Harira (Marokkaanse Soep)

28 maart 2022Fatima El Irari

Prep time: 30 minuten

Cook time: 60 minuten

Serves: 4 personen


Er gaat niets boven een heerlijke kom soep. Een broodje erbij en smullen maar! Harira is tijdens de maand Ramadan onmisbaar op de eettafel, maar ook buiten de Ramadan wordt deze heerlijke soep vaak klaargemaakt. Het is áltijd tijd voor een lekker soepje!
Print recept

Harira (Marokkaanse Tomatensoep)

  • Voorbereidingstijd 30 minuten
  • Kooktijd 60 minuten
  • Totale tijd 1 uur 30 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • 200 gram lamsvlees, in blokjes
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 uien , fijngehakt
  • 2 eetl. peterselie
  • 2 eetl. bladselderij
  • 1.5 liter kokend water
  • 4 tomaten , gemalen
  • 200 gram kikkererwten
  • 2 eetl. linzen
  • 2 eetl. vermicelli
  • 1 blokje vleesbouillon
  • 2 eetl. koriander, fijngesneden

Kruiden:

  • 1 theel. kurkuma
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. kaneel
  • 2 theel. zout
  • 1/2 theel. warte peper

Tomatensaus:

  • 250 ml water
  • 2 eetl. tomatenpuree

Bloempapje:

  • 250 ml water
  • 4 eetl. bloem

Bereidingswijze:

  • 1)

    Verwarm de olijfolie in de soeppan en schep het lamsvlees en de uien erbij.

  • 2)

    Bak het vlees op middelhoog vuur voor 3-4 minuten.

  • 3)

    Voeg de bladselderij, peterselie en de kruiden erbij en schep het door.

  • 4)

    Je zou de selderij, koriander en peterselie ook mee kunnen mixen met het water in de blender.

  • 5)

    Schep het door en bak het geheel aan voor 4-5 minuten.

  • 6)

    Voeg 1.5 liter kokend water in de pan en breng de soep aan de kook voor 13-15 minuten.

  • 7)

    Mix de tomaten fijn en giet het tomatenmengsel al roerend in de pan.

  • 8)

    Roer de tomatenpuree met de 250 ml water en giet dit mengsel ook in de pan.

  • 9)

    Plaats de deksel op de pan en laat de soep op middelhoog vuur koken voor 25-30 minuten.

  • 10)

    Mocht je na 30 min. merken dat het water veel minder is, kun je er altijd extra water aan toevoegen en weer aan de kook brengen.

  • 11)

    Mix in een aparte kom de overige 250 ml water met de bloem en giet het bloemmengsel al roerend bij de soep.

  • 12)

    Voeg de kikkererwten, linzen, vermicelli, koriander en het bouillonblokje toe.

  • 13)

    Roer de soep door, sluit de pan en laat de soep voor nog eens 13-15 minuten doorkoken.

  • 14)

    Breng de soep op smaak met zwarte peper en zout en laat de soep op laag vuur sudderen voor 4-5 minuten.

  • 15)

    Serveer de soep warm met een schijfje citroen. Eet smakelijk!

14 Comments

  • Angela

    29 maart 2022 at 09:30

    Hoeveel kikkererwten gaat er in de harrira soep? En voor hoeveel personen is jou recept ? Bvd

    Met vriendelijke groet

    1. Fatima El Irari

      3 april 2022 at 11:52

      Hi Angela,

      200 gram kikkererwten en de soep is voor 4-5 personen. Ligt maar net hoeveel je opschept.

  • Mofadja

    2 april 2022 at 12:40

    Hi Fatima,

    Allereerst Ramadan mubarak! In stap 6 van je recept geef je aan dat de tomaten gemalen moeten worden maar in de ingrediëntenlijst staan geen tomaten opgenomen, alleen 2 el tomatenpuree. Is dat ook goed?

    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      3 april 2022 at 11:51

      Hi Mofadja,

      Ramadan kareem! In de ingrediëntenlijst staan 4 tomaten (onder 1.5 liter water). Je hebt tomaten nodig en eventueel tomatenpuree (stap 7).

  • Ruby

    2 april 2022 at 13:36

    Heerlijk. Mijn jongens van 18 en 13 doen mee met de ramadan, en ik wil deze soep graag voor ze maken. Ze lusten alleen geen lamsvlees, kan ik daar in plaats van bv kip gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      3 april 2022 at 11:49

      Hi Ruby,

      Jazeker, je kunt ook kip gebruiken of helemaal geen vlees erin doen.

  • Suzanne

    2 april 2022 at 14:00

    Hoi Fatima,
    Er staat niet bij wanneer je de tomatenpurree erbij moet doen..

    1. Fatima El Irari

      3 april 2022 at 11:49

      Hi Suzanne,

      Dit kun je vinden bij stap 7. Xx

    2. Demi

      27 maart 2023 at 21:39

      Hoi Fatima, vandaag heb ik jouw recept uitgeprobeerd en het was een enorm succes! Ik moet wel zeggen dat ik zowel de hoeveelheid olijfolie als water te weinig vond en deze extra heb toegevoegd. Hij was behoorlijk dik geworden. Desondanks echt super lekker. Bedankt voor het delen!

      1. Fatima El Irari

        28 maart 2023 at 11:12

        Hi Demi,

        Nou wat leuk om te lezen! Het kan altijd zo zijn dat je iets meer water nodig hebt inderdaad, goed dat het het hebt opgelost. Xx

  • Melek

    2 april 2022 at 18:36

    Selam, bedankt voor het recept. Ik mis in het filmpje de kaneel. Ben super benieuwd. Liefs en fijne ramadan!

    1. Fatima El Irari

      3 april 2022 at 11:47

      Hi Melek,

      De video is ouder dan het originele recept. Fijne ramadan. Xx

  • Ellie

    6 september 2022 at 18:36

    Heerlijk! Ik heb hem zonder lamsvlees gemaakt, maar hij was ook zonder heel erg lekker! Bedankt voor dit recept.

    1. Fatima El Irari

      15 september 2022 at 10:18

      Hi Ellie,

      Heel graag gedaan! En jij bedankt voor je lieve bericht. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept