Turkse Baklava

8 april 2022Fatima El Irari

Prep time: 30 minuten

Cook time: 40 minuten

Serves:

Lekker voor bij de thee of koffie: een lekker stukje homemade baklava! Deze zoete Turkse lekkernij is helemaal niet zo moeilijk om te maken én je likt je vingers er letterlijk bij af, zó lekker dit!

Print recept

Turkse Baklava

  • Voorbereidingstijd 30 minuten
  • Kooktijd 40 minuten
  • Totale tijd 1 uur 10 minuten

Ingrediënten:

Voor de baklava:

  • 200 gram roomboter, ongezouten
  • 1 pak verse filodeeg
  • 400 gram ongezouten pistachenoten, fijngehakt

Voor de suikersiroop:

  • 250 gram kristalsuiker
  • 100 gram honing
  • 150 ml water
  • 1 theel. verse citroensap
  • 1 eetl. oranjebloesemwater

Bereidingswijze:

Baklava:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-onder) warmte.

  • 2)

    Smelt de roomboter op laag vuur en vet een bakvorm in met een laagje roomboter.

  • 3)

    Leg twee vellen filodeeg in de bakvorm en bestrijk de filodeeg rijk met de gesmolten roomboter.

  • 4)

    Strooi hier een laagje gehakte pistachenoten overheen.

  • 5)

    Herhaal dezelfde stappen tot het filodeeg op is en eindig met een laag filodeeg.

  • 6)

    Bestrijk de laatste vel filodeeg met roomboter en snijd het deeg met een scherp mes in gelijke blokjes.

  • 7)

    Zet de vorm in de oven en bak de baklava voor 10 min. tot je ziet dat die omhoog is gekomen. 

  • 8)

    Zet de oven op 180 graden en bak de baklava voor nog eens 20-25 min. mooi goudbruin.

Suikersiroop:

  • 1)

    Doe voor de suikersiroop de kristalsuiker, honing en het water in een steelpan.

  • 2)

    Breng op laag vuur aan de kook voor 8-10 min. of tot je ziet dat er een stroperige siroop ontstaat.

  • 3)

    Haal de pan van het vuur en roer de citroensap en de oranjebloesemwater erdoor. Zet opzij.

  • 4)

    Haal de baklava uit de oven en verdeel direct de suikersiroop eroverheen.

  • 5)

    Laat de baklava volledig afkoelen en de suikersiroop opnemen.

  • 6)

    Bestrooi de baklava voor het serveren met extra gehakte pistachenoten. Enjoy!

8 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept