MAROKKAANS BROOD UIT DE OVEN

26 oktober 2016Fatima El Irari

Ik heb weer een typisch traditioneel Marokkaans recept voor jullie klaarstaan! Brood is erg belangrijk in de Marokkaanse keuken, omdat je eigenlijk bijna bij elk gerecht wel brood serveert. Brood vervangt als het ware de mes en vork, zodat je lekker kunt soppen in de saus van het gerecht haha. In de Marokkaanse keuken bestaan er zoveel verschillende brood varianten, maar toch is de Khobz(staat voor brood) het meest eenvoudige recept en eigenlijk ook wel het populairste. Dit standaard brood recept wordt door ons in de familie vaak gebruikt om brood te bakken wanneer er een lekkere tajine op het vuur staat of wanneer we kippetjes uit de oven eten. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik zelf veel te weinig brood bak, terwijl dit zoveel lekkerder is dan het brood van de bakker(en nog eens voordeliger ook!) Ga jij de uitdaging aan om zelf eens brood te bakken?

Ingrediënten:
Voor het deeg:
.
  • 250 gr. bloem
  • 250 gr. fijne griesmeel
  • 1 etl. kristalsuiker
  • 1.5 tl. zout
  • 7 gr. gedroogde gist (1 zakje)
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 etl. zonnebloemolie
Extra:
.
  • lauwwarm water
  • fijne griesmeel
Bereiding:
.
Stap 1.

Voeg de bloem, griesmeel, kristalsuiker en het zout in een ruime kom en mix dit samen. Strooi de gedroogde gist erbij en roer nogmaals samen. Giet nu het lauwwarme water in stappen toe bij de droge ingrediënten en kneed het deeg op hoge snelheid voor zeker 5 minuten samen tot een mooi soepel deeg. Mocht het deeg nog iets te droog zijn, dan mag je er altijd extra water bijdoen. 

Stap 2.

Vet je handen in met de zonnebloemolie en vorm het deeg tot een grote bal. Plaats het deeg terug in de kom en dek het deeg af met plasticfolie en een theedoek. Laat het deeg voor zeker 30 minuten rijzen op een warme plek in de keuken.

Stap 3.

Na de 30 minuten vorm je van het deeg meerdere kleine balletjes en plaats je deze op je werkblad die je hebt bestuift met griesmeel. Druk elk bolletje deeg voorzichtig plat tot een schijf van ongeveer 1.5 cm dik. Dek het deeg nogmaals af en laat het deeg rijzen voor 60 minuten. 

Stap 4.
.

Pak het deeg voorzichtig op en verplaats het deeg naar een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Bestrijk het deeg aan de bovenzijde met water en strooi er wat extra griesmeel bovenop. Snijd dan voorzichtig twee sneetjes in het brood of prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

Stap 5.

Bak de broden in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten mooi goudbruin. De broden zijn gaar wanneer de korst lekker knapperig is en de broden mooi goudbruin zijn gekleurd.

Geniet ervan!

Liefs,
Fatima

img_8715

 

 

Print recept

137 Comments

  • Fatima

    26 oktober 2016 at 09:06

    Hoi Fatima!
    Jouw blog bekijken behoort ondertussen tot mijn vaste routine ‘s morgens bij een tasje koffie…
    De broodjes zien er heerlijk uit! Ga ze gauw eens uitproberen. Bedankt voor je alweer op en top duidelijke info en video!
    Fatima

    1. Fatima

      26 oktober 2016 at 11:07

      Hallo Fatima,

      Aah kijk dit is leuk! Dankjewel lieve schat, erg lief van je! Heel graag gedaan hoor. Xx

  • saida

    26 oktober 2016 at 09:09

    ziet er heerlijk uit.
    jammer dat ik nog brood heb.maar ga deze zeker morgen proberen.

    1. Fatima

      26 oktober 2016 at 11:08

      Hallo Saida,

      Gelukkig hebben we bijna elke dag wel brood nodig, dus dit recept kun je altijd nog gebruiken hihi. Xx

    2. Mamavan2

      4 februari 2020 at 10:17

      Hallo fatima kan ik ook normale griesmeel doen in plaats van fijne hoor graag snel van je groetjes

      1. Fatima El Irari

        4 februari 2020 at 18:12

        Ja, kun je ook gebruiken als de griesmeel maar niet te grof is.

    3. Wendy

      20 maart 2020 at 14:52

      Ik weet niet wat ik verkeerd die, maar nu tot 2x aan toe is het mislukt… zijn keihard😔. Welke stand van de oven moet ik gebruiken? Had het nu op hete lucht staan…

      1. Fatima El Irari

        20 maart 2020 at 18:10

        Hi Wendy,

        Hoe is het deeg voordat je het tot broodjes vormt? Ik gebruik echt altijd de boven-onder stand van de oven. Eigenlijk nooit de hetelucht functie. Misschien ook eens proberen? Xx

  • Umm jujut

    26 oktober 2016 at 09:52

    Assalaamu alaikum topper!

    Ze zien er perfect uit as I said en zal ze morgen InshaAllaah ook maken. You’ll See the pictures?

    Shokran voor t delen van al je heerlijke recepten en je tijd die je erin stopt

    Liefs

    UmmJujut?

    1. Fatima

      26 oktober 2016 at 11:13

      Alaikoem salaam lieve UmmJujut!

      Altijd leuk om complimentjes van jou te mogen ontvangen hihi. Ik ben benieuwd schat! Ik zie het vanzelf wel verschijnen inschAllah. Heel graag gedaan hoor! Xx

  • Siham

    26 oktober 2016 at 10:10

    Hiiiii keukenprinses.. even een vraagje want ik wil er zo aan beginnen.. ik zie in je filmpje tien minuten kneden staan maar op je blog 5 minuten kneden.. wat is het beste? Im soo happyyy trouwens dat het recept er is!!

    1. Siham

      26 oktober 2016 at 10:11

      Sorry andersom.. op je blog staat er tien min en filmpje 5 hihi

      1. Fatima

        26 oktober 2016 at 11:13

        Haha ja klopt! Zie voorgaande reactie. 5 minuten kneden. Xx

    2. Fatima

      26 oktober 2016 at 11:09

      Hallo Siham,

      Ah foutje haha! Je kneed het deeg voor 5 minuten meis. Succes ermee en bedankt voor je lieve compliment! Xx

      1. Siham

        26 oktober 2016 at 13:02

        Aaahh oké duidelijk.. ik ben er nu mee bezig.. maar ik laat het deeg in zo’n best smalle hoge kom rijzen is dat erg zo’n soort (mengkom) ik zie dat jouw deeg opeens zo breed is… gaat de mijne dan omhoog of moest het echt in een ruimere kom?

      2. Fatima

        27 oktober 2016 at 13:17

        Hallo Siham,

        Oh dat kan ook hoor. Dan zal het deeg inderdaad naar boven rijzen. Is het gelukt?

      3. Siham

        26 oktober 2016 at 17:30

        Guuuuurl… ze zijn gelukt hahaha ik heb ze wel wat langer laten rijzen ongeveer 1.5 uur… im so happy dat het gelukt is! Dankjewel lieve fatima!!

      4. Fatima

        27 oktober 2016 at 13:20

        Hallo Siham,

        Kijk eens aan SUPER! Heel graag gedaan lieverd haha. Xx

    3. Khadija

      20 maart 2020 at 22:56

      Salam, Fatima,
      Mag ik vragen welke hoogte jij de bakpl gebruikt in jouw oven voor de broodjes of cake?

      1. Fatima El Irari

        21 maart 2020 at 19:04

        Alaikoem salaam Khadija,

        Ik zet cakes, brood etc. altijd iets lager dan het midden van de oven.

  • Imane

    26 oktober 2016 at 10:50

    Sunhanallah! Ik zocht naar een brood recept gisteren en kon alleen batbots vinden. Dus ik zit tachnift te maken nu! En ineens zie ik dat je een brood recept plaatst! Wauw wat toevallig. Als me tachnift mislukt maak ik Dit recept morgen haha

    1. Fatima

      26 oktober 2016 at 11:14

      Hallo Imane,

      Haha wat leuk! Nou inschAllah lukt je tachnift en kun je daarna een keer dit recept proberen. Xx

  • Aicha

    26 oktober 2016 at 11:52

    Salaam alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh
    Ik wou vragen of de hoeveelheid water die je er bij moet doen klopt?
    Aangezien ik was begonnen aan t recept . Maar t erg droog was.
    Djzakki Allahoe khairan.

    1. Fatima

      26 oktober 2016 at 12:45

      Alaikoem salaam Aicha,

      Ja deze klopt. Ik gebruik tussen de 200 ml a 250 ml water. Als het deeg droog is kun je er altijd meer water aan toevoegen he.

  • oumnia

    26 oktober 2016 at 20:17

    salaam,

    welke soort griesmeel gebruik je in je brood?. bedoel dikte

    1. Fatima

      27 oktober 2016 at 13:20

      Alaikoem salaam Oumnia,

      Ik gebruik fijne griesmeel.

  • Jekemo

    26 oktober 2016 at 20:32

    Hi fatima,
    Ik zou graag willen weten welke kneedmachine je gebruikt voor het kneden van het brood?Zou eentje van de action ok zijn?
    Gr.
    Jekemo

    1. Fatima

      27 oktober 2016 at 13:21

      Hallo Jekemo,

      Ik gebruik nu een keukenmachine van het merk Tristar(vaak bij de AH in de aanbieding voor 50,-) en werkt echt goed! Welke heeft de Action?

      1. Sara

        15 november 2018 at 13:18

        Hoi Fatima,

        Kan je dit deeg ook kneden in de kitchenaid Classic? En lukken de broodjes ook in een hetelucht oven denk je? Ik heb namelijk geen boven+benedenstand.

        Liefs!!

      2. Fatima El Irari

        15 november 2018 at 13:46

        Hi Sara,

        Je kunt dit deeg zowel met de hand als met elk keukenmachine kneden. En ook in een hetelucht oven kun je deze broodjes bakken. Xx

  • Jekemo

    27 oktober 2016 at 18:38

    Hi fatima!
    Tristar ken ik indd. Ik kneed eigenlijk altijd alles met de hand, maar met een machine is natuurlijk vele malen handiger. Heb jij deze?
    http://www.ah.nl/producten/product/wi360474/tristar-keukenmachine
    Ik meende dat ik laatst eentje had gezien, maar ik weet het niet meer zeker. Ik ga binnenkort eens kijken. Word je deeg beter als je het met de machine kneedt?
    Groetjes

    1. Fatima

      31 oktober 2016 at 09:40

      Hallo Jekemo,

      Klopt, deze heb ik inderdaad. Ik kan niet zeker zeggen of het deeg dan ‘beter’ wordt, maar ik kneed het deeg altijd met de machine en het is altijd erg luchtig en zacht.

  • Lisanne

    28 oktober 2016 at 06:54

    Salaam aleykom fatima! Echt toppie je blog!
    Ik krijg automatisch melding op mijn telefoon wanneer je weer een nieuw recept plaatst ?
    Wilde al zo lang een recept voor brood en nu heb ik het dankzij jou en heel duidelijk uitgelegd.

    BarakAllahoe feekie lieverd ?

  • Lamyae

    28 oktober 2016 at 10:33

    Supper lekker. Ik ga ze vanmiddag uit proberen Incha’Allah. Ik ben benieuwd. Macha’Allah echt goed van jou, ga zo door!

  • Ghizlan

    28 oktober 2016 at 11:50

    Salaam Fatima. Bedankt voor je recepten, ziet er weer heerlijk uit! Ik heb een misschien stomme vraag. Kan de bloem ook vervangen worden voor iets gezonders? Volkoren bijvoorbeeld. Blijven de verhoudingen dan tzelfde? ?

    Liefs!

  • Tessa

    28 oktober 2016 at 14:10

    Hoi Fatima,

    Dit ziet er heerlijk uit, ga het snel uitproberen.

    Kan je het recept ook halveren? Halveer je dan alle ingrediënten? Blijft de rijstijd dan wel hetzelfde?

    Gr Tessa

    1. Fatima

      31 oktober 2016 at 09:42

      Hallo Tessa,

      Ja hoor dat is zeker mogelijk, alleen de rijstijd blijft hetzelfde inderdaad. Bedankt lieve meid! Xx

  • Bouchra

    28 oktober 2016 at 16:02

    Salam ,Ze zijn niet echt omhoog gegaan. Ik heb het deeg goed laten rijzen en ik heb het recept stap voor stap doorgenomen. Lieve Fatima, wat heb ik fout gedaan? Ze zijn wel gelukt hoor maar maar zijn niet dik gewonden. Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Fatima

      31 oktober 2016 at 09:44

      Alaikoem salaam Bouchra,

      Mag ik vragen welke gist je gebruikt? Als je even antwoord, dan zal ik je verder helpen inschAllah. Xx

      1. Bouchra

        31 oktober 2016 at 09:58

        Salam fatima, ik gebruik het zelfde als wat jij gebruikt. Instant gist van dr. Oetker

        Alvast bedankt.

      2. Fatima

        1 november 2016 at 14:21

        Hallo Bouchra,

        Dan denk ik dat de gist niet geactiveerd is. Ik raad je aan om de gist de volgende keer van te voren eerst in een kommetje te doen. Voeg hier dan de eetlepel kristalsuiker bij en ongeveer 3 etl. lauwwarm water. Meng dit samen en laat het zo staan voor 5 minuten. Je zult zien dat de gist zal beginnen te schuimen en te ruiken. Voeg dit dan zo toe aan de bloem samen met de rest. Laat je mij weten of het de volgende keer wel is gelukt? Xx

  • Danielle

    29 oktober 2016 at 14:35

    Mijn deeg is lang niet zo ‘nat’ als op jouw filmpje…ik heb al het water erin gedaan…wat is er verkeerd?
    Gr. Danielle

    1. Danielle

      30 oktober 2016 at 09:33

      Het leek meer op een soort kaiserbol maar de smaak…zalig! Goedgekeurd door mijn meiden!

      1. Fatima

        31 oktober 2016 at 09:55

        Hallo Danielle,

        Nou super dat het heeft gesmaakt! Bolde de broodjes op in de oven?

    2. Fatima

      31 oktober 2016 at 09:53

      Hallo Danielle,

      Heb je het water in delen toegevoegd aan het deeg? Stel dat het deeg de volgende keer nog iets te droog is, dan kun je er altijd iets meer water aan toevoegen he. Let wel op dat je dit echt in stappen erbij giet.

  • Youssra

    30 oktober 2016 at 11:10

    Nou ik ben benieuwd.. ben er mee begonnen hoop dat t lukt..
    Heb namelijk een weddenschap met mij man zodra k brood kan maken enbdat dus een tijdje doe krijg ik een nieuwe oven.. dus spannnennnddd hahaha

    Je recepten zijn top!!!..

    1. Fatima

      31 oktober 2016 at 09:56

      Hallo Youssra,

      Haha aah wat leuk! EN EN is het gelukt? Joehoe binnenkort een nieuwe oven haha! Xx

      1. Youssra

        31 oktober 2016 at 11:22

        Jaaa zijn gelukt alleen worden ze ineens hard als ze aan t afkoelen zijn blijven ze bij jou wel lekker zacht ..

      2. Fatima

        1 november 2016 at 14:22

        Hallo Youssra,

        Deze broodjes zijn sowieso niet heel zacht, maar aan de buitenkant juist iets krokant. Is de binnenkant ook hard?

      3. Youssra

        12 november 2016 at 09:47

        Nee bedoel als je ze dus laat afkoelen worden het net bakstenen haha nog even blijven oefenen denk ik

  • Jo

    1 november 2016 at 11:13

    Hoi Fatima,
    Eindelijk broodjes die gelukt zijn om te maken. Ben helemaal in mijn nopjes hahaha… Ik heb de smaak te pakken, dus vroeg mij af of je ook een lekker recept hebt voor dat platte bruine brood, die je bij het eten krijgt..khobz mekla toch??

    1. Fatima

      1 november 2016 at 14:24

      Hallo Jom

      Aah super meid! Ben blij dat je zo blij bent haha. Als je even op ”Batbot” zoekt dan vind je een recept die je kunt gebruiken. Dit is in het ware ook panbrood. Wil je bruinbrood vervang de bloem dan door volkorenbloem. Succes meis! Xx

  • Oum Omar

    3 november 2016 at 08:07

    Ik heb deze broodjes gemaakt maar ze waren best wel hard geworden en de volgende dag helemaal.. Wat heb k fout gedaan? Ik dacht zelf misschien dat de griesmeel niet fijn genoeg was?

    1. Fatima

      3 november 2016 at 15:48

      Hallo Oum Omar,

      Waren de broodjes aan de buitenkant enkel droog geworden of ook aan de binnenkant?

      1. Oum Omar

        5 november 2016 at 19:53

        Ja aan de binnenkant ook hard.

  • Laila

    3 november 2016 at 10:12

    Hoi fatima! Ik vind Je blog super leuk en Je recepten ook!! Ik heb onlangs drie keer jouw marokkaans brood en een X de pizza tono geprobeert, super lekker maar, mijn Deeg word bij Lange Na Niet Zo zacht als die van jouw 🙁 ik vroeg me af hoe dat komt. Je gebruikt bij het brood 250 ml lauw water en bij het pizza Deeg 170, dat doe ik ook precies Maar het word veel harder bij mij. Sorry voor mijn paragraph! Keep your good work up girl. 🙂
    Ps Ik had je al via insta ge appt. wist Niet Waar je wel zou reageren dus probeer het zo xx

  • Bouchra

    3 november 2016 at 13:45

    Salam, lieve Fatima het is bijna gelukt!
    Ik denk dat ik weet wat ik verkeerd doe. Ik maak ze te plat en daarom komen ze niet omhoog. Maar ze zijn super lekkker!!!?
    Ik kan niet meer zonder?.

  • Aïsha

    4 november 2016 at 10:42

    As salam alaykum,

    Kan ik de broodjes ook in een koekenpan bakken?

    1. Fatima

      7 november 2016 at 12:14

      Alaikoem salaam Aisha,

      Ja, dat kan. Dan houd je de instructies aan van ”panbrood”

  • Khadija

    7 november 2016 at 01:26

    Salam alaycoum,

    Ik ben diabeet en wil deze broodjes graag maken maar is de suiker essentieel voor het rijs / bak proces? Of mag ik het eruit laten?

    1. Fatima

      7 november 2016 at 12:21

      Alaikoem salaam Khadija,

      Die kun je weglaten meis! Allah iechafiek inschAllah. Xx

      1. Khadija

        7 november 2016 at 15:25

        Allahoumma amien!
        Helemaal perfect 😀

  • Mirfat

    9 november 2016 at 18:47

    Salaam Fatima,
    Tbarkellah hliek en bedankt voor je recepten. Ik heb al meerdere recepten van je geprobeerd met succes. Vandaag het marokkaans brood. Was ook een succes maar heb de middelmatige griesmeel gebruikt had geen fijne. Mijn deeg was niet zo goed gerezen als dat van u en het deeg was geelig. Komt dit door de dikte van.de griesmeel? Bedankt
    Mirfat

    1. Fatima

      10 november 2016 at 11:06

      Alaikoem salaam Mirfat,

      Als het deeg te geel achtig was, dan komt dit inderdaad door de griesmeel. Je kunt de volgende keer ook beter fijne gebruiken. Heeft het wel gesmaakt? Xx

      1. Mirfat

        10 november 2016 at 12:12

        Hey Fatima,
        Ok doe ik. Ja hoor deze waren ook super lekker ?? bedankt

      2. Fatima

        10 november 2016 at 13:19

        Aah super Mirfat! Graag gedaan hoor. Xx

  • Yasmine Chakkour

    24 november 2016 at 12:10

    Salam, ik zou graag dit recept uit willen proberen alleen ik heb alleen een broodbakmachine gekregen van mijn oma en weet niet precies hoe dat werkt, heb je daar toevallig ervaring mee?

    1. Fatima

      28 november 2016 at 07:06

      Alaikoem salaam Yasmine,

      Ik heb zelf geen ervaring met een broodmachine, maar misschien kun je de handleiding lezen? Of even google. Xx

  • Hanane

    7 december 2016 at 11:26

    Kan je ook alles half van nemen als je weinig wil maken dus 5 broden

    1. Fatima

      7 december 2016 at 13:46

      Hallo Hanane,

      Jazeker dat kan ook.

  • Samiratje26

    10 januari 2017 at 12:33

    Halloo,

    Zag veel reactie over me brood word hard..

    Oplossing; theedoek.. zodra de brood klaar is in een schone rieten mand of wat je thuis hebt. Over de brood doen. En dan blijf je brood lekker zacht de warmte blijf er dan in zitten.

    Hoop dat jullie hier wat aan hebben.
    P.s
    Bij elke broodjes die je maakt doe je en theedoekje erover. Zo blijf het zacht. Zoal bij pancakes marokaanse pannekoeken enzo.

    Gr samira.

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:26

      Hallo Samira,

      Bedankt voor de tips, altijd handig voor iedereen!

      Liefs, Fatima

  • Rachella

    31 januari 2017 at 10:25

    Hoi Fatima,

    Ik heb het brood gisteren geprobeerd te maken heb me geheel aan jou recept gehouden maar het brood kwam echt hard en niet te eten uit de oven. Wat heb ik verkeerd gedaan ?

    Groetjes Rachella

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 08:57

      Hallo Rachella,

      Hoe was het deeg nadat je het had gekneed en had gevormd tot broodjes?

      Liefs Fatima

  • Souhailla Zawhara

    15 februari 2017 at 20:56

    Salam alaikoem,

    Grote applaus voor jou!! eindelijke site waar duidelijk alles staat en de recepten lukken altijd hamdolilah Zo ook deze lekkere smida broodjes. Ze waren heerlijk!!

    Groetjes,

    Souhailla

  • zohra

    24 februari 2017 at 16:58

    Salaam,
    Kan je van dit recept ook 1 grote brood maken ?
    En kan je het witte meel vervangen door tarwe meel?

    Barakallahofik meid!

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 12:41

      Alaikoem salaam Zohra,

      Ja hoor je kunt van dit recept 1 grote brood maken en ook de meel kun je vervangen door tarwe meel.

      Liefs,
      Fatima

  • Amal

    31 maart 2017 at 07:29

    Lekker! Wil zelf ook broodjes leren maken. Kan het gezond door de suiker weg te laten en de meel te vervangen door speltmeel of volkoren? Of worden de verhoudingen dan anders?

    1. Fatima El Irari

      3 april 2017 at 09:16

      Hallo Amal,

      Dankjewel lieverd. Ja hoor je kunt de suiker weglaten en de bloem vervangen door speltmeel of volkoren. Succes!

      Liefs,
      Fatima

      1. Amal

        10 april 2017 at 20:02

        Chokran schat, ben benieuwd wil het morgen gelijk proberen in sha Allaah! Laat het wel weten. Mijn dank ❤

      2. Fatima El Irari

        11 april 2017 at 06:14

        Hallo Amal,

        Ah leuk lieverd. Heel graag gedaan hoor!

        Liefs,
        Fatima

  • Saffira

    16 mei 2017 at 13:59

    Salaam alaikum Fatima,

    Je bent goed bezig! Vind jou recepten super. Ik heb twee keer khobz gemaakt, ging perfect alleen vraag ik mij of hoe ik het brood iets minder droog krijg. Tips?

    Groet,
    Saffira

    1. Fatima El Irari

      19 mei 2017 at 07:17

      Alaikoem salaam Saffira,

      Dankjewel lieve schat! Is het brood al droog wanneer deze uit de oven komt?

      Liefs,
      Fatima

  • samira

    21 mei 2017 at 09:09

    Hallo faat,

    Kan je er ook alleen gaatjes van een vork in maken ipv die sneetjes in het midden? Gr samira

    1. Fatima El Irari

      22 mei 2017 at 07:45

      Hallo Samira,

      Jazeker, dat kan altijd!

      Liefs,
      Fatima

  • Oum Safouane

    29 mei 2017 at 15:48

    Als eerste wil ik zeggen Ramadan Mubarak fatima , ik wil de broodjes gaan maken inch Allah voor iftar alleen wil ik er 2 grote broden van maken, blijft dan de baktijd wel hetzelfde ?? En de rijstijd ?

    1. Fatima El Irari

      30 mei 2017 at 07:50

      Hallo Oum Safouane,

      Allah ibarkfiek lieverd jij ook een mooie gezegde ramadan! Ja hoor dat kan zeker en de bereidingswijze blijft inderdaad hetzelfde.

      Liefs,
      Fatima

  • Naj

    4 juni 2017 at 17:51

    Assalaamoe 3alaykoem lieve meid,

    Ik heb vandaag de brood gemaakt en wat zijn ze fijn geworden! Lekker zacht, mooie vorm, ben zo blij dat het bij de eerste keer al is gelukt. Ik heb trouwens wel meer dan 250 ml gebruikt aan water.. Ik wil je zo graag bedanken voor al jouw recepten.. volg jou al jarenlang..

    Je kan echt trots zijn op jezelf om zo’n blog te bezitten en bij te houden. Moge Allaah ta3ala jou belonen en jou meer kracht geven, Allaahoema Ameen.. ♡♡♡

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 06:58

      Alaikoem salaam Naj,

      Aah wat ontzettend lief zeg! Ik ben blijd at het heeft gesmaakt en dat je zo blij bent met het recept alhamdoelilah. Dannkjewel lieve schat echt onwijs lief! Allahoema ameen inschAllah!

      Liefs,
      Fatima

  • Hind

    27 juni 2017 at 21:58

    As Salama Alaikoum Fatima,

    Wat ben ik blij dat ik je site gevonden heb, ik heb deze Afgelopen Ramadan veel van je recepten gemaakt en het was steeds weer een succes bij mijn gezinnetje.

    Ik heb een kleine vraag, als je het brood wil invriezen doe je dat dat in een plastic zak of beter zonder?

    Wa Salaam Hind

    1. Fatima El Irari

      28 juni 2017 at 08:43

      Alaikoem salaam Hind,

      Dat is lief, dankjewel lieve schat! Je kunt de broodjes het beste in een plastic zak stoppen en ze dan pas invriezen.

      Liefs,
      Fatima

  • Saida

    13 juli 2017 at 09:43

    Ik heb al vaker recepten geprobeerd die mislukte maar dit is echt een top recept.
    Ik heb deze recept al een enkele keer gebruikt en nog geen 1 x mislukt, zelfs manlief is er dol op.
    Ik maak er dan wel grote broden van en verdubbel vaak het recept.
    Ga zo door.

    1. Fatima El Irari

      14 juli 2017 at 07:41

      Hallo Saisa,

      Aah super goed om te lezen! Ik ben blij dat het is gelukt en dat jullie ervan hebben genoten!

      Liefs,
      Fatima

  • Yvonne

    9 augustus 2017 at 19:01

    Hallo Fatima
    Kan ik de bloem ook vervangen voor speltmeel?

    Groetjes Yvonne

    1. Fatima El Irari

      10 augustus 2017 at 06:27

      Hallo Yvonne,

      Jazeker, dat kan hoor!

      Liefs,
      Fatima

  • Maryam

    8 september 2017 at 07:20

    Heey,

    Superleuke blog! Ben je broodjes aan het proberen nu maar mijn deeg is niet zo luchtig en slapjes geworden als op het filmpje. Heb het gevoel dat ik het helemaal verpest heb. Wat kan ik doen om hem luchtiger te krijgen en wat slapper?

    Groet,

    Maryam

    1. Fatima El Irari

      8 september 2017 at 08:06

      Hallo Maryam,

      Bedoel je dat het deeg hard is?

      Liefs,
      Fatima

      1. Maryam

        8 september 2017 at 08:14

        Ja het deeg ziet er bij mij harder uit dan op jouw filmpjes

      2. Fatima El Irari

        8 september 2017 at 08:33

        Hallo Maryam,

        Dan heb je waarschijnlijk het deeg niet lang genoegd gekneed. Voordat je het deeg laat rijzen moet het deeg echt lekker zacht en soepel zijn. Heeft het wel gesmaakt? Gebruik je trouwens een deegmachine of kneed je met de hand?

        Liefs,
        Fatima

      3. Maryam

        8 september 2017 at 08:42

        Kneedmachine. Denk dat dat inderdaad het probleem is dat ik het niet te lang heb gekneed. Deeg is nog aan het rijzen nu dus valt het nog te redden denk je?

      4. Fatima El Irari

        9 september 2017 at 10:32

        Hallo Maryam,

        Ik zal nadat het deeg is gerezen het deeg nogmaals kneden en als het te droog ik tijdens het kneden extra vloeistof toevoegen. En dan laat je het deeg weer even rusten. Xx

  • Ahlam

    18 oktober 2017 at 21:06

    Lieve Fatima, bedankt voor t heerlijke recept!

    de broodjes zijn gelukt bij mij!

    Groetjes,
    Ahlam

    1. Fatima El Irari

      19 oktober 2017 at 06:12

      Aah super gedaan Ahlam! Ik ben blij dat je ervan hebt genoten! Xx

  • Kim

    6 december 2017 at 12:08

    Kun je het deeg ook de avond van te voren maken? Of is dan de smaak minder…

    1. Fatima El Irari

      6 december 2017 at 12:34

      Hallo Kim,

      Ik zou dan eerder de broodjes geheel maken en afbakken. De volgende dag zijn ze nog erg lekker. Succes! Xx

  • Youssera

    9 januari 2018 at 03:15

    Slm fatima jij bent Massallah topper ik ga inshallah paar recepten uitproberen. Ik ben iemand die snel op geeft. Ik volg je hier en op snap.??? doe zo voort Massallah tbarkallah

    1. Fatima El Irari

      9 januari 2018 at 07:07

      Alaikoem salaam Youssera,

      Aah wat onwijs lief zeg! Je moet zeker niet opgeven lieverd en gewoon eerst wat simpele recepten uitproberen. Je gaat koken en bakken echt leuk vinden! Xx

  • Oem moesa

    19 maart 2018 at 11:22

    As salamu alaikom lieverd.
    Dit recept is geweldig! Allahoema bareek
    In gebruik dit recept als standaard elke weer brood maken. Gek genoeg deed ik het in het begin beetje fout alleen ze lukte altijd perfect!. Toen ging ik jouw filmpje nog eens bekijken en deed het precies op jou manier en ze worden veel te hard.. gek
    Ik doe het wel op de foute manier… hahaha

    1. Fatima El Irari

      19 maart 2018 at 11:47

      Alaikoem Oem moesa,

      Haha wat goed! Alleen ben ik nu wel benieuwd wat ‘de foute manier is’ haha! Xx

  • ChahraAd

    4 oktober 2018 at 14:43

    Hey schat,

    Ik zou de broodjes graag vandaag willen maken. Alleen heb ik geen griesmeel in huis. Is dat een probleem?

    Groetjes
    Chahrazad

    1. Fatima El Irari

      4 oktober 2018 at 15:16

      Hi Chahrazad,

      Nee, hoor dat is geen probleem. Je kunt namelijk ook enkel bloem gebruiken. Xx

  • Rosa

    4 november 2018 at 22:18

    Maakt het uit of ik patentbloem of tarwebloem gebruik voor dit recept? Ik wil het morgen maken. Hoop dat het me lukt! ^^

    Ben gek op jouw recepten. Zo lekker allemaal!

    1. Fatima El Irari

      5 november 2018 at 14:04

      Maakt helemaal niks uit hoor, want je kunt beide gebruiken. Dankjewel lieve schat! Xx

  • Sara

    15 november 2018 at 13:28

    Hoi Fatima!

    Gaat het brood ook lukken in een hetelucht oven denk je? En op welk graden moet ie dan? Ik ben pas getrouwd en heb een combimagnetron met hetelucht functie, maar ik durf er niets in te maken. Een nieuwe oven kopen is helaas niet mogelijk omdat die ingebouwd zit.

    Liefs!

    1. Fatima El Irari

      15 november 2018 at 13:45

      Hi Sara,

      Ja, hoor je kunt ook brood bakken in een hetelucht oven. Zelf heb ik ook een oven met hetelucht functie en als ik deze functie gebruik, dan bak ik brood ook op 200 graden voor ongeveer 30 minuten. Xx

  • Jouay

    23 november 2018 at 15:35

    Kan ik deze brood ook in een pan bakken in plaats van in de oven. Zo ja hoe ?

    1. Fatima El Irari

      24 november 2018 at 10:45

      Hi Jouay,

      Je kunt brood ook in zo’n Marokkaanse zware pan bakken op middelhoog vuur. Tot beide kanten mooi goudbruin zijn.

  • Loubna

    5 januari 2019 at 09:08

    Hallo fatima, ik wil graag je broodrecept uitproberen maar dan met volkorenmeel. Zou dat kunnen en moet ik die dan in de plaats van de bloem of de griesmeel vervangen. Alvast bedankt. Je recept zijn super.

    1. Fatima El Irari

      5 januari 2019 at 10:42

      Hi Loubna,

      Jazeker, je kunt gewoon volkorenmeel gebruiken hoor. Dankjewel lieverd!❤️

  • Harriette

    22 november 2019 at 12:41

    Hej Fatima sorry ben ik weer, maar zoek nu dus een geschikt brood voor bij het vis tajine recept. Wat denk je van deze of te ook te zoet? Of heb je een tip welk brood ik erbij kan doen van jou site?
    Ben erg fan van je recepten!

    1. Fatima El Irari

      23 november 2019 at 10:38

      Hi Harriette,

      Oh sorry ik wist niet dat je opzoek was naar een recept, anders had ik je een passende gestuurd. Dit recept voor broodjes is perfect voor bij een tajine, dus ik zeg doen! Geniet ervan.

      Liefs,
      Fatima

  • Sakina

    4 december 2019 at 21:10

    Hey Salaam alaikoum, ze zien er heerlijk uit! Ik had ze vandaag geprobeerd maar waren beetje mislukt en zie uit de reacties dat ik blijkbaar fijne smida moest gebruiken ik had die groffe gebruikt maar dat weet ik het voor volgende x.
    Wou alleen vragen aangezien ik hier in UK geen zakjes giest zie maar alleen potjes vroeg me af of je misschien de hoeveelheid weer in thee lepels? Want kan waarschijnlijk ook daar komen dat ik niet genoeg erin had gedaan.

    Shoukran Alvast😘

    1. Fatima El Irari

      4 december 2019 at 21:30

      Alaikoem salaam Sakina,

      Dankjewel lieverd! Je kunt in plaats van een zakje 2 volle eetlepels gist gebruiken. Was de binnenkant niet gaar? Dan moet je ze de volgende keer toch iets langer in de oven laten. Xx

  • Sakina

    4 december 2019 at 21:15

    Hey Salaam alaikoum,
    Ze zien er heerlijk uit!
    Ik had ze vandaag geprobeerd maar waren niet helemaal goed gelukt en denk dat het komt omdat ik geen fijne griesmeel heb gebruikt lees ik net in de reacties. Maar me vraag is eigenlijk of je weet hoeveel gist ik erin moet doen als je een thee lepel gebruikt aangezien ik hier in UK geen zakjes vindt maar alleen potjes gist kan denk ik ook komen dat ik te weinig had gebruikt want de reslustaat was dat ze dun waren en niet lekker zacht dus lijkt alsof de binnenkant niet goed gaar werd.

    Shoukran Alvast 😘

    1. Fatima El Irari

      4 december 2019 at 21:30

      Alaikoem salaam Sakina,

      Dankjewel lieverd! Je kunt in plaats van een zakje 2 volle eetlepels gist gebruiken. Was de binnenkant niet gaar? Dan moet je ze de volgende keer toch iets langer in de oven laten. Xx

      1. Sakina

        5 december 2019 at 09:29

        Hey dankjewel voor je antwoord, dan moest ik zeker wel meer gist gebruiken had namelijk alleen 2 thee lepels gebruikt dan is de brood blijkbaar daardoor dun gebleven? Want ze waren wel bruin en krokant maar binnen toch wat plakkerig.
        En het is wel belangerijk dat ik dan fijne griesmeel gebruik toch?

      2. Fatima El Irari

        5 december 2019 at 12:02

        Hi Sakina,

        Het deeg moet wel goed rijzen, zodat je mooi luchtig brood krijgt. Ik gebruik altijd fijne griesmeel voor het bakken van brood. Xx

  • Rita

    3 februari 2020 at 18:43

    Hoeveel broodjes haal je uit ??

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2020 at 22:31

      Hi Rita,

      Ik had 10 broodjes van elk 100 gram.

  • Őzlem

    3 februari 2020 at 20:09

    Hallo Fatima, heb al de citroencake en paar andere gerechten van je gemaakt, super lekker. Dank je wel. Wil graag nu de bovenstaande recept uitproberen. Ben benieuwd of ik het deeg ook in de avond kan voorbereiden, zodat ik de broodjes de volgende ochtend direct in de oven kan doen? Succes verder!

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2020 at 22:30

      Hi Özlem,

      Ah fijn om te horen!❤️ Ja, dat kan maar dan zou ik het deeg afgedekt in de koelkast laten rijzen tot de volgende dag. Op deze manier rijst het deeg langsgaan en is het de volgende dag nog lekker.

  • Rande

    3 februari 2020 at 22:59

    Hee
    Kan ik de griesmeel hier ook vervangen met gewone bloem?
    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      4 februari 2020 at 18:13

      Hi Rande,

      Ja, kan ook. Je kunt ook enkel bloem gebruiken voor de broodjes.

  • Sophie

    6 februari 2020 at 13:48

    Hoi Fatima,

    Kan ik tarwe griesmeel naturel van Dr Oetker gebruiken? Er staat pudding op de voorkant.
    Ik hoor het graag,

    Groetjes Sophie

    1. Fatima El Irari

      6 februari 2020 at 19:32

      Hi Sophie,

      Ik ken die wel, maar ik denk wel dat die iets te grof is. Ik raad je echt aan om eens langs een Marokkaanse of Turkse slager te gaan en daar fijne griesmeel te halen. Is in prijs ook veel goedkoper hihi.

  • Fouzia

    24 maart 2020 at 15:55

    Salam, kan ik dit ook zonder smidt maken?

    1. Fatima El Irari

      25 maart 2020 at 13:43

      Alaikoem salaam Fouzia,

      Ja, hoor je kunt deze broodjes ook zonder griesmeel (smida) maken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept