Puddingbroodjes

31 december 2020Fatima El Irari

Prep time: 2 uur 10 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 10 stuks

Wie kent ze nou niet: puddingbroodjes! Heerlijke luchtige en zachte broodjes gevuld met een zelfgemaakte romige banketbakkersroom. Je kan ze natuurlijk bij de bakker halen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Ik kan intens genieten van deze heerlijke broodjes!

 

Print recept

Puddingbroodjes

  • Voorbereidingstijd 2 uur 10 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Aantal personen: 10 stuks

Voor de broodjes:

Voor het deeg:

  • 150 ml water
  • 1 eetl. gedroogde gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 400 gram bloem
  • 2 eetl. melkpoeder
  • 1 theel. zout
  • 1 ei
  • 20 gram roomboter, zacht
  • 1 theel. zonnebloemolie

Banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 60 gram kristalsuiker
  • 2 eetl. maizena
  • 8 gram klopfix, slagroomversteviger

Ook nodig:

  • 1 eidooier
  • 1 eetl. water

Bereidingswijze:

Het deeg:

  • 1)

    Roer het water samen met de gist en een theelepel kristalsuiker. Dek af en zet opzij voor 5 minuten.

  • 2)

    Roer in een ruime kom de bloem, de overige kristalsuiker, de melkpoeder, het zout en het ei samen.

  • 3)

    Giet dan het schuimende gistpapje er geleidelijk bij en kneed het deeg door op middelhoge snelheid.

  • 4)

    Je kneedt het deeg op middelhoge snelheid in circa 4-5 minuten soepel en zacht.

  • 5)

    Voeg als laatste de zachte boter erbij en kneed het deeg voor nog eens 1-2 minuten.

  • 6)

    Haal het deeg uit de kom en kneed het met de zonnebloemolie nog even door. 

  • 7)

    Vorm het deeg tot een bal en plaats het deeg in een licht ingevette kom.

  • 8)

    Dek het deeg af met een theedoek en laat het voor 60 minuten rijzen op een warme plek.

Banketbakkersroom:

  • 1)

    Giet de melk in een steelpannetje en voeg de merg van het vanillestokje erbij.

  • 2)

    Roer de melk met een garde goed door.

  • 3)

    Verwarm de melk op middelhoog vuur en giet het mengsel door een zeef.

  • 4)

    Roer in een kom de eieren, kristalsuiker en de maizena glad.

  • 5)

    Giet de warme melk er geleidelijk bij en blijf ondertussen flink doorroeren.

  • 6)

    Giet het mengsel terug in de pan en kook de banketbakkersroom op middelmatig tot het indikt.

  • 7)

    Haal de pan van het vuur en wrijf de banketbakkersroom door een zeef.

  • 8)

    Dek de room af met plasticfolie en zorg ervoor dat de folie de room raakt. Zet in de koelkast voor minstens 30 minuten.

  • 9)

    Nadat de room is opgesteven zeef je de klopfix erbij en mix je het voor 1 minuut door.

Terug naar het deeg:

  • 1)

    Haal het deeg uit de kom en snijd het deeg in tien stukjes van circa 70 gram.

  • 2)

    Rol van de stukjes deeg bolletjes en dek ze met een theedoek af voor 10 minuten.

  • 3)

    Rol elk bolletje deeg plat tot een ovale vorm.

  • 4)

    Rol het deeg vanaf de bovenzijde naar beneden terwijl je het deeg strak blijft aandrukken.

  • 5)

    Zet het deeg op een bakplaat met bakpapier met de naad naar beneden.

  • 6)

    Dek de broodjes af en laat ze voor nog eens 30 minuten rijzen.

  • 7)

    Roer de eidooier met het water en bestrijk hiermee de gerezen broodjes.

  • 8)

    Bak de broodjes in het midden van de oven op 180 graden in 18-20 minuten licht goudbruin en gaar.

  • 9)

    Laat de broodjes afkoelen en snijd ze dan in het midden een stukje open.

  • 10)

    Vul een spuitzak met spuitmondje met de banketbakkersroom en spuit de room in de broodjes.

  • 11)

    Bestuif de broodjes lichtjes met poedersuiker en smullen maar!

9 Comments

  • Mel kandemir

    1 januari 2021 at 10:44

    Beste fatima, bedankt voor het recept en wil het zekers gaan maken! Nu vraag ik mij alleen af welke pan bij stap 6 je van het vuur moet halen? Want bij stap 5 voeg je de melk al toe uit de pan. En moet je als je de melk erbij toegevoegd heb alles terug doen in een pan? Snap dit niet zo…. dankjewel alvast.

    1. Fatima El Irari

      6 januari 2021 at 12:20

      Hi Mel,

      Sorry, was inderdaad een beetje verwarrend! Ik heb het er duidelijk bijgezet.

  • Kubra

    3 januari 2021 at 16:19

    Hoi Fatima,

    Kun je nog eens kijken naar het recept van de banketbakkersroom? Bij stap 6 zeg je dat je de pan van het vuur moet halen maar ik zie daarboven niet staan wanneer je het op het vuur moet zetten?

    1. Fatima El Irari

      6 januari 2021 at 12:26

      Hi Kubra,

      Klopt, ik heb het aangepast. Bedankt voor het melden. Xx

  • Farah

    8 januari 2021 at 13:21

    Hi Fatima,

    Ik ga dit zeker proberen, shokran voor het delen!
    Ik had 1 vraagje, Gebruik je als ovenstand hete lucht oven of boven en onderwarmte ?

    Liefss,,
    Farah

    1. Fatima El Irari

      13 januari 2021 at 12:29

      Hi Farah,

      Graag gedaan lieverd! Ik gebruik de boven-onder stand.

  • Khadija

    15 januari 2021 at 14:27

    Salaam Fatima,
    Zien er super lekker uit deze broodjes ik wil ze graag maken!! Kan je het vanillestokje ook vervangen door vanillesuiker of is de smaak dan heel anders?
    Liefs

    1. Fatima El Irari

      4 februari 2021 at 23:25

      Alaikoem salaam Khadija,

      Jazeker je kunt ook een vanillestokje gebruiken. Xx

  • Suheila

    29 januari 2022 at 16:54

    Kan je de klopfix ook weglaten?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept