Mhencha met Gehakt

18 maart 2020Fatima El Irari

Prep time: 60 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 12 stuks

Deze mhencha (opgerolde broodjes) met gehakt zijn heerlijk! Lekker gekruid gehakt met gekaramaliseerde uien, echt het proberen waard!

Print recept

Mhecha met Gehakt

  • Voorbereidingstijd 60 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 90 minuten
  • Aantal personen: 12 stuks

Ingrediënten:

Gehakt vulling:

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 3 uien in reepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 300 gram gemarineerd rundergehakt

Het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram fijne griesmeel
  • 1/2 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 280 ml lauwwarm, water

Bereidingswijze:

Gehakt vulling:

  • 1)

    Verwarm de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de uien, knoflook, zout, kurkuma, en de zwarte peper mooi glazig. Voeg het gemarineerd gehakt erbij en bak het gehakt omscheppend gaar. Schep het gehakt uit de koekenpan op een bord en laat het volledig afkoelen.

Het deeg:

  • 1)

    Voeg de bloem, griesmeel, gedroogde gist, kristalsuiker en het zout toe in de kom en roer het door.

  • 2)

    Giet het lauwwarme water er geleidelijk bij en kneed het deeg op middelhoge snelheid voor ongeveer 3-5 minuten soepel. Smeer het deeg in met een theelepel zonnebloemolie en plaats het terug in de kom. Dek het deeg af en laat het voor 30 minuten rijzen.

  • 3)

    Verdeel het deeg in twaalf gelijke bolletjes en dek het deeg af voor 10 minuten. 

Mhencha vormen:

  • 1)

    Vet je werkblad in met zonnebloemolie en druk elk bolletje deeg uit tot een ronde dunne plak en besprenkel het deeg extra met zonnebloemolie.

  • 2)

    Verdeel twee eetlepels gehakt aan de onderzijde van het deeg en laat de uiteindes aan beide kanten leeg, zodat het gehakt er niet uit kan lopen.

  • 3)

    Rol het deeg vanaf de onderzijde strak op naar boven, eerst tot een lange staaf en vervolgens tot een slakkenhuis. Plaats het deeg op een bekleed bakplaat.

  • 4)

    Meng in een kom de eidooier met de melk en bestrijk hiermee de mhencha. Strooi er eventueel wat sesamzaadjes op en bak de mhencha in de oven op 200 graden (boven-onder) voor 25-30 minuten goudbruin en gaar.

29 Comments

  • Ayse

    18 maart 2020 at 13:03

    Het ziet er super lekker uit! Ik wil dit graag deze week maken, maar ik heb een vraag: Kan ik het griesmeel vervangen?

    1. Fatima El Irari

      18 maart 2020 at 15:02

      Hi Ayse,

      Ja, hoor je kunt de griesmeel vervangen door bloem. Xx

  • MM

    18 maart 2020 at 18:36

    Dit ziet er weer heerlijk uit. Kan ik gehakt vervangen met kipgehakt en de rest van het recept aanhouden?

    1. Fatima El Irari

      18 maart 2020 at 22:20

      Hi MM,

      Jazeker, je kunt ook kippengehakt gebruiken. Succes! Xx

  • Mardiyyah

    19 maart 2020 at 00:24

    Ik heb alleen verse gist hoeveel zou ik daar van moeten gebruiken ? Ik heb dus die zakjes niet meer ..

    1. Fatima El Irari

      19 maart 2020 at 08:33

      Hi Mardiyyah,

      Je kunt dan de helft van het blokje verse gist gebruiken. Xx

  • Celin

    19 maart 2020 at 19:56

    Hoe kan ik de broodjes het beste bewaren nadat ik ze heb gemaakt? Bijvoorbeeld voor morgen of eventueel invriezen?

    1. Fatima El Irari

      19 maart 2020 at 19:57

      Hi Celin,

      Je kunt de broodjes het beste afdekken met plasticfolie en een theedoek. Op deze manier blijven ze lekker zacht. Xx

  • Axl

    21 maart 2020 at 13:23

    Dat ziet er heerlijk uit. Dit gaan we proberen voor op kantoor (als we er weer in mogen natuurlijk ;))
    Vraagje: hoe kun je ze het beste heropwarmen? Of zijn ze ook bedoeld om te eten op kamertemperatuur?

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2020 at 19:01

      Hi Axl,

      Nou hopelijk mag dat weer snel! Je kunt de broodjes verwarmen in de oven op 200 graden voor ongeveer 8-10 minuten.

      Groetjes,
      Fatima

  • rania E

    21 maart 2020 at 18:52

    Heey Fatima,

    Ik wil graag een grote portie maken in shaa Allah, maar om in te vriezen. Hoe kan ik dat het beste doen, neem aan afbakken en dan invriezen? En weet je hoe dat zit met serveren, hoelang van te voren uit de vriezer halen en hoelang en op hoeveel graden in de oven stoppen?

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2020 at 18:57

      Hi Rania,

      Je kunt de mhencha maken, afbakken en dan lauwwarm invriezen. Je kunt de broodjes een paar uur van tevoren eruit halen en dan rustig laten ontdooien. Warm maken in de oven op 200 graden voor ongeveer 8-10 minuten. Xx

  • rania E

    21 maart 2020 at 18:56

    En zag dat je laatst tijdens de workshop mini kip bestilla maakten met de groep. Staat dat recept al op de website, zie alleen de grote, is dat exact hetzelfde recept dat ervoor gebruikt is? Of heb je een beter/vernieuwde recept in je kookboek staan ervan??

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2020 at 18:58

      Hi Rania,

      Klopt, dat recept staat in mijn kookboek lieverd. Xx

  • Linda

    22 maart 2020 at 11:54

    Ik wil het morgen gaan maken. Hoe groot moet ik het deeg uitrollen?

    1. Fatima El Irari

      23 maart 2020 at 10:40

      Hi Linda,

      Je drukt het deeg uit tot een ronde plak zoals je msemmen maakt. Zie hier; https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/msemmen/

  • Nezha

    24 maart 2020 at 20:53

    Hoi Fatima,

    Ik heb dit recept gemaakt, maar de broodjes kwamen bij mij heel dik uit de oven, dus echt
    dikke deeg! Weet jij hoe dit komt?

    Groetjes Nezha

    1. Fatima El Irari

      25 maart 2020 at 09:59

      Hi Nezha,

      Hoe bedoel je dik? Bedoel je dat de broodjes heel groot waren? Hoe groot heb je de bolletjes gevormd?

  • Viktoria

    29 maart 2020 at 22:19

    Kan dit ook in een loempiavel gerold worden haha ben gek op loempia dacht mischien ook wel lekker

    1. Fatima El Irari

      30 maart 2020 at 11:23

      Hi Viktoria,

      Jazeker, kan ook. Xx

  • Saskia

    2 april 2020 at 12:58

    Hi Fatima!

    Ik ben enorm fan van je lekkere recepten!
    Ik heb nu een vraagje. Ik kan nergens meer gedroogde gist krijgen dus heb ik bakkersgist gekocht. Nu heb ik wel kunnen vinden dat de verhouding net wat anders is alleen niet of de tijd van het rijzen wel het zelfde blijft.

    Liefs saskia

    1. Fatima El Irari

      3 april 2020 at 12:04

      Hi Saskia,

      Bedankt, lief van je! Je kunt ook altijd verse gist gebruiken. Voor 500 gram bloem gebruik je de helft van het blokje verse gist. de rijstijd blijft wel gewoon hetzelfde.

      Groetjes, Fatima

  • Priya

    5 april 2020 at 15:36

    Hi Fatima, ik heb de vandaag gemaakt maar ze zijn erg hard aan de bovenkant. Heb je een idee hoe dat is gekomen? Of moeten het harde broodjes zijn?

    1. Fatima El Irari

      5 april 2020 at 21:05

      Hi Priya,

      Nee, het zijn echt zachte broodjes. Hoe was het deeg toen je het had gekneed? En voor hoe lang heb je de broodjes in de oven laten zitten?

      1. Priya

        6 april 2020 at 11:22

        Hi Fatima, ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt en ook gist. Weet niet of dat iets uitmaakt? Deeg was wel zacht bij het vormen. Alleen het vormen lukte mij ook niet. Had de oven op boven en onderwarmte op 195 graden gezet en ze 25 min erin gelaten daarna gelijk eruit en onder een theedoek gezet.

      2. Fatima El Irari

        7 april 2020 at 11:57

        Hi Priya,

        Ik heb zelf nog nooit zelfrijzend bakmeel gebruikt voor deeg, maar goed om te horen dat dit gewoon kan. Waren de broodjes nadat ze uit de oven kwamen wel zacht?

      3. Priya

        8 april 2020 at 14:12

        Hi Fatima, nee uit de oven waren ze erg hard. De volgende dag in de magnetron opgewarmd en toen waren ze zacht.

  • Marion

    15 mei 2020 at 17:32

    Hallo Fatima,
    Ik maakte vandaag de broodjes. Ik maakte ze met bloem en Semolina , bedoel je dat met fijne griesmeel? Ze waren lekker, maar ik lees net In bovenstaande commentaar, dat ze zacht zouden moeten zijn, maar de mijne waren hard. Ik heb het recept gevolgd, wat is er dan misgegaan?
    Groetjes Marion.

    1. Fatima El Irari

      16 mei 2020 at 15:33

      Hi Marion,

      Hoe was het deeg na het kneden? Op de verpakking staat fine griesmeel.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept