Makrout (Griesmeel Dadelkoekjes)

1 mei 2019Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Makrout koekjes doen mij altijd denken aan de Ramadan wanneer je na zonsondergang er lekker van kunt genieten met een glaasje muntthee. Deze krokante griesmeel koekjes zijn gevuld met een sticky dadelpasta en overgoten met warme bijenhoning, te lekker dus!

Ingrediënten:
Voor het deeg:
  • 350 gr. grove griesmeel
  • 100 ml gesmolten roomboter
  • 120 ml lauwwarm water 
  • 1 tl. zout
  • 1 etl. oranjebloesemwater (mazhar)
  • 3 etl. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Vulling:
  • 250 gr. dadels
  • 1 etl. zonnebloemolie 
  • 1 etl. oranjebloesemwater (mazhar)
  • 1 etl. sesamzaadjes
  • 1 tl. kaneel
Bereiding:
Stap 1.

Meng de griesmeel, zout, kristalsuiker en de vanillesuiker samen. Giet de gesmolten roomboter erbij en mix het samen voor ongeveer 5 minuten tot een korrelig mengsel. Voeg de oranjebloesemwater erbij en mix kort samen. Giet vervolgens het water er in stappen bij en kneed het deeg goed door. Vorm het deeg tot een bal en dek het af voor 30 minuten.

Stap 2.

Breng in de onderste gedeelte van een couscous pan een laagje water aan de kook en plaats de bovenste pan bovenop. Leg de dadels in de bovenste pan en laat de dadels voor 10 a 15 minuten zacht stomen.(de tijd is afhankelijk van hoe zacht de dadels al zijn) Haal de dadels uit de pan, verwijder het velletje en prak de dadels met een vork glad. Voeg de zonnebloemolie, oranjebloesemwater, sesamzaadjes en de kaneel erbij en roer de pasta flink samen. Dek de dadel pasta af en zet het voor 10 minuten in de koelkast.

Stap 3.

Schep ongeveer 1 eetlepel van het deeg op en rol het deeg tot een bolletje. Druk het bolletje iets plat en plaats er een bolletje dadelpasta op. Breng de zijkanten samen en rol het deeg weer tot een bolletje. Druk het gevulde bolletje deeg in het vormpje en sla voorzichtig het deeg er weer uit. Mocht je niet dezelfde vorm hebben, dan kun je het deeg in twee gelijke stukken snijden en het deeg tot een lange staaf vormen. Vorm de dadel pasta ook tot een lange staaf die net zo lang als het deeg is. Druk in de lengte van het deeg een kuil en plaats de staaf dadel pasta erin. Breng het deeg aan de bovenzijde samen en snijd vervolgens met een scherp mesje schuine stukjes uit het deeg.

Stap 4.

Plaats de uitgestoken koekjes op een bekleed bakplaat en bak de koekjes op 200 graden voor 20 a 30 minuten lichtbruin en gaar. Verwarm de honing op de kleinste pit en dompel hier de makrout koekjes in. Serveer de koekjes met een lekker glaasje muntthee en smullen maar!

Extra tips&tricks:
.
  • Mocht de dadel pasta iets te plakkerig zijn kun je je handen licht insmeren met zonnebloemolie.
  • Voor makrout heb je echt grove griesmeel nodig, zodat je van die lekkere krokante koekjes krijgt.
  • De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort griesmeel dat je gebruikt. Mocht het deeg te droog zijn, dan voeg er extra water bij doen en het weer kneden.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima of #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima


Print recept

Nutrition

35 Comments

  • Sanae

    1 mei 2019 at 10:41

    Heerlijk hoor!
    Ik heb geen couscous pan. Hoe kan de dadels dan maken?

    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      1 mei 2019 at 10:45

      Hi Sanae,

      Dankjewel lieverd! Je kunt de dadels ook even koken in heet water en ze vervolgens in een vergiet goed laten uitlekken.

      1. Ouiam

        1 mei 2019 at 14:25

        Kan je ook kant en klare dadelpasta gebruiken

      2. Fatima El Irari

        1 mei 2019 at 15:12

        Hi Ouiam,

        Jazeker, dat kan altijd!

  • Dounia

    1 mei 2019 at 12:44

    Kun je dit recept ook gebruiken en de dadels weglaten?

    1. Fatima El Irari

      1 mei 2019 at 12:57

      Hi Dounia,

      Je kunt de dadels weglaten, maar de dadels maken deze koekjes wel echt ‘makrout’ koekjes.

      1. Hasna

        1 mei 2019 at 14:26

        Ziet er echt lekker uit? tbarkellah a3lik moppie! Vraagje? waar haal jij die apparaat?

      2. Fatima El Irari

        1 mei 2019 at 15:11

        Allah ibarkfiek lieve Hasna! Koekjes stempel kocht ik in Marokko, maar als je hier bij van de Marokkaanse servies winkeltjes kijkt, dan vind je ze vast wel. Xx

      3. Hasna

        5 mei 2019 at 13:04

        heb toevallig alleen fijne smida in huis? kan dat ook. xx

      4. Fatima El Irari

        5 mei 2019 at 21:12

        Hi Hasna,

        Dat kan, maar dan krijg je niet van die lekkere krokante koekjes.

    2. I.

      2 mei 2019 at 05:08

      Salam.. moet je perse sesamzaadjes gebruiken

      1. Fatima El Irari

        2 mei 2019 at 07:47

        Nee hoor hoeft niet perse, dus mag je weglaten.

  • Sam

    1 mei 2019 at 14:21

    Hoi Fatima,
    Ik zou graag willen weten waar je de koekjesvorm hebt gehaald (voor de ronde koekjes).
    Gr. Sam

    1. Fatima El Irari

      1 mei 2019 at 15:13

      Hi Sam,

      Stempel kocht ik in Marokko, maar je kunt bij van de Marokkaanse servies winkeltjes kijken. Die hebben vaak ook veel koekjes stempels die ze vanuit Marokko halen.

  • Rachida Zakouri

    1 mei 2019 at 16:32

    Hoi Fatima,

    Ik heb in je boek het recept van gebraden kip met amandelen gezien. Ik had een vraag of ik het ook met kipfilet kan maken

    1. Fatima El Irari

      1 mei 2019 at 18:24

      Hi Rachida,

      Dat kan, alleen word kipfilet wel snel droog. Ik raad je dan eerder aan kipdijfilet te gebruiken.❤️

      1. Cigdem Pala

        27 juli 2020 at 18:18

        Lieve Fatima, kun je ook een anders oort vulling adviseren? Wat zou nog meer smakelijk zijn als vulling ipv dadels???

      2. Fatima El Irari

        29 juli 2020 at 19:59

        Hi Cigdem,

        Je kunt ook pistache noten als vulling gebruiken en dan mengen met gesmolten chocolade. Zoals in dit recept; https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/pistache-hoorntjes/

  • Ummuhan

    2 mei 2019 at 17:18

    Hi Fatima, gefeliciteerd met je boek. Ik had een vraagje, hoeveel honing heb ik ongeveer nodig?

    1. Fatima El Irari

      2 mei 2019 at 20:42

      Dankjewel lieve schat! Zelf heb ik 1 hele pot honing gebruikt van 450 gram, maar ik had nog wel wat overgehouden.♥️

  • Soumya

    2 mei 2019 at 21:46

    Lekker hoor. Ga ik zeker maken inshallah. Alleen een vraagje. Is het niet mogelijk om moyen griesmeel te gebruiken. Kan het alleen met grove?

    1. Fatima El Irari

      2 mei 2019 at 22:50

      Hi Soumya,

      Dankjewel lieverd! Wat is de structuur van die griesmeel? Voor deze koekjes kun je echt het beste grove of iets grove griesmeel gebruik, zodat je echt die lekkere krokante smaak krijgt.❤️

  • ouiam

    4 mei 2019 at 03:35

    dank u wel voor de recepten
    wollah heel lekker bijna ramadan en dan komen de recepten goed van pas
    soukran voor het sturen van de recepten

    1. Fatima El Irari

      4 mei 2019 at 07:27

      Heel graag gedaan lieve Ouiam!❤️

  • Fatima

    4 mei 2019 at 12:28

    Hallo fatima.. vind je recepten echt geweldig en ben er altijd blij met nieuwe recepten.
    Ik heb voor deze koekjes van het merk favero griesmeel grof gebruikt, rode verpakking. Helaas was er geen deeg van te maken. Welke griesmeel heb jij gebruikt.

    1. Fatima El Irari

      4 mei 2019 at 13:09

      Hi Fatima,

      Dankjewel lieve schat! Ik heb een grove griesmeel gebruikt met om de rand van de verpakking een groene kleur.
      Was het deeg te licht? Dan kun je er altijd extra griesmeel bij doen hé.

      1. Feray Hukom

        26 juni 2019 at 11:33

        vraagje… waar kunje die griesmeel kopen welke supermarkt?

      2. Fatima El Irari

        28 juni 2019 at 06:27

        Hi Feray,

        Ik haal griesmeel altijd bij de Marokkaanse of Turkse slager.

    2. Fatima El Irari

      4 mei 2019 at 13:12

      Alaikoem salaam Fatima,

      Dankjewel lieve schat! Ik heb een grove griesmeel gebruikt met om de rand van de verpakking een groene kleur.
      Was het deeg te licht? Dan kun je er altijd extra griesmeel bij doen hé.

  • Ouafa

    5 mei 2019 at 14:33

    Salaam Fatima,

    Ziet er goed uit?

    Hoeveel stuks haal je uit dit recept?
    Wil het zo gaan maken in sha Allah

    1. Fatima El Irari

      5 mei 2019 at 20:53

      Alaikoem salaam Ouafa,

      Zelf haalde ik 15 koekjes uit het deeg. Het aantal ligt aan de grote van de koekjes.❤️

  • Wafila

    9 mei 2019 at 02:05

    Ik ben zo blij dat ze in de oven kunnen
    Ik had ze in olie gemaakt en dat was een ramp alles liep er uit x

    1. Fatima El Irari

      9 mei 2019 at 07:57

      Hi Wafila,

      Oh haha wat erg. Ik vind ze in de oven ook nog eens lekkerder en (iets) gezonder haha. Xx

  • Feray Hukom

    26 juni 2019 at 12:42

    er staat in je recept 100ml gesmolten roomboter bedoelje ermee 100gram netals wat op die boter verpakkingen meestal staat?
    heb wat moeite met begrijpen van sommige dingen zonder een beeld?

    1. Fatima El Irari

      28 juni 2019 at 06:28

      Gewoon 100 gram roomboter en die die smelten. Ik zal het er even bijzetten.??

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept