Msemmen

15 juli 2014Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Ingrediënten: (8 stuks)
Voor het deeg:
  • 400 gr. bloem
  • 100 gr. fijne griesmeel
  • 1/2 tl. gedroogde gist (of bakpoeder)
  • 1 tl. zout
  • 250 – 280 ml lauwwarm water
Extra:
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 gr. roomboter, gesmolten
  • extra griesmeel
Bereiding:
  1. Meng de bloem, griesmeel, zout en de bakpoeder (of gedroogde gist) in de kom.
  2. Giet het water er in stappen bij en kneed het deeg op middelhoge snelheid voor 3-5 minuten tot een soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het deeg voor 30 minuten rusten.
Bolletjes vormen:
  1. Giet de zonnebloemolie bij de roomboter en mix dit even.  Vet je handen in met het zonnebloemolie/roomboter mengsel en verdeel het deeg in gelijke bolletjes. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het voor 15 minuten staan.

Te bewerken en nog op blog plaatsen2 (4)

Pakketjes vormen:
  1. Druk het bolletje deeg vanuit het midden plat tot een ronde plak. Besprenkel het deeg met de zonnebloemolie/roomboter mengsel en strooi er wat griesmeel bovenop.  
  2. Vouw de onderzijde en de bovenzijde naar het midden en vouw vervolgens de rechter en linkerkant van het deeg naar het midden tot een vierkant pakketje.
  3. Besprenkel het deeg met de zonnebloemolie/roomboter mengsel en zet het deeg apart. Werk op precies dezelfde wijze de rest van het deeg af.

Te bewerken en nog op blog plaatsen3 (4)

Msemmen afbakken:
  1. Verwarm de Marokkaanse koekenpan voor.
  2. Druk het ingepakte deeg pakketje uit tot een vierkant en plaats het deeg voorzichtig in de koekenpan.
  3. Bak de msemmen op middelhoog vuur aan beide kanten mooi goudbruin voor 3-5 minuten.
  4. Leg de gebakken msemmen op een bord en dek ze af met een theedoek, zodat de msemmen in de tussentijd lekker warm en zacht blijven.

Te bewerken en nog op blog plaatsen4 (4)

Extra tips&tricks:
  • Giet het water er nooit in een keer bij, maar doe dit altijd in stappen. Als je merkt dat het deeg te droog is  kun je er altijd iets meer water
    aan toevoegen.
  • Wil je de msemmen invriezen? Laat deze dan na het bakken even afkoelen, stop ze in een diepvrieszakjes en vries de msemmen in terwijl
    ze nog ietsjes warm zijn.

Liefs,
Fatima

Print recept

Nutrition

276 Comments

  • soso

    15 juli 2014 at 19:34

    Faat je moet worden uitgeroepen tot beste kokkin blogger van het jaar. Niet alleen voor je recepten maar ook je netheid, structuur en overzicht. Keep up the good job!!♥

    1. xfaatjee

      17 juli 2014 at 13:37

      Hahaha SUPER lief van je lieverd! Haha echt lief! Dankjewel <3

      1. Melody

        15 april 2020 at 08:53

        Hey! Ik wou deze maken alleen als ik de msmen in de pan deed met de zonnebloem olie gaat de olie heel erg spatten, alleen als ik m op laag vuur zet niet maar dat is volgensmij niet de bedoeling… Hoort het zo erg te spatten?

      2. Fatima El Irari

        15 april 2020 at 19:37

        Hi Melody,

        Ik bak de msemmen altijd op middelhoog vuur. Als je het vuur te laag zet, dan bakken ze bijna niet. Misschien heb je de olie dan iets te lang verwarmd?

      3. Sanne

        7 mei 2020 at 13:29

        Hey Fatima,

        Ik had een vraagje. Heb net jouw receptje gebruikt. Maar mijn deeg was eigenlijk nog te nat waardoor dat het deeg zowel aan mijn handen als op het werkoppervlak bleef plakken. Heb ik teveel water gebruikt ? Of niet genoeg gekneed ? 😩

      4. Fatima El Irari

        8 mei 2020 at 10:28

        Hi Sanne,

        Als het deeg te plakkerig is, dan heb je waarschijnlijk het water iets te snel toegevoegd. Je kunt het deeg doorkneden met een klein beetje zonnebloemolie en dan verdwijnt het plakkerige.

    2. Laila

      24 juni 2015 at 13:52

      Sluit ik mij helemaal bij aan!
      TbarkaAllah 3liek!

    3. Feer

      12 april 2018 at 11:10

      Daar sluit ik me 3jr later ook aan!

      Keep up the good job Faatje!

      1. Fatima El Irari

        12 april 2018 at 11:20

        Thanks lieverd! Xx

    4. Amal

      8 mei 2018 at 15:35

      En ook ik sluit me hierbij aan, wat geweldig om jou heerlijke recepten te maken, net voor de Ramadan ga ik ook wat msemmen maken en invriezen?

      1. Fatima El Irari

        9 mei 2018 at 06:17

        Hi Amal,

        Ik vind dit echt zo ontzettend lief! Super bedankt voor je lieve compliment lieverd en een hele mooie, gezegden ramadan gewenst voor jou een je dierbaren inschAllah!

        Liefs,
        Fatima

      2. Libby

        18 april 2020 at 14:05

        Thanxxx topper is een succes kids love it

      3. Fatima El Irari

        19 april 2020 at 14:37

        Hi Libby,

        Ah fijn om te horen! Dankjewel. Xx

    5. Rahma

      23 maart 2020 at 00:50

      Hey Fatima
      Ik heb dit recept nog niet getest maar ben al wat “opzoek” werk aan het doen voor komende Ramadan inshallah.
      Maar wat is eigenlijk het verschil tussen jouw recept of wanneer je bloem en griesmeel 50/50 doet?
      Xx

      1. Fatima El Irari

        23 maart 2020 at 10:37

        Hi Rahma,

        Als je de helft griesmeel neemt en de helft bloem, dan krijg je iets krokantere msemmen. Als je meer bloemgebruikt, dan heb je zachtere msemmen. Het kan beide. Xx

    6. jacky

      1 mei 2020 at 12:44

      kan ik toevalig ook met maïsmeel doen overal is griesmeel uitverkocht😪

      1. Fatima El Irari

        2 mei 2020 at 10:39

        Hi Jacky,

        Je kunt ook enkel bloem gebruiken ipv griesmeel. Maismeel zou je ook kunnen proberen, maar zelf heb ik dit nog niet eerder geprobeerd.

    7. Yasmin

      4 mei 2020 at 21:20

      Chokran Fatima! Ik heb echt heeeerlijke msemmens gemaakt.

      1. Fatima El Irari

        5 mei 2020 at 22:58

        Hi Yasmin,

        Heel graag gedaan! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt!

  • essma

    15 juli 2014 at 19:45

    Jummie! Dit is heerlijk en een duidelijke stappenplan! choekran voor het delen van het recept

    1. khadija

      15 juli 2014 at 20:16

      Moet je ze in olie bakken?

      1. xfaatjee

        17 juli 2014 at 13:42

        Nee hoor meid je bakt ze niet in olie. Tijdens het vormen van de bolletjes en pakketjes heb je al genoeg olie gebruikt. Dus tijden het bakken komen die olie vanzelf vrij <3

    2. xfaatjee

      17 juli 2014 at 13:38

      Heel graag gedaan meid! En succes ermee <3

  • saadia

    15 juli 2014 at 20:13

    Lekker hoor inshallah ga ik maken ben echt
    Fan je

    Liefs Oum Imane

    1. xfaatjee

      17 juli 2014 at 13:41

      Dankjewel lieve meid! <3

  • Fatima-Zahra

    15 juli 2014 at 21:55

    Bedankt voor het recept! Mag ik vragen wat het verschil is tussen dit recept en het recept met alleen maar bloem (1 kilo).

    1. xfaatjee

      17 juli 2014 at 13:43

      Graag gedaan lieve meid! Met alleen maar bloem zijn de msemmen zacht, maar niet knapperig. En als je er griesmeel aan toevoegd zijn ze wat knapperiger <3

      1. Fatima-Zahra

        21 juli 2014 at 08:32

        Oke duidelijk, bedankt voor je reactie! Ik blijf steeds terugkeren naar je blog…ben fan!!

      2. xfaatjee

        21 juli 2014 at 08:53

        Graag gedaan lieverd! <3

  • Rob Alberts

    21 juli 2014 at 15:51

    Voor mij een onuitspreekbaar woord en de benodigde handige keukentechnieken ontbreken ook bij mij.
    Maar wat een lekkernij!

    Smakelijke groet,

    1. xfaatjee

      21 juli 2014 at 16:11

      Haha nou Rob ik denk dat als je het woord hoort dat je het wel na kunt spreken :p Dankjewel voor je compliment!

    2. Fatima

      26 april 2020 at 13:25

      Salam ik wilde deze msemmen vandaag maken maar het deeg was hard ipv zacht wat doe ik verkeerd? Heb alles gedaan wat ik moest doen, please help me!

      1. Fatima El Irari

        26 april 2020 at 18:04

        Hi Fatima,

        Als het deeg te hard is, dan is het deeg niet soepel genoeg gekneed. Je moet echt het deeg goed kneden en het water er geleidelijk bijgieten. Xx

  • ess

    21 juli 2014 at 19:21

    Hi meid, heb je ook het recept voor als je niet zo veel msemmen wilt maken (+-6 stuks).
    Iets wat je op een zondagochtend bijvoorbeeld snel kunt klaarmaken? Alvast bedankt meid! Ik hoop dat er ook veel ‘Suikerfeest Specials’ komen. Ik houd je in ieder geval nauwlettend in de gaten…:-) Gr Ess

    1. xfaatjee

      22 juli 2014 at 07:56

      Uhm ja hoor meid! Dan kun je bijvoorbeld het recept halveren en als je wilt kun je daar weer de helft van nemen. Ja, er gaan inschAllah veel Suikerfest specials volgen haha <3

      1. choumicha

        28 maart 2020 at 11:51

        Salaam alekoem fatima,
        ik wil jou msemmen uitproberen…en zag dat je alleen 50 gram griesmeel gebruikt…is dit niet te weinig?
        want op de foto zie ik best veel in dat kopje

        mvg

      2. Fatima El Irari

        28 maart 2020 at 13:20

        Alaikoem salaam choumicha,

        De foto die je ziet hoorde eigenlijk bij een ander recept, daarom lijkt het meer. Ik zal binnenkort nieuwe foto’s schieten. Maar je kunt altijd meer griesmeel nemen he. Je kunt bijvoorbeeld ook 250 gram bloem en 250 gram griesmeel gebruiken. Xx

  • Naoual

    23 juli 2014 at 03:52

    Salaam meid,

    Super bedankt voor het recept en voor de moeite die je neemt om ons elke keer weer blij te maken met je geweldige recepten. Zo netjes en nauwkeurig uitgelegd. Super tof van je. Moge Allah je rijkelijk belonen!

    Ik had ook nog een vraagje….
    Is het mogelijk om de msemen ook te maken zonder gist? Had naar namelijk ooit van gehoord.

    Djazaka Allahoe ghairan!

    1. xfaatjee

      23 juli 2014 at 12:36

      Salaam meid, super lief van je dankljewel lieverd! Je kunt de msemmen ook maken zonder gist hoor. Misschien dat je dan voor de luchtigheid wat bakpoeder kunt gebruiken <3

    2. Ouiam

      17 maart 2019 at 10:41

      Hey ik had even een vraagje. Is het mogelijk om inplaats van fijne griesmeel extra fijn te gebruiken?

      1. Fatima El Irari

        17 maart 2019 at 12:30

        Jazeker, fijne griesmeel kan prima.??

  • Kaoutarr

    23 juli 2014 at 16:52

    Salaam meid, Ik had een vraagje aan je he welke keukenmachine gebruik jij ?
    En je recepten zijn trouwens top!

    1. xfaatjee

      24 juli 2014 at 07:56

      Salaam Kaoutar, ik gebruik de keukenmachine Tristar MX4162. Echt een aanrader! <3 Bedankt voor je compliment lieve meid!

  • Zahra

    4 augustus 2014 at 14:43

    Weer super uitgelegd !!
    Mag ik vragen welke keukenmachine jij gebruikt en hoeveel watt ?

  • Zahra

    4 augustus 2014 at 14:44

    Oepssss !! Vorige reactie over het hoofd gezien. Excuus !!

  • senna

    9 augustus 2014 at 21:08

    salam meid,

    hoelang moet ik kneden? mijn kneedmachine kan tot stand 2 kwa kneden van brood.en deegwaren.

    bedoel je met soepel totdat het niet meer aan je handen plakt??

    1. xfaatje

      10 augustus 2014 at 14:11

      Ik kneed het zeker voor zo’n 8 tot 10 minuten totdat het deeg tot een bal vormt in de keukenmachine en het inderdaad niet meer plakt.

  • senna

    11 augustus 2014 at 20:08

    de msemen zijn goed gelukt ..superlekker!!

    1. xfaatje

      12 augustus 2014 at 11:20

      Goed om te lezen meid! Eet smakelijk <3

  • n

    20 augustus 2014 at 12:17

    Bedankt voor het recept!

    Weet je toevallig nog hoeveel je er uit dit recept hebt gehaald? Ik zie om de 1 of andere reden de fotos niet..

    1. xfaatje

      21 augustus 2014 at 17:30

      Hallo meid! Uit dit recept haal je ongeveer 12/15 msemmen meid. Door de verhuizing naar mijn nieuwe website zijn niet alle foto’s meegenomen, maar ik ben beetje bij beetje alle foto’s opnieuw aan het uploade meid! Shukran <3

  • saadia

    13 september 2014 at 20:43

    Lekker ik kan niet wachte op stappenplan

    Xxxx

    1. xfaatje

      27 september 2014 at 19:33

      Staat er nu bij meid! <3

  • Yasmina

    15 oktober 2014 at 20:32

    Heel erg duidelijk met die foto’s!
    Bedankt voor je blog, blijf er steeds naar terugkomen!

    Groetjes van een Belgische Fan
    xxx

    1. xfaatje

      16 oktober 2014 at 18:01

      Super lief van je Yasmina! Dankjewel meid en wees welkom! <3

  • Umm Hafsa

    3 februari 2015 at 16:28

    Ass-salaam alaykum,

    Masha’Allaah, super recepten heb je! Ik vroeg me af of ik het deeg ook een dag ervoor kan maken en de dag erna afbakken?

    1. xfaatje

      13 mei 2015 at 18:09

      Salaam meid, ik durf hier eerlijk gezegd geen antwoord op te geven, omdat ik dit zelf nog nooit heb gedaan. Het lijkt mij het beste om het deeg gewoon de dag wanneer je de msemmen wilt maken te kneden. Sorry dat ik hier niet echt antwoord op kan geven. Groetjes. <3

  • Amal el B

    21 februari 2015 at 10:36

    Hoe kan je ervoor zorgen dat het deeg soepeler wordt? Het deeg bij mij is namelijk stevig.

    1. xfaatje

      13 mei 2015 at 17:59

      Hallo Amal, je kunt ervoor zorgen dat het deeg soepel is door het deeg extra goed te kneden en genoeg water te gebruiken. En niet te vergeten moet je het deeg goed laten rusten.

  • Michelle

    11 april 2015 at 17:47

    Salam, ik heb het geprobeerd te maken in de keukenmachine werd het gelijk 1 dikke deeg.. ? Snap het niet heb me wel aan het recept gehouden.. Moet ik dan misschien wat meer water erbij doen? Xx

    1. xfaatje

      13 mei 2015 at 17:17

      Salaam Michelle, wat gaat er precies fout? Is het deeg zwaar en niet soepel? Dan raad ik je aan het deeg meer te kneden en eventueel extra water toe te voegen. Je moet het deeg ook genoeg laten rijzen. Ik hoor het graag van je.

      1. Roos

        12 april 2020 at 10:04

        Salam Fatima,

        Ik heb de exacte hoeveelheden gebruikt en met een keukenmachine gekneed. Maar mijn deeg was na een half u nog steeds nat en waterig. Hoe kan dit? Een half u rijzen was zeker niet voldoende

      2. Fatima El Irari

        13 april 2020 at 18:38

        Hi Roos,

        Dit deeg laat je sowieso niet rijzen, maar enkel rusten. Je laat ook pas het deeg rusten als je het deeg goed hebt gekneed en het niet meer plakt.

  • Ibtissam

    28 april 2015 at 18:03

    Assalaamu alaikoum faatje,

    Ik heb je recept meerdere malen geprobeerd met mijn keukenmachine, maar op de een of andere manier is mijn deeg altijd heel erg stevig en niet soepel. Meer pizza deeg achtig. Weet je misschien hoe dit komt en wat ik eraan kan doen? Ik mix het altijd op stand 6 voor 8 minuten, misschien is dat te laag/hoog? Dankje xx

    1. xfaatje

      13 mei 2015 at 17:08

      Salaam 3likoem meid, gebruik je genoeg water tijdens het kneden? En laat je het deeg ook genoeg rijzen?

  • Maggy

    15 mei 2015 at 16:24

    Salam, ik vroeg me af of dit ook met volkorenmeel zou lukken. Zouden de msemmen dan even soepel en zacht zijn?

    1. xfaatje

      15 mei 2015 at 17:28

      Salaam Maggy, je kunt zeker volkorenmeel gebruiken. Het deeg gewoon goed kneden en genoeg laten rusten. Succes meid. <3

      1. Maggy

        16 mei 2015 at 09:38

        Bedankt, ik ga er nu aan beginnen!

  • Rachida

    18 mei 2015 at 05:38

    hallo faatje,

    Ben nu de msemmen aan het maken maar ze zijn zo droog uitgevallen. Wat doe ik verkeerd? Ik heb precies recept aangehouden maar dan alles gehalveerd. Misschien ligt het aan mijn pan?? Ik gebruik de taginepan vd ikea.

    1. sil

      13 augustus 2016 at 17:54

      Ik ga maandag jou recept van msemen maken maar wou nog wat vragen hoop dat jd niet erg vind

      Welke bloem moet je ge ruiken tarwe of patent bloem
      En als je met de hand kneedt hoe lang moet je dan kneden want heb geen kneedmachine
      Ik wil ongeveer 8 msemen en eerst maken kan ik dan gewoon het recept halveren

      Ik heb eerder een recept geprobeerd maar toen waren de msemen wat harder waar ligt dat aan of wat heb ik verkeerd gedaan

      1. xfaatje

        15 augustus 2016 at 11:39

        Hallo Silvia,

        Je mag altijd vragen stellen hoor! Ik gebruik altijd patent bloem, ene keer van de Lidl en de andere keer weer van de Aldi. Je kunt het deeg met je handen kneden en dan moet je echt rond de 10 minuten het deeg echt goed doorkneden. Je kunt zeker het recept halveren geen probleem. Om zachte msemmen te krijgen moet je het deeg goed luchtig kneden en vooral goed laten rusten. Ook moet je niet vergeten om de msemmen bij het vouwen te besprenkelen met boter/olie. Succes meid!

  • safiyah

    18 mei 2015 at 12:20

    mmmmm dee ga ik ook es probere ..

    1. xfaatje

      19 mei 2015 at 06:48

      Hallo Safiyah, moet je zeker doen haha. Erg lekker. <3

  • nadia

    27 mei 2015 at 06:26

    Zou ik ook de gebakken mesamen recept mogen je heb het op je facebookpagina staan maar geen recept. Nog bedankt

    1. xfaatje

      29 mei 2015 at 19:47

      Hallo Nadia, dit recept zal ik zo online zetten. <3

      1. Arkia

        3 mei 2020 at 15:12

        Hey fatima
        Mijn deeg is te plakkerig ik heb me gehouden aan je recept maar toch,wat heb ik verkeerd gedaan.

      2. Fatima El Irari

        4 mei 2020 at 11:23

        Hi Arkia,

        Heb je het water geleidelijk toegevoegd? Als het deeg plakkerig is dan kun je het deeg ietsjes doorkneden met olie.

  • Marokiya

    20 juni 2015 at 16:30

    Super! Heb het net gemaakt en het ziet er goed uit nu nog proeven. Thnx faatje! I like youre page! ❤️

    1. xfaatje

      20 juni 2015 at 16:32

      Hallo Marokiya, super om te lezen meid. Haha dankjewel lieve meid. Ik weet zeker dat ze heerlijk smaken. Smakelijk eten alvast. <3

  • Marokiya

    21 juni 2015 at 13:02

    Salam lieve Faatje,

    Ze waren heerlijk hahaha mijn broertje heeft wat meegenomen voor zijn NL collega 🙂

    Ps ben nu aan het rondneuzen wat k vandaag voor le ftour klaar ga maken. 🙂

    Xxx

    1. xfaatje

      22 juni 2015 at 08:30

      Salaam 3likoem lieve Marokiya, oh wat leuk om te lezen haha! Zijn collega’s gaan zeker weten smullen.(doen die van mij ook altijd haha)

  • Umm Maryam

    23 juni 2015 at 19:14

    SallaamoeAlaykom,

    Is het ook mogelijk om de remsemen te maken met een gewone koekenpan?

    Gr.

    1. xfaatje

      24 juni 2015 at 09:19

      Salaam 3likoem Umm Maryam, ja hoor dat kan zeker. Succes. <3

  • Laila

    25 juni 2015 at 10:41

    Ze zijn goed gelukt!

    Bedankt voor het recept en het stappenplan. Allah i keter khairak!

    1. xfaatje

      28 juni 2015 at 19:03

      Hallo Leila, super meid! Ben blij dat het je is gelukt. Allah ibarkfiek lieve meid, en super graag gedaan. <3

  • Jeannine

    2 juli 2015 at 12:31

    Ha Fatima,
    Allereerst mijn complimenten voor je blog. Het ziet er echt superlekker uit en alle recepten zijn zo makkelijk en duidelijk uitgelegd, echt super!

    Ik heb een haat-liefde verhouding met msemmen.
    Elke keer begin ik er heel enthousiast aan maar elke keer mislukt het ook weer. Elke keer denk ik dan waarom begin ik hier überhaupt nog aan in deze hitte?! Hahaha.
    Misschien wil jij me helpen. Op zich is mijn deeg goed, ik gebruik een kneedmachine. Mijn deeg is wel vaak nog plakkerig waardoor ik elke keer weer wat bloem moet toevoegen.
    Met het vormen van de bolletjes gaat het al mis, ik krijg geen mooie ronde bolletjes en ze zijn niet mooi glad. En dan komt de grootste teleurstelling; het uitvouwen van het deeg tot een groot rond. Elke keer komen er gaten in en ik krijg ze niet mooi opgevouwd. Ik doe er genoeg olie op…Met als gevolg; misvormde msemmen die niet overal even dik zijn 🙁 heel frustrerend want het is best een hoop werk. Maar ze zijn zo lekker dus ik heb het er voor over, het moet toch een keer lukken.
    Weet jij wat ik fout doe?
    Groetjes,
    Jeannine

    1. xfaatje

      2 juli 2015 at 14:33

      Hallo Jeannine, Allereerst bedankt voor je super lieve compliment! Weet je wat het is meis. Als je deeg iets te plakkerig is moet je eigenlijk nooit bloem toeveoegen. Vooral niet bij msemmen, want dan krijg je ook nog eens droge zware msemmen.

      Als het deeg te plakkerig is dan moet je altijd een beetje zonnebloemolie op je handen smeren en hiermee het deeg insmeren. Wat ook erg belangrijk is voordat je de msemmen vormt is om het deeg echt te laten rusten. Als je dit niet doet, dan zullen je bolletjes niet mooi glad zijn, en bij het vormen van de pakketjes zal het deeg ook scheuren. Dus als je het deeg uit de keukenmachine haalt en het is plakkerig moet je het altijd ietsjes insmeren met zonnebloemolie, en dan direct het deeg laten rusten.Dan maak je bolletjes van het deeg, en dan laat je het deeg weer rusten. Als je deze stap overslaat, dan zal het deeg straks scheuren. Hoop dat je hier iets aan hebt. <3

  • Jeannine

    2 juli 2015 at 15:21

    Hi Fatima,
    Wat fijn dat je zo snel reageert, echt super. Bedankt meid 🙂
    Hier heb ik zeker wel wat aan. Eigenlijk is het logisch nu je het zegt, de bloem maakt het deeg natuurlijk droog waardoor er scheuren in komen.
    Dus zonnebloemolie toevoegen ok. Wanneer kan ik dat het beste toevoegen? Als het deeg nog in de machine zit of eerst het deeg eruit halen en dan opnieuw doorkneden met de zonnebloemolie?

    P.s: even een vraagje dat niets met msemmen te maken heeft; maar weet jij hoe ze in Marokkaanse restaurant die rijstsalade klaarmaken die je vaak erbij krijgt als je een schotel bestelt. Het is een soort salade die een beetje op huzarensalade lijkt, weet je wat ik bedoel?

    Groetjes,
    Jeannine

    1. xfaatje

      3 juli 2015 at 06:57

      Hallo Jeannine, Je voegt de zonnebloemolie toe wanneer je het deeg uit de machine haalt. Dus dan kneed je het deeg inerdaad nog eventje door met de zonnebloemolie. Zelf heb ik een lekker recept van de rijstsalade hier op e blog, misschien vind je het wat :p

  • Jeannine

    2 juli 2015 at 15:25

    Oh sorry je zegt het zelf al; als ik het deeg uit de machine haal dan dus nog even insmeren of doorkneden mer zonnebloemolie 🙂

    1. xfaatje

      3 juli 2015 at 06:58

      Hihi <3

  • Jeannine

    3 juli 2015 at 09:03

    Yes, die rijstsalade heb ik net opgezocht. Die ga ik maken 🙂
    Ik heb alleen geen bosui, sperziebonen en Mexico melange in huis. Wel heb ik mais en doperwtjes uit blik. En ik doe er wel een paprika bij.
    Ik heb yogonaise in huis ipv mayonaise. Dat lijkt me ook wel lekker verfrissend 🙂
    Met jouw tip voor de msemmen durf ik het wel weer aan, dat ga ik het weekend weer even proberen.
    Groetjes,
    Jeannine

  • Marleen

    5 juli 2015 at 17:12

    Kan het ook met Moyen griesmeel? Die heb ik alleen in huis 😉
    Xx

    1. xfaatje

      6 juli 2015 at 10:57

      Hallo Marleen, Ja, hoor dat kan ook. 😉

  • rabia

    11 juli 2015 at 10:47

    Ik ben absoluut geen keukenprinses, maar sinds ik jouw site heb ontdekt. Heb ik botbot, msemen, kipburgers, pancakes en pizzatjes gemaakt!! In shaa allah zal ik er zeker nog meer maken. Djazaaka Allah beghairen voor je recepten. Heel duidelijk en makkelijk om het te maken.

    1. xfaatje

      13 juli 2015 at 11:11

      Hallo Rabia, Dat is goed om te lezen! Super meid en heel graag gedaan. <3

  • Hakima

    15 juli 2015 at 23:08

    Salaam Faatje vraagje kan ik ook verse gist gebruiken? En hoeveel moet ik gebruiken? Een halve blokje verse gist?

    1. xfaatje

      16 juli 2015 at 07:11

      Hallo Hakima, Als je verse gist gebruikt dan neem je de helft van het blokje en daar weer de helft van. Begrijp je?

      1. Hakima

        16 juli 2015 at 11:26

        Dankjewel ik begrijp je helemaal! ☺

        Ik heb weleens gehoord dat het mogelijk is om het deeg voor msemmen te kneden in de avond en op de dag van el3id mee verder te gaan? Weet jij misschien hoe dat zit? Want dat lijkt me makkelijker en minder tijdrovend.

      2. xfaatje

        16 juli 2015 at 14:41

        Hallo Hakima, eerlijk gezegd heb ik dit zelf nog nooit gehoord en ook nog nooit gedaan.

  • xfaatje

    9 augustus 2015 at 12:07

    Salaam Alaikoem meid, ik gebruik deze hoeveelheid al jaren, en mijn deeg is altijd goed. Het deeg moet soepel zijn, dus zeker niet stevig. Als je denkt meer water nodig te hebben, dan moet je gewoon nog wat extra water toevoegen. Ik hoop dat het je uiteindelijk is gelukt. <3

  • Hollandia

    11 augustus 2015 at 21:20

    Salaamoe 3alaikoem,

    Ik ga je recept eens uitproberen want had laatst rgaif gemaakt en het leek nergens op hahaha. Het rook er wel naar maar smaakte nergens naar. Had zeker wat fout gedaan hihi. Ik heb sinds kort jouw site ontdekt en ben er erg blij mee!!!!!

    Ma3a salaama

    1. xfaatje

      12 augustus 2015 at 06:51

      Salaam Alaikoem Hollandia, bedankt lieve meid! Hoop dat het je dit keer wel lukt inchAllah! <3

  • najat

    13 augustus 2015 at 13:28

    Salaam alaykoum

    Normaal gebruik ik 500 gr bloem en 190 gr griesmeel. Vandaag heb ik u recept geprobeerd en het deeg is harde dan het mijne. Ook na het kneden kreeg ik geen mooie bol gevormd er zitten overal lijnen in. Nu heb ik het gewoon laten rusten ?

    1. xfaatje

      13 augustus 2015 at 14:58

      Hallo Najat, het deeg moet echt zacht en soepel zijn. Als je merkt dat het deeg nog te droog is en totaal niet soepel, dan kun je altijd extra water toevoegen en door blijven kneden. Hoe was het deeg na het rusten?

  • najat

    13 augustus 2015 at 13:29

    Sorry 100 gr griesmeel bedoel ik

  • najat

    13 augustus 2015 at 18:09

    Ik kon het niet uitrollen het scheurde langs alle kanten. Nadien heb ik het weer geknepen en terug laten rusten maar het bleef scheuren. Ik denk dat het deeg niet goed geknepen was. Hoe weet je of het deeg goed geknepen is?

  • Samira

    5 september 2015 at 11:21

    Salam Xfaatje,

    Vraagje over je kneedmachine, wil graag een machine voor mijn lieve mama kopen, voornamelijk voor brood en msemen.
    Is dit een goede kneedmachine die jij gebruikt? En hoeveel kilo kan hij tegelijk kneden? Zal zeker 2x per week gebruikt worden voor het kneden van brood, dus moet een stevige machine zijn.

    Ps, je recepten zijn Ma scha Allah heerlijk!

    Alvast bedankt!

    Liefs Samira

    1. xfaatje

      14 september 2015 at 12:48

      Salaam Alaikoem Samira, Allereerst bedankt voor je super lieve reactie! Ik heb een kneedmachine van het merk Tristar de MX4162. Er gaat 5 liter in en deze keukenmachine is ideaal vor het kneden van deeg. Ik heb deze machine een tijd geleden gekocht bij de AH toen was die in de aanbieding voor maar €100 euro. Succes meid en lief dat je jouw moeder verrast! <3

  • xfaatje

    19 oktober 2015 at 09:11

    Hallo Saar, graag gedaan hoor! Ik gebruik echt 300 ml water haha. Kneed jij het deeg met de hand of met een keukenmachine?

    1. Rachida

      8 augustus 2017 at 19:50

      450 ml water? Maar in je ingredienten staat 300 ml water? Is het 300 ml water of 450 ml water?

      1. Fatima El Irari

        10 augustus 2017 at 06:24

        Hallo Rachiada,

        Excuses! ik gebruik altijd precies 300 ml water. Mag ik vragen waar jij 450 leest, dan pas ik het even aan? Bedankt.

        Liefs,
        Fatima

      2. Rachida

        10 augustus 2017 at 07:31

        Zie jou reactie op 19-10-2015 waarin staat ” ik gebruik echt 450 ml water”.

      3. Fatima El Irari

        10 augustus 2017 at 07:41

        Hallo Rachida,

        Oh dat bedoelde je. Ik ga het even aanpassen, want ik gebruik altijd 300 ml water op 500 gr. bloem. Ik verwarde mij denk ik met meer bloem. Dus 300 ml water gebruik ik, succes!

  • Najiba

    2 november 2015 at 17:13

    Hoeveel gram is een halve theelepel gist?

  • Hafida

    4 november 2015 at 09:22

    Wat ben ik blij met al jou recepten. Ik heb er nu vrij veel geprobeerd en ze lukken altijd elhamdolilh.
    Moge Allah je rijkelijk belonen. Je in alles laten slagen ameen.

    GR Hafida

    1. xfaatje

      6 november 2015 at 07:44

      Hallo Hafida, wat een super lie berichtje Allahoema ameen! Dankjewel lieve schat! Xx

  • senna

    4 november 2015 at 09:44

    Subhananllah mijn deeg werd ook hard en helemaal niet zacht echt raar..Ligt het misschien aan de bloem die je gebruikt?? Welke gebruik jij Faatje??

    1. xfaatje

      6 november 2015 at 07:48

      Hallo Senna, ik denk niet dat het aan de bloem ligt, want ik gebruik echt nooit dezelfde bloem. Ene keer van de Ah, Aldi, Lidl. Heb je het deeg lang genoeg gekneed en lang genoeg laten rijzen?

  • Henk

    16 november 2015 at 11:52

    Ik heb een vraagje. Ik zie dat er op andere sites ipv msemmen ook over lemsemmen of remsemmen wordt gesproken. De recepten lijken ook op elkaar, maar zie wel soms verschil in de bewerking of meel verhouding (bloem/griesmeel) Zit het verschil daarin? De gist die je gebruikt is dat droge of verse gist?

    1. xfaatje

      16 november 2015 at 12:26

      Hallo Henk, klopt iedereen noemt het weer anders, maar uiteindelijk gaat het wel over hetzelfde gerecht. Je kunt de msemmen met of zonder griesmeel bereiden. Als je de griesmeel wel gebruikt, dan krijg je iets knapperige msemmen. Gebruik je de griesmeel niet en alleen bloem, dan krijg je zachtere msemmen. Zelfd gebruik ik voor msemmen altijd droge gist, maar je kunt ook verse gist gebruiken. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag. Groetjes.

      1. Henk

        16 november 2015 at 12:36

        Dank voor je reactie, ben weer wijzer geworden 🙂
        Ik koop de msemmen altijd bij de marokkaanse bakker, maar ga koment weekend zelf maar eens aan de slag. Kijken of ik de smaak en structuur kan benaderen. Mooie duidelijke recepten heb je trouwens, ga ik veel plezier aan beleven 🙂

  • yousra

    22 november 2015 at 13:20

    wel wa fouten xD

    1. xfaatje

      23 november 2015 at 08:59

      Wat bedoel je precies?

  • Hartverwarmend ontbijt bij Croissanterie Balance | MOONCAKE

    6 december 2015 at 09:17

    […] regent het buiten en heb je niks te doen omdat Popcorntime steeds vaker uit de lucht is? Check dan hier hoe je zelf msemmen kunt maken. Ik waag mezelf er nog even niet aan; ik wacht even af totdat ik […]

    1. xfaatje

      7 december 2015 at 10:20

      Wat een leuk artikel, top!

  • Oemaima

    20 december 2015 at 07:08

    Salaam!
    Oprechte complimenten voor je blog en recepten! Erg overzichtelijk en compleet.
    En het belangrijkste; enorn lekker !!!
    Bedankt voor de genomen moeite. X

    1. xfaatje

      22 december 2015 at 08:29

      Alaikoem salaam,

      Dankjewel lieve meid, erg lief van je! Xx

  • Stephanie

    6 januari 2016 at 08:45

    Super bedankt voor je recept en heldere uitleg. Nu kan ik het zelf maken, ipv steeds naar de Marokkaanse bakker te gaan. Het is goed gelukt en ben er blij mee. Ik ga zeker meer recepten van jou uitproberen.

    1. xfaatje

      6 januari 2016 at 12:47

      Hallo Stephanie,

      Ah, super meid! Ik ben blij dat het recept goed is gelukt. Ja, inderdaad zelf maken is helemaal niet zo moeilijk en vaak nog lekkerder ook hihi! Graag gedaan hoor! Xx

  • Nisrine

    9 januari 2016 at 23:28

    Super bedankt voor het recept
    Heb ze net gemaakt voor de eerste keer
    Mijn man zij dat ze super lekker waren
    Ben zo blij !!! Haha
    Je legt alles toppie uit stap voor stap
    Ga zo door meid hihi
    Dikke knuffel xxxxxxx

    1. xfaatje

      11 januari 2016 at 08:23

      Hallo Nisrine,

      Ah, super meid! Heel graag gedaan en bedankt voor je lieve complimenten! xx

  • oemromaysa

    12 februari 2016 at 09:05

    Salamoe alikom xfaatje,
    Tbarkallah 3lik jou recepten komen bij mij altijd goed uit!!
    Vroeg me af of je mischien een video hebt van hoe je msemmen maakt?
    Xxx

    1. xfaatje

      14 februari 2016 at 17:23

      Alaikoem salaam Oemromaysa,

      Allah ibarkfiek lieve meid! Ik heb hier nog geen video van, maar die komt binnenkort wel inschAllah! Bedankt lieve schat Xx

  • Naima

    7 maart 2016 at 14:03

    Salaam Wailkom Xfaatje,

    Ik zie dat je zowel bakpoeder als gist gebruikt. Als ik naar andere recepten kijk van lemsammen, wordt dat niet gebruikt. Wat gebeurt er als je dat achterwege laat?

    1. xfaatje

      7 maart 2016 at 14:31

      Alaikoem salaam Naima,

      Je hoeft het niet perse te gebruiken hoor, maar hierdoor krijg je echt luchtige msemmen.

  • laila

    11 maart 2016 at 10:53

    Kan je bijv ook 500gram bloem en 250 gram griesmeel gebruiken? Xx

    1. xfaatje

      11 maart 2016 at 13:19

      Hallo Laila,

      Ja, hoor dat kan ook.

  • Chaima

    19 maart 2016 at 06:45

    Salam Alaikom,

    Ik had een vraagje betreft de griesmeel. Mijn moeder gebruikt groffe griesmeel en dat heb ik nu ook toevallig in huis. Kun je dat ook in de plaats gebruiken? En ook de gist….volgens mij gebruiken ze dat voor brood toch zijn dat die kleine vierkante blauwe pakketjes die in de koeling gaan?

    1. xfaatje

      21 maart 2016 at 14:16

      Alaikoem salaam Chaima,

      Ja, hoor je kunt ook grove griesmeel gebruiken. En ja die kleine blauw pakketjes dat is inderdaad gedroogde griesmeel hihi.

  • Naji Naj

    26 maart 2016 at 19:16

    Top site, Allaahoema bariek! Ik heb een vraagje, welke gist gebruik je? Die van de Albert Heijn?

    1. xfaatje

      26 maart 2016 at 20:48

      Hallo Naji Naj,

      Ah, super lief van je! Ja, ik gebruik inderdaad de gist van de Albert Heijn.

  • Ilona

    28 april 2016 at 20:31

    Vandaag gemaakt met de kindjes op mijn werk. Het was heerlijk! Bedankt voor je recept! Xx

    1. xfaatje

      29 april 2016 at 08:50

      Hallo Ilona,

      Ah, wat leuk! Heel graag gedaan lieve meid! Xx

  • Jon

    8 mei 2016 at 17:07

    Hi Faat!

    Dank voor jouw recept. Ik was vandaag in Antwerpen om te kijken hoe ze het bereiden op de Vogelenmarkt met 2 vrienden. Deze waren vooraf zelf bereid door de marktkoopman en werden opgewarmd in een pan. Er stond een constante rij vanaf 10.00 uur ‘s ochtends.

    Nu ik het recept weet, ga ik uitproberen wat het lekkerste resultaat geeft voor msemmen met feta, olijven en honing.

    Dus proberen met en zonder gist.

    Thanks again.

    1. xfaatje

      9 mei 2016 at 13:06

      Hallo Jon,

      Ik raad je zeker aan om het eens zelf te proberen. Het is echt niet moeilijk en het is ook nog eens vele malen goedkoper haha! Succes hoor!

  • Jamila

    15 mei 2016 at 07:41

    Salaama3laykom

    Ben van plan een keukenmachine te kopen…. Welke zijn de beste om msemen mee te maken? Iemand ervaring?

  • Wafaa

    25 mei 2016 at 21:26

    Salamu alaikum lieve Meid

    Ben nog steeds Superfan van je site tabarakAllaah !

    Ik had een vraag: k heb geen keukenmachine dus hoe lang moet ik het met de hand kneden?

    Shukran!

  • Ilham

    7 juni 2016 at 16:43

    Heyhey Faat,

    Als eerste moge Allah SWT je belonen voor al het lekkere die je met ons ‘vrouwen’ deelt haha! Dit maakt onze leven als vrouw zijnde ook een stuk makkelijker. Ik heb altijd moeite om weer eens te bedenken wat ik moet koken pff maar thanks to you is dat gelukkig verleden tijd. Ik had een kleine vraagje. Welke keukenmachine gebruik jij precies?

    Hoor graag van je topper.

    Groetjes Ilham

    1. xfaatje

      8 juni 2016 at 07:23

      Hallo Ilham,

      Allahoema ameen lieverd! Dank je wel voor je lieve woorden! En inderdaad het elke dag te bedenken wat te koken is best zwaar inderdaad haha! De keukenmachine die ik gebruik is de Tristar MX4174. Ik heb deze een tijdje geleden bij de AH gekocht voor maar €100,- Ik zou zeggen houd het gewoon in de gaten lieverd Xx

  • anna

    18 juni 2016 at 19:07

    Wauw je kookkunsten zijn gewoon om trots op te worden!!!

    1. xfaatje

      20 juni 2016 at 10:46

      Hallo Annam

      Kei lief! Bedankt hoor Xx

  • Myriam

    20 juni 2016 at 17:41

    Salaam xfaatje,

    Bedankt om je recept met ons te delen!
    Bij mij is de msemen te krokant wat kan ik hieraan doen aub? Ik zou hem graag soepeler hebben zodat ik het kan oprollen? Please help needed?

    1. xfaatje

      23 juni 2016 at 09:51

      Graag gedaan lieve meid! Ik raad je dan aan om het vuur iets zachter te zetten en tijden het vormen van de msemmen iets meer boter/olie te gebruiken bij het bestrijken.

      1. Myriam

        23 juni 2016 at 12:36

        Thanks! Ik ga het eens proberen.
        Xxx myriam

  • Inss

    23 juni 2016 at 12:01

    Mijn deegbal is heel kauwgom achtig , hoort dit?

    1. xfaatje

      23 juni 2016 at 12:15

      Ja dat is goed hoor. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Je kunt nu het deeg insmeren met zonnebloemolie en even laten rusten.

  • Yara

    23 juni 2016 at 12:56

    Dag faatje,
    Ik heb heel veel van jou recepten uitgeprobeerd en mashallah alles was goed gelukt en lekker. Bedankt daarvoor. Alleen de msemens zijn bij mij ook niet gelukt. Zoals in vele reacties staat beschreven is mijn deeg ook hard en de msemens zijn niet zo zacht. En heel stug. Heb je enig idee hoe dit komt? Ik heb exact dezelfde hoeveelheden gebruikt. Goed gekneden met de machine en goed laten uitrusten een keer 20min en een keer 15 min. Ben gek op msemens en had heel veel hoop dat ik ze voortaan zelf zou kunnen maken. 🙁

    1. xfaatje

      23 juni 2016 at 14:04

      Hallo Yara,

      Allereerst bedankt voor je super lieve reactie! Als ik je bericht zo lees, dan kan het in ieder geval niet aan het rijzen liggen. Gebruik je tijden het vormen en vouwen van de msemmen genoeg van het boter/olie mengsel? Dit is erg belangrijk, want juist hierdoor krijg je de ”zachte”’msemmen. Msemmen maken blijft moelijk in het begin, maar voor je het weet ben je er opeens een kei in!

  • Yara

    23 juni 2016 at 18:53

    Hi faatje,
    Ja ook de boter en olie mengsel heb ik voldoende gebruikt. Ik blijf proberen en wellicht lukt het me ooit. Bedankt in ieder geval. Je bent een topper ?

    1. xfaatje

      24 juni 2016 at 07:53

      Dankjewel lieve schat! Voor je het weet lukt het je perfect inschAllah!

    2. Eva

      8 juli 2019 at 12:50

      Hoi knapperd heb eenvraagje kan ik het meel ook in de machine kneden vr

  • Salma

    3 juli 2016 at 17:55

    Hallo Fatima bedankt het is goed gelukt maar ik moest toch meer water gebruiken 300 ml was echt te weinig. Voor de rest: respect ??

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:25

      Hallo Salma,

      Heel graag gedaan hoor! Ah, oke maar goed dat ze zijn gelukt hmdl! x

  • Farida

    5 juli 2016 at 11:44

    Hi Fatima, ik heb het gisteravond geprobeerd en ik heb exact dezelfde keukenmachine als jij hebt en dezelfde verhoudingen gebruikt maar het deeg was wel heel erg stevig bij mij. Ik heb de keukenmachine ook 2 min op stand 2 gezet en daarna 8 min op stand 5. Enig idee wat ik verkeerd doe? Kneed jij het nog na nadat het uit de keukenmachine komt of is het bij jou direct soepel wanneer het uit de keukenmachine komt?

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 13:42

      Hallo Farida,

      Als het deeg er bij mij uitkomt dan is het al erg soepel. Ik raad je aan om de volgende keer dan toch iets meer water te gebruiken. Als je het deeg uit de keukenmachine haalt, kneed je het enkel nog met je hand voor een paar seconden en laat je het rusten.

  • Nora

    5 augustus 2016 at 09:01

    Ik heb een vraag kan ik ook gewoon een kilo bloem gebruiken zonder smida

    1. xfaatje

      5 augustus 2016 at 09:42

      Hallo Nora,

      Jazeker, dat kan ook!

      1. Khalid

        31 december 2019 at 22:13

        wat is het recept hier van dan, zonder smida

      2. Fatima El Irari

        2 januari 2020 at 11:37

        Hi Khalid,

        Je vervangt de griesmeel dan gewoon door bloem.

  • Didem

    8 augustus 2016 at 15:29

    Paar weken geleden gemaakt voor de eerste keer. Ze waren heerlijk. Dankjewel dat je je lekkere recepten deelt!

    1. xfaatje

      9 augustus 2016 at 06:40

      Hallo Didem,

      Ah super meid! Heel graag gedaan hoor!

  • Ilham

    13 augustus 2016 at 17:33

    Salamou alaikoum,
    Erg mooie kookhoek heb je! Ik zag op je facebookpagina een filmpje over knapperige msemen uit de oven voorbijkomen, staat dit recept ook op je site? Ik kan m niet vinden. Ben heel erg benieuwd naar recept, ik vind ze zo lekker 🙂

    1. xfaatje

      15 augustus 2016 at 07:20

      Alaikoem salaam Ilham,

      Super lief dankjewel meid! Je bedoelt denk ik de knapperige gefrituurde msemmen. Dit recept komt nog online meis! Xx

  • sil

    13 augustus 2016 at 18:05

    Ik ga maandag jou recept van msemen maken maar wou nog wat vragen hoop dat jd niet erg vind

    Welke bloem moet je ge ruiken tarwe of patent bloem
    En als je met de hand kneedt hoe lang moet je dan kneden want heb geen kneedmachine
    Ik wil ongeveer 8 msemen eerst maken kan ik dan gewoon het recept halveren

    1. xfaatje

      15 augustus 2016 at 11:39

      Ik heb zojuist op je vragen geantwoord. Succes!

  • Naoual

    14 augustus 2016 at 14:03

    Salaam fatima. Ik heb ze vandaag ook gemaakt. Is goed gelukt alleen heb wel extra water bij gedaan en heerlijk met kaas er tussen yumm.. Dankjewel voor het recept. Xx

    1. xfaatje

      15 augustus 2016 at 11:44

      Alaikoem salaam Naoual,

      Ah super meid! Heel graag gedaan Xx

  • Jiggly puff

    14 augustus 2016 at 22:41

    Beste Fatima,

    Wat ben jij een goede kokkin. MashAllah! Altijd zo duidelijk uitgetypt, en duidelijke foto’s. Ik kan mij totaal vinden in jouw recepten en uitleg. Zo geordend! Je bent denk ik ook een perfectionist haha. Ga zo door! Ik had nog een tip, misschien is het handig om bij elk recept gemiddelde baktijd te plaatsen.. Of misschien heb ik het over het hoofd gezien. Ik ga dit recept uit proberen!! Ik houd jouw blog zeker in de gaten!!!!! Liefs, Jiggly

    1. xfaatje

      15 augustus 2016 at 11:53

      Hallo Jiggly,

      Haha dat is echt lief van je! Dit is zeker een goed idee. Ik wil ook tijdens het bereiden van een recept bijhouden hoe lang ik er mee bezig ben, maar vaak vergeet ik dit. Maar dit ga ik zeker nog doen! Xx

  • Sarah

    15 augustus 2016 at 18:26

    Ben ik weerr? ik heb helaas geen roomboter meer thuis en wou dit morgen vroeg gaan maken zou ik enkel zonnebloemolie kunnen gebruiken?? Alvast bedankt xx

    1. xfaatje

      16 augustus 2016 at 08:03

      Hallo Sarah,

      Ja hoor alleen zonnebloemolie kan ook hoor! Succes Xx

  • Sarah

    15 augustus 2016 at 18:52

    volgensmij kwam mn vraag niet goed aan maar hier is het opnieuw 😉 ik heb geen roomboter thuis en wou dit morgenvroeg maken zou ik alleen zonnebloemolie kunnen gebruiken?? alvast bedankt en echt 1 van mn favoriete website’s xx Sarah

    1. xfaatje

      16 augustus 2016 at 08:03

      Ik heb zojuist op je berichtje gereageerd hihi Xx

  • Diana

    20 augustus 2016 at 18:04

    Ik als Hollandse heb een keer msemmen gemaakt en die waren perfect gelukt. Helaas stond het recept op mijn overleden laptop, dus op zoek naar een nieuwe recept ben ik hier beland. Binnenkort ga ik ze weer maken, hoop dat ze dan ook zo goed lukken. Heerlijk met een plakje kaas ertussen.
    Als ze gelukt zijn ga ik mijn Marokkaanse buuf ermee verassen, heb er net weer 1 van haar gekregen haha. Alvast tnxx voor het recept.

    1. xfaatje

      20 augustus 2016 at 21:55

      Hallo Diana,

      Nou dan hoop ik dat dit recept ook bij je in de smaak zal vallen. Succes hoor!

  • Diana

    20 augustus 2016 at 18:37

    Er staat 500 gram bloem, dat is een halve kilo geen kilo.

    1. xfaatje

      20 augustus 2016 at 21:32

      Hallo Diana,

      Klopt, maar ik geef toch ook niet aan dat je een kilo moet gebruiken?

      1. Diana

        20 augustus 2016 at 21:35

        Dat zegt Mieke hierboven.

  • Lidia

    28 augustus 2016 at 16:43

    Hey
    Ik heb er ook geprobeerd volgens dit recept maar ze waren veel te dik…precies of ze teveel gerezen waren
    Ik heb gewoon de verhoudingen ook gebruikt die je heb gegeven

    1. xfaatje

      31 augustus 2016 at 11:49

      Hallo Lidia,

      Als de msemmen de dik waren dan heeft dit niks te maken met het rijzen. Ik denk dat je het deeg tijdens het vouwen niet dun genoeg hebt gedrukt.

      1. Lidia

        31 augustus 2016 at 12:09

        Ik had ze nochtans volledig uitgerold met de deegroller…was dat de niet genoeg?

  • Chaima

    12 november 2016 at 18:29

    Hoi Fatima

    Ik heb jou msemen gemaakt. Heb mijn deeg met de handmixer voor ff gedaan, maar het werd snel droog. En deed elke keer beetje extra water en ging verder met de hand kneden. Toen ik bolletjes ging maken heb ik ze besmeerd met olie/boter. En tijdens het maken elke keer mijn handen met extra olie op de msemen.
    Uiteindelijk waren ze helaas nog steeds droog op het einde. Ze waren wel eetbaar?. Wat heb ik mis gedaan

  • Samira

    8 december 2016 at 15:45

    Je legt het super goed uit! Ik ga dit vanavond maar eens proberen 🙂

    1. Fatima

      8 december 2016 at 15:57

      Hallo Samira,

      Dat is lief, dankjewel meis! Succes ermee! Xx

  • Hilde

    1 maart 2017 at 15:15

    MMMMMM, THNX voor het recept hier te plaatsen kruipt wat tijd in maar is echt de mooeite waard mss maar goed anders maakte ik dit dagelijks ??

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 12:49

      Hallo Hilde,

      Haha wat leuk! Ik ben blij dat je zo enthousiast bent over het recept!

      Liefs,
      Fatima

  • Youssra

    12 maart 2017 at 15:29

    Heb een vraagje ik heb geen speciale pan welke pan is ook goed? Of moet ik echt die pan hebbe?

    1. Diana Malika

      12 maart 2017 at 19:47

      Ik doe het gwn in een koekenpan. Zelfde resultaat.

  • Elmeyda

    2 juni 2017 at 16:26

    Hoy Fatima,

    Ben een tijdje niet geweest. Allereerst van harte gefeliciteerd met je huwelijk. Moge dit gezegend worden. Vind je uitleg echt kristal helder. Gewoonweg super. Ik wil nog vragen of je met roomboter ongezouten bedoeld of gewone boter uit een doosje?

    1. Fatima El Irari

      4 juni 2017 at 10:08

      Hallo Elmeyda,

      Dankjewel lieve schat! Ik bedoel de gezouten lieverd.

      Liefs,
      Fatima

  • Ashley

    3 juni 2017 at 10:47

    Maak je deze met een tafel pannenkoeken pan? Dus die platte? En kan je dit recept ook gebruiken als je gevulde wilt maken? Zoja wat is er het lekkerst in?

    1. Fatima El Irari

      4 juni 2017 at 10:22

      Hallo Ashley,

      Ja die pan kun je ook gebruiken. Je kunt de msemmen vullen met gehakt. Zoek even mijn gehakt marinade op lieverd.

      Liefs,
      Fatima

  • Samira

    3 juni 2017 at 16:43

    Hoi Faatje,

    Dit is de zoveelste keer dat ik een recept van je gebruik dat mislukt 🙁 Terwijl ik goed kan koken en me elke keer aan je recept houd.. heeel jammer dit?

  • Amina

    4 juni 2017 at 17:51

    Salaam 3alaikoum Fàtima.

    Ik heb deze vandaag gemaakt en ben benieuwd hoe ze zullen smaken. Ik heb je overige recepten gezien en tbarkeallah 3liek. Een keukenprinses ??

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 06:59

      Alaikoem salaam Amina,

      Allah ibarkfiek hbiba! Veel kook en bakplezier lieverd.

