Turkse Baklava
Prep time: 30 minuten
Cook time: 40 minuten
Serves:
Turkse Baklava
- Voorbereidingstijd 30 minuten
- Kooktijd 40 minuten
- Totale tijd 1 uur 10 minuten
Ingrediënten:
Voor de baklava:
- 200 gram roomboter, ongezouten
- 1 pak verse filodeeg
- 400 gram ongezouten pistachenoten, fijngehakt
Voor de suikersiroop:
- 250 gram kristalsuiker
- 100 gram honing
- 150 ml water
- 1 theel. verse citroensap
- 1 eetl. oranjebloesemwater
Bereidingswijze:
Baklava:
- 1)
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-onder) warmte.
- 2)
Smelt de roomboter op laag vuur en vet een bakvorm in met een laagje roomboter.
- 3)
Leg twee vellen filodeeg in de bakvorm en bestrijk de filodeeg rijk met de gesmolten roomboter.
- 4)
Strooi hier een laagje gehakte pistachenoten overheen.
- 5)
Herhaal dezelfde stappen tot het filodeeg op is en eindig met een laag filodeeg.
- 6)
Bestrijk de laatste vel filodeeg met roomboter en snijd het deeg met een scherp mes in gelijke blokjes.
- 7)
Zet de vorm in de oven en bak de baklava voor 10 min. tot je ziet dat die omhoog is gekomen.
- 8)
Zet de oven op 180 graden en bak de baklava voor nog eens 20-25 min. mooi goudbruin.
Suikersiroop:
- 1)
Doe voor de suikersiroop de kristalsuiker, honing en het water in een steelpan.
- 2)
Breng op laag vuur aan de kook voor 8-10 min. of tot je ziet dat er een stroperige siroop ontstaat.
- 3)
Haal de pan van het vuur en roer de citroensap en de oranjebloesemwater erdoor. Zet opzij.
- 4)
Haal de baklava uit de oven en verdeel direct de suikersiroop eroverheen.
- 5)
Laat de baklava volledig afkoelen en de suikersiroop opnemen.
- 6)
Bestrooi de baklava voor het serveren met extra gehakte pistachenoten. Enjoy!
26 Comments
Amal
9 april 2022 at 11:03
Hmm ziet er lekker uit. Welk merk fildodeeg heb je gekocht?
Fatima El Irari
1 oktober 2023 at 11:45
Hi Manal,
Ik gebruik altijd de verse filodeeg van de Marokkaanse of Turkse slager. Het is aan langwerpig plastic pakketje,
Dilara
30 december 2023 at 22:32
Beste Fatima, kan het ook in glazen schaal gemaakt worden?
Funda
19 april 2022 at 04:36
Hoi Fatima!
İk wil dit recept proberen voor suikerfeest İnsAllah
Maar ik had een vraag. Laat je de baklava of de siroop eerst afkoelen voordat je de siroop toevoegt. Of beiden warm?
Alvast bedankt!
Manon
30 april 2022 at 19:44
Thnxx again voor een top recept! Nu heb ik alleen geen verse filodeeg in huis.. wel nog diepvries, zou ik dit ook kunnen gebruiken?
Jill
1 mei 2022 at 07:53
Ik heb filodeeg uit de vriezer, kan dit ook? En heb je een schattig van hoeveel bladeren je gebruikt? Dankjewel alvast ☺
selma
13 december 2022 at 17:19
Ziet er lekker uit, maar sinds wanneer gebruiken wij Turken honing, ik heb nooit van mijn leven baklava met honing gegeten of gemaakt. Dat is niet echt Turks
Regina
18 juli 2023 at 11:35
Bij punt 7 als de baklava in de oven gaat de eerste 10 hoe hoog moet hij dan staan daarnaar op 180
Alvast hartelijk bedankt
Jamie
30 september 2023 at 19:54
Mijn 1e keer baklava! Heel leuk om te maken. Dankjewel voor het delen van jouw recept.🩷 Het was heerlijk!
Fatima El Irari
1 oktober 2023 at 11:44
Hi Jamie,
Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt! xx
Imane
23 oktober 2023 at 21:19
Hoi, wil dit graag uitproberen. Geeft het de lekkere botersmaak mee? De meeste hebben meestal zowat een aparte smaak. In istanbul at ik het eens bij Mustafa Hafez en daar zat de heerlijke botersmaak in.
Eveline
4 november 2023 at 15:21
Ik heb het net gemaakt, maar bij mij is het een beetje laag gebleven. Hoe groot moet de bakvorm ongeveer zijn?
Claire
23 november 2023 at 13:35
Ik wil dit graag maken voor een etentje. Kun je de baklava de avond ervoor al maken? Of is het lekkerder om het op dezelfde dag te maken? Ik heb op de dag zelf namelijk niet zoveel tijd.
Dirrianne
7 december 2023 at 22:50
Heb je om de twee lagen filo velletjes een laag met pistache nootjes?
Paulette
11 maart 2024 at 05:59
Hi Fatima, hoe groot is de bakvorm die je gebruikt voor de baklava? En de 400 gram pistache nootjes, is dat gewicht gepeld of ongepeld? Alvast bedankt!
Mariam
14 maart 2024 at 14:25
Salaam oe Aleykoem Fatima,
Lees ik er overheen of?
Ik zie nergens de afmeting van je bakplaat staan.
Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten.
Groetjes Mariam
A.
17 maart 2024 at 16:57
Mijn baklava komt niet omhoog. Is dat erg? Verder wel gaar
H Ettaouil
20 maart 2024 at 01:33
Hoi wat is de afmeting van jouw bakplaat?
Fatima El Irari
21 maart 2024 at 15:43
Deze is het: https://www.bol.com/nl/nl/p/zenker-universele-bakplaat-uitschuifbaar-teflon-anti-aanbaklaag-3x33x37-52-cm/9200000079236869/?Referrer=ADVNLGOO002032-S–9200000079236869&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwte-vBhBFEiwAQSv_xWBzIBeaeFSuURt-G4tLXAKITSk3eLPFudYv3PDew8iPIAMQIAuh_hoCmx8QAvD_BwE
Manon
21 juni 2024 at 19:07
Hoi hoi
Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt echt heerlijk en helemaal niet zo moeilijk als ik dacht!
Ik heb nog een vraag de bovenste laag is bij mij best knapperig wat heel lekker is maar dat ben ik niet gewend als ik baklava haal bij de Turkse bakker hoe kan ik dit voorkomen? Dat hij misschien iets minder knapperig en droger is?
Fatima El Irari
3 juli 2024 at 08:02
Hi Manon,
Is inderdaad niet zo moeilijk om te maken he, haha. Als je filodeeg aan de bovenkant iets te droog is dan kun je die iets meer besprenkelen met gesmolten roomboter.
Hanan
20 maart 2024 at 01:34
Hoi wat is de afmeting van jouw bakplaat?
Fatima El Irari
21 maart 2024 at 15:43
Hi Hanan,
Deze is het: https://www.bol.com/nl/nl/p/zenker-universele-bakplaat-uitschuifbaar-teflon-anti-aanbaklaag-3x33x37-52-cm/9200000079236869/?Referrer=ADVNLGOO002032-S–9200000079236869&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwte-vBhBFEiwAQSv_xWBzIBeaeFSuURt-G4tLXAKITSk3eLPFudYv3PDew8iPIAMQIAuh_hoCmx8QAvD_BwE
Petra
31 maart 2024 at 19:11
Vandaag gemaakt, leuk en makkelijk recept. Even afkoelen nu en daarna proeven!
Paulette
31 maart 2024 at 19:16
Hi Fatima, de hoeveelheid pistache noten, is dat het gepelde of ongepelde gewicht? Bedankt alvast!
Mm
1 april 2024 at 20:41
Wolla lekker K ga maken zelf