Karamelsaus

17 oktober 2015Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Ingrediënten:
  • 150 gr. kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 200 ml slagroom
  • 30 gr. roomboter
Bereiding:
  1. Schep de kristalsuiker en het water in een steelpannetje en verwarm het op middelhoog vuur tot de kristalsuiker volledig is opgelost en bruin van kleur is voor ongeveer 12  a 15 minuten.
  2. Wanneer de kristalsuiker lichtbruin van kleur is zet je het vuur lager en giet je de slagroom al roerend in het steelpannetje. In het begin zal het een dik mengsel worden, maat hoe langer je blijft doorroeren hoe sneller de karamelsaus mooi glad wordt.
  3. Wanneer de karamelsaus mooi glad is voeg je de roomboter erbij roer je de roomboter bij de karamelsaus tot deze is opgenomen.
  4. Haal het steelpannetje van het vuur en giet de karamelsaus in een glazen pot.
Extra tips&tricks:
  • Bewaar de karamelsaus in een afsluitbare glazen pot.
  • Nadat je de karamelsaus hebt gebruikt bewaar je deze in de koelkast.
  • De karamelsaus wordt in de koelkast iets dikker, dus verwarm de pot met karamelsaus voor gebruik kort in een steelpannetje.

IMG_4861

Print recept

Nutrition

36 Comments

  • Femke

    17 oktober 2015 at 13:07

    Ik gebruik eigenlijk bijna nooit karamelsaus, maar weet wel dat ik het op deze manier moet maken en dat het zo is gedaan. Wie weet toch een keertje doen. Altijd heerlijk over frozen yoghurt met verse aardbeien, maar daarmee wacht ik toch echt even tot het voorjaar ;-)!

    1. xfaatje

      17 oktober 2015 at 16:57

      Eigen gemaakte karamelsaus is echt heerlijk en blijft lang goed. Met frozen yoghurt lijkt het mij ook lekker inderdaad hmm!

  • sabrine

    20 oktober 2015 at 20:12

    Heey,
    Bedankt voor je recept je bent echt een geweldig persoon,
    Nou mijn vraag hoelang blijft zoiets houdbaar? En moet je het in de koeling bewaren of gewoon in een keukenkastje
    Met vriendelijke groet

    1. xfaatje

      21 oktober 2015 at 06:46

      Hallo Sabrine, bedankt voor je lieve compliment! Karamel blijft wel even houdbaar hoor. Zelf maak ik nooit zoveel karamel en wat ik maak is zeker binnen 1 week op haha. Zelf bewaar ik de karamel in de koelkast en wanneer ik het wil gebruiken laat ik het gewoon even op kamertemperatuur komen.

  • samira

    19 november 2015 at 13:04

    Wou ze al de hele tijd maken. Sinds je het met ons gedeeld hebt. Ze staan voor me neus. Jammer dat ik geen foto met je kan delen. Moet alleen even wachten tot vanavond dan pas gaan we ze eten.
    Baraka Allah fiekie voor het delen

    1. xfaatje

      19 november 2015 at 15:45

      Hallo Samira, ah leuk meid! Ik hoop dat het in de smaak zal vallen. Smakelijk eten alvast en Allah ibarkfiek lieverd! Xx

  • samira

    7 december 2015 at 12:22

    Wa fiekie baraka allah. Ze waren echt heerlijk. Heb de show gestolen hahahah. Super bedankt

    1. xfaatje

      7 december 2015 at 13:36

      Hallo Samira,

      Haha kijk dat wil ik nou lezen! Graag gedaan meid Xx

  • Nassira

    26 december 2015 at 09:51

    Ik heb dit net gemaakt maar hij is waterig. Dikt hij in als het afgekoeld is?

    1. xfaatje

      28 december 2015 at 07:52

      Hallo Nassira,

      Ja, wanneer de karamelsaus afkoelt zal deze dikker worden.

  • Ilhem

    30 december 2015 at 20:00

    Ik heb vandaag de caramel gemaakt hij is beetje donkder dan de gele caramel die ze in de winkel verkopen haha !
    Maar het is wel gelukt shoukran voor het delen van dit recept!
    Xx

    1. xfaatje

      31 december 2015 at 08:05

      Hallo Ilhem,

      Ben blij dat het je is gelukt meid. Mijn karamelsaus is ook iets donkerder dan die van de winkel hoor haha.

  • wissam

    26 januari 2016 at 11:59

    Wat eeb leuke recepten allemaal. Ik probeerde bijna elke week wel wat uit haha. Ik heb vandaag de caramel saus gemaakt en in een flesje gedaab om het te laten afkoelen. Maar merk dat de karamel nu hy aan t afkoelen is niet meer vloeibaar is.. is dit normaal?

  • Farsh

    14 februari 2016 at 15:06

    Sallaam faatje wij hebben hier in de winkels geen monchou wat zou ik in het plaats mogen vervangen

    1. xfaatje

      14 februari 2016 at 17:20

      Alaikoem salaam Farsh,

      Als je geen monchou hebt kun je ook gewoon een ander soort roomkaas gebruiken, alleen dan wel een roomkaas zonder toegevoegde kruiden. Bijvoorbeeld de room kaas van de Aldi of een ander merk kan ook uiteraard. Succes Xx

  • Samira

    3 juli 2016 at 22:15

    Ten eerste heeeeeeel erg bedankt voor al je recepten. Super lief.

    Welke boter heb je nodig? Gezouten of ongezouten? Bedankt

    1. xfaatje

      4 juli 2016 at 11:19

      Hallo Samira,

      Heeeeeeel graag gedaan haha! Ik heb ongezouten gebruikt Xx

      1. Samira

        4 juli 2016 at 18:01

        Dank je wel. 🙂 morgen aan beginnen in shaa allah

  • Samira

    5 juli 2016 at 20:51

    Mijn karamel is helaas mislukt. Ik heb alleen wel in het begin geroerd is dat mijn fout misschien?

  • Leon

    20 september 2016 at 13:21

    Bastognekoekjes als bodem.
    Monchou als vulling.
    Daarboven op geroosterde pecannootjes.
    En dan jouw heerlijke warme caramelsaus erover gieten !

    1. xfaatje

      22 september 2016 at 05:54

      Hallo Leon,

      Dat lijkt mij nou een heerlijke combinatie!! Haha bedankt voor de tip!

  • Yousra

    29 november 2016 at 21:36

    Hi Faatje,

    Thanks voor de zoveelste recept ❤️! Mag ik vragen waar je de leuke fles voor karamel hebt gekocht?

    Liefs

    1. Fatima

      30 november 2016 at 07:04

      Hallo Yousra,

      Deze komt van de Action. Graag gedaan hoor! Xx

  • Malika

    14 december 2016 at 20:59

    Hallo lieve Fatima.

    Ik heb caramelsaus van jumbo gekocht, kan ik die gebruiken?

    Grtjes.

    1. Fatima

      15 december 2016 at 07:44

      Hallo Malika,

      Oh ja hoor dat kan zeker. Succes lieverd! Xx

  • Lamyae

    24 juni 2017 at 21:49

    Heyy lieverddd.
    Ik heb de karamel gemaakt alleen de suiker was een beetje aangebrand dus ik heb er snel de slagroom bij gedaan maar het smaakt nu verbrand kan ik er niks in doen ofzo?

  • Saïda

    20 augustus 2017 at 17:11

    Hoi Fatma, ik heb even een vraagje. Ik wil graag je karamel maken en hier boterkoekjes mee vullen. Ik maak een kuiltje in t koekje in en na t bakken wil ik ze vullen (t idee van jamkoekjes zeg maar). Kan dat met deze karamel? Ik bedoel zal deze in t koekje blijven zitten/stijft de karamel genoeg op/Wordt deze hard genoeg??wat een vragen of niet?

  • Naj

    13 juni 2018 at 15:29

    Salam Fatima, bedankt voor je reactie op mijn andere vraag. Ik wil graag deze caramel maken voor op de cheesecakes. Zijn deze hoeveelheden genoeg voor 20 stuks? Of eventueel zelfs 40 ? Want wil het Cheesecake recept graag verdubbelen

    1. Fatima El Irari

      14 juni 2018 at 08:50

      Hi Naj,

      Ligt er maar net aan hoeveel karamel je op een cheesecake opschept, maar ik denk dat je hier makkelijk 20 cupcakes mee kunt garneren.

      1. Naj

        14 juni 2018 at 20:32

        Top bedankt!

  • Hania

    29 september 2018 at 15:25

    Wauw mijn karamelsaus is zo heerlijk van smaak ! Net de karamel saus van de starbucks! ik doe er net iets minder slagroom bij en net iets meer boter met wat vanille extract! hij is echt heeeeeeeerlijk

    1. Fatima El Irari

      1 oktober 2018 at 06:41

      Hi Hania,

      Wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx

  • Nassira

    20 mei 2020 at 17:05

    Salam Fatima

    Ik heb vandaag de karamelsaus gemaakt Alleen is mijn karamel heel licht van kleur weet jij misschien wat er mis is gegaan?

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:31

      Alaikoem salaam Nassira,

      Als je de roomboter iets lang kookt, dan wordt die bruiner van kleur en dan wordt de saus ook donkerder.

  • Hahi

    4 januari 2021 at 13:49

    Salam fatima. Kan ik ook de bebogeen caramel gebruiken hiervoor?die ze in de supermarkten verkopen.

    1. Fatima El Irari

      6 januari 2021 at 12:29

      Alaikoem salaam Hahi,

      Jazeker, die kun je ook gebruiken.

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept