Harira met Kip

8 april 2020Fatima El Irari

Prep time: 30 minuten

Cook time: 50 minuten

Serves: 6 personen

De ramadan staat weer bijna voor de deur en voor vele is Ramadan zonder harira geen ramadan, haha! Dit keer deel ik een harira met kip in plaats van stukjes vlees en het is heerlijk! Lekker simpel en je kunt er meerdere dagen van eten!

Print recept

Harira met Kip

  • Voorbereidingstijd 30 minuten
  • Kooktijd 50 minuten
  • Totale tijd 1 uur 20 minuten
  • Aantal personen: 6 personen

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, gemalen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngesneden
  • 1.5 liter kokend water
  • 4 grote tomaten, ontveld
  • handvol voorgekookte kikkererwten
  • 2 eetlepels linzen
  • 2 eetlepels vermicelli
  • 2 eetlepels koriander, fijngesneden

Kruiden:

  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel verse gember, fijngesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Voor de kip:

  • 200 gram kipfilet
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1/2 theelepel harissa kruiden

Bloempapje/tomatensaus:

  • 500 ml kokend water
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Bereidingswijze:

Voor de soep:

  • 1)

    Verwarm de olijfolie en de zonnebloemolie in de pan en voeg de ui en de knoflook erbij.

  • 2)

    Bak het omscheppend op middelhoog vuur voor 2-3 minuten.

  • 3)

    Voeg de bladselderij, peterselie, en alle kruiden erbij en bak het omscheppend voor 3-5 minuten.

  • 4)

    Giet het kokend water in de pan en breng de soep aan de kook voor 13-15 minuten. 

  • 5)

    Maal de tomaten fijn en giet het tomatenmengsel al roerend in de pan. Plaats de deksel op de pan en breng de soep aan de kook voor 25-30 minuten.

Kip voor de soep:

  • 1)

    Plaats de kipfilet in een apart pannetje en verkruimel het bouillonblokjes erbij.

  • 2)

    Voeg de harissa kruiden erbij en giet er kokend water bij tot de kip onderstaat.

  • 3)

    Kook de kip gaar voor 15-18 minuten.

  • 4)

    Haal de kip uit de pan, giet de kippenbouillon bij de soep en snijd de kip in kleine stukjes.

Bloempapje/tomatensaus:

  • 1)

    Roer het water met de bloem en de tomatensaus tot een glad mengsel. 

  • 2)

    Giet het mengsel al roerend in de pan en voeg ook de linzen toe.

  • 3)

    Laat de soep voor nog eens 30 minuten koken of net zo lang tot de linzen gaar zijn.

  • 4)

    Voeg de voorgekookte kikkererwten, vermicelli, koriander en de kip en roer de soep door. Sluit de pan en kook de soep voor 8-10 minuten op laag vuur.

  • 5)

    Breng de soep op smaak met zwarte peper (geen zout, omdat de bouillon al zoutig is) en laat de soep op laag vuur sudderen voor 2-3 minuten.

21 Comments

  • Asmae

    8 april 2020 at 13:32

    Salamoealaikoem lieve Fatima,

    In je recept zie ik nergens terug waar je het buillion blokje toevoegt in de soep behalve bij de kip en op het laatste zeg je dat je geen zout hoeft toe te voegen omdat de buillion al zout genoeg is. 😊

    1. Fatima El Irari

      8 april 2020 at 20:32

      Alaikoem salaam Asmae,

      Je bouillonblokje voeg je toe bij de kip wanneer je deze gaat gaarkoken. Als de kip eenmaal gaar is haal je die eruit en de bouillon die je dan overhoudt giet je bij de soep. Xx

      1. Naomi

        24 april 2020 at 10:01

        Salam wa alaikum. Kan ik de kip bakken in de pan? En kan ik ook de kruiden raselhanout gebruiken?

      2. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 12:18

        Hi Naomi,

        Ja, hoor je kunt de kip ook eerst aanbakken in de pan en dan pas in de soep doen. Ras el hanout kun je ook gebruiken. Xx

  • Sehnaaz

    15 april 2020 at 21:33

    Waar kan ik Harissa kruiden vinden? Zal de Turkse winkel deze hebben?

    1. Fatima El Irari

      16 april 2020 at 07:42

      Hi Sehnaaz,

      Ja, de Turkse winkel heeft deze vaak.

  • Naomi

    24 april 2020 at 07:38

    Salam wa alaikum. Kan ik de kip bakken in de pan? En kan ik ook de kruiden raselhanout gebruiken?

  • Celeste

    28 april 2020 at 18:34

    Heb hem nu al vaker gemaakt het is heerlijk!! Hoe lang kan ik de soep bewaren? (Heb er dit keer geen vlees in gedaan)

    1. Fatima El Irari

      28 april 2020 at 18:36

      Hi Celeste,

      Leuk om te horen dat de soep zo goed in de smaak valt. Je kunt de soep afgedekt voor zeker 3 dagen in de koelkat bewaren.

      1. Celeste De klonia

        13 mei 2020 at 18:33

        Ohh super helemaal voor deze maand. Als ik er kip in heb kan het dan ook 3 dagen afgedekt bewaard worden in de koelkast?

      2. Fatima El Irari

        14 mei 2020 at 17:18

        Hi Celeste,

        Ja, hoor als de koelkast maar echt goed koud is en je de soep goed afdekt. Je kunt de soep eventueel ook invriezen mocht je het langer willen bewaren.

  • Daisy

    28 april 2020 at 21:34

    Hoi fatima

    Ik wil deze soep morgen maken, welke linzen gebruik je hiervoor?

    Ik heb echt super veel aan jou pagina! Echt heel dankbaar voor!
    Gr daisy

    1. Fatima El Irari

      29 april 2020 at 13:56

      Hi Daisy,

      Wat een waardering, dankjewel! Ik gebruik blonde linzen, lichtbruin achtig kleur). Xx

  • Astrid

    29 april 2020 at 13:23

    Ik heb de soep gemaakt en hij viel erg in de smaak bij de mannen hier thuis. Voor herhaling vatbaar dus. Ik vond de soep ook erg lekker. Plat brood erbij geserveerd.

    1. Fatima El Irari

      29 april 2020 at 14:05

      Hi Astrid,

      Wat goed! Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt.

    2. Sigrid

      7 februari 2021 at 17:30

      Op deze mega koude dag, deze heerlijke soep gemaakt! Manlief (marokkaans) helemaal gelukkig! Alhamdoelilah

      1. Fatima El Irari

        14 maart 2021 at 20:02

        Hi Sigrid,

        Ah wat leuk! Fijn om te lezen dat het heeft gesmaakt.

  • Imane

    30 april 2020 at 14:11

    Kan je de harissa kruiden ook vervangen met iets anders? Ben alle turkse supermarkten af geweest, geen van allen had harissa kruiden. 😓

    1. Fatima El Irari

      30 april 2020 at 14:34

      Hi Imane,

      Ja, hoor je kunt ook chili vlokken gebruiken of cayennepeper. Xx

      1. Samira

        14 april 2021 at 09:14

        Vanwaar haal jij de harissa kruiden? Is er misschien ook een foto van. Zie zo veel verschillende

      2. Fatima El Irari

        14 april 2021 at 23:44

        Hi Samira,

        Ik haal deze altijd bij de Marokkaanse slagers. Mocht je die niet kunnen vinden, dan zou je ook prima chili vlokken kunnen gebruiken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept