MHAMSA/BERKOUKESH (PARELCOUSCOUS)

14 maart 2019Fatima El Irari

Een van mijn favoriete Marokkaanse gerechten is ‘mhamsa’ oftewel parelcouscous! Mhamsa, is een simpel gerecht die je in een handomdraai op tafel zet en ideaal als je nog wat groenten restjes in de koelkast hebt liggen en je deze op wilt maken. Met dit mhamsa gerecht kun je zoveel groenten toevoegen als je zelf wilt, erg lekker dus!

Ingrediënten: (4 personen)
.
  • 2 etl. olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 2 wortels, in stukjes
  • 200 gr. kalfsvlees, in blokjes
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1 liter kokend water
  • 1 etl. tuinkruiden bouillon 
  • 2 tomaten, geraspt
  • handvol doperwten
  • 100 gr. parelcouscous (mhamsa)
Bereiding:
.
Stap 1.

Verhit de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien en de knoflook aan. Schep de wortel, vlees, peterselie en de kruiden erbij en roer goed door. Meng de tuinkruiden met het water, giet een scheut van de bouillon erbij en laat het geheel half gaarkoken voor ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan.

Stap 2.

Open de pan en giet de overige bouillon en de tomatensaus erbij. Voeg ook de doperwten en de parelcouscous erbij en roer het goed door. Sluit de pan en laat het op hoog vuur gaarkoken voor ongeveer 30 minuten.

Extra tips&trics:
.
  • Vervang kalfsvlees eventueel door kipfilet of laat het vlees weg voor een vegetarisch gerecht.
  • Voor een extra tomatensaus kun je 1 eetlepel tomatenpuree toevoegen.
  • De mhamsa wordt vanzelf iets dikker als je het even laat staan. Giet er extra bouillon bij en breng de mhamsa weer aan de kook.

Liefs,
Fatima

Print recept

29 Comments

  • Sanae

    14 maart 2019 at 11:17

    Dit ga ik vandaag gelijk maken Insha Allah, denk je dat de supermarkt ook parelcouscous heeft?
    Zou je ook vogeltongetjes kunnen gebruiken?

    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      14 maart 2019 at 17:39

      Hi Sanae,

      De Jumbo heeft ook parelcouscous en vogeltongetjes kun je ook gebruiken.❤️

      1. Daniella

        11 juni 2020 at 13:40

        Dit is zo lekker…
        Het is iedere keer weer smullen aan tafel. Bedankt voor al je heerlijke recepten!
        Gr Daniella

      2. Fatima El Irari

        14 juni 2020 at 11:43

        Hi Daniella,

        Ah leuk om te horen! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx

  • Viktoria

    14 maart 2019 at 11:52

    Zou je dit aub ook in een filmpje laten zien?

    1. Fatima El Irari

      14 maart 2019 at 17:38

      Hi Viktoria,

      In mijn insta stories zie je kort
      De filmpjes.??❤️

  • Viktoria

    14 maart 2019 at 19:35

    Zou ik je insta mogen haha?

    1. Fatima El Irari

      14 maart 2019 at 20:02

      Natuurlijk; uitdekeukenvanfatima

  • Rianne

    15 maart 2019 at 09:49

    Hoi, er staat voeg de boulion toe. Wat voor boulion? In de ingredienten staat niet voor boulion je nodig hebt. Groente of kip? Groetjes

    1. Fatima El Irari

      15 maart 2019 at 14:30

      Hi Rianne,

      Ik gebruik tuinkruiden bouillon, maar je mag ook kip of vlees gebruiken.

  • Yasmina

    15 maart 2019 at 14:21

    Salam fatima,

    Een tijd geleden heb jij een marmere plaat gekregen met jouw bedrijfsnaam. Mag ik vragen waar je die vandaan hebt?

    1. Fatima El Irari

      15 maart 2019 at 14:27

      Hi Yasmina,

      Ja, hoor. Deze kun je bestellen bij lemon atelier op Instagram.❤️

  • Chaymae

    15 maart 2019 at 15:51

    Dit is zo lekker! Alleen wist ik nooit hoe ik het moest bereiden, dank je wel!

    1. Fatima El Irari

      15 maart 2019 at 15:53

      Graag gedaan Chaymae!

  • Barbara

    15 maart 2019 at 15:52

    Hoi Fatima,

    Gisteren gemaakt, was lekker!

    1. Fatima El Irari

      15 maart 2019 at 15:53

      Hi Barbara,

      Goed om te horen!

      Liefs,
      Fatima

  • Katie Hoogendoorn

    24 maart 2019 at 14:28

    Assalaamu aylaakum lieve Fatima,

    Ik heb parelcouscous maar echt de meest kleine maat hihi, moet ik dan het aantal gram verdubbelen? En zo ja, ook de kruiden?

    Gr.

    Katy

    1. Fatima El Irari

      24 maart 2019 at 16:22

      Alaikoem salaam Katy,

      Je kunt de parelcouscous verdubbelen, maar de kruiden hoef je niet te verdunnen omdat jouw couscous kleiner is.??❤️

  • FZ

    19 april 2019 at 14:02

    Heeeeel erg bedankt voor dit recept lieverd
    Ik heb het vandaag gemaakt en we hebben er allemaal van gesmuld
    Dit ga ik zeker vaker maken

    1. Fatima El Irari

      20 april 2019 at 07:42

      Wat goed! Heel graag gedaan.❤️

  • Sam

    7 mei 2019 at 10:54

    Salam ik heb een vraagje wat bedoel je met tuinkruiden en ik zie ook bouliom ik snap het niet helemaal

    1. Fatima El Irari

      7 mei 2019 at 12:55

      Alaikoem salaam Sam,

      Ik gebruik 1 eetlepel tuinkruiden om die bij het water te roeren, maar je kunt ook bijvoorbeeld een blokje kip of vlees bouillon gebruiken. Dit zijn de tuinkruiden; https://www.jumbo.com/maggi-tuinkruiden-bouillon-vegetarisch-140-g/934046POT/?gclid=CjwKCAjw2cTmBRAVEiwA8YMgzW3KH7YJ4Fg2YNtQ6tov7Oj4IgPAqOL467e19OYOS_eIlQdL2yvpjhoCv1cQAvD_BwE

  • isetta

    11 juni 2019 at 10:19

    hoi Fatima,ik ben helaas geen van van wortels of erwten. welke andere groentes zijn hier lekker bij en raad jij aan?
    shokran!

    1. Fatima El Irari

      11 juni 2019 at 13:47

      Hi Isetta,

      Uhm je kunt er courgette bijdoen of stukjes paprika ook lekker.

      1. isetta

        11 juni 2019 at 14:02

        dat klinkt inderdaad lekker! dankjewel super lief dat je altijd zo snel reageert!!!

      2. Fatima El Irari

        11 juni 2019 at 16:57

        Graag gedaan!

  • isetta

    15 juni 2019 at 21:30

    lieve Fatima, 100 gram lijkt me best weinig of lijkt dat maar zo? voor hoeveel mensen zou dit goed zijn? pak zit 200gram in, stel ik wil het hele pak gebruiken moet ik ook het water verdubbelen ? alvast bedankt

    1. Fatima El Irari

      16 juni 2019 at 15:49

      Hi Isetta,

      Dit recept is voor ongeveer 4 personen. En ik gebruik maar 100 gram, omdat de parelcouscous echt in volume verdubbelt, maar je kunt altijd meer nemen. Als je meer gebruikt dan heb je ook meer water nodig.

  • isetta

    16 juni 2019 at 08:38

    lieve Fatima, 100 gram lijkt me zo weinig of heb ik het mis? voor hoeveel mensen zou dit goed zijn? en als ik 200 gram zou doen….zou ik dan ook het water moeten verdubbelen?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept