Marokkaanse Volkorenbroodjes

16 september 2020Fatima El Irari

Prep time: 1 uur

Cook time: 30 minuten

Serves: 8 stuks

Bak jij weleens zelf brood? Ik kan echt zo genieten van brood bakken, maar ik doe het gewoon echt te weinig! Versgebakken brood is niet alleen heel erg lekker, maar brood bakken is ook gewoon echt heel erg leuk om te doen! In Marokko bijvoorbeeld is het de normaalste zaak om dagelijks vers brood te bakken, lijkt me heerlijk! Deze Marokkaanse volkorenbroodjes zijn krokant van buiten en heerlijk zacht en luchtig van binnen. De broodjes zijn ook goed om in te vriezen en zo heb je altijd wel verse broodjes in huis. 

Print recept

Marokkaanse Volkorenbroodjes

  • Voorbereidingstijd 1 uur
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 1 uur 30 minuten
  • Aantal personen: 8 stuks

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 500 gram volkorenmeel
  • 100 gram fijne griesmeel
  • 100 gram bloem
  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 ml lauwwarm water

Overig:

  • water
  • 200 gram zemelen

Bereidingswijze:

Deeg kneden:

  • 1)

    Roer in een diepe kom de volkorenmeel, griesmeel en de bloem samen. 

  • 2)

    Maak in het midden een kuiltje en voeg de gedroogde gist, kristalsuiker en een scheut water en laat het voor 1-2 minuten staan.

  • 3)

    Voeg het zout aan de zijkant van de kom toe en roer de droge ingrediënten met de olijfolie kort samen.

  • 4)

    Giet dan het lauwwarme water er geleidelijk bij en kneed het deeg ondertussen door.

  • 5)

    Je kneed het deeg voor 3-5 minuten op middelhoge snelheid door tot het deeg nog iets plakkerig is.

  • 6)

    Dek het deeg af en laat het voor 60 minuten rijzen op een warme plek.

Broodjes vormen:

  • 1)

    Schep het gerezen deeg uit de kom en snijd het deeg in acht gelijke stukken.

  • 2)

    Maak je handen vochtig met water en vorm het stuk deeg tot een bolletje.

  • 3)

    Rol het bolletje deeg door de zemelen of door volkorenmeel en leg het deeg op de bakplaat met bakpapier.

  • 4)

    Druk elk bolletje plat tot ongeveer 1 cm dikte.

  • 5)

    Dek het deeg af met een theedoek en laat het deeg voor 30 minuten rijzen.

  • 6)

    Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden (boven-onder) warmte.

Brood afbakken:

  • 1)

    Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg, zodat de broodjes mooi opbollen in de oven.

  • 2)

    Bak het brood af in de oven op 200 graden voor 20-25 minuten.

  • 3)

    Houd het brood in de tussentijd goed in de gaten, want elke oven is weer anders.

  • 4)

    Laat de warme broden op een rooster afkoelen en serveer ze lauwwarm.

Extra tips&tricks:

  • Het deeg hoort plakkerig te zijn, maar voeg niet extra bloem toe. Na het rijzen wordt het deeg vanzelf iets droger.
  • Broodjes invriezen? Doe dit dan wanneer de broodjes nog lauwwarm zijn.

17 Comments

  • Sana

    16 september 2020 at 12:01

    Hi Fatima,
    Klopt het dat de suiker mist in het recept?X Sana

    1. Fatima El Irari

      18 september 2020 at 17:35

      Hi Sana,

      Je voegt de suiker tegelijk met de gist toe. Xx

  • Anissa

    16 september 2020 at 12:25

    Mag ik vragen als je de broodjes wilt invriezen waarom moeten ze dan lauw warm zijn en niet helemaal afgekoeld ?

    1. Fatima El Irari

      19 september 2020 at 12:12

      Hi Anissa,

      Ik heb geleerd dat als je de broodjes lauwwarm invriest ze na het ontdooien nog steeds lekker zacht zijn.

  • Jochanan en Suzy Boosman- Lancry

    16 september 2020 at 18:14

    Wat leuk om het recept van je te mogen ontvangen. Dank je wel. De laatste keer dat we de broodjes aten bij familie in Casablanca moet ergens in de jaren ’70 zijn geweest. In Nederland, Frankrijk en Israël zijn we niet tegengekomen.
    Gaan het zeker proberen.

    De Caliente was overigens minder goed uitgevallen. Teveel kikkererwtenmeel. Volgende keer beter

  • Sara B.

    16 september 2020 at 21:44

    Hey Fatima , mag ik vragen waar je zemelen kan halen?

    1. Fatima El Irari

      19 september 2020 at 12:06

      Hi Sara,

      Ja hoor. Je kunt die vinden bij de Tuinen of bij de Plus. Xx

  • YVONE

    16 september 2020 at 22:07

    Hi ik wil het graag maken maar ik zoek op volkorenmeel, fijne griesmeel en meel en gist er bestaan zoveel!!!
    Graag wil ik een foto welke jij gebruikt anders gaat het gegarandeerd mis!!

    1. Fatima El Irari

      19 september 2020 at 12:05

      Hi Yvone,

      Klopt, er zijn er inderdaad echt veel haha! Volkorenmeel koop ik bij Hoogvliet of Coop en griesmeel koop ik bij de Marokkaanse slager. Bloem koop ik altijd bij de Lidl.

  • Ilona

    18 september 2020 at 15:06

    Hoi Fatima.

    Waar kan ik de zemelen halen.

    1. Fatima El Irari

      18 september 2020 at 17:37

      Hi Ilona,

      Je kunt het bij de supermarkt vinden zoals de Plus of bij de Tuinen verkopen ze het ook.

      1. Yousra

        24 september 2020 at 19:17

        Hoi fatima ziet er lekker uit mijn vraag is moet er echt een eetlepel zout in ? Is dat niet te veel ? Ga het zeker binnenkort uitproberen 😉

      2. Fatima El Irari

        25 september 2020 at 20:06

        Hi Yousra,

        Ja, ik heb er wel een eetlepel zout aan toegevoegd want er gaat heel wat bloem en water in. Maar je mag natuurlijk altijd minder toevoegen hoor.

  • Rose

    21 september 2020 at 22:08

    Salamalikoem Fatima

    Heb een vraag. Die scheut water die je toevoegt bij de gist en suiker. Is het inclusief 600 cc water of daarbuiten?

    Xx Rose

    1. Fatima El Irari

      25 september 2020 at 19:57

      Alaikoem salaam Rose,

      Is inclusief de 600 ml, dus die scheut haal ik uit die 600 ml water. Xx

  • Ilona

    17 januari 2021 at 10:17

    Hoi Fatima,

    Moet je de oven eerst voorverwarmen.

    Groetjes ilona

    1. Fatima El Irari

      21 januari 2021 at 12:15

      Hi Ilona,

      Wanneer het deeg voor de tweede keer gaat rijzen verwarm ik de oven voor.

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept