Spaghetti Chebakia (Bouchnikha)

22 april 2020Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Gisteren maakte ik samen met mijn moeder deze heerlijke chebakia in spaghetti vorm. Marokkaanse honingkoeken, die zo lekker krokant zijn! Deze chebakia kun je het beste met een pasta machine maken (als je snel klaar wilt zijn) maar ook met de hand lukt het prima!

Print recept

Spaghetti Chebakia (Bouchnikha)

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 gram sesamzaadjes, geroosterd en gemalen
  • 80 gram amandelen, geroosterd en gemalen
  • 1 eetlepel anijszaad, gemalen
  • 1 eetlepel venkelzaad, gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gedroogde gist
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel azijn
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 ml gesmolten roomboter
  • 50 ml oranjebloesemwater, mazhar
  • 1 eidooier
  • 1/4 theelepel kurkuma, (of mespunt saffraan)
  • circa 280 - 300 ml lauwwarme melk

Extra:

  • 500 ml zonnebloemolie
  • 500 gram honing
  • geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Deeg kneden:

  • 1)

    Roer in een diepe kom de bloem, zout, vanillesuiker, sesamzaadjes, amandelen, anijszaad en de venkelzaad. 

  • 2)

    Voeg de kaneel, gedroogde gist en de bakpoeder erbij en meng dit samen.

  • 3)

    Giet de azijn, zonnebloemolie, roomboter, oranjebloesemwater en de eidooier erbij en kneed het tot een korrelig deeg.

  • 4)

    Giet twee eetlepels melk bij de kurkuma, mix dit samen en giet het mengsel in de kom.

  • 5)

    Giet de melk geleidelijk bij het deeg en kneed het deeg in de tussentijd voor 3-5 minuten tot een soepel deeg.

  • 6)

    Verdeel het deeg in drie gelijke bollen en pak het deeg in met plasticfolie.

  • 7)

    Laat het deeg voor 10 minuten rusten.

Chebakia vormen:

  • 1)

    Bestuif je werkblad licht met bloem en rol een bol deeg met een deegroller ui tot een dunne langwerpige plak.

  • 2)

    Snij met een pizzames in het deeg verticaal dunne sliertjes (zie foto).

  • 3)

    Snij het plak deeg horizontaal tot vierkantjes.

  • 4)

    Druk aan de van elk vierkantje deeg de uiteinde samen. 

  • 5)

    Plaats de chebakia op een bord en dek het af.

Chebakia frituren:

  • 1)

    Verwarm de honing in een steelpannetje op laag vuur.

  • 2)

    Verwarm de zonnebloemolie op matig vuur en bak de chebakia aan beide kanten lichtbruin van kleur.

  • 3)

    Haal de chebakia uit de olie en laat overtollige olie boven de pan druppen.

  • 4)

    Dompel de chebakia direct in de warme honing en laat overtollig honing boven de pan druppen. 

  • 5)

    Plaats de chebakia in een zeef en werk op precies dezelfde wijze de rest af. 

  • 6)

    Strooi op de chebakia geroosterde sesamzaadjes en laat de chebakia afkoelen voordat je serveert.

20 Comments

  • Shanna

    22 april 2020 at 10:13

    Hoi lieve Fatima,
    Wat een super recept weer kan niet wachten het te proberen.
    Op je insta story staat ook een foto van de madfouna met kip. Zou je hier ook een recept van kunnen maken op je website? Alvast bedankt.
    En alvast ramadan mubarak inshallah

    Liefs,

    Shanna

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:08

      Hi lieve Shanna,

      Ramadan mubarak! Dankjewel lieverd. Ja, ik ga hier ook snel een recept van delen. Xx

  • Amal

    22 april 2020 at 13:27

    Salam lieve Fatima, bedankt voor je recept. Bedoelje in stap 5 bij deeg kneden melk en geen water toch?
    Liefs Amal

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:34

      Hi Amal,

      Graag gedaan lieverd! Ja, sorry ik bedoel inderdaad melk maar je kunt ook water gebruiken. Xx

    2. Valentina Langov

      23 april 2020 at 14:15

      Hey lieve Fatima,

      De oranjebloesemwater waar is die te verkrijgen?

      Groetjes Valentina!

      1. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:47

        Hi Valentina,

        Deze kun je bij elke Marokkaanse of Turkse slager vinden. Tegenwoordig wordt die ook verkocht bij de Albert Heijn XL. Xx

  • Sel

    22 april 2020 at 14:47

    Hoi Fatima, zou je hier misschien een kleine instructie video van kunnen uploaden. Want het is me een beetje onduidelijk hoe je de vorm krijgt/vormt

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:23

      Hi Sel,

      Ik heb de stappen video’s op Instagram gedeeld. Xx

  • LekkerEten

    23 april 2020 at 07:27

    Slm Fatima,
    Het ziet er goed uit mashallah
    Wel ik heb nog een vraagje heb je toevallig ook een zakje vanillesuiker toegevoegd?
    Want dat zie ik op de foto’s bij stap 5.
    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:30

      Alaikoem salaam,

      Klopt, ik gebruik 1 zakje vanillesuiker. Bedankt lieve schat! Xx

  • Farah Aarab

    23 april 2020 at 11:22

    Salam Fatima,
    Welke soort bloem gebruik je ?
    Veel liefs x

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:36

      Alaikoem salaam Farah,

      Ik gebruik altijd patent bloem. Xx

  • Lekker eten

    23 april 2020 at 12:06

    Salaam Fatima,
    Het ziet er supper goed uit!

    Moet er ook vanillesuiker erbij want dat zie ik op de foto’s

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:38

      Alaikoem salaam,

      Ja, ik voeg de vanillesuiker in het begin toe samen met de bloem en zout. Xx

  • Amina

    25 april 2020 at 10:44

    Hoiii de amandelen met vel? Moet je die eraf gehalten voordat je ze roosterd?
    Alvast bedankt.

    1. Fatima El Irari

      25 april 2020 at 11:27

      Hi Amina,

      Ik laat de amandelen ongepeld, maar sommige kiezen ervoor om ze eerst te ontvellen. Kan op beide manieren.

  • Bahar

    25 april 2020 at 10:56

    Hoi Fatima,

    Ik zie altijd verschillende Marokkaanse borden die je gebruikt. Ook het bord die je hebt gebruikt bij de zomerse fruittaartjes bijvoorbeeld. Wil heel graag weten waar je ze van hebt.

    Bedankt!

    Gr. x

    1. Fatima El Irari

      25 april 2020 at 11:28

      Hi Bahar,

      Ik koop al mijn borden eigenlijk bijna altijd bij Marokkaanse winkeltjes of bij de Xenos en Blokker. Xx

  • Naoual

    25 april 2020 at 12:37

    Salam Alaykoum lieve Fatima!

    Allereest Ramadan Mubarak en wat heb jij heerlijke recepten, die je makkelijk kan bijhouden. Rebi ihafdek en Moge Allah SWT je vasten en gebeden accepteren inshallah.
    Ik heb een vraag over de normale chebakia, heb jouw recept opgevolgd. Ze zijn heeerlijk! Alleen merk ik dat na een paar dagen de honing niet meer lekker erop zit, alsof de chebakia de honing heeft opgenomen. Zou niet weten waarom.. is het mogelijk om de chebakia nog een keer in honing te dippen. Zo ja, mag het dan in warme honing of koude?

    Shokrane alvast!❤

    1. Fatima El Irari

      25 april 2020 at 22:02

      Alaikoem salaam Naoual,

      Aah bedankt lieve schat en allahoema ameen inschAllah! De honing trekt op een gegeven moment echt in de chebakia en een gedeelte drupt er vanaf. Je kunt zeker opnieuw de chebakia in de honing dompelen. Je kunt de honing dan wel het beste verwarmen. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept