LUCHTIGE APPELCAKE

3 februari 2018Fatima El Irari

Als je nog wat appels in je fruitmand hebt liggen, dan kun je deze gebruiken voor het recept van deze lekkere appelcake die ik met je ga delen. Ik ben dol op alle soorten cake waar iets van fruit in zit en deze appelcake is er een van! Deze appelcake is zo luchtig, lekker zacht en in combinatie met de zachte appels met kaneelsuiker kan het niet fout gaan. Dus heb je nog wat appels in huis, maak dan deze cake!

Ingrediënten: (8 personen)
.
Voor het beslag:
.
  • 50 gr. ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 180 gr. kristalsuiker
  • 1/2 tl. zout
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 etl. roomkaas, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 200 gr. bloem
  • 2 tl. bakpoeder
Voor de appels:
.
  • 1 etl. vanillesuiker
  • 1 tl. kaneel
  • 2 rode appels
  • 1 citroen
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

  1. Schep de zachte roomboter in de kom en voeg de kristalsuiker, zout en de zonnebloemolie erbij. Mix het geheel samen voor zeker 60 seconden tot een mooi lichtgeel mengsel.
  2. Schep de roomkaas erbij en mix het weer samen.
  3. Breek de eieren in een aparte kom en voeg de eieren per een toe bij het beslag. Mix de eieren bij het beslag en zodra het ene ei is opgenomen voeg je het andere ei weer toe.
  4. Zeef de bloem samen met de bakpoeder bij het beslag en mix de droge ingrediënten bij het beslag. 
  5. Ga met de spatel nog even door het beslag en neem ook de zijkanten en de bodem van de kom mee. 
  6. Vet de bodem en de zijkanten van de bakvorm lichtjes in met zonnebloemolie en bestuif de bodem en de zijkanten met een laagje bloem.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met de spatel. Zet de bakvorm even apart.
  8. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Wrijf de appels in met de citroen en snijd vervolgens beide appels doormidden.
  9. Mix de kaneel samen met de vanillesuiker en strooi de kaneelsuiker bij de appels. Wrijf de kaneelsuiker goed in de appels.
  10. Snijd in elk appelstukje dunne schijfjes zonder de appel geheel door te snijden. 
  11. Verdeel de appelstukken bovenop het beslag en druk de appels lichtjes aan.
  12. Bak de appelcake in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 40 a 50 minuten mooi lichtbruin en gaar.
  13. Wanneer de cake gaar is plaats je deze bovenop een rooster en laat je de cake voor 10 minuten in de vorm afkoelen.
  14. Ga dan met een mes langs de zijkanten van de bakvorm, plaats een bord/snijdplank bovenop de bakvorm en draai de bakvorm om, zodat de cake eruit kan glijden.
  15. Draai de cake weer om, zodat de appelstukjes aan de bovenkant komen en bestuif de appelcake met een laagje poedersuiker en genieten maar!

Dit is een lekkere en vooral erg luchtige appelcake die je voor elk gelegenheid kunt klaarmaken. Serveer de appelcake eventueel met een toef slagroom en genieten maar!

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

Print recept

90 Comments

  • Nakhiel

    3 februari 2018 at 09:41

    Salaam Fatima,

    Ziet er heerlijk uit! Wat is de afmeting van de bakvorm die je gebruikt?

    Dank je!

    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 09:49

      Alaikoem salam Nakhiel,

      Dankjewel hoor! Deze vorm heeft een afmeting van 28 cm.

    2. Claire

      26 mei 2020 at 09:39

      Beste Fatima , Ik heb gisteren de cake gemaakt in vorm 23 en de smaak was perfect tamelijk hard gebakken op 180° heel mooi maar bijna niet gerezen .Wat heb ik fout gedaan ? Dank je wel voor uw lekkere gebak !

      1. Fatima El Irari

        26 mei 2020 at 10:31

        Hi Claire,

        Welke functie heb je gebruikt? Hete licht of boven-onder? Ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx

  • Nessa

    3 februari 2018 at 10:12

    Ziet er super lekker uit, deze ga ik zeker proberen insh’allah

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 10:22

      Hallo Nessa,

      InschAllah! Xx

  • Naima

    3 februari 2018 at 10:20

    Salaam aleikoum Fatima,

    Welke roomkaas heb je gebruikt?

    Mvg Naima

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 10:21

      Alaikoem salaam Naima,

      Roomkaas van de Lidl, blauwe verpakking. Xx

    2. Loes

      3 februari 2018 at 12:48

      roomkaas van de lidl heeft een nieuwe verpakking. Blauw is nu de light variant, de classic is grijs.

      1. Fatima El Irari

        3 februari 2018 at 17:48

        Huh? Ik heb afgelopen vrijdag de roomkaas gehaald en de verpakking is echt nog steeds blauw en het is niet de light. Misschien dat die Aldi filiaal nog niet de nieuwe verpakking in de winkel heeft liggen.

      2. Loes

        3 februari 2018 at 18:05

        Lidl ging het toch over? Aldi weet ik niet, daar kom ik niet zoveel.

        Gisteren gekocht bij de lidl:
        https://i.imgur.com/6OMX9xI.jpg
        Ik stond even gek te kijken omdat de kleuren zo anders zijn.

      3. Fatima El Irari

        3 februari 2018 at 19:19

        Oh sorry! Haha ik las echt Aldi, zo gek! Bij de roomkaas van de Lidl hebben ze de verpakking inderdaad veranderd. Xx

      4. Loes

        4 februari 2018 at 18:00

        Geeft niet. ik reageerde omdat je het had over de blauwe verpakking Lidl 😉 de kleurverandering is nogal verwarrend.

  • Mel

    3 februari 2018 at 10:57

    Hoi Fatima

    Kan ik ook de appels in kleinere schijven of stukjes snijden en er dan in plaatsen? Of gaan de appels dan te snel gaar worden?

    En kan dit ook in een bakvorm met afmeting 24?

    Dankje alvast!!

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 12:37

      Hallo Mel,

      Jazeker, je kunt de appels in stukjes snijden en door het beslag mixen of bovenop het beslag verdelen. Een bakvorm van 24 cm kan prima. Succes! Xx

  • Jinane

    3 februari 2018 at 12:39

    Salam Fatima .
    Kan je de kaneelsuiker die je bovenop de cake hebt gedaan ook weglaten.
    Ik wist wel dat ie online zou komen op je blog heb die foto’s op je insta gezien .
    Ik ga deze overheerlijke cake zeker een keer maken inshaillah

    Groetjes Xxx JINANE ??

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 12:44

      Hallo Jinane,

      Haha goed gezien! Ja hoor die kun je weglaten. Xx

      1. Jinane

        5 februari 2018 at 14:27

        Haha dankjewel lieverd
        Groetjes

  • Khadija

    3 februari 2018 at 13:20

    Heteluchtoven op 160 graden?

    Bedankt voor alweer een mooi recept.

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 17:50

      Ik zet de oven altijd op de boven/beneden stand. Heb je deze stand ook? Graag gedaan lieverd. Xx

  • Oumniya

    3 februari 2018 at 14:07

    Heerlijk Faatje!

    Klein vraagje, klopt het dat het beslag van deze cake dikker is dan een standaard cake beslag?

    Keep up the good work!
    Xoxo

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 18:00

      Dankjewel lieverd! Ja dat klopt. Het beslag hoort iets steviger te zijn, zodat de appels niet naar beneden zakken. Xx

  • Sam

    3 februari 2018 at 15:26

    Hoi kan je de roomboter ook gewoon vervangen door boter van bona ofso

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 19:21

      Hoi Sam,

      Ja hoor dat kan, maar dan raad ik je wel echt de boter van het merk Bona aan. Xx

  • Annie

    3 februari 2018 at 17:35

    Hallo Fatima,

    Van waar heb je die offwhite bord waarin je de cake hebt geserveerd?

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 19:20

      Hallo Annie,

      Dit bordje komt van de Blokker. Xx

  • Oumaima

    3 februari 2018 at 18:26

    Beste fatima

    zou ik die roomkaas kunnen vervangen door iets zo ja van wat dan??

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 19:18

      Hallo Oumaima,

      Je zou de roomkaas kunnen vervangen door Griekse yoghurt, crème fraiche of je laat het weg. Xx

  • Oumaima

    3 februari 2018 at 20:38

    dus ik kan het gewoon weg laten dan hoef ik geen roomkaas de gebruiken

    1. Fatima El Irari

      3 februari 2018 at 21:18

      Ja klopt. Xx

  • Oumaima

    3 februari 2018 at 21:28

    Oke shoukran bezaf
    ik heb het gebakken net en mijn ouders vonden het echt super lekker super bedankt lieverd

    1. Fatima El Irari

      5 februari 2018 at 08:02

      Hallo Oumaima,

      Aah wat goed zeg! Hele graag gedaan lieve schat! Xx

  • Souraya

    4 februari 2018 at 10:21

    kan je okk Citroen sap gebruiken uit een flesje? Zoja hoeveel zou dat dan moeten zijn?

    Xxsou

    1. Fatima El Irari

      5 februari 2018 at 08:03

      Hallo Souraya,

      Ja, dat zou ook kunnen. Voor elke appel zou ik dan 2 druppels van de citroensap toevoegen en dit in de appels wrijven. Xx

  • Hajar

    4 februari 2018 at 15:26

    Hey Fatima!

    Heerlijk recept weer! Zou ik morgen vragen waar je de bakvorm hebt gekocht?

    Liefs ??

    1. Fatima El Irari

      5 februari 2018 at 08:06

      Hallo Hajar,

      Dankjewel lieverd! Natuurlijk, de vorm komt van de Albert Heijn XL. Xx

  • Sam

    5 februari 2018 at 19:42

    Hallo, heb jij meer appels gebruikt of heb je 1 appel in 4 stukken gesneden?

    1. Fatima El Irari

      6 februari 2018 at 07:47

      Hallo Sam,

      Ik heb uiteindelijk de appels in 4 stukken gesneden, omdat deze best groot waren. Als je iets kleinere appels hebt, dan zou je meerdere appels kunnen gebruiken. Xx

  • Hayat

    6 februari 2018 at 15:56

    Ik heb je appelcake gemaakt wat ruikt het heerlijk in de keuken, mijn dochtertje heeft meegeholpen?

    1. Fatima El Irari

      6 februari 2018 at 16:02

      Hallo Hayat,

      Aah wat leuk zeg! Geniet er samen van. Xx

    2. Kimberley Beurick

      27 april 2020 at 16:28

      Had je niet nog een ander recept voor appelcake? Deze vind ik nu niet terug? Het was met Amandelschilfers bovenop.

      1. Fatima El Irari

        27 april 2020 at 22:06

  • Sabiha

    7 februari 2018 at 15:03

    Dag lieve fatima. De appelcake heb ik uitgeprobeerd helaas was die niet zo luchtig. Weet jij misschien hoe dat kan? Liefs sap

    1. Fatima El Irari

      7 februari 2018 at 15:08

      Hallo lieve Sabiha,

      Was de cake droog/zwaar of?

      Liefs,
      Fatima

  • Oz

    7 februari 2018 at 22:50

    Hoi,
    Misschien een rare vraag maar klopt het dat de roomboter 50 gram is wat je hebt gebruikt in de video lijkt het wel meer.

    1. Fatima El Irari

      8 februari 2018 at 07:06

      Hallo Oz,

      50 gram klopt, alleen heb ik de roomboter in kleine blokjes gesneden en daarom lijkt het misschien meer. Dus gewoon 50 gram roomboter aanhouden.

      Liefs,
      Fatima

  • Gulsah

    8 februari 2018 at 12:41

    Hoi,

    Ik wil vandaag deze lekkere cake maken, maar omdat ik geen maatbeker heb wordt het wel wat lastig… hoeveel kopjes olie/suiker/bloem zou ik moeten gebruiken?

    Alvast bedankt!

    1. Fatima El Irari

      8 februari 2018 at 13:34

      Hallo Gulsah,

      Sorry, ik weet zo niet uit mijn hoofd hoeveel glazen het in totaal zijn.

  • N.

    9 februari 2018 at 13:34

    Hi Fatima,
    Wat voor soort bloem gebruik je?
    Patentbloem of iets anders?
    Groetjes,
    N.

    1. Fatima El Irari

      10 februari 2018 at 11:43

      Hallo N,

      Ik gebruik altijd patentbloem. Xx

  • Smeets Monique

    10 februari 2018 at 12:47

    Mag ik zelfrijzede bloem gebruiken in plaatsvan bloem met bakkingpoeder

    1. Fatima El Irari

      10 februari 2018 at 19:10

      Hallo Monique,

      Jazeker dat kan ook. Xx

  • Hanan

    13 februari 2018 at 14:06

    Hoihoi. Net jou cake gemaakt, en het ruikt al heerlijk. Alleen had je de stap niet van de kaneel en vanillesuiker erbij gezet. Zelf heb ik het erop gestrooid.

    X

    1. Fatima El Irari

      13 februari 2018 at 14:19

      Hallo Hanan,

      Je hebt helemaal gelijk! Ik heb de stap van de kaneelsuiker in het recept gezet, bedankt! Geniet van de cake lieverd! Xx

  • Roxanna

    14 februari 2018 at 19:02

    Shalom prachtige Fatima ,
    Wat een prachtit gerecht dit moet mij hopelijk gaan lukken te maken! 🙂
    Over 40dagen kan ik het pas laten weten helaas haha maar echt zo fijn ook de duidelijke stap voor stap uitleg!
    Hopelijk blijf je nog jaaaaaaren zulke prachtige gerechten mag blijven delen! God zegen je talent 😀

    1. Fatima El Irari

      15 februari 2018 at 07:08

      Hallo lieve Roxanna,

      Wat onwijs lief zeg! Super bedankt voor je lieve complimenten! Ook jij kan makkelijk deze cake bakken hoor komt helemaal goed! Als je nog hulp nodig hebt, dan hoor ik het altijd graag. Succes lieverd! Xx

  • Harid

    15 februari 2018 at 11:26

    Cake gemaakt! Was heerlijk! Topper!

    1. Fatima El Irari

      15 februari 2018 at 12:08

      Aah super goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx

  • Katleen

    15 februari 2018 at 16:03

    Super lekker! En inderdaad heel luchtig. Heb deze ondertussen al 2X gemaakt. Dankjewel voor het recept!!!
    Voor degene die op hetelucht bakken: 35 min op 180 graden is zeker voldoende.

    1. Fatima El Irari

      16 februari 2018 at 07:05

      Hallo Katleen,

      Aah super zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx

  • Layla

    26 februari 2018 at 14:33

    Heyy lieve Fatima,

    Ik ben dit recept op dit moment aan het maken met mijn zusjes. Alleen kom ik erachter dat ik de bakvorm die ik hiervoor in me hoofd had kwijt is. Nu is mijn vraag of ik van de cake ook een cupcake variant kan maken als ik de appelporties wat kleiner maak. Zou dit kunnen lukken?

    Groetjes, Layla

    1. Fatima El Irari

      26 februari 2018 at 14:53

      Hallo lieve Layla,

      Jazeker, dat kan ook hoor. En inderdaad de appel even in kleinere stukjes snijden. Succes! Xx

  • Samira

    1 maart 2018 at 16:22

    Salam Fatima, wat betreft de bakpoeder is t dan hele zakje van 15 g of meer?

    1. Fatima El Irari

      2 maart 2018 at 14:42

      Alaikoem Salaam Samira,

      Voor deze cake gebruik je een zakje bakpoeder van 16 gram. Xx

  • Lina

    2 maart 2018 at 18:21

    Salaam Fatima,

    Dankjewel voor je heerlijke recepten! Ik vind je site erg leuk. Ik heb de appelcake precies gemaakt zoals je hebt beschreven. Alleen is mijn cake donkerbruin en heel zacht geworden, zowel van binnen als buiten. Zou je misschien weten wat ik verkeerd heb gedaan? Heb zelfs je youtube filmpje bekeken en heb exact hetzelfde gedaan.

    Dankjewel alvast xx

  • Nadiya

    16 maart 2018 at 13:00

    Salaam, kun je deze cake ook een dag van tevoren maken? Is ie de volgende dag nog wel goed?

    Xxxx Nadiya

    1. Fatima El Irari

      16 maart 2018 at 19:55

      Alaikoem salaam Nadiya,

      Jazeker, dat kan. De cake is de volgende dag zelfs nog lekkerder. Xx

  • Sophie

    19 maart 2018 at 11:40

    Mooie presentatie

    1. Fatima El Irari

      19 maart 2018 at 11:46

      Dankjewel Sophie!

  • Benny

    18 april 2018 at 13:03

    Dag Fatima,

    Super blij dat ik jou site hebt ondekt
    Appeltaart gemaakt gewoon heeeerlijk

    1. Fatima El Irari

      18 april 2018 at 13:17

      Hi Benny,

      Ah wat leuk! Je bent van harte welkom en ik ben blij dat het heeft gesmaakt!

      Groetjes,
      Fatima

  • Nous

    3 juni 2018 at 17:45

    Salam Fatima,

    De cake ziet er heerlijk uit, welke appels heb je gebruikt?

    Xx

    1. Fatima El Irari

      3 juni 2018 at 18:08

      Alaikoem salaam Nous,

      Dankjewel lieverd! Ik gebruik de Jonagold appels, maar je kunt elk soort gebruiken hoor.❤️

  • Laura

    19 juni 2018 at 16:55

    Vandaag gemaakt voor onze bewoners in het verzorgingshuis en hij was zo op!
    Bedankt voor je lekkere recepten iedere keer!

    1. Fatima El Irari

      20 juni 2018 at 09:50

      Hi Laura,

      Aah wat onwijs leuk! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt en natuurlijk heel graag gedaan!

      Liefs,
      Fatima

  • Simge

    18 november 2018 at 15:00

    Hoi hoi!
    Ben gek op je recepten!
    Bij mij ia de bovenkant donker geworden en de binnenkant was nog niet goed genoeg! Op welke stand zet jij het onder boven stond (geen hete lucht toch?)
    Xx Simge

    1. Fatima El Irari

      19 november 2018 at 10:18

      Hi Simge,

      Aah dankjewel lieverd! Ik gebruik nooit de hetelucht functie voor cakes, maar altijd de boven onder warmte.

  • Sam

    29 november 2018 at 13:16

    Hoi kun je ook mascarpone gebruiken? Ipv roomkaas van adi?

    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      30 november 2018 at 12:55

      Hi Sam,

      Ja, hoor dat kan zeker.

  • Mama

    23 december 2018 at 14:25

    Kan ik de roomboter weg laten

    1. Fatima El Irari

      23 december 2018 at 14:29

      Dat kan en dan gebruik je 150 ml zonnebloemolie.??

  • Oum Safae

    20 januari 2019 at 10:06

    Hoi Fatima,
    Ik heb deze gisteren gemaakt en heb me precies aan je recept gehouden. Ik heb alleen de appel in kleine stukjes gesneden. Ik heb maar 1 appel gebruikt. Dit was een grote appel vandaar.
    De cake kwam groeide mooi in de oven en de laatste 5 min zakte de cake in. Ik heb de oven niet geopend. Vond het zo zonde! Cake was overigens wel lekker

  • Noor

    20 januari 2019 at 10:30

    Roomkaas, kan dat ook gewoon de MonChou zijn?

    #puberstaatindewinkel

    1. Fatima El Irari

      21 januari 2019 at 10:28

      Ja, hoor je kunt ook monchou gebruiken is hetzelfde. Xx

  • Youssra

    21 september 2019 at 17:42

    Hi,

    Ik heb een bakvorm van 31cm, kan het daar ook in?

    Liefs

    Youssra

    1. Fatima El Irari

      21 september 2019 at 20:35

      Hi Youssra,

      Jazeker, kan ook alleen dan wordt de cake wel iets lager.

  • Nienke

    11 januari 2020 at 18:01

    Hoi, salaam! Als ik zelfrijzend gebruik, houd ik dan dezelfde grammen aan?

    Groetjes!

    1. Fatima El Irari

      12 januari 2020 at 11:01

      Hi Nienke,

      Ja, alleen dan hoef je geen bakpoeder meer te gebruiken.❤️

  • Youssra

    29 januari 2020 at 20:41

    Hoi Fatima,

    Kan ik de appels in dit recept vervangen door noten? Dus wel het recept aan houden, maar dan ipv appels amandelen of walnoot gebruiken?

    Zo Ja..moet ik dan eerst de cake bakken en erna de noten op de cake smeren. Of moet ik dat gewoon door het beslag doen?

    Liefs youssra

    1. Fatima El Irari

      30 januari 2020 at 19:19

      Hi Youssra,

      Ja, hoor dat kan zeker. Je kunt de noten ietsjes fijnhakken, even mixen met ongeveer 1 theelepel bloem en dan de noten door het beslag roeren. Door het te mixen met de bloem zullen de noten niet direct naar de bodem van de cake zakken. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept