Maizena Koekjes met Kokos

4 juli 2016Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

De welbekende maizena koekjes blijven toch echt een van mijn favoriete koekjes en dan heb ik het met name over de maizena kokos koekjes! Deze koekjes smelten letterlijk op je tong en ze zijn zo onwijs luchtig en zacht van smaak. Elk jaar weer zorg ik ervoor dat er voor het Suikerfeest weer een volle voorraadtrommel klaarstaat!

Ingrediënten (60 stuks)

Voor het koekjesdeeg:
.
  • 6 eidooiers
  • 80 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gr. Bona smeerboter 
  • snufje zout
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 1 zakje bakpoeder
  • 550-600 gr. maizena 
Voor de garnering:
.
  • 1 pot abrikozenjam
  • 1 etl. water
  • 500 geraspte kokos
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Voeg in een ruime kom de kristalsuiker samen met de vanillesuiker, zout en de smeerboter(Bona) toe en mix dit met je handen goed samen tot een glad mengsel. IMG_2395IMG_2409IMG_2415IMG_2410IMG_2420
  3. Scheid het eigeel van het eiwit en voeg de eigele toe aan het mengsel in de kom. Giet ook de zonnebloemolie erbij en mix alles geheel samen tot een romig beslag. Let op! Hoe langer je door blijft mixen hoe meer het mengsel zich zal vormen tot een mooi romig beslag!IMG_2376IMG_2384IMG_2446IMG_2464
  4. Voeg de bakpoeder toe bij het beslag en begin dan ook de maïzena beetje bij beetje toe te voegen en ondertussen blijf je het goed door kneden tot een deeg dat niet plakt. Tip! Is het deeg toch nog iets te plakkerig? Voeg er dan 1 eetlepel extra bloem aan toe en kneed het deeg weer door. IMG_2509IMG_2524IMG_2560IMG_2582
  5. Schep ongeveer een eetlepel op van het deeg en rol het deeg mooi tot een balletje. Let op! Hoe groter je de balletjes maakt hoe groter de koekjes zullen worden! IMG_2589IMG_2596
  6. Plaats de deeg balletjes op de bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en werk op precies dezelfde manier de rest van het deeg af.IMG_2598IMG_2601
  7. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 15-20 minuten. De onderkant van de koekjes zal iets lichtbruin kleuren en aan de bovenkant zullen er kleine barstjes ontstaan.IMG_2611
  8. Wanneer de koekjes gaar zijn laat je ze volledig afkoelen.
  9. Verwarm in de tussentijd de abrikozenjam samen met een eetlepel water in een steelpannetje op middelmatig vuur. Blijf ondertussen goed doorroeren, totdat de abrikozenjam mooi vloeibaar is geworden.IMG_2654
  10. Pak een koekje erbij en dompel deze met behulp van een vork in de gesmolten abrikozenjam. Laat de koekjes boven het pannetje even uitlekken van overtollige abrikozenjam.IMG_2720IMG_2730
  11. Plaats de koekjes vervolgens direct in de geraspte kokos en strooi de kokos bovenop de koekjes en aan de zijkanten. En dan is het tijd om te genieten van deze heerlijke koekjes!
Extra tips&trics:
.
  • Is het koekjesdeeg nog te plakkerig? Dan kun je er altijd extra maizena of bloem aan toevoegen en het deeg weer kneden.
  • Je kunt de abrikozenjam ook vervangen door een andere smaak jam.
  • Zelf bewaar ik de koekjes altijd in een luchtdichte trommel voor wel 2 weken op een koele plek in huis.

Liefs,
FatimaIMG_2743

Print recept

Nutrition

77 Comments

  • Renate

    4 juli 2016 at 08:53

    Dank je voor het recept Fatima! Ziet er verrukkelijk uit, deze ga ik maken voor het Suikerfeest ?

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:24

      Hallo Renate! Super lief, jij ook bedankt! 😀

  • Salma

    4 juli 2016 at 09:05

    Hey Fatima, Dank je voor alweer een heerlijk en makkelijk recept! Kan je ook roomboter gebruiken of moet het echt bona zijn?
    Lieve groetjes Salma

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:24

      Hallo Salma,

      Bedankt meis! Roomboter kan ook hoor, maar die moet ook echt zacht zijn Xx

  • Dilek

    4 juli 2016 at 09:34

    Hoeveel komt hier ongeveer uit?

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:14

      Hallo Dilek,

      Staat erbij 60 koekjes.

  • Hida

    4 juli 2016 at 10:18

    Salam Fatima!

    Kan je ook witte chocolade gebruiken in plaats van abrikozenjam?

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:37

      Alaikoem salaam Hida,

      Jazeker dat kan ook! Hmm lijkt me ook lekker haha.

  • Ikrame

    4 juli 2016 at 10:37

    Hey Fatima, vanwaar heb je die grote kom gekocht? Xx

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:37

      Hallo Ikrame,

      Die komt van de Blokker meis Xx

      1. Ikrame

        5 juli 2016 at 07:57

        Dank je wel! Xx

    2. Soso

      24 mei 2019 at 15:28

      Dank je veel kan je voor 20 stukjes hoeveel eire

  • Dounia

    4 juli 2016 at 11:19

    Hoi Fatima,

    Deze ga ik vanavond maken!
    Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken of is kristalsuiker toch beter?

  • Ikram

    4 juli 2016 at 11:50

    Salaam meisieee ziet er weer heerlijk uit! Ik krijg weer de neiging om weer de keuken in te gaan al heb ik meer als genoeg koekjes voor de hele straat hahahah
    (Ik zag nutella staan ik dacht jumjum maar dat heb je er niet ingedaan hihihi)

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 12:53

      Hallo Ikram,

      Haha ik herken het hoor! Wij blijven hier ook maar bakken en bakken, maar op een gegeven moment is het genoeg hoor! Haha dankjewel lieve schat Xx

  • Aleyna

    4 juli 2016 at 13:21

    Wat ziet dit er heerlijk uit zeg ?

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 06:41

      Dankjewel lieverd! Xx

  • Samira

    4 juli 2016 at 16:16

    Heyy,

    Ik ben hem nu aan het maken. Alleen heb je daar 2 pakjes maizena staan op de foto (van 200 gr) en in de beschrijving heb je staan 600 gr. Welke klopt er? Ik heb er ong 550 in gedaan.

    Groetjess

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 07:35

      550 gebruik je. Op de foto zie je 2 pakjes inderdaad, maar ik had meer maizena.

    2. Halima

      14 mei 2020 at 18:34

      Salaam alaikum Fatima,

      Kan ik dit recept halveren?
      En kan ik ze een week voor eid maken (wel met chocolade en cornflakes) en in een trommel bewaren?

      Baraka Allahoe feeki 🌷

      1. Fatima El Irari

        15 mei 2020 at 09:09

        Alaikoem salaam Halima,

        Ja, hoor dat kan. Als je de koekjes maar wel op een koele plek bewaard ivm de chocolade.

  • Zohra

    4 juli 2016 at 16:29

    Nou je maakt me helemaal gek haha ik ga gelijk aan de slag nu ik dit zie. Klopt het dat de cornflakes koekjes en dit koekje hetzelfde recept hebben??

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 07:36

      Haha sorry meis! Ja, het koekje is precies hetzelfde, alleen de garnering is anders.

      1. Zohra

        6 juli 2016 at 21:18

        Ben helemaal blij met jou recepten niks mislukt hamdolilah en ze waren heerlijk! Bedankt

  • Farida

    4 juli 2016 at 18:34

    Hoi Fatima,
    Hoeveel zonnebloemolie heb je gebruikt en hoeveel bakpoeder. Staat niet bij de ingedrienten. Bedankt,
    Groetjes Farida

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 08:05

      Hallo Farida,

      Staat erbij. 70 ml zonnebloemolie en 1 zakje bakpoeder.

  • Petra

    4 juli 2016 at 20:14

    Beste Fatima,

    Hoeveel bakpoeder gaat erin?

    Groetjes en bedankt Petra

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 08:01

      Hallo Petra,

      1 zakje.

  • Keder

    4 juli 2016 at 21:16

    Hallo ik heb een vraagje kan het met maismeel gemaakt worden of is dat niet het zelfde als maizene?

    Avast bedankt

    1. xfaatje

      5 juli 2016 at 08:28

      Hallo Keder, nee dat is echt niet hetzelfde. Als je geen maizena hebt, dan raad ik je gewoon bloem aan.

  • Elnaz

    5 juli 2016 at 14:19

    Kan ik ook de recept halveren? In plaats van 60, 30 koekjes maken?

    Groetjes Elnaz

    1. xfaatje

      7 juli 2016 at 06:56

      Ja, hoor kan ook!

  • Punt

    17 juli 2016 at 09:15

    Salaam ou3alaikoum

    Heb deze koekjes gemaakt en zijn gelukt alhamdoulillah. Echter laten deze koekjes een droge nasmaak achter klopt dat?
    Is het mogelijk de helft van maizena te vervangen door meel?

    1. xfaatje

      19 juli 2016 at 07:07

      Alaikoem salaam,

      Hmm deze koekjes zijn juist erg zacht en niet droog. Je kunt ook bloem gebruiken geen probleem. Ben blij dat je het alsnog heeft gesmakt!

  • Karima

    13 december 2016 at 14:37

    Dank je wel voor je geweldige en duidelijke recepten altijd! Heb deze koekjes vandaag geprobeerd en ze zijn heerlijk ?

    Ga zo door Faatje!

    1. Fatima

      14 december 2016 at 13:56

      Heel graag gedaan Karima en jij ook bendakt voor je lieve compliment! Ben blij dat de koekjes in de smaak zijn gevallen. Xx

    2. Farida

      20 mei 2020 at 21:06

      Salaam aleikoem Fatima

      Hoeveel maizena gaat erin 600gr of 550?

      Baraka Allahoefiek

      1. Fatima El Irari

        21 mei 2020 at 11:40

        Alaikoem salaam Farida,

        Je gebruikt tussen de 550 en 600 gram maizena. De ene eidooier is groter dan de ander, vandaar dat de ene iets meer maizena nodig kan hebben dan de ander.

  • Zineb

    21 juni 2017 at 10:42

    Je bent een kanjer. Dankjewel

    1. Zineb

      21 juni 2017 at 10:44

      sorry ik typtte kanjer maar ging automatisch ?

      1. Zineb

        21 juni 2017 at 10:45

        Oh wat erg ik kan het niet verwijderen ?

      2. Fatima El Irari

        21 juni 2017 at 14:54

        Haha ik heb het aangepast lieverd! Is niet erg. Xx

    2. Fatima El Irari

      21 juni 2017 at 14:53

      Hallo Zineb,

      Dankjewel lieve schat en heel graag gedaan!

      Liefs,
      Fatima

  • Esma

    22 juni 2017 at 21:26

    Slm Faatje
    Hoe bewaar je deze koekjes moeten ze de frigo in ofniet?? Xxx

    1. Fatima El Irari

      23 juni 2017 at 11:37

      Alaikoem salaam Esma,

      Je kunt de koekjes opbergen in een luchtdichte trommel en deze dan op kamertemperatuur bewaren.

      Liefs,
      Fatima

  • Fatima El Irari

    23 juni 2017 at 11:20

    Hallo An,

    Nee hoor je kunt het deeg ook met de hand kneden.

  • Kerime

    23 juni 2017 at 17:05

    Hoi Fatima,

    Ik wil graag voor het suikerfeest kokos koekjes maken. Nou ga ik morgen al cholat chip cokie cake maken. Dus wil er een makkelijke kokoskoekje erbij. Welke koek is makkelijker om te maken de normale kokoskoek of de maizena kokos koek.

    Groetjes,
    Kerime

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:46

      Hallo Kerime,

      De maïzena koekjes vind ik persoonlijk lekkerder en sneller om te maken. Ik hoop dat je een fijne Eid hebt gehad!

  • Aicha

    23 juni 2017 at 17:57

    Echt een goede site ben ze nu aan het bakken en eerlijk lukt me aardig.
    En smaken zullen ze.

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:47

      Hallo Aicha,

      Aah kijk eens aan super!

      Liefs,
      Fatima

  • Esma

    24 juni 2017 at 08:56

    Choukrane lieve schat You Are The Best????

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:51

      Chokran hbiba en heel graag gedaan! Xx

  • Hatice

    28 juni 2017 at 21:54

    Ik heb de koekjes ook gemaakt voor Eid. Ongeveer 550gr Maizena gebruikt en het deeg voelde toen al erg droog aan, waardoor ik de rest er niet meer bij heb gedaan. Ik denk persoonlijk dat 550gr maizena te veel is, omdat de koekjes erg droog zijn geworden. Ik zou na 400gr beetje bij beetje doen totdat je een mooie koekjesdeeg krijgt en niet alle 600gr erbij doen (tenzij je deeg plakkerig blijft)

    1. Fatima El Irari

      29 juni 2017 at 07:27

      Hallo Hatice,

      Ik gebruik echt waar 550 gram maïzena. Als er minder bijdoen, dan is het deeg nog erg plakkerig. Maar de manier hoe jij het erbij doet in stappen is ook erg slim. Op deze manier weet je wanneer je moet stoppen.

  • Hülya

    7 februari 2018 at 19:02

    Beste Fatima, kan ik de koekjes ook in de diepvries bewaren?

    1. Fatima El Irari

      8 februari 2018 at 07:07

      Hallo Hülya,

      Jazeker, dat kan! Ik zou de koekjes dan eerst opbergen in een luchtdichte trommel en dan pas invriezen. Xx

      1. Hülya

        27 februari 2018 at 07:46

        Beste Fatima, bedankt voor je reactie. Dus je bedoeld eigenlijk de koekjes in een trommel doen en op deze manier bewaren? Ook gewoon dompelen in abrikozenjam en kokos? Of alleen de koekjes bewaren zodat ik deze later als ik de koekjes nodig heb dan pas in jam en kokos kan dompelen?

      2. Fatima El Irari

        27 februari 2018 at 08:03

        Hallo Hülya,

        Ja, gewoon bewaren in een trommel. Je kunt de koekjes dompelen in de abrikozenjam en kokos, maar je kunt dit ook later doen hoor. Zelf bewaar ik de koekjes altijd wanneer ze al onder de abrikozenjam en kokos zitten. Op deze manier worden de koekjes echt lekker zacht. Succes lieverd en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

        Liefs,
        Fatima

  • Hülya

    28 februari 2018 at 03:59

    Hartelijk bedankt lieve Fatima

    1. Fatima El Irari

      28 februari 2018 at 07:10

      Graag gedaan lieve Hülya!

  • fatima

    1 juni 2018 at 23:00

    beste fatima

    wat kan ik gebruiken in de plaats van boter?

    1. Fatima El Irari

      2 juni 2018 at 06:41

      Hi Fatima,

      Als ik eerlijk moet zijn dan raad ik je toch aan om boter te gebruiken. Door boter krijg je echt een lekkere smaak in de koekjes.

      1. Fatima El Irari

        6 juni 2018 at 06:06

        Zover ik weet zit er geen gelatine in.

  • Keziban

    13 juni 2018 at 08:38

    Hallo Fatima,

    Ik wil deze koekjes ook graag vandaag maken maar ik heb maizena waar 200 gram in zit. Dus dan ben ik 3 verpakkingen nodig? Maar op de foto zie ik 2 verpakkingen. En hoeveel is 30 gram in ml? Ik heb helaas geen juiste maatbeker.

    1. Fatima El Irari

      13 juni 2018 at 11:50

      Hi Kenziban,

      De maizena die ik gebruik zit ook maar 200 gram in, dus gebruik ik in totaal 3 pakjes. Wat is 30 gram in het recept dan?

  • Ayah

    14 juni 2018 at 14:57

    Hi..

    Zou t koekje ook lekker zijn met wat cacao erdoorheen? En dan Misschien ook wat nescafe voor n zachte koffie smaak?. En dan geen jam maarbebogeen..

    K ga experimenteren.. . Dank!

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2018 at 09:53

      Hi Ayah,

      En is het gelukt? Xx

  • Mir

    23 juli 2018 at 20:54

    Hoelang heb ik hier ongeveer voor nodig? ?

    1. Fatima El Irari

      24 juli 2018 at 07:51

      Hi Mir,

      Voor het maken van het koekjesdeeg en de koekjes vormen ben je ongeveer 30 minuten nodig en dan nog eens voor 15 a 20 minuten laten bakken. Xx

  • Sumeya

    18 september 2018 at 21:14

    Niet gelukt!? is te luchtig..

    1. Fatima El Irari

      19 september 2018 at 06:07

      Hi Sumeya,

      Wat is er precies niet gelukt?

      1. Halima 9

        18 mei 2020 at 13:54

        Kan ik ze ook bewaren in een glazen pot zonder garnering. En dan de dag voor eid kokos met jam erop. 🌷

      2. Fatima El Irari

        18 mei 2020 at 20:30

        Hi Halima,

        Ja, hoor dat kan. Maar ik moet wel zeggen dat hoe langer de koekjes in de kokos en jam zitten hoe lekkerder de koekjes zijn.

  • Mimi

    10 november 2018 at 17:13

    Hoi fatima,
    Waarom gebruik je in dit (en sommige andere) recept alleen het eidooier? Kan het ook met hele eieren, maa4 dan de helft van het aantal bijvoorbeeld?
    Gr, mimi

    1. Fatima El Irari

      11 november 2018 at 09:04

      Hi Mimi,

      Ja hoor je mag ook het hele ei gebruiken, maar dan gebruik je wel inderdaad de helft.

  • Hajar

    10 juli 2019 at 08:31

    Hey lieverd ,
    Ik had Laatst deze koekjes gemaakt ze waren heerlijk alleen ik vond dat je een naasmaak kreeg van de eieren!!

    Heb je toevallig een tip voor mij zodat ik het kan vermijden?

    1. Fatima El Irari

      10 juli 2019 at 19:06

      Hi Hajar,

      Zelf heb ik eerlijk gezegd nooit de smaak van eieren terug geproefd in koekjes. Heb je verse eieren gebruikt?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept