Ovenschotel met Gehakt en Spitskool

8 oktober 2021Fatima El Irari

Prep time: 30 minuten

Cook time: 20 minuten

Serves: 4 personen

Als de dagen korter worden en het buiten koud begint te worden, dan is het weer tijd voor verwarmende ovenschotels! Deze ovenschotel van gekruid gehakt en spitskool is een favoriet hier thuis. Je kunt deze ovenschotel op voorhand maken, zodat je de schotel in de avond zelf enkel nog maar in de oven hoeft te schuiven. Comfort food op z’n best!

 

Print recept

Ovenschotel met Gehakt en Spitskool

  • Voorbereidingstijd 30 minuten
  • Kooktijd 20 minuten
  • Totale tijd 50 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Aardappelpuree:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • 1 theel. zout
  • 1/2 theel. zwarte peper

Gehakt/spitskool mengsel:

  • 1 eetl. olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien , gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 eetl. peterselie, fijngesneden
  • 1 eetl. koriander, fijngesneden
  • 1 hele spitskool , middelgroot
  • 2 eetl. roomkaas

Kruiden:

  • 1 theel. zout
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. kurkuma
  • 1 theel. gemberpoeder

Kaassaus:

  • 250 ml kookroom
  • 1 ei
  • 1 theel. chili vlokken
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 200 gram geraspte kaas

Bereidingswijze:

Aardappelpuree:

  • 1)

    Schil de aardappelen en kook ze in een ruime pan in 15-18 minuten gaar. 

  • 2)

    Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.

  • 3)

    Voeg de roomboter, melk, zout en de peper toe en stamp de aardappelen fijn. 

  • 4)

    Zet de deksel op de pan en zet opzij.

Gehakt/spitskool vulling:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • 2)

    Verhit de olie in de pan en voeg het gehakt, uien, knoflook, peterselie, koriander en de kruiden toe.

  • 3)

    Schep het gehakt goed door tot alles goed gemengd is en bak het gehakt in 4-5 minuten rondom aan.

  • 4)

    Verwijder de stronk van de spitskool en snijd de kool fijn.

  • 5)

    Voeg de spitskool in twee delen toe en roerbak het mee met het gehakt tot de spitskool gesloken is.

  • 6)

    Plaats de deksel op de pan en kook voor 8-10 minuten.

  • 7)

    Voeg de helft van de kookroom en de roomkaas toe en roer het door. Bak voor 2-3 minuten.

  • 8)

    Verdeel de helft van de aardappelpuree over de ovenschaal.

  • 9)

    Schep bovenop de spitskool-gehaktmengsel en druk het mengsel aan.

  • 10)

    Verdeel vervolgens de overige de aardappelpuree bovenop.

  • 11)

    Roer in een kom de overige kookroom en de andere ingrediënten voor de kaassaus samen en giet het mengsel over de schaal.

  • 12)

    Strooi bovenop de geraspte kaas en bak de ovenschotel in de oven in 20 minuten goudbruin.

  • 13)

    Wanneer de aardappelpuree goudbruin en krokant is, dan is de ovenschotel klaar.

  • 14)

    Garneer de ovenschotel met fijngesneden peterselie en geniet ervan!

     

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept