Ingrediënten:
Voor het cakebeslag:
- 200 gr. zachte roomboter
- 180 gr. suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 200 gr. bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 3 etl. melk
- sinaasappelrasp van 1 sinaasappel
- sinaasappelsap van 1 sinaasappel
Garnering:
- 2 etl. abrikozenjam
- geraspte kokos
- 1 etl. water
Bereidingswijze:
- Mix de zachte roomboter met de kristalsuiker en de vanillesuiker mooi glad.
- Breek de eieren er een voor een bij en mix het geheel samen tot een mooi beslag.
- Voeg de bloem, bakpoeder en de melk erbij en mix op lage snelheid goed samen.
- Rasp de sinaasappel en voeg de rasp toe bij het beslag.
- Pers de sinaasappelsap uit de sinaasappel en mix alles goed samen met de spatel.
- Giet het beslag in de bekleedde bakvorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.
- Bak de sinaasappelcake in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 30 a 40 minuten mooi goudbruin en gaar.
- Wanneer de sinaasappelcake gaar is laat je de cake voor 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal dan de cake uit de bakvorm en laat deze verder afkoelen.
- Verwarm de abrikozenjam in een pannetje met het water op laag vuur.
- Giet de abrikozenjam over de sinaasappelcake en strijk deze glad.
- Verdeel als laatste de geraspte kokos over de cake.
Liefs,
Fatima
66 Comments
kenootje
3 april 2014 at 15:44
Deze staat nu in de oven ben benieuwd! Ik volgde je al via fb maar ben blij dat je een blog bent gestart das veel overzichtelijker en fijner om door te spitten. Ga zo door!
xfaatjee
3 april 2014 at 16:16
Dankjewel Kenootje! En hou me op de hoogte ben benieuwd xx
kenootje
3 april 2014 at 19:06
Hij is heerlijk!
xfaatjee
3 april 2014 at 19:10
Super!!
kahdija bozaggaoui
16 mei 2014 at 21:50
Salaam waarom zet je de afmeting van de bakblik er niet bij de recepten groetjes gadisa
xfaatjee
16 mei 2014 at 23:41
Afmeting van de bakvorm is 21x21cm 😉
wafae
27 juli 2014 at 15:40
Assalaam alykoem.. kan ik citroen doen inplaats van sinaasappel? Xx
xfaatjee
29 juli 2014 at 13:54
3likoem Salaam, dat kan zeker meid! <3
Umm Hidayah Al-Maghrabeeyyah
11 oktober 2014 at 11:44
Assalaamu ‘alaykum wa rahmatulaahi wa barakatuhu. Heb em net met citroen gemaakt, nu de oven in. In shaa Allaah zal die heerlijk smaken. ♡
xfaatje
14 oktober 2014 at 17:13
Allereerst excuses voor mijn late reactie meid! En heeft het gesmaakt meid? <3
anissa
7 juni 2015 at 11:55
Salam 3aleikom,
Allereerst hartelijk dank dat je je recepten met ons deelt. Je legt het zo goed en duidelijk uit. Ik had een vraagje over de bakvorm, kan ik ook een springvorm van 24 cm gebruiken? Van waar heb je trouwens die bakvorm 21×21 cm gekocht? Bij de blokker kon ik het niet vinden.
Groetjes
Anissa
xfaatje
11 juni 2015 at 21:30
Salaam Anissa, allereerst bedankt voor je lieve complimenten. Je kunt voor dit recept zeker een bakvorm van 24 cm doorsnede gebruiken. Doe ik zelf ook hihi. De bakvrom van 21 cm doorsnede komt van de Action meid.<3
salma
10 december 2015 at 14:32
kan het ook in een tulbandvorm?
wil het namelijk al morgen maken.
wa salam.
xfaatje
11 december 2015 at 07:43
Salaam alaikoem Salma,
Ja, hoor dit kan geen probleem. Succes!
salma
11 december 2015 at 11:51
het is mij echt gelukt
Rach
10 september 2016 at 20:09
Als ik gewoon een basiscake wil, kan ik de sinaasappel dan weglaten?
xfaatje
15 september 2016 at 13:55
Hallo Rach,
Jazeker dat kan.
Biepje
5 februari 2017 at 15:42
Super recept! Lukt gegarandeerd !
Fatima El Irari
21 maart 2017 at 10:52
Hallo Biepje,
Dat is lief van je, dankjewel hoor!
Liefs,
Fatima
Siham
10 februari 2017 at 23:18
Salamoe alaikom, gebruik je de gehele schil van de hele sinaasappel of minder??
Fatima El Irari
21 maart 2017 at 12:32
Alaikoem salaam Siham,
Ik gebruik de gehele schil, maar je kunt ook minder nemen hoor.
Liefs,
Fatima
Siham
2 april 2017 at 18:00
kan ik de roomboter ook vervangen voor gewoon boter uit een kuipje ?
Fatima El Irari
3 april 2017 at 09:23
Hallo Siham,
Dit kan wel, maar de smaak is toch anders meid. Ik raad je dan eerder aan om de boter volledig te vervangen door 180 ml zonnebloemolie. Hierdoor krijg je ook een super zachte cake.
Liefs,
Fatima
Najoua
5 april 2017 at 16:57
Heey, wat kan ik in plaats van boter doen olie of iets? Mij man krijgt allergische reactie van boter.
Fatima El Irari
6 april 2017 at 06:10
Hallo Najoua,
Je kunt de boter vervangen door 180 ml zonnebloemolie, dit doe ik ook weleens hoor. Succes!
Liefs,
Fatima
An
30 april 2017 at 20:44
Hoi meid,
Bedanjt voor je recepten, miss domme vraag maar welke bakpoeder en roomboter heb je gebruikt? Mag je ook ronde bakvorm gebruiken?
Fatima El Irari
1 mei 2017 at 06:30
Hallo An,
Is geen domme vraag hoor. Ik gebruik de roomboter van de Lidl(ongezouten) maar je kunt echt van elk supermarkt gebruiken. En ik gebruik altijd voor het bakken bakpoeder van Dr. Oetker(gele verpakking) Succes lieverd!
Liefs,
Fatima
Ihsane
11 mei 2017 at 10:36
Hey fatima! Je cake ziet er verrukkelijk uit. Ik heb een klein vraagje. Kan ik ipv roomboter gewoon normale bakboter gebruiken?
Fatima El Irari
11 mei 2017 at 11:35
Hallo Ihsane,
Dankjewel lieverd. Welke bakboter bedoel je precies? Je zou eventueel ook 170 ml olie kunnen gebruiken.
Liefs,
Fatima
Lamia
11 mei 2017 at 15:30
Haaj faatje kan ik er iets minder roomboter in doen want ik vind het persoonlijk teveel of kan ik de boter vervangen door olie?
Fatima El Irari
12 mei 2017 at 08:22
Hallo Lamia,
Jazeker, je kunt 180 ml zonnebloemolie gebruiken.
Liefs,
Fatima
Merve
13 mei 2017 at 15:59
Hey Fatima, hoe veel abrikozenjam gebruik je voor op de cake?
Liefs xxx
Fatima El Irari
15 mei 2017 at 06:21
Hallo Merve,
Ik verwarm ongeveer 4 grote eetlepels van de abrikozenjam en giet deze over de cake heen. Succes lieverd!
Liefs,
Fatima
Karima
14 mei 2017 at 09:49
Hi Meis, vraagje! Met wat vet je de bakblik in? Bedankt
Fatima El Irari
15 mei 2017 at 06:27
Hallo Karima,
Ik vet altijd de bakvormen in met een klein laagje zonnebloemolie en die bestuif ik dan met ongeveer 2 eetlepels bloem. De overtollige bloem klop ik er vervolgens weer uit. Op deze manier blijft de cake nooit plakken.
Liefs,
Fatima
Geen
26 mei 2017 at 12:14
Heel droog geworden de cake. Heb het zonder sinaasappel gedaan. Enig idee hoe dat kan? Bij30 min uitgehaald, was anders bijna verbrand. Misschien daarom.
Oum noaufel
28 mei 2017 at 09:26
Ik heb zo langwerpige bakblik maar hoeveel cm moet die hebben komt die dan ook goed uit ?? Of liever springvorm 24 cm
Heb nog nooit een cake gebakken haha daarom wil ik het we goed doen
Fatima El Irari
29 mei 2017 at 06:10
Hallo Oum Noafel,
Een bakvorm van 24 cm kun je sowieso gebruiken lieverd. Hoe groot is je langwerpige bakvorm?
Liefs,
Fatima
Geen
30 mei 2017 at 22:10
Zou jje aub op mijn bericht willen reageren?
Fatima El Irari
31 mei 2017 at 09:38
Hallo,
Sorry ik heb jouw berichtje echt niet gezien? Wil je aub je vraag opnieuw stellen, zodat ik erop kan antwoorden.
Liefs,
Fatima
Geen
31 mei 2017 at 14:16
Hoi, geeft niet hoor, kan gebeuren.
Dit was mijn reactie:
Geen
26/05/2017 op 12:14 pm
Heel droog geworden de cake. Heb het zonder sinaasappel gedaan. Enig idee hoe dat kan? Bij30 min uitgehaald, was anders bijna verbrand
Beantwoorden
Fatima El Irari
4 juni 2017 at 09:47
Hallo Geen,
Heb je precies dezelfde temperatuur aangehouden? en was de cake wel gaar aan de binnenkant?
Geen
3 juni 2017 at 10:36
antwoord aub ???
Fatima El Irari
4 juni 2017 at 10:21
Hallo Geen,
Ik heb al op je vraag geantwoord. De hoeveelheden staan er bij.
Liefs,
Fatima
Geen
4 juni 2017 at 11:33
Hoi,
Ja zelfde temp of iets lager 160. Ja hij was wel gaar. De kleur was donker, de cake droog
Fatima El Irari
6 juni 2017 at 06:23
Hallo Geen,
Dan heb je de cake te lang in de oven laten staan. Ik geef ook altijd aan de elke oven anders is en je de cake altijd goed in de gaten moet houden. Ik raad je aan de volgende keer de cake goed in de gaten te houden en eventueel er eerder uit te halen.
Geen
6 juni 2017 at 11:06
Hoi, klopt inderdaad. Ik heb hem er eerder eruit gehaald, maar blijkbaar alsnog te laat. Was bezig met andere dingen. Dank je wel
Fatima El Irari
6 juni 2017 at 11:09
Hallo,
De volgende keer gewoon goed in de gaten houden en dan moet het je lukken hoor!
Liefs,
Fatima
Hafida yaa
29 september 2017 at 17:02
Hallo Fatima, ik wil je bedanken voor je super goede en lekkere recepten. Je legt het altijd zo goed uit. Ik heb al heel wat recepten van jou geprobeerd. En ze lukken altijd. Ga zo door. moge Allah jou belonen. Je hebt denk ik veel jonge vrouwen geholpen hahahah
Fatima El Irari
2 oktober 2017 at 09:02
Hallo Hafida,
Wat onwijs lief zeg! Dankjewel lieve schat en heel graag gedaan! Ik ben blij dat je zo enthousiast bent over alle recepten. Xx
Meriam
3 januari 2018 at 12:40
Hoi Fatima, nadat ik al een aantal cakerecepten van jou heb uitgeprobeerd (waarvoor dank ook namens m’n familie) zocht ik de sinaasappelcake recept van jouw moeder als ik het goed heb.
Is dit em? Ik geloof dat ik op snap geen sinaasappelrasp voorbij heb zien komen en gewoon een glaasje sinaasappelsap uit pak. Wat mij gelijk op de volgende vraag brengt: welk merk sinaasappelsap gebruik je? Sommigen zijn namelijk behoorlijk zuur.
Alvast bedankt voor je reactie!
Liefs,
Meriam
Fatima El Irari
3 januari 2018 at 14:38
Hallo Meriam,
Aah dankjewel lieverd! Dit is een soortgelijk recept, alleen gebruikt eik bij de andere cake zonnebloemolie i.p.v. roomboter. Je kunt de roomboter dan vervangen door 180 ml zonnebloemolie. Ik gebruik altijd de sinaasappelsap van de Lidl. Hier kun je dan ook 180 ml van gebruiken. Succes! Xx
Meriam
3 januari 2018 at 21:20
Dank je wel voor je snelle reactie!
Ik ga er in shaa Allah morgen mee aan de slag. Xx
Fatima El Irari
4 januari 2018 at 07:11
Succes lieverd! Xx
Naoual
1 februari 2019 at 15:15
Hoi,ik heb deze cake al 3 keer gemaakt. Kloppen de verhoudingen wel? De eerste keer wilde het niet rijzen. De 2e keer was het te smal en de 3e keer aan de onderkant aangebrand en te nat. Het zat 2 uur in de oven, omdat het niet wilde garen. Is het sap van 1 sinaasappel niet teveel in 1 cake? Of moet ik de melk weg laten. Alvast bedankt.
Fatima El Irari
11 februari 2019 at 11:08
Hi Naoual,
Ik maak deze cake meerdere keren en dit zijn altijd de hoeveelheden. Ook bij andere is dit recept meerdere keren gelukt. Hoe groot is jouw bakvorm die je gebruikt? Als de cake aan de onderkant is aangebrand, dan is de aangegeven temperatuur waarschijnlijk te hoog voor jouw oven. Op hoeveel graden bak je normaal gesproken cakes? Ik hoor het graag zodat ik je kan helpen.
Liefs,
Fatima
Klaas
20 april 2019 at 20:09
Superleuke recepten, dank voor de inspiratie!!
Fatima El Irari
21 april 2019 at 03:38
Graag gedaan Klaas!??
Maaike
22 juni 2019 at 19:16
Hoi Fatima,
Alle ingrediënten waren op kamertemperatuur maar zodra ik het sinaasappelsap bij het beslag deed is het gaan schiften. Ik had dit eerst uitgeperst in een glas. Wat zou er mis gegaan zijn?
Fatima El Irari
24 juni 2019 at 10:24
Hi Maaike,
Wat gek! Hoe was het beslag ervoor dan?
Camila
5 september 2019 at 17:55
Kan ik deze cake ook in een tulpband cake vorm maken?
Fatima El Irari
5 september 2019 at 20:10
Hi Camila,
Jazeker, je kunt ook een tulband vorm gebruiken.
Camila
5 september 2019 at 17:55
Ter aanvulling van mijn vraag wat voor bloem gebruikt u? Patent bloem of zelfrijdende bakmeel
Fatima El Irari
5 september 2019 at 20:11
Ik gebruik altijd patentbloem. Xx
Camila
6 september 2019 at 10:32
Dankje well voor je antwoorden,, ik heb nog nooit bakpoeder gebruikt voor een cake, is dit echt nodig of kan ik die ook achterwege laten
Fatima El Irari
6 september 2019 at 12:15
Hi Camila,
As je wilt dat je cake rijst en vooral luchtig wordt, dan heb en toch echt bakpoeder nodig. Zelf heb ik nog nooit een cake gebakken zonder bakpoeder.