      Liefs,
      Fatima

  • Ouiam

    10 juni 2017 at 18:18

    Heey Fatima ben nu bezig met je recept, ben altijd gewend dat er gist bij moest hoort dit bij joh recept niet ? Gr ouiam

    1. Fatima El Irari

      12 juni 2017 at 09:16

      Hallo Ouiam,

      Ik was vergeten de gist erbij te zetten lieverd. Was even door de war met een andere recept. Staat er nu bij.

      Liefs,
      Fatima

      1. Ouiam

        30 juni 2017 at 13:03

        Hey Fatima ik maak ze nu weer maar ze zijn niet zo zacht als de vorige keer terwijl nu heb ik wel gist erbij gedaan en bakpoeder hoe kan dit bak ze Triuwens in een pizza pan

      2. Fatima El Irari

        3 juli 2017 at 06:08

        Hallo Ouiam,

        Wat heb je dit keer dan anders gedaan. En je hoort of gist te gebruiken of bakpoeder, dus niet beide.

        Liefs,
        Fatima

  • Marjory

    11 juni 2017 at 07:06

    Hoi Fatima,

    Wat een leuke en lekkere gerechten staan er op je website en Youtube, je doet het echt heel erg leuk!!!!Gisteren je Harira gemaakt, hij is heeeerlijk!

    Vandaag wil ik je Msemmen gaan maken maar in je ingredientenlijst staat gist niet genoemd, ik zie op je foto wel dan je het gebruikt. Hoeveel gist moet ik gebruiken?

    Groetjes,
    Marjory

    1. Fatima El Irari

      12 juni 2017 at 09:18

      Hallo Marjory,

      Wat lief zeg, dankjewel! Oeps die was ik vergeten erbij te zetten. Staat er nu bij hoor.

      Liefs,
      Fatima

  • A.A

    11 juni 2017 at 13:57

    Is de msemen ook te maken zonder Marokkaanse koekenpan

    1. Fatima El Irari

      12 juni 2017 at 09:24

      Hallo,

      Jazeker, dat kan ook.

  • Aisha

    19 juni 2017 at 20:43

    Salam Fatima,

    Ik zal laatst een snap van jou voorbij komen toen je msemmen ging maken voor 2 personen. Je gaf toen aan bakingsoda erbij te doen zodat ze extra zacht werden. Ik vroeg me af hoeveel bakingsoda je hebt gebruikt en wanneer je het moet toevoegen?

    X
    Aisha

    1. Fatima El Irari

      20 juni 2017 at 08:34

      Alaikoem salaam Aisha,

      Dat was geen bakingsoda, maar maïzena. Je voegt 2 eetlepels maïzena toe bij het deeg en 2 eetlepels melkpoeder.

      Liefs,
      Fatima

  • Naj

    27 juni 2017 at 10:40

    Assalaamoe 3alaykoem Fatima! Dank je wel voor het recept.. Ik had wel een vraagje, ik zie de bakpoeder niet in de ingredientenlijst terugkomen. Moet je een zakje bakpoeder gebruiken of hoeveel? En moet je per se gist gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:42

      Alaikoem salaam Naj,

      Je gebruikt of 1 halve theelepel gist of bakpoeder.

      Liefs,
      Fatima

  • Hafsa

    15 oktober 2017 at 08:07

    Salam ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn goed gelukt ! Ik had het recept gehalveerd en kreeg er maar 5 hele kleine msemen uit
    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      16 oktober 2017 at 05:41

      Alaikoem salaam Hafsa,

      Ah super! De hoeveelheid licht eraan hoe de structuur van het deeg is. Xx

  • Ilham

    17 november 2017 at 14:15

    asalamalikom,

    Ik heb msemen gemaakt dat eindelijk is gelukt door jouw recept. Ik ben een fan van jouw en echt je legt het zo goed uit tbarkelah hliek. ?

    1. Fatima El Irari

      18 november 2017 at 08:26

      Alaikoem salaam Ilham,

      Aah wat goed zeg! Ik ben blij dat het is gelukt. Dankjewel lieverd. Xx

  • sel

    3 maart 2018 at 00:39

    Salam, ik heb dit geprobeerd en heb me aan het recept gehouden. Het deeg was zo plakkerig waardoor het vrijwel onmogelijk was om ermee te werken. Heb je misschien enig idee waar het mis is gegaan? Aan olie en dergelijke kan het niet liggen…

    1. Fatima El Irari

      5 maart 2018 at 07:43

      Alaikoem salaam Sel,

      Heb je het water in stappen toegevoegd? Als je het water in een keer erbij doet, dan is het vrijwel onmogelijk om nog de juiste structuur te krijgen in het deeg, daarom raad ik ook altijd aan om het water echt in stappen erbij te gieten. Op deze manier kun je altijd op tijd stoppen als je merkt dat het deeg genoeg water bevat. Ik hoor het graag van je.

      Liefs,
      Fatima

  • Nouh

    4 maart 2018 at 19:35

    Salam, ziet er heerlijk uit!!
    Had een vraag. Ik lust geen (room)boter kan ik dat weglaten of vervangen?

    Groetjes Nouhaila

    1. Fatima El Irari

      5 maart 2018 at 07:16

      Alaikoem salaam Nouh,

      Jazeker, dat kan. Je zou dan enkel zonnebloemolie kunnen gebruiken. Dankjewel lieverd! Xx

  • Latifa

    13 mei 2018 at 08:18

    Top recepten die je hebt , heb een vraag kan je water ook vervangen voor melk ?

    1. Fatima El Irari

      13 mei 2018 at 11:16

      Dankjewel lieve Latifa! Jazeker, dat kan ook hoor. Xx

  • Senna

    15 mei 2018 at 21:00

    Hoii,

    Kan ik het deeg ook zonder griesmeel kneden? Ik doe het met de hand, dus hoelang kneden dan?
    Alvast een gezegend Ramadan

    1. Fatima El Irari

      16 mei 2018 at 06:14

      Hi Senna,

      Ja, hoor je kunt ook enkel bloem gebruiken. als je met de hand kneed dan heb je zeker wel 8 a 10 minuten nodig om het deeg mooi soepel te krijgen. Succes! Xx

  • Melda

    27 mei 2018 at 15:11

    Ik heb een vraagje, ik probeer nu de mssemmen te maken. Allah heb ik precies de exacte hoeveelheden gebruikt. In het begin was die heeel erg waterig dus heb ik extra meel erbij gedaan. Nu plakt die niet meer aan mn handen maar als ik hem kneed voel ik ook de griesmeel. Hoort dat ook zo? Mn meel in nu aan het rusten. Ik hoor het graag van je

    1. Fatima El Irari

      27 mei 2018 at 16:39

      Hi Melda,

      Als je de griesmeel nog voelt, dan moet je straks het deeg nog even doorkneden!❤️

  • Elo

    1 juli 2018 at 12:44

    Hi Fatima!

    Vraagje over het deeg, bij het vormen van de bolletjes komen er een soort van vouwen in omdat het deeg erg kauwgumachtig is. Hoort dat?

    Liefs

    1. Fatima El Irari

      1 juli 2018 at 13:28

      Hi Elo,

      Scheurt het deeg ook tijden het vouwen?

      1. Elo

        1 juli 2018 at 14:18

        Er ontstonden wel meer scheuren dan normaal.. heb de msemmen al eerder gemaakt maar zo waren ze nooit geworden haha.. weet niet wat ik nu fout heb gedaan!

      2. Fatima El Irari

        2 juli 2018 at 06:35

        Hi Elo,

        Als het deeg teveel scheurt, dan had het deeg nog iets langer moeten rusten zodat het deeg weer kan samentrekken. Welke bloem gebruikte je?

    2. Elo

      2 juli 2018 at 08:43

      Hi Fatima!

      Ik gebruikte bloem van de AH basic.. dus nog langer laten rijzen? Shokran voor je reactie
      X

      1. Fatima El Irari

        2 juli 2018 at 09:07

        Hi Elo,

        Probeer eens een keer de bloem van de Lidl. Ik vind deze persoonlijker veel fijner en het deeg scheurt echt nooit. Succes!

        Liefs,
        Fatima

  • Ouarda

    28 november 2018 at 14:24

    Salaam 3alaikom Fatima,

    Aller eerst je recepten zijn echt top tbarkallah!

    Bij mij is het helaas mis gegaan!
    Me deeg was te plakkerig en ik deed telkens extra bloem bij, maar heb gemerkt dat de msemmen dik wordt. Ik heb zonnebloem olie gebruikt om ermee te smeren en daarna laten rusten voor 30min. Alsnog bleef het plakkerig als ik bolletjes maakte en het wou uitvouwen. Heb je misschien tips?

    Groetjes Ouarda

    1. Fatima El Irari

      29 november 2018 at 06:40

      Alaikoem salaam Ouarda,

      Dankjewel lieverd! Als het deeg nog te plakkerig is, dan raad ik je aan om telkens 1 eetlepel extra bloem toe te voegen en het deeg door te kneden. Als je teveel bloem in een keer extra erbij doet, dan wordt het deeg droog en zwaar. Xx

  • Meram

    9 december 2018 at 20:32

    Salam Fatima,

    Complimenten voor je foodblog!! TbarkAllah !! Ik heb al veel van je recepten gemaakt en wil ook graag de mesemmen maken in sha Allah. Nu had ik een vraag over de foto’s, wat heb je in die bruine bakjes ? Zit daar het olie/boter mengsel in? En doe je het bolletje deeg eerst daarin?

    Alvast bedankt

  • Meryam

    9 december 2018 at 20:36

    Salam Fatima,

    Complimentem met je foodblog, tbarkAllah !! Ik heb al veel van je recepten gemaakt en ze zijn erg lekker.
    Ik wil ook graag de mesemmen maken in sha Allah. Nu had ik een vraag over de bruine bakjes op de fotos’s; doe je daar het olie/boter mengsel in? En doe je ook het bolletje deeg daarin?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Fatima El Irari

      10 december 2018 at 09:18

      Alaikoem salaam Meryam,

      Dankjewel lieve schat! Daar doe ik inderdaad het olie/boter mengsel in zodat ik mijn handen telkens makkelijk kan invetten. Ik plaats nooit heel het bolletje deeg erin, want dat zou echt te veel zijn. Gewoon telkens met je vingers wat van het mengsel pakken en bovenop het deeg besprenkelen. Xx

  • Rachida

    5 januari 2019 at 21:35

    Salaamu3alaykoum Fatima.
    Allereerdt bedznkt voor al je revepten, heb er al enkele geprobeerd en het was heerlijk!
    Ik heb een vraagje over je receot van msemen; op je 1ste foto zie ik linksbiven dat je ongeveer evenveel griesmeel als bloem hebt? Kan dat? Want in het recept staat maar 50gr griesmeel?

    1. Fatima El Irari

      5 januari 2019 at 23:17

      Alaikoem salaam Rachida,

      Ah super goed! Je ziet inderdaad meer, maar ik gebruikte niet alles.❤️

  • vildana

    15 februari 2019 at 09:20

    hee, kan je het ook als het nog ‘deeg’ is invriezen? want ik koop namelijk soms in de supermarkt uit de diepvries maar nu wil ik het zelf maken. dus wilde ik weten of je het ook kan invriezen als het nog deeg is ( wel al in vierkant gevouwen enz)

    xxxxx

    1. Fatima El Irari

      16 februari 2019 at 15:59

      Hi Vildana,

      Dat kan wel, maar zelf bak ik ze altijd af en vries ik ze dan pas is. Op deze manier blijven ze ook lekker vers.

  • Fatima Slimani

    30 april 2019 at 12:16

    Is het 50 gram giesmeel of 250 ? Op foto ziet t er meer uit namelijk!

    1. Fatima El Irari

      30 april 2019 at 14:02

      Hi Fatima,

      Je hebt 50 gram fijne griesmeel nodig. De foto die je ziet hoorde bij een ander recept, vandaar dat je meer griesmeel ziet)

  • hanan

    5 mei 2019 at 15:22

    Hey fatima ik volgde jou msemmen recept vanuit het boek maar de msemmen is mislukt… nogal broodachtig uitgekomen in plaats van als een msemmen. Weet jij soms wat ik verkeerd heb gedaan ? Waarschijnlijk niet lang genoeg laten rusten en ‘nat’ gekneed met zonnebloemolie ? Alvast bednenkt.

    1. Fatima El Irari

      5 mei 2019 at 20:51

      Hi Hanan,

      Als de msemmen ‘brood’ achting zijn, dan heb je het deeg waarschijnlijk niet lang genoeg gekneed. Het deeg moet echt goed soepel zijn en je dient het deeg ook genoeg te laten rusten. Heb je een kneedmachine of kneed je met de hand?

  • Alaira

    13 mei 2019 at 22:24

    Ik wil de msemmen graag wat zachter en minder knapperig. Wat is dan de verhouding tussen meel en griesmeel? Ik heb ondertussen jou boek ontvangen. En het komt echt geweldig van pas in de ramandan, echt heel blij mee. Komt er denk je nog een tweede kookboek uit met nog meer recepten?

    1. Fatima El Irari

      14 mei 2019 at 09:11

      Hi Alaira,

      Het recept in mijn boek kun je maken voor zachte msemmen. Dankjewel lieve schat! Wie weet komt er ooit nog een tweede kookboek inschAllah! Xx

  • Khadija

    19 mei 2019 at 10:13

    Hoi Fatima vraagje ik heb ook zo een keukenmachine aangeschaft als je de droge ingriedienten erin hebt gedaan op welke stand moet je hem dan zetten?? En als je beetje bij beetje water toevoegde op welke stand dan?? En hoeveel min ongeveer moet ie kneden in de machine

    1. Fatima El Irari

      19 mei 2019 at 11:03

      Wat leuk! Als je de droge ingrediënten in de oom hebt, dan mic je het eerst even op stand 4. Wanneer je het water of melk erbij doet dan zet je de stand op 8 of 10. Veel plezier met je nieuwe Kitchenaid!?

  • Diekcelina

    6 augustus 2019 at 17:13

    Hey schat heb een vraag ben msemem aan het maken zonder griesmeel want vind dat lekkerder
    Alleen begrijp ik nooit wrm me msemem zo dun en droog zijn wat doe ik verkeerd

    1. Fatima El Irari

      7 augustus 2019 at 07:50

      Hi Diekcelina,

      Als je enkel bloem gebruikt, wordt de memmen automatisch iets dunner. Hoe lang kneed je het deeg? En doe je dit met de hand of met een machine?

      1. Diekcelin

        16 augustus 2019 at 15:06

        Ja dit doe ik maar helaas tevergeefs ik kneed het lang maar hoelang is het beste en kneed het met de hand

      2. Fatima El Irari

        16 augustus 2019 at 17:19

        Als ik naar mijn moeder kijk dan kneed zij deeg met de hand voor zeker 5 minuten.

  • Nisserine

    26 oktober 2019 at 12:25

    Hooihooi,

    Op de foto lijkt het wel meer griesmeel dan 50 gram kan dit kloppen?

    Alvast bedankt!

    1. Fatima El Irari

      26 oktober 2019 at 17:45

      Hi Nisserine,

      Klopt, maar je hebt maar 50 gram nodig.

  • tijania

    26 februari 2020 at 16:06

    Ik vindt het recept heel vaag, je geeft geen tips over hoe de textuur moet zijn enzovoort. Het lukte me niet echt dit te maken met dit bepaald recept, maar toen mijn moeder mij uitlegde wat er misgegaan was, lukte het al beter, kan je de volgende keer misschien specifieker zijn in je uitleg?
    Hartelijk Dank

    1. Fatima El Irari

      27 februari 2020 at 12:01

      Hi Tijania,

      Wat zijn de tips die je mist dan? Het moet een soepel deeg zijn meer niet eigenlijk.

  • Rahma

    25 maart 2020 at 13:13

    Hey Fatima
    Ik heb dit recept nog niet getest maar ben al wat “opzoek” werk aan het doen voor komende Ramadan inshallah.
    Maar wat is eigenlijk het verschil tussen jouw recept of wanneer je bloem en griesmeel 50/50 doet?
    Xx

  • Mariska

    30 maart 2020 at 21:26

    Wow ziet er goed uit, ik woon in zuid Spanje zeg maar direct aan de overkant van Marokko haha en in Tanger nam ik ze wel mee naar huis in Spanje. Ga ze morgen direct proberen!

    1. Fatima El Irari

      31 maart 2020 at 08:10

      Hi Mariska,

      Wat leuk! Lijkt mij heerlijk om in een land te wonen waar het bijna altijd mooi weer is!

  • Ibtisame

    2 april 2020 at 20:54

    Hoi,

    Ik wil dit morgenochtend maken maar heb geen griesmeel. Kan het ook alleen met Bloem. Zo ja, hoeveel gram moet ik gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      3 april 2020 at 11:35

      Hi Ibtisame,

      Ja, hoor kan ook enkel met bloem. Je gebruikt dan in totaal 500 gram bloem.

  • Myriam

    8 april 2020 at 15:08

    Hallo fatima,

    Ik heb een vraagje aub?
    Als het deeg maak krijg ik er maar 5 msemen uit? Enig idee hoe dit komt aub?
    Voor de rest zijn ze wel lekker🤔

    Groetjes myriam

    1. Fatima El Irari

      8 april 2020 at 20:29

      Hi Myriam,

      Hoe groter je de bolletjes maakt hoe minder msemmen je hebt haha. Xx

  • Anoniem

    2 mei 2020 at 12:37

    Hoeveel gram is 1 bolletje ?

    1. Fatima El Irari

      2 mei 2020 at 13:57

      Ongeveer 80 gram.

  • Rima

    21 mei 2020 at 07:42

    Salaam fatima,

    Bedankt voor je duidelijke en heerlijke recept. Wil graag weten hoe ik de msemmem het best kan afdekken tijden het afbakken en als ik klaar ben met het bakken.
    Ik wil ze de volgende dag op tafel zetten. Hoe kan ik ze dan het best opwarmen?

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:42

      Alaikoem salaam Rima,

      Graag gedaan lieverd! Je kunt de msemmen het beste wanneer ze nog lauwwarm zijn afdekken met plasticfolie en een theedoek. Op deze manier blijven ze heerlijk zacht. De volgende dag gewoon even kort verwarmen in een koekenpan op laag vuur.

  • Rima

    21 mei 2020 at 07:44

    Ohja laatste vraagje. Wil van die kleine vierkante msmemmen maken. Raad je dan ook 80 gr voor een bolletje aan?

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:43

      Hi Rima,

      Als je echt kleine wilt, dan kun je het beste een bolletje vormen van ongeveer 60 gram. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept