Oliebollen
Prep time:
Cook time:
Serves: 20 stuks
Oliebollen
- Aantal personen: 20 stuks
Ingrediënten:
Oliebollen beslag:
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 500 ml water, of melk
- 7 gram gedroogde gist
- 8 gram vanillesuiker
- 2 eetl. kristalsuiker
- 1/2 theel. zout
- 200 gram geweekte cranberries
Ook nodig:
- zonnebloemolie , om in te frituren
- poedersuiker
Bereidingswijze:
Oliebollen beslag:
- 1)
Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur. Giet de melk in een kom.
- 2)
Voeg de gedroogde gist, kristalsuiker en de vanillesuiker bij de melk en roer het even door.
- 3)
Dek de kom af en laat het staan voor 10 minuten.
- 4)
Roer in een ruime kom de bloem en het zout samen.
- 5)
Klop het ei los en giet het bij de bloem in de kom.
- 6)
Roer het gist mengsel kort door en giet het mengsel al roerend bij de bloem.
- 7)
Voeg de geweekte cranberries door het beslag tot ze goed zijn opgenomen.
- 8)
Maak een theedoek vochtig met wat warm water en leg de theedoek op de kom.
- 9)
Laat het beslag voor 60 minuten rijzen op een warme plek in de keuken.
Oliebollen frituren:
- 1)
Laat in een diepe pan of friteuse de zonnebloemolie heet worden.
- 2)
Vorm met twee lepels of met een ijsschep bolletjes beslag.
- 3)
Laat de bolletjes in de hete zonnebloemolie glijden en dompel ze even onder.
- 4)
Frituur de oliebollen in circa 3-4 min. goudbruin en blijf ze continue draaien, voor een ronde vorm.
- 5)
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- 6)
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en genieten maar!