SURINAAMSE BAMI

2 oktober 2019Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Als wij thuis geen zin hebben om te koken, dan bestellen we eten bij de Surinaamse toko en een van mijn favoriete gerechten is Surinaamse bami! Ik heb Surinaamse bami in de tussentijd al vaak genoeg zelf gemaakt en dit recept is zo makkelijk en snel om te maken, maar echt zo lekker!


Ingrediënten: (4 personen)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 300 gr. kipfilet, in blokjes
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 tl. tomatenpuree
  • 1 tl. sambal oelek
  • 2 etl. ketjap manis
  • 2 eltl. oestersaus
  • 1 tl. sojasaus
  • 100 ml. kokend water
  • 300 gr. spaghetti
Kruiden:
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. paprikapoeder
Bereiding:
Stap 1.

Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de ui en knoflook lichtbruin aan op middelhoog vuur. Voeg de kipfilet, gemberpoeder, zout, kurkuma, paprikapoeder en het bouillonblokje toe en schep het goed om. Roer de tomatenpuree, sambal, ketjap, oestersaus, sojasaus en het water erbij. Roer het goed door en laat de kip op middelhoog vuur sudderen tot de saus goed is ingedikt en de kip gaar is.

Stap 2.

Breng water aan de kook met wat zout en kook de spaghetti gaar. Giet het water af en voeg de spaghetti toe bij het mengsel in de pan. Hussel het goed door en verwarm het op laag vuur. Serveer de bami met wat satésaus en smullen maar!

Extra tips&tricks
  • Surinaamse bami is ook erg lekker met zoetzure komkommer.
  • Spaghetti kun je vervangen door noodels.
  • Oester saus is te vervangen door ketjap of chilisaus.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

Print recept

Nutrition

51 Comments

  • Sinem

    2 oktober 2019 at 10:19

    Lekker! Gaan we vandaag maken want heb al kip eruit gehaald.😍

    1. Fatima El Irari

      3 oktober 2019 at 08:58

      Hi Sinem,

      Ah lekker! Ik hoop dat het heeft gemaakt.

      Liefs,
      Fatima

    2. Jan

      1 maart 2020 at 09:25

      Hoi Fatima, heerlijk bedankt voor het recept, woon in Thailand en miste sommige ingredienten zoals sojasaus en ketjap maar vond een fles in de keuken wat erop leek, dus niet origineel maar wel lekker

      1. Fatima El Irari

        1 maart 2020 at 23:41

        Hi Jan,

        Wat leuk! Graag gedaan hoor.

    3. Manon

      23 april 2020 at 09:25

      Deze bami is een hit bij ons thuis.. Overigens al je recepten.. Vandaag flink aan de slag met de kleinere hapjes als voorbereiding op ramadan..

      Je bent een topper 💜

      1. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:32

        Hi Manon,

        Aah wat lief zeg! Bedankt voor je lieve compliment en ik wens jullie een fijne Ramadan toe!

  • Boutaina

    2 oktober 2019 at 10:20

    Ziet er lekker uit! Kan ik ook chilisaus gebruiken i.p.v. sambal?

    1. Fatima El Irari

      3 oktober 2019 at 08:57

      Hi Boutaina,

      Ja, hoor je kunt zowel zoete als pittige chilisaus gebruiken.

  • Sanne

    2 oktober 2019 at 10:21

    Hi Fatima,

    Ik heb je sinds kort ontdekt en ik ben nu al zo een fan! Deze gaat ook op mijn lijstje.😍

    1. Fatima El Irari

      3 oktober 2019 at 08:57

      Hi Sanne,

      Wat lief, welkom!

  • Sas

    2 oktober 2019 at 10:42

    Hoi,

    Welke sambal gebruik je precies??

    En hoe maak je die zure komkommer?

    1. Fatima El Irari

      3 oktober 2019 at 08:56

      Hi Sas,

      Ik gebruik Sambal van het merk Conimex en zure komkommer koop ik zelf bij de Toko.

  • Nawal

    2 oktober 2019 at 11:36

    Kan ik de oestersaus ook weglaten of vervangen naar iets anders

    1. Fatima El Irari

      2 oktober 2019 at 21:11

      Hi Nawal,

      Je kunt de oestersaus vervangend oor extra ketjap of door chilisaus.

  • Sandra

    2 oktober 2019 at 13:02

    Goedemiddag Fatima,

    wat bedoel je met “zure komkommers”?

    1. Fatima El Irari

      2 oktober 2019 at 20:10

      Hi Sandra,

      Sorry, ik bedoel zoetzure komkommer.

  • Jolanda

    2 oktober 2019 at 16:06

    Vanavond gemaakt met mie. Was lekker hoor! 1tl tomatenpuree moet 1eetl zijn toch?

    1. Fatima El Irari

      2 oktober 2019 at 17:14

      Hi Jolanda,

      Ah goed om te horen! Nee, ik gebruikt echt maar een theelepel tomatenpuree.♥️

      1. Yasmine

        2 oktober 2019 at 20:26

        Vraagje moet ik perse oestersaus gebruiken of kan ik het nog met wat vervangen?

      2. Fatima El Irari

        3 oktober 2019 at 08:51

        Hi Yasmine,

        Nee, hoor. Je kunt ook de oestersaus vervangen door extra ketjap of door pittige/zoete chilisaus.

  • L.

    3 oktober 2019 at 08:50

    Assalaamu ‘alaikom lieve zus. Kan je kip boullion weglaten of vervangen met iets anders? Ben niet zo van de boullion blokjes haha.

    1. Fatima El Irari

      3 oktober 2019 at 09:07

      Alaikoem salaam L,

      Je mag het bouillonblokje weglaten als je daar niet van houdt.

      Liefs,
      Fatima

  • Sundus

    3 oktober 2019 at 11:07

    Salaam topper. Als ik de oestersaus vervang door ketjap, dan gebruik ik in totaal 4 eetlepels ketjap toch? En de sambal, gebruik je sambal oelek of sambal badjak? Alvast bedankt topper.

    1. Fatima El Irari

      3 oktober 2019 at 11:48

      Alaikoem salaam Sundus,

      Klopt, je gebruikt dan 4 eetlepels ketjap en ik gebruik sambal oelek. Ik ga het er even bijzetten, dankjewel! Xx

  • Souhaila

    9 oktober 2019 at 14:37

    Kun je ook garnaal gebruiken ipv kip?

    1. Fatima El Irari

      10 oktober 2019 at 11:53

      Hi Souhaila,

      Oh jazeker! Lijkt mij ook erg lekker met garnalen.

      Liefs,
      Fatima

  • Fatima faat

    11 oktober 2019 at 22:05

    Salaam lieve Fatima,

    Ik hoop dat alles goed gaat met jou en je familie..

    Mijn Surinaamse vriendin heeft me geleerd echte Surinaamse bami te maken en je mist een paar dingen. De kruiden die ontbreken zijn; kenjoerpoeder, laospoeder, komijn, citroengraspoeder. Daarnaast gebruikt ze in de saus altijd een beetje honing of suiker om de pittige kruiden wat milder te maken. En een madam janette (heel zonder open te maken) meekoken in het sausje. Probeer het een keer Inshaa Allah en je gaat echt verschil merken!

    Is geen haat trouwens alleen een tip en we kunnen van elkaar leren ❤️

    1. Fatima El Irari

      13 oktober 2019 at 21:26

      Alaikoem salaam lieve Fatima,

      Aah ik vind het alleen maar lief dat je mij advies geeft! Ik ga het de volgende keer zeker proberen met de extra ingrediënten die je opnoemt inschAllah. Dankjewel lieverd! Xx

      1. Fanny

        3 november 2019 at 12:06

        Hoi ladies,

        Net zoals met bijna alle recepten, bestaan er voor de Surinaams Javaanse bami ook weer tig varianten. Iedere Surinamer maakt het op zijn eigen manier en claimt vervolgens dat zijn manier DE echte is LOL. De toevoeging van citroengras, paprikapoeder en komijn zijn mij bijvoorbeeld weer onbekend. Zoals ik t heb geleerd gebruik je ketjap, laos, trasi, ui, knoflook, beetje suiker of zoete ketjap, en selderij. Geen poedertjes maar verse ingrediënten. Ben zelf dol op de frisse citroengras smaak dus ga dat zeker proberen en voorschotelen aan een aantal van mijn meest kritische Suri familieleden 😀

        Groetjes Fanny

      2. Kathy

        3 november 2019 at 12:08

        Hoi ladies,

        Net zoals met bijna alle recepten, bestaan er voor de Surinaams Javaanse bami ook weer tig varianten. Iedere Surinamer maakt het op zijn eigen manier en claimt vervolgens dat zijn manier DE echte is LOL. De toevoeging van citroengras, paprikapoeder en komijn zijn mij bijvoorbeeld weer onbekend. Zoals ik t heb geleerd gebruik je ketjap, laos, trasi, ui, knoflook, beetje suiker of zoete ketjap, en selderij. Geen poedertjes maar verse ingrediënten. Ben zelf dol op de frisse citroengras smaak dus ga dat zeker proberen en voorschotelen aan een aantal van mijn meest kritische Suri familieleden 😀

        Groetjes Kathy

      3. Fatima El Irari

        3 november 2019 at 19:18

        Hi Kathy,

        In de Marokkaanse keuken gaat het ook zo, haha. Iedereen heeft zijn eigen variant op vele recepten.

        Liefs,
        Fatima

  • Yo

    20 oktober 2019 at 20:17

    Welke ketjap manis en sojasaus zijn lekker?

    1. Fatima El Irari

      21 oktober 2019 at 07:59

      Hi Yo,

      Ik gebruik ketjap van het merk Conimex en sojasaus van Jumbo merk.

  • Gamze

    23 oktober 2019 at 06:49

    Lieve Fatima, onwijs bedankt voor dit recept!! Nadat ik eergisteren nacht zoveel trek had in Surinaamse bami van de spangmakandra’s ben ik gaan Googlen naar een willekeurig recept. Toen ik jouw recept zag en hoe simpel het eruit zag, dacht ik oké ik ga het gewoon zelf proberen! Dus gisteren gemaakt en mijn man en ik waren helemaal in love!!!!!! Het was overheeeerlijk 🙂

    1. Fatima El Irari

      23 oktober 2019 at 10:00

      Hi Gamze,

      Aah wat leuk om te lezen! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt! Xx

  • Lien

    4 november 2019 at 00:40

    Kan ik kip vervangen in garnaal?

    1. Fatima El Irari

      4 november 2019 at 15:44

      Hi Lien,

      Ja, hoor kan prima.

  • Manuela

    13 januari 2020 at 16:51

    Hoi
    Ik ga het zeker proberen lijkt me lekker ,maar is het de bedoeling dat je op het laatst ala alles erin zit laat pruttelen op laag pitje met deksel, of echt op hoog laten staan, omdat er staat kip gaar bakken.

    Groetjes Manuela

    1. Fatima El Irari

      13 januari 2020 at 22:27

      Hi Manuele,

      Je laat het pruttelen op middelhoog vuur tot de saus goed is ingedikt. Xx

      1. Manuela

        19 januari 2020 at 16:58

        Het was heerlijk zeker mijn zoon is hier grote fan van!

        Groetjes Manuela

      2. Fatima El Irari

        20 januari 2020 at 15:31

        Aah goed om te horen! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt.😍

    2. Kelly

      23 maart 2020 at 11:40

      Hey Fatima,

      Allereerst super bedankt voor al je gerechten.
      Wat ik me afvraag al een hele tijd of je met theelepel echt het kleine lepeltje bedoeld of een toetjes lepel. Want laatst was ik bij een vriendin zag ik opeens dat ze dus echt een toetjes lepel gebruikt dus die is net wat groter.
      Liefs Kelly

      1. Fatima El Irari

        23 maart 2020 at 11:51

        Hi Kelly,

        Heel graag gedaan! Ik gebruik altijd een (toetjes) lepel. Maar ik noem het eigenlijk altijd een theelepel, haha.

  • Khadija

    13 februari 2020 at 22:29

    Heey is het mogelijk om zonder kip te maken zo ja , zijn er dan ingrediënten die ik moet weg laten wegens zonder kip? En welke noodles raadt je aan ?

    Groetjes khadija

    1. Fatima El Irari

      14 februari 2020 at 08:33

      Hi Khadija,

      Je kunt de kip weglaten en voor de rest gewoon het recept aanhouden. Ik gebruik altijd deze noodels; https://www.jumbo.com/go-tan-ramen-noodles-250g/162005ZK/

  • Maryam

    4 april 2020 at 14:33

    Hi Fatima,

    Welke spaghetti gebruik je voor dit gerecht? Ik heb nog nooit Surinaams eten gemaakt en wil het vandaag uitproberen. Ik heb “gewone” spaghetti thuis liggen, maar hoe krijg je de bami bruin? Of door het husselen samen krijgt het een bruine kleur?

    Groetjes Maryam

    1. Fatima El Irari

      5 april 2020 at 21:12

      Hi Maryam,

      Ja, dit is ook echt normale spaghetti. De bruine kleur komt inderdaad door de saus, haha. Xx

  • Irem

    23 april 2020 at 22:50

    Ziet er lekker uit! Ikga hetproberen!

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:51

      Hi Irem,

      Dankjewel!

  • Judith

    24 november 2020 at 19:10

    Vandaag gemaakt, het was heerlijk! Alle borden waren leeg, bedankt voor je lekkere recepten!

    1. Fatima El Irari

      4 december 2020 at 14:18

      Hi Judith,

      Wat goed! Leuk om te lezen dat het heeft gesmaakt.

      Liefs, Fatima

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept