Turkse Baklava
Prep time: 30 minuten
Cook time: 40 minuten
Serves:
Turkse Baklava
- Voorbereidingstijd 30 minuten
- Kooktijd 40 minuten
- Totale tijd 1 uur 10 minuten
Ingrediënten:
Voor de baklava:
- 200 gram roomboter, ongezouten
- 1 pak verse filodeeg
- 400 gram ongezouten pistachenoten, fijngehakt
Voor de suikersiroop:
- 250 gram kristalsuiker
- 100 gram honing
- 150 ml water
- 1 theel. verse citroensap
- 1 eetl. oranjebloesemwater
Bereidingswijze:
Baklava:
- 1)
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-onder) warmte.
- 2)
Smelt de roomboter op laag vuur en vet een bakvorm in met een laagje roomboter.
- 3)
Leg twee vellen filodeeg in de bakvorm en bestrijk de filodeeg rijk met de gesmolten roomboter.
- 4)
Strooi hier een laagje gehakte pistachenoten overheen.
- 5)
Herhaal dezelfde stappen tot het filodeeg op is en eindig met een laag filodeeg.
- 6)
Bestrijk de laatste vel filodeeg met roomboter en snijd het deeg met een scherp mes in gelijke blokjes.
- 7)
Zet de vorm in de oven en bak de baklava voor 10 min. tot je ziet dat die omhoog is gekomen.
- 8)
Zet de oven op 180 graden en bak de baklava voor nog eens 20-25 min. mooi goudbruin.
Suikersiroop:
- 1)
Doe voor de suikersiroop de kristalsuiker, honing en het water in een steelpan.
- 2)
Breng op laag vuur aan de kook voor 8-10 min. of tot je ziet dat er een stroperige siroop ontstaat.
- 3)
Haal de pan van het vuur en roer de citroensap en de oranjebloesemwater erdoor. Zet opzij.
- 4)
Haal de baklava uit de oven en verdeel direct de suikersiroop eroverheen.
- 5)
Laat de baklava volledig afkoelen en de suikersiroop opnemen.
- 6)
Bestrooi de baklava voor het serveren met extra gehakte pistachenoten. Enjoy!
10 Comments
Amal
9 april 2022 at 11:03
Hmm ziet er lekker uit. Welk merk fildodeeg heb je gekocht?
Fatima El Irari
1 oktober 2023 at 11:45
Hi Manal,
Ik gebruik altijd de verse filodeeg van de Marokkaanse of Turkse slager. Het is aan langwerpig plastic pakketje,
Jamie
30 september 2023 at 19:54
Mijn 1e keer baklava! Heel leuk om te maken. Dankjewel voor het delen van jouw recept.🩷 Het was heerlijk!
Fatima El Irari
1 oktober 2023 at 11:44
Hi Jamie,
Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt! xx
H Ettaouil
20 maart 2024 at 01:33
Hoi wat is de afmeting van jouw bakplaat?
Fatima El Irari
21 maart 2024 at 15:43
Deze is het: https://www.bol.com/nl/nl/p/zenker-universele-bakplaat-uitschuifbaar-teflon-anti-aanbaklaag-3x33x37-52-cm/9200000079236869/?Referrer=ADVNLGOO002032-S–9200000079236869&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwte-vBhBFEiwAQSv_xWBzIBeaeFSuURt-G4tLXAKITSk3eLPFudYv3PDew8iPIAMQIAuh_hoCmx8QAvD_BwE
Manon
21 juni 2024 at 19:07
Hoi hoi
Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt echt heerlijk en helemaal niet zo moeilijk als ik dacht!
Ik heb nog een vraag de bovenste laag is bij mij best knapperig wat heel lekker is maar dat ben ik niet gewend als ik baklava haal bij de Turkse bakker hoe kan ik dit voorkomen? Dat hij misschien iets minder knapperig en droger is?
Fatima El Irari
3 juli 2024 at 08:02
Hi Manon,
Is inderdaad niet zo moeilijk om te maken he, haha. Als je filodeeg aan de bovenkant iets te droog is dan kun je die iets meer besprenkelen met gesmolten roomboter.
Hanan
20 maart 2024 at 01:34
Hoi wat is de afmeting van jouw bakplaat?
Fatima El Irari
21 maart 2024 at 15:43
Hi Hanan,
Deze is het: https://www.bol.com/nl/nl/p/zenker-universele-bakplaat-uitschuifbaar-teflon-anti-aanbaklaag-3x33x37-52-cm/9200000079236869/?Referrer=ADVNLGOO002032-S–9200000079236869&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwte-vBhBFEiwAQSv_xWBzIBeaeFSuURt-G4tLXAKITSk3eLPFudYv3PDew8iPIAMQIAuh_hoCmx8QAvD_BwE