Het weekend staat voor de deur, dus we hebben weer tijd om wat lekkers te bakken! Mocht je nou nog niks op je lijstje hebben staan, dan is deze kwarkcake absoluut een aanrader, te lekker!
Kwarkcake met Noten
Prep time: 10 minuten
Cook time: 30 minuten
Serves: 8 personen
Kwarkcake
- Voorbereidingstijd 10 minuten
- Kooktijd 30 minuten
- Aantal personen: 8 personen
Voor het beslag:
- 65 gram roomboter, ongezouten
- 150 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- mespunt zout
- 115 ml zonnebloemolie
- 4 eieren
- 160 gram volle kwark
- 200 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
Extra:
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 200 gram gemengde noten
- 1 theelepel kristalsuiker
- 2 eetlepels abrikozenjam
Bereidingswijze:
- 1)
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in met zonnebloemolie. Bestuif de vorm licht met bloem en klop de overtollige bloem er weer uit.
- 2)
Klop in een ruime kom de roomboter met de kristalsuiker, vanillesuiker en het zout romig en glad. Schraap met een spatel de zijkanten en klop het nog even kort door. Giet de zonnebloemolie erbij en klop het door tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Breek de eieren er per een bij en mix ondertussen door op middelhoge snelheid. Schep de kwark erbij en klop het nog een kort door.
- 3)
Zeef de bloem en de bakpoeder bij het beslag en mix het op lage snelheid door tot een glad beslag. Schraap met een spatel de zijkanten en de bodem van de kom en roer het nog eens goed door. Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven op 160 graden gedurende 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal dan een mes rond de zijkanten van de vorm en draai de vorm op een rooster om.
- 4)
Verwarm de zonnebloemolie in een pannetje en voeg de gemengde noten toe. Voeg de kristalsuiker erbij en bak de noten voor 2-3 minuten op laag vuur. Laat de noten iets afkoelen en snijd ze vervolgens in grove stukjes en zet het even apart. Verwarm de abrikozenjam op laag vuur en smeer de jam bovenop de warme cake. Strooi de gehakte noten bovenop en smullen maar!
Extra tips&tricks:
- De bakvorm heeft een afmeting van 28 cm.
- De kwark is te vervangen door volle yoghurt.
23 Comments
Rande
21 februari 2020 at 11:03
Dag fatima!
Heel leuk recept! Ik zie alleen dat je abrikozenjam niet bij ingredienten hebt staan. Hoeveel moet je daarvan gebruiken?
Fatima El Irari
21 februari 2020 at 12:18
Hi Rande,
Bedankt lieverd! Ik gebruik 2 volle eetlepels abrikozenjam. Xx
shay
21 februari 2020 at 12:26
hi Fatima ,oh weer zo’n heerlijk recept!hou van die simpele en lekkere recepten 🙂 kunnen de noten vervangen worden door iets anders? heb namelijk iemand hier thuis met een notenfobie 🙁
Fatima El Irari
21 februari 2020 at 12:40
Hi Shay,
Ah lief dankjewel! Ja, hoor je kunt bijvoorbeeld ook geraspte kokos gebruiken of enkel abrikozenjam. Xx
Rachida
22 februari 2020 at 18:03
Hai fatima, ziet erg lekker uit! Kan ik de bloem vervangen door een glutenvrije bloem? Ik mag namelijk geen gluten!
Gr rachida
Fatima El Irari
22 februari 2020 at 19:43
Hi Rachida,
Bedankt lieverd! Ja, hoor dat kan zeker.
Rachida
22 februari 2020 at 20:18
Hai fatima, even weer op mijn reactie over de gluten moet ik dan ook gewoon dezelfde ingrediënten aanhouden? Gr rachida
Fatima El Irari
22 februari 2020 at 21:15
Hi Rachida,
Ja, voor de rest kun je het recept gewoon aanhouden. Xx
Elisa
21 februari 2020 at 13:16
Welk merk volle kwark gebruik je?
Fatima El Irari
21 februari 2020 at 13:50
Hi Elisa,
Van de Albert Heijn eigen merk, maar je kunt elk soort gebruiken.
Aicha
23 februari 2020 at 06:43
Selaam. kan ik de abrikozen jam vervangen met honing bijvoorbeeld? of iets anders? hou niet zo van jam op cake. alvast bedankt! xxxx
Fatima El Irari
23 februari 2020 at 23:39
Alaikoem salaam Aicha,
Je kunt de jam ook weglaten hoor. Ik denk dat het met honing iets te zoet wordt, maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Je zou de cake ook kunnen toppen met bijvoorbeeld een monchou creme zoals dit recept; https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/monchou-cake/
Aicha
24 februari 2020 at 11:06
oh dat klinkt heerlijk! en dan die noten erop?
thank you voor het altijd snel reageren
Fatima El Irari
24 februari 2020 at 13:25
Hi Aicha,
Lijkt mij ook lekker, maar mag je natuurlijk zelf weten. Xx
Fatima zohra
27 februari 2020 at 04:18
Mag je in plaats van boter, olie gebruiken. Zo ja? Hoeveel ml olie?
Fatima El Irari
27 februari 2020 at 12:00
Hi Fatima Zohra,
Ja, hoor je gebruikt dan in totaal 180 ml zonnebloemolie. Xx
Maria
27 februari 2020 at 14:26
Wat zou je erop kunnen doen in plaats van noten ivm allergie?
Fatima El Irari
28 februari 2020 at 00:02
Hi Maria,
Je kunt de noten bijvoorbeeld vervangen door geraspte kokos of stukjes chocolade/geraspte chocolade
Annemiek
25 maart 2020 at 16:23
Hoi!
Dankjewel voor het delen van dit recept. Ik ga de cake nu maken. Hoe kan ik deze cake het beste bewaren? In of buiten de koelkast en hoelang blijft de cake ongeveer goed?
Veel liefs
Fatima El Irari
25 maart 2020 at 17:31
Hi Annemiek,
Graag gedaan! Je kunt de cake buiten de koelkast bewaren door de cake of te dekken met plasticfolie en een theedoek. Of je stopt de cake op een bord in een plastic zak en knoopt deze dicht. Op deze manier blijft de cake lekker zacht.
Naj
17 mei 2024 at 14:48
Hoe kan je het beste de cake bewaren nadat je de jam en noten hebt aangebracht. Hoelang moet je het afkoelen voordat je het in een plastic zak stopt op een bord?
Kaoutar
1 april 2020 at 17:10
Klopt het dat je beslag een beetje dik
Uitkomt
Fatima El Irari
2 april 2020 at 09:24
Hi Kaoutar,
Je beslag is niet heel dik, maar ook niet te dun. Beetje in het midden. Is jouw beslag heel dik?