Zoals je in mijn voorgaande artikel kon lezen ben ik een tijdje terug op bezoek geweest bij ATAG om alle keukenapparatuur in het echt te kunnen bewonderen én ging ik met chef-kok Tim de keuken in om twee recepten te koken! In dit artikel deel ik beide recepten met je en mocht je nou het laatste artikel gemist hebben, dan kun je die hier teruglezen.
Ik wilde natuurlijk zoveel mogelijk gebruik maken van de twee ovens die ik straks ook in mijn eigen keuken zou gaan gebruiken, dus bood ik aan om een pavlova te maken én gegrilde kip op de Marokkaanse manier. Tim stemde hier gelijk mee in en hij had zelf nog nooit kip op de Marokkaanse manier gemaakt, dus daar was hij vooral benieuwd naar.
Pavlova met slagroom en fruit
Pavlova, ook wel merengue/schuimpjes gevuld met een romige slagroomvulling en getopt met vers fruit. De pavlovas zijn aan de buitenkant lekker knapperig en bij elke hap proef je de lekkere chewy binnenkant. Voor het bakken maakte we gebruik van de 3 in 1 oven waarin we de pavlova op een lage temperatuur rustig lieten bakken.
Ingrediënten:
- 4 eiwitten
- 200 gr. fijne kristalsuiker
- 1 theel. citroensap
- 1 theel. vanille extract
- 3 eetl. maizena
Slagroom:
- slagroom: 250 ml ongeklopte slagroom
- 2 eetl. kristalsuiker
- 8 gr. klopfix
- vers fruit, naar keuze
Ook nodig:
- bakplaat
- bakpapier
- spatel
Bereiding:
Pavlova bakken:
- Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet opzij.
- Voeg het eiwit in de kom van de keukenrobot en mix het eiwit op middelhoge snelheid in 60 seconden tot zachte pieken.
- Voeg de kristalsuiker er geleidelijk bij en mix het eiwit voor 5-8 minuten op hoge snelheid stijf.
- Voeg het citroensap en de vanille extract erbij en mix het kort door.
- Zeef de maïzena erbij en vouw de maïzena met een spatel bij het eiwit.
- Verdeel het eiwit bovenop het bakpapier tot een ronde cirkel en strijk het glad.
- Hol de pavlova in het midden met een lepel ietsjes in.
- Zet de pavlova in de voorverwarmde oven en bak voor 90 minuten, zonder de oven tussendoor te openen.
- Wanneer de tijd om is zet je de oven uit en laat je de pavlova volledig afkoelen.
Pavlova garneren:
- Giet de koude slagroom in een kom en voeg de kristalsuiker en de klopfix erbij.
- Mix de slagroom in 2-3 minuten op middelhoge snelheid stijf.
- Verdeel de slagroom in het midden van de afgekoelde pavlova.
- Top de pavlova met vers fruit af en serveer op kamertemperatuur.
Kip uit de oven
Voor de kip maakte we gebruik van de (Combi-)stoomoven om de kip eerst gaar te stomen en daarna weer voor een paar minuten de kip krokant te bakken. Nou ben ik gewend om de kip eerst af te dekken met aluminiumfolie, voor het stoomeffect, maar deze stap was dus niet nodig, omdat de oven natuurlijk een stoomfunctie heeft, echt super handig! De kip was heerlijk mals en de buitenkant was zo ontzettend crispy, super lekker!
Ingrediënten:
- 1 middelgrote kip
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 eetl. fijngesneden peterselie
- 2 eetl. fijngesneden koriander
- 1 eetl. olijfolie
- 1 eetl. zonnebloemolie
- 100 ml water
- 2 eetl. roomboter
- 1 theel. extra kip kruiden
Kruiden:
- 1 theel. zout
- 1 theel. paprikapoeder
- 1 theel. gemberpoeder
- 1 theel. kurkuma
- 1 theel. kip kruiden
- 1/2 theel. zwarte peper
Ook nodig:
- zeezout
- citroen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 250 graden (stoomfunctie)
- Was de kip grondig onder koud water met zeezout en citroensap.
- Meng in een braadslede de uien, knoflook, peterselie, koriander, olijfolie, zonnebloemolie, water en alle kruiden.
- Leg de kip in de braadslede en wrijf de marinade goed in de huid en aan de binnenzijde van de kip.
- Zet de kip in de oven voor 50-60 minuten of tot het vlees gaar is.
- Meng de roomboter met de kip kruiden en smeer met een kwastje het mengsel op de kip.
- Zet de kip weer voor 30 minuten in de oven (grillstand) op 250 graden.
- Serveer de kip warm met de saus die je overhoudt in de braadslede.
Dit artikel is in samenwerking met ATAG.
2 Comments
Muberra
10 december 2020 at 19:08
Heei Fatima,
Kan ik de pavlova een dag van te voren maken maar dan zonder slagroom en fruit. Endan volgende dag met slagroom en fruit serveren?
Groetjes
Fatima El Irari
21 december 2020 at 12:01
Hi Muberra,
Jazeker, zo doe ik het ook vaak. Xx