MAROKKAANSE KOKOS KOEKJES

22 februari 2016Fatima El Irari

INGREDIËNTEN

Voor het koekjesdeeg:
.
  • 3 eieren
  • 150 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 400 gr. bloem
  • 1/2 tl. bakpoeder
Voor de garnering:
.
  • 250 gr. abrikozenjam
  • 500 gr. geraspte kokos

Bereidingswijze:

Meng in een keukenmachine de eieren samen met de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een zacht en romige massa. Giet er dan de zonnebloemolie bij en meng dit nog eens goed door. Als je geen gebruik maakt van een keukenmachine, dan kun je het deeg ook prima met de hand kneden. Meng deze ingrediënten dan eerst samen met een garde en ga straks verder met de hand.

IMG_1884IMG_1870IMG_1879IMG_2119

Meng de bakpoeder samen met de bloem en voeg dan de helft van de bloem toe aan de natte massa  en kneed dit goed samen. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en kneed het nog eens door op een lage snelheid tot er een goed deegbal ontstaat.

Wanneer je ziet dat de bloem geheel is opgenomen door de natte ingrediënten stop je met het kneden van het deeg, want teveel kneden van het deeg zorgt ervoor dat het deeg zwaar en droog wordt.

IMG_2132

Als het deeg nog iets te plakkerig is kun je altijd iets extra bloem toevoegen aan het deeg en het nogmaals doorkneden. Het deeg is goed gekneed wanneer je het deeg tussen je handen knijpt en het deeg goed samen blijft zitten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif je werkblad met wat bloem en stort hier het koekjes deeg op. Vorm het deeg tot een bal en verdeel deze weer in twee gelijken stukken. Laat de twee deeg stukken dan voor 5 minuten rusten.

IMG_2144

IMG_2166

IMG_2169

Bestuif de werkblad nogmaals met wat bloem en leg hierop het deeg. Nu ga je het deeg platrollen met je deegroller tot een plak van ongevaar 0.5 cm. Bestuif de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit. Let er wel op dat je werkplek goed hebt bestuift met de bloem, anders zal het deeg iets blijven plakken.

IMG_2184

Voor het uitsteken van de koekjes heb ik een ronde uitsteker gebruikt, maar je kunt ook prima een ronde dop van een flesje drinken of een deksel van een voorraadpot gebruiken. Zorg er wel voor dat je ook de ronde vorm iets bestuift met het bloem.

Haal met de ronde vorm rondjes uit het deeg. Voor elk koekje heb je twee ronde deeg plakjes nodig, want deze gaan we straks op elkaar zetten. Leg de ronde vormpjes op een bakplaat die je van te voren hebt bekleed met bakpapier, zodat er zeker niks kan blijven plakken.

IMG_2200IMG_2201

Stop de koekjes in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 15 minuten. Houd de koekjes ondertussen wel goed in de gaten, want het kan zo zijn dat de koekjes sneller gaar zijn.

De koekjes zijn gaar wanneer ze lichtbruin van kleur zijn. Haal de bakplaat uit de oven en leg de koekjes op een rooster zodat de koekjes goed kunnen afkoelen voordat je er verder mee gaat.

IMG_2233IMG_2220

Koekjes afwerken:
.

Voeg de abrikozenjam in een steelpannetje en zet het op een zacht vuurtje. Doe hier ongeveer twee eetlepels water bij en meng dit samen met de abrikozenjam. Je zult merken dat de abrikozenjam lichter wordt van structuur. Zet dan het vuur uit en verwijder het steelpannetje van het vuur.

IMG_2244

Pak twee koekjes en dompel deze in de abrikozenjam. Met behulp van een vork kun je de koekjes door de abrikozenjam dompelen en de koekjes er makkelijk uithalen. Zo blijven je handen tijdens het werken mooi schoon.

Pak beide koekjes op met de vork en houd de koekjes even boven de abrikozenjam zodat de overtollige abrikozenjam eventueel er vanaf kan druppen. Leg de koekjes met de platte kant op elkaar.

IMG_2274
Plaats het koekje direct in de geraspte kokos en strooi wat geraspte kokos bovenop het koekje. Zodra het koekje aan de bovenkant is bedekt met de geraspte kokos kun je het oppakken en het koekje ook aan de zijkanten in de geraspte kokos rollen.

IMG_2294

IMG_2298

Pak dan weer het koekje voorzichtig op en leg deze op een apart bord. Werk zo de rest van de koekjes af totdat je alles hebt gehad. Ik moet wel eerlijk toegeven dat deze werkwijze mij op een gegeven moment begon te vervelen haha, maar ja je houdt er wel super lekkere koekjes aan over!

Deze koekjes zijn echt een klassieker en vrijwel iedereen is er dol op! Bij ons blijven deze koekjes in ieder geval elk jaar weer terugkomen en telkens weer zijn deze koekjes het eerste op!

Liefs,
FatimaIMG_2510

 

Print recept

52 Comments

  • Halima

    22 februari 2016 at 14:40

    Jummie! ziet er goed uit

    1. xfaatje

      23 februari 2016 at 10:30

      Dankjewel Halima!

  • Dorin

    22 februari 2016 at 14:41

    Deze koekjes lijken me erg lekker. Ben ook echt een cocos fan hihi

    1. xfaatje

      23 februari 2016 at 10:29

      Lekker hé hahaha!

  • Steffi

    22 februari 2016 at 14:41

    Lekker zeg! bedankt voor jouw recept!*

    1. xfaatje

      23 februari 2016 at 10:29

      Hallo Steffi,

      Graag gedaan meid!

  • Femke

    22 februari 2016 at 16:00

    Zelf hou ik niet zo van kokoskoekjes, maar ik hou wel van meerdere dingen niet die ik voor anderen bak haha. Dit recept ga ik onthouden!

  • Mima

    22 februari 2016 at 17:09

    Hoi faatje, k wil graag de ingrediënten halveren, wat kan ik dan het beste doen met de eieren?

    1. xfaatje

      23 februari 2016 at 10:24

      Hallo Mima,

      Je kunt dan 2 eieren gebruiken. Succes! Xx

  • farah

    22 februari 2016 at 18:27

    salaam
    ik heb dit koekje gemaakt ze zijn heerlijk .
    bedankt om te delen

    1. xfaatje

      23 februari 2016 at 10:22

      Alaikoem salaam Farah,

      Ah, super meid! Graag gedaan hoor Xx

  • R.

    22 februari 2016 at 19:18

    Salam Fatima,

    Ik vind het geweldig om je recepten uit te proberen. Alles is altijd zo duidelijk uitgelegd, dat het haast niet kan mislukken.
    Nu had ik een vraagje over je kneedmachine. Waar heb je die van jou vandaan en ben je er tevreden mee?
    Ik ben namelijk ook opzoek naar een machine maar ik zou niet weten welke. Wat raad jij mij aan?

    Alvast bedankt! Xx

    1. xfaatje

      23 februari 2016 at 10:10

      Alaikoem salaam Rafika,

      Dankjewel lieve meid! Ik heb mijn keukenmachine van de Albert Heijn en ik ben er eigenlijk wel tevreden over, alleen merk ik dat die de laatste tijd toch wat hardere geluiden maakt. Maar voor het kneden van het deeg werkt die echt goed hoor!

  • Naima

    3 maart 2016 at 09:44

    Hoe lang klop je de eieren en de suiker?
    Xxx

    1. xfaatje

      3 maart 2016 at 10:47

      Hallo Naima,

      1 minuut is goed genoeg. Succes! x

  • saabiemer

    6 maart 2016 at 15:03

    De koekjes waren heerlijk!! Hou van jouw pagina een en al heerlijkheid! Ga zo door!xx

    1. xfaatje

      7 maart 2016 at 08:00

      Hallo Saabiemer,

      Ah, super! Dankjewel hoor en ik ben blij dat het heeft gesmaakt!

  • Aicha

    17 maart 2016 at 20:34

    Hoi Faatje, dit zou ik graag willen proberen alleen is het mogelijk om in plaats van abrikozenjam, aardbeienjam te gebruiken?

    1. xfaatje

      18 maart 2016 at 09:23

      Hallo Aicha,

      Ja, natuurlijk dat kan! x

  • Mina

    12 juni 2016 at 15:13

    kan ik hiervoor ook een gewone handmixer gebruiken?
    Ziet er lekker uit, ga het zeker eens uitproberen 🙂

    1. xfaatje

      13 juni 2016 at 09:11

      Hallo Mina,

      Ja, dat kan maar dan moet je wel de deeghaken gebruiken. Succes meid Xx

  • Chaym

    26 juni 2016 at 12:03

    Ohmyyy wat word ik toch blij van jou recepten! Ik wordt niet alleen geneigd om in de keuken te gaan ”spelen” maar ook om een eigen blog te beginnen, super leuk ik volg je namelijk al sinds het begin! Maar goed mijn vraag:

    Kan je het deeg ook gewoon met een garde mixen of moet het dan gewoon met de hand als je niet zo een geweldige machine hebt?

    XXX

    1. xfaatje

      27 juni 2016 at 09:47

      Hallo Chaym,

      Aah super lief van je! En als je een eigen blog wilt beginnen, dan moet je dat echt zeker doen! Altijd leuk als meerdere mensen lekkere recepten delen. Je kunt dit recept met de hand kneden, maar inderdaad ook met de deeghaken van een garde. Het deeg is niet zo zwaar, dus moet lukken! Succes hoor Xx

  • Michelle

    27 juni 2016 at 18:50

    Hoe lang kan ik deze voor Eid maken?

    1. xfaatje

      28 juni 2016 at 07:17

      Hallo Michelle, Wij maken zelf een week voor de eid al koekjes klaar en bewaren deze in een trommel. Dus zeker wel een week van te voren hoor. Succes!

  • Soby

    28 juni 2016 at 11:21

    Salaam,

    Mijn buren geven ons meestal op eid koekjes een van ze is de kokoskoekjes, maar ze geven ook een chocoladekoekjes het lijkt een beetje op de kokoskoekjes. Ik zou heel graag de recept hiervan willen weten.kan je de recept delen als je hem weet. Alvast bedankt.

    1. xfaatje

      28 juni 2016 at 11:54

      Alaikoem salaam Soby,

      Dit zijn vast de ”snicker koekjes” deze deel ik van het weekend op mijn blog inschAllah!

  • Michelle

    30 juni 2016 at 15:44

    Hallo lieve Fatima ik hoop dat je dit snel leest ik ben nu bezig met de koekjes maar het deeg plakt super erg en ik weet niet hoe ik het moet pakken en er zon mooie bol van kan maken ik heb alles met garde gedaan ipv deeghaken heb ik nu alles verpest? Sorry voor de chaos en het gebrek aan leestekens maar ik wil zo graag dat het lukt ):

    1. xfaatje

      1 juli 2016 at 13:04

      Hallo Michelle, mijn excuses voor mijn late antwoord! Is het uiteindelijk nog gelukt?

  • Naoual

    30 juni 2016 at 18:22

    Hoi faat!

    Zijn dit 70 enkele of 70 dubbele koekjes?

    1. xfaatje

      1 juli 2016 at 13:10

      Hallo Naoual,

      Dit zijn gewoon 70 koekjes(dus samen) Het ligt er ook maar net aan hoe groot je de koekjes maakt.

  • Muskan

    3 juli 2016 at 11:05

    Assalamu alaykum zuster,

    Wat is de doorsnee van de uitsteker die jij gebruikt?

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:10

      Alaikoem salaam Muskan,

      Sorry ik zou het echt niet weten. Maar je kunt het ongeveer vergelijken met een dop van een sapje. Je kunt ook gewoon makkelijk een dop van een fles gebruiken hé.

  • Maryam

    3 juli 2016 at 14:56

    Ze staan in de oven. Echt een duidelijk recept!! Ik ben benieuwd strakjes als ze helemaal klaar zijn. Ze zijn bedoeld voor l3ied. Hoe kan ik ze het beste bewaren tot dinsdag/woensdag? In de koeling of juist niet. Liefs Maryam

  • ilham

    4 juli 2016 at 06:54

    Ik wil ze ook vandaag makwn maar hoe kan ik ze het bewaren voor el gied.

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:23

      Hallo Ilham,

      Stop ze in een koektrommel, sluit deze goed af en bewaar de trommel in de koelkast. Zo blijven de koekjes goed!

  • rachida

    30 augustus 2016 at 12:19

    Salaam,

    Ziet er super lekker uit. Als ik minder dan 70 stuks wil maken, moet ik het recept dan gewoon halveren?

  • Sara

    3 februari 2017 at 10:44

    Nou ik heb ze vandaag ook gemaakt alleen een iets andere draai aan.gegeven.
    In plaats van 2 op elkaar heb ik ze enkel gemaakt.
    Gedoopt in witte chocolade en toen de kokos er op. Is ook erg lekker!

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 10:49

      Hallo Sara,

      Hmm dat lijkt mij ook erg lekker inderdaad! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt meid.

      Liefs,
      Fatima

  • Sandra

    12 mei 2017 at 11:35

    Heerlijk onze favoriete koekje geweldig recept!!

    1. Fatima El Irari

      12 mei 2017 at 12:02

      Hallo Sandra,

      Ik vind deze koekjes ook ZO lekker haha!

      Liefs,
      Fatima

  • Samra

    23 juni 2017 at 09:41

    Hoi Fatima,

    Ik heb de koekjes gemaakt, ze zien er heel leuk uit en de smaak is goed. Alleen zijn de koekjes een beetje hard. Waar zou dat door komen? Als ik ze in de koelkast bewaar tot ‘eid, worden ze dan vanzelf wat zachter?

    Liefs

    1. Fatima El Irari

      23 juni 2017 at 11:28

      Hallo Samra,

      Je kunt de koekjes buiten de koelkast bewaren op kamertemperatuur lieverd. Ze worden dan vanzelf zacht. Smakelijk alvast!

      Liefs,
      Fatima

  • Fikria

    4 juli 2017 at 08:04

    Salam wa3laikom lieverd..

    Kan ik er ook wat mazaina bij voegen?
    Zo ja hoeveel?

    X

    1. Fatima El Irari

      5 juli 2017 at 06:26

      Alaikoem salaam Fikra,

      Ja hoor dat kan. Je kan dan de helft van de bloem vervangen door maïzena.

      Liefs,
      Fatima

  • Jasmien

    23 november 2017 at 11:05

    Ik ben ze aan het maken heerlijk faat!
    Nieuwe volger hihihi

    1. Fatima El Irari

      23 november 2017 at 12:00

      Hallo Jasmien,

      Haha wat leuk! Welkom lieverd. Xx

  • zuleyha bekin

    13 januari 2018 at 14:09

    slm a fatima,

    vraagje hoe lang kan ik deze koekjes bewaren?

    1. Fatima El Irari

      14 januari 2018 at 08:28

      Alaikoem salaam Zuleyha,

      Zeker wel voor een week. Als je de koekjes maar in een luchtdichte trommel stopt.

  • Zuleyha

    27 juni 2018 at 20:17

    Hoi lieverd , vandaag deze lekkere koekjes gemaakt en jou recepten zijn goud waard masallah , je doet het super goed ! Hoe lang zijn deze en amdere koekjes cvan jou houdbaar in een luchtdichte bewaardoos ?
    Groetjes en kusjes Züleyha

    1. Fatima El Irari

      29 juni 2018 at 14:04

      Dankjewel lieve schat echt lief! Ik bewaar koekjes in een luchtigste trommel wel voor 2 weken. ❤️

  • Zuleyha

    27 juni 2018 at 20:18

    Oeps je had deze vraag al beantwoord ! Excuses ! Top dankjewel !

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept