Ingrediënten: (6 personen)
Voor de groenten:
xx
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 6 champignons
- 2 tomaten
- 300 gr. gemarineerd gehakt
- 4 etl. olijfolie
- zout
- zwarte peper
Zoetzure saus:
xx
- 2 etl. chilisaus
- 1 etl. ketjap
- 1 tl. sojasaus
- 1 ui, gesnipperd
- 1 tl. sambal
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was alle groenten en snijd deze allemaal in plakjes van ongeveer 1 cm dikte.
- Rol balletjes van het gehakt en druk deze ietsjes plat. Werk zo de rest van het gehakt af en zet het even apart.
- Schep alle gesneden groenten in een ruime kom en voeg er de 4 eetlepels olijfolie bij en kruid het geheel met wat peper en zout. Hussel alles even goed door elkaar en zet de kom even opzij. De champignons heb ik in een aparte kom ingevet met olie en gekruid met peper en zout, zodat ze niet zouden breken.
- Voeg in een aparte kom de chilisaus, ketjap, sojasaus en de sambal toe en mix dit goed samen.
- Voeg de gesnipperde ui bij de saus in de kom en roer het weer samen.
Ovenschaal vullen:
xx
- Verdeel de groenten en het gehakt om en om in de ovenschaal en druk ze goed tegen elkaar aan. Zelf gebruik ik een ronde ovenschaal, maar je zou ook prima een rechthoekige schaal kunnen gebruiken.
- Giet de zoetzure saus over de groenten en het gehakt heen en strijk de saus met een kwastje glad.
- Bedek de ovenschaal met een stuk aluminiumfolie, zodat de groenten en het gehakt in de oven goed kunnen gaar stomen.
- Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 200 graden voor 40 a 50 minuten. Wanneer de groenten na 30 minuten gaar zijn kun je de aluminiumfolie verwijderen, zodat het nog iets krokant kan bakken.
Zelf serveer ik bij de Ratatouille vaak Turkse rijst met daarbij nog een lekkere frisse salade en je heerlijke maaltijd is compleet!
Wil je de ratatouille liever klaarmaken met een tomatensaus? Zie hieronder dan de ingrediënten en de bereidingswijze van de saus.
Voor de tomatensaus:
xx
- 30 gr. roomboter
- 1 etl. zonnebloemolie
- 1 etl. olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 groene paprika, in blokjes
- 350 gr. Tomato Frito
- 100 ml water
- 2 knoflookteentjes , geperst
- 1 tl. kristalsuiker
- 1 tl. zout
- 1/2 tl. chilivlokken
- 1/2 tl. zwarte peper
Bereidingswijze:
- Smelt de roomboter op middelhoog vuur in de koekenpan en giet de zonnebloemolie erbij.
- Voeg de gesnipperde ui erbij en bak mooi lichtbruin.
- Voeg de groene en rode paprika erbij en bak voor ongeveer 60 seconden op middelhoog vuur.
- Giet de tomatensaus en het water in de koekenpan en voeg de geperste knoflook en de kristalsuiker erbij.
- Roer het even door en voeg het zout, chilivlokken en de zwarte peper erbij. Laat de tomatensaus vervolgens voor 3 a 5 minuten op middelhoog vuur koken.
- Giet de tomatensaus in de ovenschaal en volg weer bovenstaande bereidingswijze.
32 Comments
Salma
27 juli 2016 at 08:59
Ziet er heerlijk uit.
Vanwaar heb jij die ovenschaal gekocht?
ahlam
1 augustus 2016 at 20:32
bij de Action heb je ze in verschillende kleuren 🙂 x
Anna
28 juli 2016 at 07:03
Wat lekker Faat! Dit gerecht ga ik proberen!
Sihampje
28 juli 2016 at 07:05
Bedankt voor het delen topper!
K.
28 juli 2016 at 07:06
Kan het ook met vis?
Dorinetje
28 juli 2016 at 07:13
Wat lekker zeg en lijkt mij ook gezond. Perfect voor mij aangezien ik nu aan het lijnen ben hihi. Thank you!
Amal
28 juli 2016 at 13:38
Heerlijk! Als ik ipv zoetzure saus de tomatensaus wil doen. Hoeveel tomaten moet ik dan raspen en welke kruiden?
xfaatje
29 juli 2016 at 08:53
Hallo Amal,
Als je een tomatensausje wilt gebruiken, dan gebruik je het volgende; 5 tomaten, theelepel paprikapoeder, zout, peper, halve thl. komijnpoeder, sambal, 2 teentjes knoflook geperst. Dit samen mengen en over de groenten heengieten. Xx
Amal
29 juli 2016 at 22:57
AlBaarakAllaahufeek meid! Nu je gaat trouwen -moge Allah het zegenen en jullie gelukkig maken- moet je koken voor 2personen, dat zie ik graag terug in combi met gezond!
xfaatje
1 augustus 2016 at 12:39
Alaikoem salaam meis,
Haha jazeker ischAllah! Dan komen er inschAllah sowieso meer recepten per week en vooral recepten gebaseerd voor 2 personen en ook gezond natuurlijk! Xx
Chaima
2 augustus 2016 at 15:39
Salam.. zou je een andere saus kunnen gebruiken hier voor? En welke zou je mij aan raden ? Aangezien ik in Marokko ben en ze wat producten niet hebben?? X
Lina
5 augustus 2016 at 15:34
Ziet er heerlijk uit!!
Ik heb al echt veel gerechten gemaakt en ze zijn allemaal lekker.
Heb je toevallig ook de traditionele couscous recept. (Groeten en vlees). :$
Veel liefs
xfaatje
8 augustus 2016 at 07:18
Hallo Lina,
Super lief, bedankt! Ik heb dit recept ook hoor haha. Komt inschAlah binnenkort op de blog Xx
Marjan
6 augustus 2016 at 11:47
Hoi hoi,
Hoeveel gehakt heb jij hiervoor gebruikt?
En kan het zo in de oven of moet je het gehakt eerst bakken?
Dankjewel alvast 🙂 xx
N.
24 augustus 2016 at 18:19
Salaam alikoem,
Vandaag als avondeten gehad. Geserveerd met witte rijst. Was lekkerrrr!
Twee puntjes van mijn gerecht:
– ik had bij het husselen van de groente wat provencaalse kruiden toegevoegd
– in mijn schaal bleef een laagje olie/sap. Dit ondanks aardig wat in de oven te heben gestaan. Volgende keer minder olie gebruiken bij groente en gehakt?
Groetjessss
Hn
27 augustus 2016 at 23:39
Hi Faatje,
Allereerst ik volg je echt heel lang en je recepten lukken altijd! Heb toch een paar vraagjes hahah.
Hoeveel kg gehakt gebruik je? En hoeveel auberignes/courgette? En nog een vraagje (sorry), het sausje van de tomatenpuree moet je dit niet in een pannetje doen en een beetje bakken en daarna de oven?
Alvast bedankt voor je reactie!
Liefs
Hanane
xfaatje
31 augustus 2016 at 07:00
Hallo Hanan,
Super lief dankjewel meis! Ik gebruik ongeveer 200 gram gehakt en 1 courgette en 1 aubergine. Je kunt het sausje even in een pan aanbakken en daarna gebruiken voor de groenten, maar dit hoeft niet hoor. Succes meis! Xx
Samira
6 september 2016 at 15:44
Salam Fatima,
Ik heb dit recept ook geprobeerd, was super lekker!
Bedankt voor ht delen ?
Maar hij was erg waterig, wat kan ik daar tegen doen?
Alvast bedankt!
Meryema
13 december 2016 at 12:03
Was heerlijk weer !!
Fatima
13 december 2016 at 12:34
Super Meryema! Xx
Laila
15 december 2016 at 12:57
Hallo
Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?
Fatima
15 december 2016 at 13:23
Hallo Laila,
Zeker voor 4 a 5 personen.
Esma
23 mei 2017 at 12:39
Hey fatima.
Tbarkallah 3lik! Ziet er heerlijk uit. Op welke stand zet je de oven? Bij mij is het na 40 min nooit gaar.
Fatima El Irari
24 mei 2017 at 07:12
Hallo Esma,
Ik zet de oven altijd op 200 graden. Elk oven verschilt, dus het kan makkelijk dat de schotel bij jou er bijvoorbeeld 60 minuten in moet.
Liefs,
Fatima
saloua
22 juli 2017 at 14:16
Ik maak deze heerlijke gerecht vandaag voor de tweede keer , is echt erg lekker en een blijvertje voor mij,
Fatima El Irari
24 juli 2017 at 06:08
Hallo Saloua,
Ah wat goed zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt en dat je zo enthousiast bent over het recept. Bedankt lieverd!
Liefs,
Fatima
Nora
20 september 2017 at 04:14
He faat, ik heb gisteren ratatouille gemaakt en viel goed in de smaak bij me man en kinderen??herhaling vatbaar?Shokran nora?
Fatima El Irari
20 september 2017 at 06:33
Hallo Nora,
Ah wat goed zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd! Xx
Liefs,
Fatima
Latifa
7 november 2018 at 16:05
Hoi Fatima, ik wil dit gerecht maken voor vrijdag. Kan ik het morgen al klaarmaken en bewaren in de koelkast? Zodat ik het vrijdag alleen in de oven hoef te steken. Xx latifa
Fatima El Irari
7 november 2018 at 21:00
Hi Latifa,
Jazeker, gewoon afgedekt in de koelkast bewaren. Xx
Nadia
2 januari 2019 at 10:51
Hoi Fatima
Kan ik het gehakt vervangen met kipfilet?
Fatima El Irari
3 januari 2019 at 12:05
Hi Nadia,
Jazeker, dat kan altijd!❤️