Suikerkoekjes met Frambozenjam

3 juni 2019Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Dit jaar ben ik een Becel ambassadeur en ga ik jullie inspireren en informeren op het gebied van margarine! Van het weekend ben ik voor het aankomende Suikerfeest alvast aan de slag gegaan met het bakken van koekjes. In dit artikel deel ik het recept van deze suikerkoekjes die gevuld zijn met jam én vertel ik ook meer over margarine, want wat velen niet weten (ik was er ook een van) is dat je prima koekjes kunt bakken met margarine en je echt niet altijd roomboter nodig hebt!

WAT IS MARGARINE?

De basis van margarine wordt gelegd op het boerenland. Margarine is een product wat wordt gemaakt met een zorgvuldig samengestelde mix van plantaardige oliën. Becel margarine is 100% plantaardig en zit vol met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Daarnaast is de verpakking voor een groot deel duurzaam, op dit moment draagt namelijk meer dan 50% van het plastic voor de Becel kuipjes bij aan de verantwoorde en hernieuwbare bronnen. 

OLIËN

De zaden van zonne-, koolzaad- en vlasbloemen worden geperst tot een plantaardige olie. De zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie vormen de basis voor de margarine. Om de margarine een smeerbare structuur te geven is het noodzakelijk om een heel klein beetje palmolie toe te voegen. Meer weten over palmolie?

ESSENTIËLE VETZUREN

De plantaardige oliën in margarine zijn van nature rijk aan essentiële vetzuren. Dit zijn de onverzadigde vetzuren Omega 3 en Omega 6. Deze vetten zijn essentieel omdat we ze via voeding binnen moeten krijgen, net als vitamines (met uitzondering van vitamine D).

VITAMINES

Doordat de basis van margarine uit plantaardige oliën bestaat, is het een natuurlijke bron van vitamine E. Om te zorgen dat we een deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines binnenkrijgen zijn alle margarines en halvarines (kuipjes, fles en wikkels) van Becel verrijkt met vitamine A en D.

WATER

Naast plantaardige oliën en vitamines bevat margarine ook water. Dit geeft de mogelijkheid om margarines met verschillende vetpercentages te creëren, zoals halvarine en Becel Light. Aangezien vet en water van nature niet met elkaar mengen wordt een emulgator toegevoegd. Dit is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Verder worden er nog een paar natuurlijke kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

Wil jij weten welke ingrediënten er precies in margarine zitten?.

SUIKERKOEKJES MET FRAMBOZENJAM
.

Ingrediënten: (35 stuks)
.
  • 160 gr. Becel Romig 
  • 100 gr. poedersuiker
  • 1/2 tl. zout
  • 200 gr. bloem, gezeefd
  • 100 gr. maïzena
Extra:
.
  • 100 gr. kristalsuiker
  • frambozenjam
Bereiding:
.
Stap 1.
.

Schep de Becel Romig in de beslagkom en voeg de poedersuiker en het zout erbij. Mix dit met een elektrische handmixer of met een garde romig. Zeef de bloem en de maïzena erbij en mix het samen tot een samenhangend koekjesdeeg. Rol kleine bolletjes van ongeveer 15 gram en druk ze ietsjes plat. Rol de zijkanten van het plakje deeg door de kristalsuiker en plaats het deeg op een beklede bakplaat. Druk met je vinger een klein deukje in het midden en bak de koekjes in de oven in ongeveer 15 minuten gaar op 180 graden.

Stap 2.

Wanneer de koekjes gaar zijn laat je ze even afkoelen op een rooster. Schep vervolgens in elke holte ongeveer 1 halve theelepel frambozenjam of een andere jam naar keuze. Serveer de koekjes lekker bij de thee en smullen maar! 

Extra tips&trics:
.
  • De koekjes kun je het beste bewaren in een afsluitbare trommel.
  • De frambozenjam is te vervangen door andere jam of chocolade.

Liefs,
Fatima

Dit artikel is in samenwerking met Becel.

Print recept

Nutrition

47 Comments

  • Haan

    3 juni 2019 at 08:59

    Hey Fatima,

    Nieuuww koekje!! Erg fijn dat jij de uitleg van margarine hierboven uitlegt, bedankt. Dit koekje zal ik binnenkort maken in sha Allah.
    Hoeveel koekjes haal jij uit dit recept?
    Bedankt.

    Liefs,
    Haan

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 11:11

      Hi Haan,

      Graag gedaan hoor! Ik haalde ongeveer 35 koekjes uit het deeg.

      Liefs,
      Fatima

  • Mielan

    3 juni 2019 at 09:08

    Hoi fatima.
    Kan ik ook wat anders als becel gebruiken? Normale boter?

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 11:05

      Hi Mielan,

      Ja, hoor kan ook hoor.

      Liefs,
      Fatima

      1. Siham

        3 juni 2019 at 14:26

        Heyy wilde vragen de koekjes als ze klaar zijn dan doe je jam in en wat is dat ernaast? Waar je de koekje in doet?

      2. Fatima El Irari

        3 juni 2019 at 16:36

        Hi Siham,

        Bedoel je de kristalsuiker?

  • Rachida

    3 juni 2019 at 10:22

    Ik ga ze vandaag maken! Waar haal je die boter?

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 11:03

      Hi Rachida,

      Becel margarine kun je kopen bij de Jumbo, Albert Heijn en bijvoorbeeld bij de Plus.

  • Saida

    3 juni 2019 at 10:23

    Ziet er heerlijk uit! Mag ik ook de orginele Becel gebruiken? Is een geel pakje.

  • Saida

    3 juni 2019 at 10:24

    Ziet er heerlijk uit! Mag ik ook de orginele Becel gebruiken? Is een geel pakje.

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 11:02

      Hi Saida,

      Jazeker, dus kun je ook gebruiken. Xx

  • Cansu

    3 juni 2019 at 10:27

    Hoi Fatima, je koekjes zien er lekker uit! Ik bak mijn koekjes al jarenlang met margarine ipv roomboter 🙂

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 11:01

      Hi Cansu,

      Dankjewel lieverd! Ah wat leuk om te horen. Ik koos dus echt altijd standaard voor roomboter, maar met margarine kun je dus ook prima koekjes bakken! Xx

  • Maryam

    3 juni 2019 at 11:17

    Dankjewel lieve Fatima??? Het huis ruikt heerlijk naar de koekjes???

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 16:46

      Hi Maryam,

      Graag gedaan lieverd! Geniet ervan en alvast een fijne Suikerfeest! Xx

  • Assiya

    3 juni 2019 at 11:31

    Hoi faat.,
    Ze moeten voor 15 min de oven in. De onderkant krijgt een licht kleurtje en de bovenkant hoor het een beetje zacht te zijn?

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 16:45

      Hi Assiya,

      Klopt, de onderkant wordt lichtbruin en de koekjes blijven zelf nog ietsjes zacht. Zodra je ze uit de oven haalt, dan worden ze vanzelf harder.

  • Sylvana

    3 juni 2019 at 11:56

    Kan je de suiker vervangen door de stevia ?

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 16:43

      Hi Sylvana,

      Ja, hoor dat kan.

    2. Beara

      15 april 2023 at 19:26

      Heyyy wil graag de koekjes maken voor suikerfeest maar mijn vraag is kan ik de suikerweg laten qua op het koekje als granering .

  • Nadia

    3 juni 2019 at 14:09

    Hey Fatima, deze ga ik dadelijk bakken ! Is het een idee om de koejes op het kleine plekje met jam even in te smeren met wat ’taartina’ of stijft de jam uit zichzelf voldoende op ? Ik ben namelijk een beetje bang dat hij met dit warme weer gaat uitlopen in het koekjesblik, en ik wilde ze aan iemand cadeau doen, dus dat zou geen gezicht zijn … ?
    Liefs !

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 16:38

      Hi Nadia,

      Lekker! Nee, je hoeft de koekjes echt niet in te smeren met taartina, want de jam blijft gewoon goed zitten en loopt echt niet uit. Xx

  • lil

    3 juni 2019 at 15:07

    hoi Fatima,

    Er staat niet bij op hoe veel graden de oven moet

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2019 at 16:34

      Hi Lil,

      Staat erbij lieverd op 180 graden. Xx

  • Abhelakh Retna

    3 juni 2019 at 17:22

    Hi Fatima. Hier in Suriname is becel romig te verkrijgbaar. Kan ik hey vervangen met een ander boter soort? Groetjes, Retna

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:33

      Hi Retna,

      Ja, hoor je kunt ook een andere soort margarine gebruiken.

  • Abhelakh Retna

    3 juni 2019 at 17:25

    Hi Fatima. Hier in Suriname is becel romig niet verkrijgbaar. Kan ik het vervangen met een ander boter soort? Groetjes, Retna

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:34

      Hi Retna,

      Ja, hoor je mag ook een andere margarine gebruiken.

  • Hakima

    3 juni 2019 at 18:22

    Salaam Fatma,

    Ik wil je oprecht bedanken voor je prachtige recepten. Ik heb maar liefst 4 soorten koekjes van jouw website geprobeerd en allemaal een daverend succes. Nochtans ben ik niet goed in koekjes bakken. Ik onthou dit recept voor een volgende keer.
    Shoukran 1000 keer.?

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:34

      Alaikoem salaam Hakima,

      Wat leuk om te lezen! Heel graag gedaan lieverd en ik ben zo blij dat het je allemaal is gelukt. Je mag zeker trots zijn op jezelf! Xx

  • Hakima

    3 juni 2019 at 18:24

    Sorry heb je naam verkeerd geschreven: Fatima

  • Melek

    3 juni 2019 at 18:25

    Heey Fatima,

    Ik wil zometeen de koekjes gaan bakken maar vroeg me af of de boter op kamertemperatuur moet zijn?

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:35

      Is niet erg haha!

  • Abida

    3 juni 2019 at 18:29

    Hoi fatima. Ik ben net bijna aan 5 supermarkten geweest. En helaas geen maizena gevonden. Kan ik mischien iets anders gebruiken in plaats van maizena help plzzz

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:35

      Hi Abida,

      Jazeker, je kunt ook enkel bloem gebruiken.

  • Nadia

    3 juni 2019 at 19:37

    Hey!
    Ik heb ze uitgeprobeerd maar met roomboter. Men bolletjes wouden niet goed vormen waardoor er barstjes in kwamen wanneer ik een putje maakte. Hoe komt dit hen heel het recept gevolgd.

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:38

      Hi Nadia,

      Als je bolletjes barsten dan is het deeg iets te droog. Heb je direct bolletjes gevormd of het deeg even laten staan?

  • Mariam

    3 juni 2019 at 22:13

    Hi Fatima,

    Jammer genoeg worden de koekjes heel erg plat bij mij. Heb het 2 keer geprobeerd. Het rondje gaat weg in het midden en ze worden best hard. Terwijl ik het op 150/180 graden heb gebakken.

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:40

      Hi Mariam,

      Wat jammer. Hoe was je deeg?

  • Esma

    4 juni 2019 at 00:24

    Hi Fatima,

    Ik heb ze zojuist gemaakt maar het is mij helaas niet gelukt want het breekte snel af kan het komen doordat ik te veel bloem erin heb gedaan

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:41

      Hi Esma,

      Als de koekjes te zacht zijn en snel breken, dan heb je denk ik iets teveel maizena gebruikt. Was je deeg heel zacht tijdens het kneden?

  • Nada

    10 augustus 2019 at 07:42

    Hoi
    Ik heb geen weegschaal .hoeveel eetlepels of kopje is 100 gram poedersuiker ,200 gram bloem.en 100 gram maziana ?
    Gr
    Nada

    1. Fatima El Irari

      10 augustus 2019 at 07:46

      Hi Nada,

      Sorry, zou het zo echt niet weten en ik kan het nu niet voor je afwegen. Heb je ook geen maatbeker met ml en grammen?

  • Lin

    1 september 2019 at 16:14

    Hoi hoe lang kan je de koekjes bewaren? En in de koelkast of gewoon in de kast?

    1. Fatima El Irari

      2 september 2019 at 18:44

      Hi Link,

      Zelf bewaar ik de koekjes voor 2 weken in een luchtdichte trommel. Je kunt ze op een koele plek buiten de koelkast bewaren.

  • T

    24 april 2022 at 19:15

    Selamun aleykum Fatima, ik heb precies je recept aangehouden, maar toen was het deeg nog te romig en plakkerig. Toen heb ik iets meer meel erbij gedaan. Nu gaat hij snel kapot/barst hij. Wat doe ik verkeerd?

    Bsaha voor vanavond!

  • Tugba

    24 april 2022 at 19:18

    Selamun aleykum Fatima, ik heb precies je recept aangehouden, maar toen was het deeg nog te romig en plakkerig. Toen heb ik iets meer meel erbij gedaan. Nu gaat hij snel kapot/barst hij. Wat doe ik verkeerd?

    Bsaha voor vanavond!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept