Kip Briwat

Prep time: 1 uur 45 minuten
Cook time: 30 minuten
Serves: 15 stuks

Kip Briwat
- Voorbereidingstijd 1 uur 45 minuten
- Kooktijd 30 minuten
- Totale tijd 2 uur 15 minuten
- Aantal personen: 15 stuks
Ingrediënten:
- 3 kippenbouten
- 1 middelgrote ui , fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 2 eetlepels koriander, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 ml lauwwarm water
- 1 ui , fijngesneden
- 2 eieren
- verse filodeeg
- 150 gram roomboter
Kruiden:
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout, (naar smaak)
- 1/2 theelepel zwarte, peper
- 1 kaneelstokje
Garnering:
- poedersuiker
- kaneel
Bereidingswijze:
Kip marineren en bakken:
- 1)
Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
- 2)
Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is.
- 3)
Leg de kippenbouten in de pan en bak ze rondom goudbruin.
- 4)
Voeg de kruiden toe en bak deze goed mee met de kip, zodat de kruiden goed in kunnen trekken.
- 5)
Giet het water erbij, zet het vuur laag en laat de kip rustig gaar stoven.
- 6)
Haal de kip uit de pan, verwijder de botten en trek het vlees in kleine stukjes. Zet opzij.
- 7)
Voeg de extra fijngesneden ui toe en breng de saus aan de kook totdat deze mooi indikt.
- 8)
Klop de eieren los en voeg ze al roerend toe aan de saus in de pan. Laat het mengsel indikken.
- 9)
Doe de kip terug in de pan en meng alles goed door elkaar.
Briwat vouwen:
- 1)
Snijd het filodeeg in repen. Hoe breder de repen, hoe groter de briwats worden.
- 2)
Dek in de tussentijd het filodeeg uit, zodat die niet uitdroogt.
- 3)
Bestrijk de filodeeg royaal met gesmolten roomboter.
- 4)
Leg een lepel van de kipvulling aan de onderzijde van een reep filodeeg.
- 5)
Vouw het filodeeg in een driehoekige vorm naar boven toe, totdat je een stevige driehoek hebt.
- 6)
Leg de briwats op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer in met nog een dun laagje boter.
- 7)
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- 8)
Bak de briwats in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en krokant.
- 9)
Bestrooi naar wens met poedersuiker en kaneel, serveer warm en geniet ervan!