Turkse Baklava

Prep time: 30 minuten
Cook time: 40 minuten
Serves:

Turkse Baklava
- Voorbereidingstijd 30 minuten
- Kooktijd 40 minuten
- Totale tijd 1 uur 10 minuten
Ingrediënten:
Voor de baklava:
- 200 gram roomboter, ongezouten
- 1 pak verse filodeeg
- 400 gram ongezouten pistachenoten, fijngehakt
Voor de suikersiroop:
- 250 gram kristalsuiker
- 100 gram honing
- 150 ml water
- 1 theel. verse citroensap
- 1 eetl. oranjebloesemwater
Bereidingswijze:
Baklava:
- 1)
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-onder) warmte.
- 2)
Smelt de roomboter op laag vuur en vet een bakvorm in met een laagje roomboter.
- 3)
Leg twee vellen filodeeg in de bakvorm en bestrijk de filodeeg rijk met de gesmolten roomboter.
- 4)
Strooi hier een laagje gehakte pistachenoten overheen.
- 5)
Herhaal dezelfde stappen tot het filodeeg op is en eindig met een laag filodeeg.
- 6)
Bestrijk de laatste vel filodeeg met roomboter en snijd het deeg met een scherp mes in gelijke blokjes.
- 7)
Zet de vorm in de oven en bak de baklava voor 10 min. tot je ziet dat die omhoog is gekomen.
- 8)
Zet de oven op 180 graden en bak de baklava voor nog eens 20-25 min. mooi goudbruin.
Suikersiroop:
- 1)
Doe voor de suikersiroop de kristalsuiker, honing en het water in een steelpan.
- 2)
Breng op laag vuur aan de kook voor 8-10 min. of tot je ziet dat er een stroperige siroop ontstaat.
- 3)
Haal de pan van het vuur en roer de citroensap en de oranjebloesemwater erdoor. Zet opzij.
- 4)
Haal de baklava uit de oven en verdeel direct de suikersiroop eroverheen.
- 5)
Laat de baklava volledig afkoelen en de suikersiroop opnemen.
- 6)
Bestrooi de baklava voor het serveren met extra gehakte pistachenoten. Enjoy!
4 Comments
Amal
9 april 2022 at 11:03
Hmm ziet er lekker uit. Welk merk fildodeeg heb je gekocht?
Fatima El Irari
1 oktober 2023 at 11:45
Hi Manal,
Ik gebruik altijd de verse filodeeg van de Marokkaanse of Turkse slager. Het is aan langwerpig plastic pakketje,
Jamie
30 september 2023 at 19:54
Mijn 1e keer baklava! Heel leuk om te maken. Dankjewel voor het delen van jouw recept.🩷 Het was heerlijk!
Fatima El Irari
1 oktober 2023 at 11:44
Hi Jamie,
Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt! xx