Msemmen (zonder kneden!)

11 april 2021Fatima El Irari

Prep time: 2 uur 5 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 12 stuks

Mijn moeder kwam laatst met een geweldig idee (die ze bij iemand anders heeft gezien) om msemmen te maken zonder het deeg te kneden. Msemmen deeg wat je niet hoeft te kneden en die je dus ook niet hoeft te laten rijzen, want er gaat ook geen gist in dit recept. Het enige wat je moet doen is het deeg even goed samen roeren en voor minstens 2 uur laten rusten. Het resultaat? Heerlijke zachte msemmen die ook nog een erg luchtig zijn!

Print recept

Msemmen (zonder kneden!)

  • Voorbereidingstijd 2 uur 5 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 2 uur 35 minuten
  • Aantal personen: 12 stuks

Ingrediënten:

Het deeg:

  • 500 gram patent bloem
  • 1 eetl. bakpoeder
  • 1 eetl. kristalsuiker
  • 1.5 theel. zout
  • 2 el milde olijfolie
  • 250 ml lauwwarm water

Ook nodig:

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 ml roomboter, gesmolten
  • 100 gram fijne griesmeel

Bereidingswijze:

Het deeg:

  • 1)

    Schep de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, zout en de olijfolie in de kom en roer het kort samen.

  • 2)

    Giet het lauwwarme water er geleidelijk bij en roer het deeg met een houten lepel flink tot het goed samenkomt.

  • 3)

    Het deeg hoort nog ietsjes plakkerig te zijn.

  • 4)

    Stort het deeg op je werkblad en vet het in met ongeveer een eetlepel olie en kneed het deeg lichtjes met de hand.

  • 5)

    Vorm het deeg tot een bal en leg het in een plastic zak en knoop de zak dicht en zet opzij voor minstens 2 uur.

  • 6)

    Na 2 uur moet het deeg lekker zacht en elastisch aanvoelen.

Msemmen vormen:

  • 1)

    Vet je handen in met olie en verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes.

  • 2)

    Dek de bolletjes af met plasticfolie en laat het deeg rusten voor 10 minuten.

  • 3)

    Druk een bolletjes deeg vanuit het midden plat tot een ronde plak en besprenkel met zonnebloemolie en gesmolten roomboter.

  • 4)

    Strooi er wat griesmeel over en vouw de onderzijde en de bovenzijde naar het midden van het deeg.

  • 5)

    Doe dit ook met de rechter en linkerkant van het deeg, tot je een vierkant pakketje hebt.

  • 6)

    Besprenkel het pakketje met extra olie en roomboter en zet apart op je werkblad. Werk op precies dezelfde wijze de rest af. 

  • 7)

    Verwarm een (Marokkaanse) koekenpan op middelmatig vuur.

  • 8)

    Druk  een deeg pakketje in de koekenpan voorzichtig nog wat verder uit tot een vierkant en bak de msemmen aan beide kanten mooi goudbruin en gaar.

  • 9)

    Draai de msemmen telkens na 30 seconden om, zodat ze mooi opbollen in de pan.

  • 10)

    Plaats de gebakken msemmen op een bord en dek af met een theedoek, zo blijven ze lekker zacht en warm.

  • 11)

    Serveer de msemmen met wat honing en een glaasje Marokkaanse muntthee, eet smakelijk!

58 Comments

  • Chadia

    11 april 2021 at 09:06

    Salam Fatima,

    Ik heb geen Marokkaanse koekenpan.. kan een normale ook?

    X Chadia

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 13:39

      Alaikoem salaam Chadia,

      Ja hoor je kunt ook prima een normale koekenpan gebruiken. Het liefst eentje met een anti aanbaklaag. Xx

    2. Masouda

      15 april 2021 at 15:56

      Kan ik deze ook vullen vb gehakt

      1. Fatima El Irari

        20 april 2021 at 11:11

        Hi Masouda,

        Ja, hoor dat kan ook.

      2. Yasmine

        22 april 2021 at 00:01

        Op het begin staat “mix het samen” maar mixen door te kneden of met een garde of hoe moet je het mixen?

      3. Fatima El Irari

        4 mei 2021 at 11:04

        Hi Yasmine,

        Dit moet ‘roer’ het samen zijn. Ik heb het aangepast, bedankt voor je bericht! Xx

  • Souad

    11 april 2021 at 09:22

    Ziet er heerlijk uit ma sha Allah, dit ga ik zeker proberen😍 kun je ook griesmeel aan het deeg toevoegen en dan wat minder bloem?

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 13:40

      Hi Souad,

      Aah lief dankjewel! Jazeker, je zou ook 250 gram bloem kunnen gebruiken en 250 gram fijne griesmeel. Xx

    2. Oumaima

      12 april 2021 at 13:26

      Salam Fatima,

      Kan ik ook gewone (tarwe)bloem gebruiken ipv patentbloem? Alvast bedankt!

      Groetjes Oumaima 🙂

      1. Fatima El Irari

        13 april 2021 at 12:04

        Alaikoem salaam Oumaima,

        Jazeker, je kunt ook tarwebloem gebruiken. Xx

    3. Thajana Van Hal

      5 mei 2021 at 22:42

      Hoi,

      Als ik ze zou willen serveren bij het ontbijt van l 3id. Wanneer maak ik ze dan best en hoe bewaar ik ze? Of sta ik beter gewoon wat vroeger op?

      Groetjes

      1. Fatima El Irari

        8 mei 2021 at 13:11

        Hi Thajana,

        Je kunt ze een dag van tevoren maken en dan goed inpakken met een plastic zak en afdekken met een theedoek. Xx

  • Kathleen

    11 april 2021 at 09:50

    Ik zou dit willen vullen met kefta wanneer doe ik de vulling er het beste in?

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 12:52

      Hi Kathleen,

      Wanneer je de bolletjes platdrukt kun er ongeveer 2 volle eetlepels gehakt op leggen en dan pas het deeg dichtvouwen tot een pakketje.

      1. Jenny

        11 april 2021 at 15:56

        Kan je het deeg ook vullen met gehakt of met aardappelen ?

      2. Fatima El Irari

        13 april 2021 at 12:09

        Hi Jenny,

        Jazeker, dat kan ook.

    2. Astrid

      11 april 2021 at 16:57

      In de titel staat “zonder kneden” en bij punt 4 (bereidingswijze het deeg) staat dat je het moet kneden… 🤔
      Vanwege mijn handen kan ik echt absoluut niet kneden.

      1. Fatima El Irari

        13 april 2021 at 12:10

        Hi Astrid,

        Je kneedt het deeg niet echt maar rolt het gewoon even tot een bol. Je hoeft het deeg echt niet met kracht te kneden hoor.

    3. Karima

      13 april 2021 at 07:28

      As-salaamu ‘alaykum fatima

      Ik heb geen zonnebloemolie, kan ik in de plaats daarvan olijfolie gebruiken?

      Ramadaan mubaarak

      1. Fatima El Irari

        13 april 2021 at 12:03

        Alaikoem salaam Karima,

        Ja, dat kan ook maar dan zou ik wel milde olijfolie gebruiken. Ramadan kareem! Xx

  • Ins

    11 april 2021 at 11:27

    Wat een handig recept! Waar kan je de msemen in bakken als je geen marokkaanse koekenpan hebt?

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 12:13

      Hi Ins,

      Je kunt dan gewoon een koekenpan gebruike. Het liefst eentje met een anti aanbaklaag. Succes!

      1. Siham

        12 april 2021 at 08:55

        Salamo3alaikom fatima, ziet er heel makkelijk uit om te maken. Alleen had ik meer dan 250 ml water nodig. Want de deeg was nog heel droog!

      2. Fatima El Irari

        13 april 2021 at 12:07

        Alaikoem salaam Siham,

        Het kan zijn dat jouw bloem iets meer observeert, dus dan moet je gewoon iets meer water gebruiken. Sommige hebben weer iets minder nodig. Ramadan kareem! Xx

      3. J.

        1 mei 2021 at 11:18

        Hi,
        Kan je ook de griesmeel weglaten ?

      4. Fatima El Irari

        4 mei 2021 at 11:03

        Ja dat kan ook, alleen vervang het dan wel met extra bloem.

  • Nasiha

    11 april 2021 at 12:18

    Bonjour, fatima, j adore ce que tu fais.. mais le problème tout est en flamand et je ne comprends rien…. est ce qu on peut trouver tes recettes en français ??? Merci…

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 13:49

      Hi Nasiha,

      Merci! Vous pouvez traduire toutes les recettes dans la langue de votre choix sur le site Web à droite. Xx

  • Salima

    11 april 2021 at 12:31

    Hey Fatima
    Doe je dan geen griesmeel in je deeg?

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 12:45

      Hi Salima,

      Nee in deze msemmen niet, maar dat kan natuurlijk wel. Je zou bijvoorbeeld ook de helft bloem kunnen doen en de helft griesmeel. Xx

      1. Laila

        11 april 2021 at 21:15

        Salaam oe aleikoem Fatima

        Zien er heerlijk uit. Ik ga dit ook proberen inchallah. Ik heb uw beide kookboeken 👌. Xxx

      2. Fatima El Irari

        13 april 2021 at 12:12

        Alaikoem salaam Laila,

        Aah super lief, dankjewel! Ramadan kareem! Xx

  • Sevim

    11 april 2021 at 23:20

    Selamunaleykum Fatima,
    Kan ik dit ook glutenvrij maken? Glutenvrije meel gebruiken?

    Bvd
    Sevim

    1. Fatima El Irari

      13 april 2021 at 12:07

      Alaikoem Sevim,

      Ja, hoor dat kan prima.

  • Ilham Bendach

    12 april 2021 at 03:36

    Hoi fatima,

    Gebruik je zoute roomboter of ongezoute?

    1. Fatima El Irari

      13 april 2021 at 12:06

      Hi Ilham,

      Ik gebruik ongezouten roomboter. Xx

  • Samya

    13 april 2021 at 08:24

    Hey Fatima,
    First of all just want to say thank you for all the inspiration you bring to our inner chefs and the love and positivity you share! I can’t wait to try your recent work during Ramadan!
    I had a question on this recipe. How do I make sure that I have that nice golden color and soft texture? Sometimes the pan I use dries the oil and butter out the msemmen ? What can I do?

    Thank you & Ramadan Mabrouk and may this holy month come with peace, love, better health, and worship.🌙🤍

    1. Fatima El Irari

      13 april 2021 at 12:17

      Hi Samya,

      Thank you for your kind words and you are very welcome! It is best to always use a frying pan with a non-stick coating and turn the msemmen after every 30 seconds. Also, don’t be too careful with the melted butter and oil, because they ensure that the msemmen become even softer and this also gives you that beautiful golden brown color. Ramadan kareem! Xx

      1. Annika

        13 april 2021 at 18:04

        Als je volkorenbrood ipv patentbloem doet kan je dan de zelfde hoeveelheid aanhouden?

      2. Fatima El Irari

        14 april 2021 at 23:43

        Hi Annika,

        Het kan zo zijn dat je dan iets meer water nodig hebt, maar dan zal dan misschien rond de 20/30 ml meer zijn.

  • Esther

    13 april 2021 at 16:01

    Ik heb ze gemaakt met de helft volkorenmeel/helft bloem en die zijn ook erg lekker

    1. Fatima El Irari

      14 april 2021 at 23:42

      Hi Esther,

      Ah goed om te lezen dat het heeft gesmaakt!

  • Sanaa

    13 april 2021 at 18:53

    Hoi!

    Shokrane voor het handige recept! Ik vroeg me af of jij weet wat ik verkeerd heb gedaan als mijn deeg niet heel elastisch aanvoelt na het rusten?

    1. Fatima El Irari

      14 april 2021 at 23:43

      Hi Sanaa,

      Heel graag gedaan! Hoe lang heb je het deeg laten rusten?

      1. Sanaa

        15 april 2021 at 12:40

        Langer dan de aangeraden twee uur… Ik denk 3/4 uurtjes

      2. Fatima El Irari

        20 april 2021 at 11:10

        Hi Sanaa,

        Ja, dat kan zeker! Hoe langer hoe beter.

  • Naoual

    15 april 2021 at 20:29

    Lieve Fatima, allereerst Ramadan Moubarek voor jou en je familie.♥️ Vandaag de msemen gemaakt, ze waren heerlijk luchtig. Perfect! Dikke kus xxx

    1. Fatima El Irari

      20 april 2021 at 11:11

      Hi Naoual,

      Ah wat goed! Heel graag gedaan lieverd en Ramadan mubarak voor jou en je gezin. Xx

  • yasmin

    17 april 2021 at 07:54

    Hallo Fatima,

    Kan ik bij dit recept ook water vervangen met melk? En klopt het dat ze dan nog zachter worden?

    1. Fatima El Irari

      20 april 2021 at 11:17

      Hi Yasmin,

      Jazeker, dat kan en ja dan wordt het deeg nog zachter. Xx

    2. Daisy

      24 april 2021 at 13:19

      Dag Fatima,

      Dit zou een géweldige uitkomst zijn, ik heb namelijk nog geen KitchenAid deegmachine en met de hand kneden krijg ik ze nooit zo zacht als die van mijn schoonmoeder. Het deeg is nu aan het rusten (ik ook haha). Ik heb iets meer water moeten toevoegen, het deeg was met 250 ml water nog te droog. Ik ben benieuwd! Bedankt voor het delen van dit recept.

      1. Fatima El Irari

        4 mei 2021 at 11:05

        Hi Daisy,

        Ah wat goed! Ja, kan hoor dat je iets meer water nodig hebt. En is het gelukt? Xx

  • Karima

    23 april 2021 at 14:03

    Hallo Fatima,

    Kan ik het deeg ook de avond ervoor maken en in de ochtend pas bakken? Zo ja, mag het deeg dan buiten de koelkast blijven liggen, de gehele nacht?

    Groetjes,
    Karima

    1. Fatima El Irari

      4 mei 2021 at 11:04

      Hi Karima,

      Jazeker, als je het deeg een dag van tevoren maakt dan is het de volgende dag nog zachter. Je kunt dan het deeg het beste in de koelkast bewaren.

  • Jane

    29 april 2021 at 10:55

    Hoi lieve Fatima,

    allereerst super bedankt voor al je heerlijke recepten en het mogelijk maken voor mij als Nederlander Marokkaans te koken voor mijn Marokkaanse man!

    een klein vraagje bestrooi je het deeg alleen met griesmeel wanneer het bolletje helemaal is plat gedrukt of ook nog tijdens het vouwen en aan de buitenkant van het pakketje voordat het de pan in gaat?

    liefs Jane xx

    1. Fatima El Irari

      4 mei 2021 at 11:05

      Hi Jane,

      Wat lief, dankjewel! Ik bestuif het het deeg ook tijdens het vouwen van de pakketjes. Xx

      1. Daisy

        7 mei 2021 at 18:30

        Het is gelukt! Ik vond de smaak erg lekker! De laagjes waren iets dikker, maar wel heel zacht! Ik ga ze zeker nog eens maken want oefening baart kunst hihi.. 🙂
        Nogmaals dank voor de fijne recepten. Ik heb nu de kaneelbroodjes in de oven.. Lekker hoor!

      2. Fatima El Irari

        8 mei 2021 at 13:07

        Hi Daisy,

        Wat goed! Heel graag gedaan en geniet er lekker van. Xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept