Turkse rijst is zonder twijfel een van mijn favoriete bijgerechten en als het aan mij ligt eet ik het wel elke dag! Wat ik vooral lekker vind is dat de rijst en de vermicelli worden gebakken in roomboter en hierdoor krijg je dus een heerlijke romige smaak in de rijst! Het recept dat ik altijd gebruik is afkomstig van Zarife van de kookblog Zartointhekitchen en telkens weer smaakt het heerlijk! Neem zeker even een kijkje op de kookblog van Zarife voor heerlijke, Turkse recepten!
Ingrediënten (4 personen)
- 1 etl. zonnebloemolie
- 50 gr. roomboter, ongezouten
- 2 etl. vermicelli (sehriye)
- 200 gr. basmati rijst (1 theeglas)
- 1/2 blokje groentebouillon
- 500 ml kokend water (kan meer zijn)
- zout naar smaak
Bereiding:
Stap 1.
Spoel de rijst onder koud water en zet de rijst even opzij. Verhit de zonnebloemolie en de roomboter in een ruime pan en voeg de vermicelli erbij. Bak de vermicelli op middelhoog vuur mooi goudbruin voor ongeveer 2 minuten. Schep dan de gewassen rijst erbij en schep het geheel door.
Stap 2.
Verkruimel de groentebouillon bij het kokend water en roer het goed samen. Giet de groentebouillon in de pan en roer de rijst in de tussentijd goed door. Let er wel op dat het water zeker 2 a 4 cm boven de rijst dient uit te steken. Zelf voeg ik er geen extra zout bij, omdat de groentebouillon zelf al zoutig genoeg is. Sluit de pan en laat de rijst voor 15 a 20 minuten gaarkoken op middelhoog vuur. Wanneer het water getrokken is en de rijst gaar is, dan is de rijst klaar en kun je lekker gaan eten!
Extra tips&tricks:
- Vervang de basmati rijst door Turkse rijst.
- De vermicelli die ik gebruik is van het merk Ankara en is te vinden bij de Turkse of Marokkaanse slager.
- Vervang de groentebouillon eventueel door kipbouillon of enkel water.
- Is het water getrokken, maar is de rijst nog niet gaar? Giet er dan extra kokend water bij en laat de rijst nog even doorkoken.
Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.
69 Comments
Nour
8 april 2018 at 09:31
Heeeerlijk! Heb ‘m net gelijk gemaakt! Zometeen de kip met champignon roomsaus erbij maken!
Djazaka Allah voor de heerlijke recepten! ❤️
Fatima El Irari
8 april 2018 at 09:53
Hi Nour,
Wow dat is snel haha! Goed bezig lieverd! Smakelijk eten alvast. Xx
Filsan
8 april 2018 at 10:29
Hee Fatima,
Welke groente bouillion gebruik je als ik vragen mag?
Fatima El Irari
8 april 2018 at 12:21
Hi Filsan,
Ik gebruik de groentebouillon ban het merk Knorr. Je kunt deze vinden in de supermarkt. Xx
Youssra
7 december 2021 at 00:35
Hey Fatima ik zou dit recept morgen willen maken maar ik heb rijst koker kan ik het ook daar mee maken
Fatima El Irari
9 december 2021 at 15:53
Hi Youssra,
Dat zal vast wel kunnen, maar ik heb zelf nog nooit geprobeerd om Turkse rijst in een rijstkoker te maken. Je zou het natuurlijk kunnen proberen.
Andrea
8 april 2018 at 11:10
Ik doe ook vaak een vlees blokje bij ipv groente ook heerlijk en vooral afgaanse rijst maakt hem nog lekkerder
Fatima El Irari
8 april 2018 at 12:21
Hi Andrea,
Ga ik de volgende keer eens proberen. Xx
Rachel
10 augustus 2022 at 15:33
Ik maak deze rijst meerdere malen per week! In combinatie met kip/gehakt gerechten en elke keer zo heerlijk!🙏
Najma
8 april 2018 at 20:24
Ik heb het ook vandaag gemaakt. Het was heerlijk!!? Dank je wel voor het delen❤️
Fatima El Irari
9 april 2018 at 06:04
Hi Najma,
Ah wat leuk! Heel graag gedaan lieverd en ik ben blij dat het heeft gesmaakt!
Liefs,
Fatima
Nassira
10 april 2018 at 15:45
Ik heb dit net gemaakt heerlijk!!!
Fatima El Irari
11 april 2018 at 06:13
Hi Nassira,
Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx
Yasmina
10 april 2018 at 16:41
Voor hoeveel personen is deze recept bedoelt?
Fatima El Irari
11 april 2018 at 06:13
Hi Yasmina,
Ligt maar net aan de porties rijst die je opschept, maar het is voor ongeveer 4 personen. Xx
Yousra
12 april 2018 at 17:37
Hee Fatima,
Ben een trouwe volger van je. Ben namelijk geen keukenprinses en juist omdat jouw recepten zo makkelijk omschreven zijn loods je me zo door het recept heen, dank daarvoor❤️
Welk merk rijst gebruik je voor dit recept?
Fatima El Irari
13 april 2018 at 12:14
Hi Youssra,
Wat onwijs lief zeg! Ik ben blij dat ik je kan helpen met mijn recepten. Ik gebruik een Indiase rijst van de Tanger supermarkt. De rijst heeft een groene verpakking. Xx
Inaya
15 juni 2020 at 19:12
Hoi Fatima,
Ik heb vandaag dit recept geprobeerd zoals beschreven maar merk dat mijn rijst echt “sompig” wordt en niet lekker droog. Wat doe ik fout? Ga het nu voor de derde keer proberen😅. Ik gebruik basmati rijst van Lidl met 500ml water en het vuur best laag en alsnog kookt het snel droog
Fatima El Irari
18 juni 2020 at 12:05
Hi Inaya,
Ik moet zeggen dat ik de rijst van de Lidl niet meer zo goed vind als vroeger. Ik kan je eerder de rijst aanraden van dit merk; https://www.asianfoodlovers.nl/basmatirijst-2000-gr?gclid=Cj0KCQjwoaz3BRDnARIsAF1RfLexUudWLzr3MbgWb17eelYLYZbzDxZQBoe8lh5d83L5dn9dE6DyYu8aAqqYEALw_wcB
Loubna
18 april 2018 at 13:15
Heeey
Heerlijk dit gemaakt net .kan je deze rijst ook achteraf gewoon opwarmen
Fatima El Irari
18 april 2018 at 13:18
Hi Loubna,
Ah super! Je kunt de rijst altijd opwarmen in de magnetron of gewoon in de pan op laag vuur. Xx
Meriam
20 april 2018 at 17:36
Hoi Fatima,
Zojuist de rijst gemaakt, maar hij is te plakkerig en niet droog. Ik heb me gehouden aan de maten. Ik vond 700 ml water al teveel voor een theeglas rijst (dit zijn namelijk 3 theeglazen water) maar ik dacht, omdat er ook een beetje vermicelli bij zat dat dit wel nodig was. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Fatima El Irari
21 april 2018 at 21:21
Hi Meriam,
Ik gebruik in totaal echt 700 ml water, maar dat kan verschillen per rijst die je gebruikt. Welke rijst gebruikte jij?
Meriam
22 april 2018 at 09:18
Het heeft waarschijnlijk inderdaad aan de rijst gelegen. Ik had Surinaamse rijst in de voorraadpot liggen. Ik zal de volgende keer de Basmati rijst in de groene verpakking gebruiken die je weleens in je snaps laat zien. Thanks voor je reactie. Liefs, Meriam.
Fatima El Irari
22 april 2018 at 17:57
Hi Meriam,
Zelf gebruik ik nooit Surinaamse rijst, maar de rijst die ik gebruik raad ik je wel echt aan! Xx
Latifa
28 mei 2018 at 15:31
Ik bedoel halve
Latifa
28 mei 2018 at 15:29
Hey faatje had een vraagje ik zag dat er stond 2 etl zonebloemolie maar op die fotos zie je dat je bijna een heel glas doet doet xx
Latifa
28 mei 2018 at 15:30
Hey faatje
Ik had een vraagje ik zag dat je 2 etl zonebloemolie moet gebruiken maar ik zag 0p de fotos erbij dat jij bijna een heel glas gebruikt .
Xx
Fatima El Irari
29 mei 2018 at 06:18
Hi Latifa,
Haha nee lieverd dat is gewoon mijn olieflesje waar ik altijd olie in bewaar. Ik gebruik echt meer 2 etl. en echt niet meer. Xx
Latifa
28 mei 2018 at 18:44
Ik heb hem net gemaakt en me rijst bleef plakken kn ik daar iers aan doen
Fatima El Irari
29 mei 2018 at 06:13
Hi Latifa,
Welke rijst gebruik je?
Latifa
1 juni 2018 at 08:14
Basmati ik had hem een keer eerder gebruikt town was die wel goed gelukt allwen had hem nog keer gemaakr en toen was die hellemaal plakkerig
Fatima El Irari
2 juni 2018 at 06:34
Hi LAtifa,
Basmati kan helaas soms ook erg l=plakkerig worden. Als je even op snapchat kijkt, dan zie je welke rijst ik gebruik. Xx
Ami
30 mei 2018 at 14:31
Hoi faat,
Vraagje.. zilvervliesrijst is dat ook een goeie vervanger?
Fatima El Irari
30 mei 2018 at 15:17
Hi Ami,
Ik heb het zelf nog nooit gemaakt met zilvervliesrijst, maar kan denk ik ook gewoon hoor.
Hajar
30 mei 2018 at 19:03
Hoi Fatima! Kan ik ook tuinkruidenbouillon gebruiken ipv groentenbouillon
Fatima El Irari
31 mei 2018 at 06:03
Hi Hajar,
Jazeker, kan ook. Xx
Karima
31 mei 2018 at 14:50
Sorry Fatima maar 700 ml water is echt te veeel. Dat is 2 glas rijst met meer dan 3 glazen water? Misschien dat jij een apart soort rijst hebt die lang moet koken. Maar meeste rijst hoeft niet zoveel water bij.
Fatima El Irari
2 juni 2018 at 06:28
Hi Karima,
Klopt, de rijst die ik gebruik heeft inderdaad veel water nodig. Ik heb het even aangepast. Dankjewel!
Leila
31 mei 2018 at 18:20
Hoi Fatima sorry maar volgens mij klopt die 700 ml water echt niet. Dat is meer dan 3 glazen water tegen 1 glas rijst? Dat is echt te veel water. Of je gebruikt een hele aparte rijst.
Fatima El Irari
2 juni 2018 at 06:29
De rijst die ik gebruik heeft best veel water nodig, maar ik heb het even aangepast. Xx
Souad
6 juni 2018 at 17:59
Ik hou van je recepten !
Fatima El Irari
8 juni 2018 at 06:57
Super lief!!❤️
Manel
11 oktober 2018 at 22:09
1/2 etl ca veux dire quoi
Fatima El Irari
12 oktober 2018 at 11:35
Hi Manel,
Une demi cuillère à soupe. (Half a tablespoon)
Charmaine
22 oktober 2018 at 09:29
Heb dit gister gemaakt, met de kipfilet in roomsaus! Zo lekker!?
Fatima El Irari
22 oktober 2018 at 11:02
Wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt! Xx
Arzu
27 oktober 2018 at 19:09
Neeeeee geen basmati rijst gebruiken. Dat verpest je hele Turkse rijst recept. Wij gebruiken alleen risotto (tosya) rijst.
Selen
5 november 2018 at 22:51
Je kunt iedere rijstsoort naar wens gebruiken zolang je de verhouding rijst-water maar goed hebt. De ene rijstsoort absorbeert meer water dan de andere. Bovengenoemde risottorijst van het merk tosya absorbeert minder water dan basmatirijst dus je hebt minder water nodig. Ik maak de rijst ook met basmati omdat deze rijstsoort een lekkere aroma afgeeft. De verhouding 1:2 werkt bij mij altijd. 2 glazen water op 1 glas rijst, 3 glazen water op 1.5 glas rijst enz. Ik kook de rijst op laag vuur met het deksel erop. Bij mij is de rijst in de afgelopen 18 jaar nooit mislukt 😉
Fatima El Irari
7 november 2018 at 14:45
Hi Selen,
Bedankt voor je uitleg! Toch blijf ik van mening dat niet elke soort rijst echt goed van kwaliteit is. Vele soorten gaan toch plakken, maar gelukkig zijn er ook nog goede rijst varianten.
Maria
6 november 2018 at 10:36
Ik heb het geleerd met vengeta erin of word die op jou manier lekkerder HOU VAN JULLIE RIJST
Fatima El Irari
7 november 2018 at 14:42
Hi Maria,
Oh die heb ik nog nooit gebruikt in rijst, maar leuk om te lezen dat dit ook erg lekker is! Xx
Celin
29 november 2018 at 14:32
Wat mijn nicht ook altijd my heb geleerd is keukenpapier erin doen boven op je rijst als byna al het water ingetrokken is je rijst word dan droog en niet meer plakkerig deksel erop en je rijst is dan weer goed gebruik ook altijd turkse rijst nooit basmati geprobeerd maar ben benieuwd
Fatima El Irari
30 november 2018 at 12:56
Hi Celin,
Dit doet mijn moeder ook, maar zelf doe ik het eigenlijk nooit haha. Xx
Miriam
19 december 2018 at 12:27
Als je het vooraf wilt maken, hoe warm je dit het beste op zonder dat het ten koste gaat van het gerecht en plakkerig wordt ofzo?
Fatima El Irari
19 december 2018 at 13:22
Hi Miriam,
Deze rijst blijft eigenlijk nooit plakken nooit plakken als ik het opwarm, omdat er roomboter en olie inzet. Zelf warm ik de rijst altijd op in de magnetron.
Miriam
22 december 2018 at 10:58
Hi Fatima,
Toch een beetje plakkerig geworden. Wat doe ik fout, te weinig water? Of hoort het een beetje bij Turkse rijst?
Fatima El Irari
23 december 2018 at 15:58
Hi Miriam,
Welke rijst gebruik je? Elke rijst is weer anders. Die ik gebruik plak vrijwel nooit.
Khaoula
29 januari 2019 at 14:11
Hoi fatima, basmati rijst kan je dat ook gewoon bij de supermarkt halen of moet ik naar een turkse winkel
Fatima El Irari
29 januari 2019 at 19:12
Hi Khaoula,
Kun je ook gewoon in de supermarkt vinden hoor.??❤️
Vincent
4 juni 2019 at 14:19
Bedankt voor het delen van dit lekkere recept! Mijn kinderen zijn dol op rijst en ik vind het een handig product, omdat het gemakkelijk en snel te bereiden is. Wellicht kan dit recept mijn eigen recept vervangen! Ik ga het snel uitproberen.
Fatima El Irari
6 juni 2019 at 09:43
Graag gedaan Vincent en ik ben blij dat de kids het lekker vinden!
Laila
14 oktober 2019 at 08:32
Ziet er heerlijk uit hoeveel .ml gaat er in thee glas.
Groetjes
Larissa
24 juni 2020 at 15:22
Hi Fatima,
Wat zou ik kunnen gebruiken om vermicelli te vervangen?
Vermicelli is een pasta soort en ik vroeg me af of ik ook spaghetti dun zou kunnen knippen en dat gebruiken? Of heb jij misschien een andere goede vervanger, dankjewel:)
Fatima El Irari
25 juni 2020 at 11:16
Hi Larissa,
Spaghetti is wel dikker dan vermicelli, dus ik kan die niet echt aanraden. Je kunt de vermicelli ook gewoon helemaal weglaten hoor.
Sara
6 oktober 2020 at 12:30
Hoi Fatima,
Wat een heerlijk en makkelijk recept!
Dit kan ik nu voor mijn Turkse vriend maken 😉
Liefs Sara
Fatima El Irari
6 oktober 2020 at 17:33
Aah leuk! Genier ervan Sara. Xx
yasmin
17 maart 2021 at 15:24
Hi Fatima,
Ik wou het met Turkse rijst gisteren proberen. 3x geprobeerd en elke keer heel plakkerig. Hoort dit met Turkse rijst? 3e keer had ik niet eens boter gebruikt, maar het water van de rijst was toch heel vettig.
Fatima El Irari
11 april 2021 at 12:31
Hi Yasmin,
Nee het hoort helemaal niet plakkerig te zijn. Welke soort rijst gebruik je?