Kip Briwat

5 maart 2025Fatima El Irari

Prep time: 1 uur 45 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 15 stuks

 

Als je op zoek bent naar een heerlijk Marokkaans hapje dat knapperig van buiten en vol van smaak van binnen is, dan zijn kip briwat precies wat je nodig hebt! Deze met gekruide kip gevulde filodeeg driehoekjes smelten op je tong en zijn perfect als snack of voorgerecht. Één ding is zeker: ze verdwijnen sneller dan je ze kunt maken!
Print recept

Kip Briwat

  • Voorbereidingstijd 1 uur 45 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 2 uur 15 minuten
  • Aantal personen: 15 stuks

Ingrediënten:

  • 3 kippenbouten
  • 1 middelgrote ui , fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels koriander, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water
  • 1 ui , fijngesneden
  • 2 eieren
  • verse filodeeg
  • 150 gram roomboter

Kruiden:

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout, (naar smaak)
  • 1/2 theelepel zwarte, peper
  • 1 kaneelstokje

Garnering:

  • poedersuiker
  • kaneel

Bereidingswijze:

Kip marineren en bakken:

  • 1)

    Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.

  • 2)

    Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is.

  • 3)

    Leg de kippenbouten in de pan en bak ze rondom goudbruin.

  • 4)

    Voeg de kruiden toe en bak deze goed mee met de kip, zodat de kruiden goed in kunnen trekken.

  • 5)

    Giet het water erbij, zet het vuur laag en laat de kip rustig gaar stoven.

  • 6)

    Haal de kip uit de pan, verwijder de botten en trek het vlees in kleine stukjes. Zet opzij.

  • 7)

    Voeg de extra fijngesneden ui toe en breng de saus aan de kook totdat deze mooi indikt.

  • 8)

    Klop de eieren los en voeg ze al roerend toe aan de saus in de pan. Laat het mengsel indikken.

  • 9)

    Doe de kip terug in de pan en meng alles goed door elkaar.

Briwat vouwen:

  • 1)

    Snijd het filodeeg in repen. Hoe breder de repen, hoe groter de briwats worden.

  • 2)

    Dek in de tussentijd het filodeeg uit, zodat die niet uitdroogt.

  • 3)

    Bestrijk de filodeeg royaal met gesmolten roomboter.

  • 4)

    Leg een lepel van de kipvulling aan de onderzijde van een reep filodeeg.

  • 5)

    Vouw het filodeeg in een driehoekige vorm naar boven toe, totdat je een stevige driehoek hebt.

  • 6)

    Leg de briwats op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer in met nog een dun laagje boter.

  • 7)

    Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).

  • 8)

    Bak de briwats in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en krokant.

  • 9)

    Bestrooi naar wens met poedersuiker en kaneel, serveer warm en geniet ervan!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept