaus is super heet!
  3. Giet de karamelsaus wanneer deze nog lekker vloeibaar is direct in de schaaltjes en zet de schaaltjes even opzij.
  4. Voeg de eieren in de kom en voeg ook het eigeel erbij. Strooi de kristalsuiker ook in de kom en mix het geheel samen tot er een mooi lichtgeel mengsel ontstaat.
  5. Giet de melk in het steelpannetje en voeg de vanille extract erbij.
  6. Roer even samen en laat de melk op laag vuur even warm worden, maar let er wel op dat de melk niet gaat koken!
  7. Giet de melk vervolgens in kleine stappen bij het eimengsel in de kom en mix ondertussen flink door met de garde.
  8. Plaats een zeef boven een maatbeker en giet het mengsel erdoorheen.
  9. Vul vervolgens alle schaaltjes tot net onder de rand vol met het mengsel.
  10. Plaats de vormpjes voorzichtig in een ovenschaal en giet via de zijkant voorzichtig kokend water in de ovenschaal tot net onder de rand van de schaaltjes.
  11. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie, zodat de vanillepudding niet snel donkerbruin zal bakken. Aan de zijkant kun je een kleine opening maken.
  12. Bak de vanillepudding in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 45 minuten gaar. De vanillepudding is gaar wanneer de binnenkant niet meer nat is.
  13. Wanneer de vanillepudding gaar is laat je deze voor 15 minuten op kamertemperatuur komen. Daarna plaats je de schaaltjes voor zeker 2 uur de koelkast in.
  14. Ga je met een scherp mesje langs de zijkanten van het schaaltje.
  15. Plaats een bord bovenop en draai deze direct om, zodat de vanillepudding er direct uit kan glijden.

Een onwijs lekker en vooral luchtig toetje die je voor elk gelegenheid kunt serveren! Serveer de vanillepudding toetjes lekker koud, met bijvoorbeeld wat vers fruit of een toefje slagroom. De ingrediënten voor dit toetje heb je als het goed is altijd wel in de koelkast staan, dus probeer het zeker eens uit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Extra tips&trics
  • De karamelsaus wordt best snel hard, dus giet deze dan ook direct in de schaaltjes wanneer de karamelsaus nog vloeibaar is.
  • Giet het kokend water erbij wanneer je de ovenschaal in de oven hebt staan, zodat je niet met de ovenschaal naar de oven hoeft te lopen!
  • Verwijder de aluminiumfolie voorzichtig van de ovenschaal. Op het moment dat je dit doet ontsnapt er namelijk warme stoom uit de schaal.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

Print recept

61 Comments

  • Zahira

    25 november 2017 at 11:30

    Super leuk en simpel gerecht! Ga het zeker eens uit proberen!

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 14:55

      Dankjewel Zahra! Xx

      1. Corine

        12 februari 2019 at 14:56

        Wat leuk om te lezen dat dit in Marokko ook flan wordt genoemd.
        Ik ken het zelf van mijn Spaanse oma, zij maakte deze flan en ook een met eieren.
        Bedankt voor het recept.
        Ik ga het binnenkort maken voor mijn Spaanse vader. Benieuwd of het hem naar ” thuis” zal smaken.

  • Francis van Dun

    25 november 2017 at 11:49

    Mmm! Kan je het een beetje vergelijken met flan?

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 14:56

      Hi Francis,

      Jazeker, dit is eigenlijk ook gewoon de flan hihi.

  • Imane

    25 november 2017 at 12:24

    Ziet er zeker lekker uit! Het doet mij ook aan mijn eigen oma denken haha die maakte dit vroeger altijd! Maar.. wat is nou vanille extract? Dat kleine flesje van dokter oetker waar aroma opstaat toch? Liefs, Imane

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 14:57

      Hi Imane,

      Haha aan wat lief! In Marokko maken ze dit toetje echt vaak! Klopt, alleen die van Dr. Oetker bevat helaas alcohol. Je kunt de vanille extract weglaten hoor. Xx

      1. SBZ

        25 november 2017 at 18:47

        Hallo Fatima! Weer een super leuk recept/video!

        Waar haal jij je vanille extract dan?

        xx SBZ

      2. Fatima El Irari

        25 november 2017 at 23:09

        Dankjewel hoor! De vanille extract die ik gebruik kocht ik op Zanzibar, maar eerlijk gezegd weet ik nog steeds nirt waar je in Nederland alcohol vrije vanille extract kunt kopen.

      3. Imane

        25 november 2017 at 22:16

        Maar waar koop jij de vanille extract? Oeps, wist ik niet, gelukkig nog niet gebruikt. En waar heb jij die kleine schaaltjes gehaald? Xx

      4. Fatima El Irari

        27 november 2017 at 07:05

        Hi Imane,

        De schaaltjes komen van de Action lieverd. En de vanille extract die ik gebruik heb ik op Zanzibar (helaas is dat voor nu te ver haha) gekocht. Xx

      5. Nadia

        27 november 2017 at 17:17

        Bij Daily Style verkopen ze zonder alcohol.
        Fatima, ik stuur je wel een foto.

      6. Fatima El Irari

        28 november 2017 at 07:18

        Hallo Nadia,

        Oh echt!? Als je mij een foto wilt sturen, graag haha! Dankjewel lieverd.

        Liefs,
        Fatima

  • Zahor

    25 november 2017 at 14:49

    Lekker!! Ga het morgen maken!

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 14:57

      Geniet ervan! Xx

  • Lina

    25 november 2017 at 14:50

    Fatima, kan ik de karamel ook weglaten?

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 14:58

      Hi Lina,

      Ja hoor dat kan. Xx

  • Esther

    25 november 2017 at 14:51

    Ziet er lekker uit! Kan ik dit toetje ook bijvoorbeeld in een lang bakblik maken?

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 14:58

      Hi Esther,

      Jazeker, dat kan ook! Xx

  • Joussra

    25 november 2017 at 16:03

    Vraagje er moest in die karamel saus toch vanile suiker of niet

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 23:07

      Ja, vanillesuiker en kristalsuiker.

  • Amal

    25 november 2017 at 18:50

    Hoi fatima, hoe groot zijn de schaaltjes.
    Bedankt, liefs Amal

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 23:11

      Hi Amai,

      Eerlijk gezegd weet ik de afmetingen echt niet. De schaaltjes komen van de Action.

  • Daniëlle

    25 november 2017 at 18:54

    Hoi hoi, vandaag gemaakt maar…waarom zeef je de vla? Er bleef bij mij niks in de zeef zitten. En bij mij bleef de caramellaag in mijn potje zitten…was een stevig suikerlaagje geworden. En mijn pudding was niet stevig genoeg…maar de smaak…was super! Bedankt voor het delen!

    1. Fatima El Irari

      27 november 2017 at 07:04

      hi Daniëllie,

      Ik zeef het mengsel, omdat er soms toch iets van de eieren achterblijft in de zeef. Dus voor de zekerheid zeef ik het altijd haha. De karamel wordt echt snel hard, dus wanneer deze bruin genoeg is geworden moet je de saus ook echt direct in de schaaltjes gieten. Wanneer je de toetjes uit de schaaltjes klopt, blijf ook bij mij altijd wel wat karamelsaus achter in de schaaltjes. Hoe lang heb je de vanillepudding in de koelkast laten staan?

      Liefs,
      Fatima

      1. Daniëlle

        28 november 2017 at 16:17

        Ik had de caramel meteen in de schaaltjes gegoten maar er bleef idd een restje achter in het schaaltje en wat betreft de tijd vd pudding in de koelkast…misschien niet de volle twee uur bedenk ik mij nu…hihi Bedankt voor je reactie! Ga het zeker nog een keer maken!

      2. Fatima El Irari

        29 november 2017 at 07:15

        Hallo Danielle,

        Is niet erg hoor, de eerste keer kan het altijd iets mis gaan. De volgende keer zal het je perfect lukken! Xx

        Liefs,
        Fatima

  • Nicole

    25 november 2017 at 19:46

    In filipijnen aten we dit ook altijd, heerlijk ?? ! Ik ben echt fan van jou !

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 23:12

      Hi Nicole,

      Aah wat lief! Dankjewel lieve schat! Xx

  • Sevim

    26 november 2017 at 07:37

    Ga zeker proberen ziet er lekker uit

    1. Fatima El Irari

      27 november 2017 at 07:01

      Hi Sevim,

      Moet je zeker doen, erg lekker! Xx

  • Mine

    26 november 2017 at 10:27

    Heyy heb geen fijne kristalsuiker thuis. Kan ik de gewone kristalsuiker gebruiken voor de caramel. En kan ik.vanillesuiker gebruiken voor de puding in plaats van extract

    1. Fatima El Irari

      27 november 2017 at 07:01

      Hi Mine,

      Jazeker, dat kan ook. Xx

  • Nadia

    28 november 2017 at 11:54

    Fatima,
    Ik heb je de foto’s gestuurd via fb messenger.

    1. Fatima El Irari

      28 november 2017 at 12:09

      Hi Nadia,

      Super bedankt! Xx

  • Sabiha

    29 november 2017 at 11:21

    Selaam alaikoum lieve faatje. Ik heb het ook gmaakt heeelijk was die. Ik wil je vragen of je ook gecondenceerde melk kan gebruiken ? Ik hpop. Gauw een reactie van je te ontvangen. Liefs , Sabiha

    1. Fatima El Irari

      29 november 2017 at 12:13

      Hallo Sabiha,

      Aah super! Jazeker, je kunt de melk vervangen door gecondenseerde melk hoor. Succes! Xx

  • Siham

    5 december 2017 at 20:31

    Salaam faatje, ik heb een vraagje. Kun je die flan van die kleine blauwe pakjes weet je wel ook gebruiken ipv die van Dr. Oetker? Hoor van je xx

    1. Fatima El Irari

      6 december 2017 at 07:03

      Alaikoem salaam Siham,

      Jazeker, die zou je ook kunnen gebruiken. Alleen dan moet je wel die gebruiksaanwijzing volgen. Die toetjes hoef je namelijk niet te bakken in de oven. Succes! Xx

  • Anissa

    16 december 2017 at 16:30

    Bij mij is het door gezakt hoe kom dat??

    1. Fatima El Irari

      17 december 2017 at 08:55

      Hallo Anissa,

      Nadat je het toetje uit de vorm haalde of?

      1. Anissa

        17 december 2017 at 09:09

        Nee Toen ik ze uit te oven halde ,

  • Maya

    19 december 2017 at 16:17

    Hoi faat,

    Heb even een vraagje gebruik je in totaal 3 eieren en dan nog extra eieren voor het eigeel.. of is dat inclusief de 3 eieren. Alvast bedankt

    1. Fatima El Irari

      20 december 2017 at 07:24

      Hallo Maya,

      Ik gebruik hele 3 eieren en dan nog 2 eigele.

  • Moslima

    23 december 2017 at 09:42

    Hoeveel schaaltjes is dit recept voor dat zie ik nergens terug of kijk ik eroverheen en hoeveel saus giet je in het schaaltje ?

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:43

      Hallo,

      Staat erbij, 4 stuks. Ik vul de schaaltjes met ongeveer 1.5 pollepel van het mengsel. Xx

  • Yo

    31 december 2017 at 19:22

    Hoi Fatima,

    Ik heb met kerst een aantal recepten van jou uitgeprobeerd, waaronder de karamelpudding en ze waren heerlijk!

    Vanwege het overvloed aan eten en toetjes is er nog wat van de karamelpudding over. Ik was benieuwd hoelang de pudding bewaard kan worden?

    Alvast een fijne jaarwisseling!

    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      2 januari 2018 at 07:42

      Hallo Yo,

      Aah wat leuk zeg! Je zou de vanillepudding afgedekt voor zeker 2 a 3 dagen kunnen bewaren in de koelkast.

      Liefs,
      Fatima

  • Sema

    3 januari 2018 at 12:15

    Hoihoi,

    Ik wil dit recept graag uitproberen, maar heb een vraagje. Op welk ovenstand moet de pudding gebakken worden?

    Groetjes,

    Sema

    1. Fatima El Irari

      3 januari 2018 at 14:37

      Hallo Sema,

      Op de onder/boven stand. Succes! Xx

  • Esmee

    24 februari 2018 at 18:25

    Dag Faat,
    Zou je deze mengsel in zijn geheel in een grote taart vorm kunnen doen? En zo ja blijft de oventijd dan hetzelfde?

    1. Fatima El Irari

      25 februari 2018 at 05:59

      Hallo Esmee,

      Ja hoor dat kan zeker en de tijd blijft inderdaad hetzelfde.

      Liefs,
      Fatima

  • Zakia

    7 maart 2018 at 05:23

    Salam,
    Kan je dit ook in een siliconen cupcake vorm doen?

    1. Fatima El Irari

      7 maart 2018 at 07:02

      Alaikoem salaam Zakia,

      Jazeker, dat kan ook!

  • Sema

    15 maart 2018 at 15:18

    Hoi,

    Vraagje als ik het in een tulband wil maken is dan de hoeveelheid van jou goed? En hoe moet ik dan een tulband in een schaal met water doen? Schaal is veel lager dan een tulband?

    1. Fatima El Irari

      15 maart 2018 at 15:42

      Hallo Sema,

      Je kunt de pudding wel in een tulband maken, maar hebt wel een schaal/bak met water nodig die net zo hoog is als de tulband zelf anders zal de pudding niet mooi bakken. Je zou bijvoorbeeld een ruime soeppan kunnen gebruiken (van aluminium die in de oven kan) en hier de tulband vorm in zetten? Succes! Xx

  • Zakia

    16 maart 2018 at 03:57

    Als de pudding uit de oven komt, laat je dit eerst afkoelen, of draai je ze gelijk?

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2018 at 19:58

      Als de pudding uit de oven is laat je deze voor 15 minuten afkoelen tot kamertemperatuur en dan gaat de pudding voor zeker 2 uur de koelkast in. Dan kun je de pudding uit de vorm halen. Succes! Xx

  • Corine

    12 februari 2019 at 15:01

    Wat leuk om te lezen dat dit in Marokko ook flan wordt genoemd.
    Ik ken het van mijn Spaanse oma, zij maakte het altijd als er wat te vieren viel. Ook had ze nog een variant met veel eieren er in.

    Ook bedankt voor je authentieke Marokkaanse recepten. Ze zijn goed vegan te maken en ik vind ze heerlijk.

    1. Fatima El Irari

      12 februari 2019 at 18:50

      Aah wat leuk! Heel graag gedaan Corine!❤️

  • didem

    17 maart 2019 at 18:06

    was lekker tyvm

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept