Harira (Marokkaanse soep)

10 januari 2017Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Ingrediënten:
Voor de soep:
  • handvol geweekte kikkererwten
  • 1 tl. kurkuma
  • 2 etl. olijfolie
  • 1 grote ui, geraspt
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • 2 etl, bladselderij, fijngesneden
  • 1.5 liter water, warm water
  • 4 grote verse tomaten
  • 3 etl. linzen
  • 3 etl. vermicelli (of parelcouscous)
  • 1 blokje vleesbouillon 
  • 2 etl. koriander, fijngesneden
Kruiden:
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 2 tl. zout
  • ½ tl. zwarte peper
Tomatensaus:
  • 250 ml water
  • 2 etl. tomatenpuree 
Bloempapje:
  • 250 ml water
  • 4 etl. bloem
Bereiding:
1e stappen:..
  1. Vul een steelpannetje met water en breng de geweekte en ontvelde kikkererwten samen met een theelepel kurkuma aan de kook. Wanneer de kikkererwten gaar zijn haal je deze van het vuur en giet je het water af. Zet de kikkererwten in de tussentijd even apart.
  2. Verwarm de olijfolie in de soeppan en voeg de geraspte ui, peterselie en de bladselderij toe. De koriander voeg je pas toe wanneer de soep bijna klaar is. Als je vlees wilt gebruiken, dan schep je het vlees er op dit moment bij.
  3. Voeg de kurkuma, gemberpoeder, zout en de zwarte peper erbij en schep alles even goed en bak het voor 3 a 5 minuten aan.
  4. Giet 1.5 liter kokend water in de pan en breng de soep aan de kook voor 10 a 15 minuten op hoog vuur.
  5. Rasp of maal de tomaten fijn en giet het tomatenmengsel al roerend in de pan. Plaats de deksel op de pan en laat de soep op hoog vuur koken voor zeker 30 minuten.
2e stappen:
  1. Giet 250 ml warm water in een aparte kom en schep er 4 eetlepels bloem bij. Mix even flink samen met een garde tot er een glad bloempapje ontstaat zonder klontjes.
  2. Giet het bloempapje in de soeppan en blijf ondertussen flink doorroeren, zodat er in de soep geen klontjes kunnen ontstaan.
  3. Voeg nu ook de linzen erbij en laat de soep voor 30 a 40 minuten koken of net zo lang tot de linzen gaar zijn. Tussendoor open je de pan zo nu en dan en roer je de soep even door en sluit je de pan weer af.
3e stappen:
  1. Giet de overige 250 ml warm water in een aparte kom en schep de tomatenpuree erbij. Mix met een garde de tomatenpuree even goed los en giet het tomatenmengsel al roerend toe bij de soep.
  2. Schep de voorgekookte kikkererwten, vermicelli en de koriander bij de soep en verkruimel ook het bouillonblokje erbij.
  3. Roer de soep nog even goed door, sluit de pan en laat de soep voor nog eens 10 a 15 minuten doorkoken op middelhoog vuur.
  4. Breng de soep eventueel nog op smaak met zwarte peper en zout, laat de soep nog voor 5 minuten doorpruttelen op laag vuur en genieten maar!
Extra tips&tricks
..
  • Je gebruikt in totaal 2 liter water, maar als je merkt dat de soep nog iets te dik is dan kun je altijd extra warm water toevoegen en de soep weer aan de kook brengen.
  • De soep wordt de volgende dag altijd iets dikker, dus giet er dan ongeveer 50 ml koken water bij en verwarm de soep.
  • Wil je liever geen tomatenpuree uit blik gebruiken? Dan kun je deze weglaten en vervangen door één verse tomaat.
  • Je kunt de soep altijd invriezen wanneer de soep geheel is afgekoeld.

Liefs,
Fatima

Print recept

Nutrition

178 Comments

  • Nadia

    10 januari 2017 at 11:15

    Jeeej!! Je wilt niet weten hoelang ik aan het wachten was op dit recept, dankjewel lieve Fatimaa!!

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:22

      Hallo Nadia,

      Ah, dat is lief. Nou je kunt gelijk een de slag haha!

      Liefs Fatima

  • Senny

    10 januari 2017 at 11:16

    Topper! Kan ik ook kip gebruiken btw?

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:22

      Hallo Senny,

      Jazeker dat kan ook.

      Liefs Fatima

  • Sanae

    10 januari 2017 at 11:47

    Ik ga dit nu ook proberen. Normaliter gebruik is recept van moeder van mijn vriendin.
    Ik ben benieuwd.

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:23

      Hallo Sanae,

      Ik zou zeggen probeer het eens uit en je gaat het echt lekker vinden haha!

      Liefs Fatima

  • Sofia

    10 januari 2017 at 11:49

    Salam, welken knorrblokje gebruik jij?

    Xxx

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:24

      Alaikoem salaam Sofia,

      Oh ja natuurlijk! Ik gebruik een blokje vleesbouillon.

      Liefs Fatima

      1. Nouriya

        16 mei 2017 at 14:27

        Salaam meid, ik zou morgen graag je harira recept willen uitproberen en vroeg me af welke knorr (koe, stier, schaap) blokje je precies gebruikt. Weetje ook de benaming van bladselderij in het marokkaans? Bvd voor je reactie! Xx

      2. Fatima El Irari

        19 mei 2017 at 07:19

        Alaikoem salaam Nouriya,

        Ik gebruikte kip Knorr schat. En bladselderij noem je in het arabisch ‘krafas’

        Liefs,
        Fatima

      3. Nouriya

        22 mei 2017 at 20:55

        Dankje wel voor je reactie!! Zou je aub ook nog even kunnen zeggen of je een hele groot of klein blikjr tomatenpuree gebruikt (70 of 140g, want ik heb verschillende antw gezien. Ik wil het in 1x goed proberen te doen aangezien ik geem keukenprinsesje ben helaas. Ik wacht je antw af!

        Xx

      4. Fatima El Irari

        23 mei 2017 at 06:19

        Hallo Nouriya,

        Ik gebruik het blikje van 140 gr en die is verkrijgbaar bij de Lidl. Ik ga het even in het recept erbij zetten.

        Liefs,
        Fatima

  • Nora

    10 januari 2017 at 12:00

    Wij doen altijd lekker veeeeel komijn erin en minder tomaten <3

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:24

      Hallo Nora,

      Ah ook lekker natuurlijk!

      Liefs Fatima

  • Fadoua

    10 januari 2017 at 12:13

    Salaam Fatima,

    Moet ik het recept verdubbelen als ik voor ongeveer 16 personen harira wil maken?

    Liefs, Fadoua

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:25

      Alaikoem salaam Fadoua,

      Ja, ik zou dat wel doen want dan weet je zeker dat je genoeg hebt. Ook voor het geval iemand nog een kommetje soep lust. Succes meid!

      Liefs, Fatima

  • Naima

    10 januari 2017 at 13:04

    Hoi Fatima ik heb de snap wel 20x bekeken en alle stappen en ingrediënten opgeschreven want het zag er zo yummie uit. Ik ga het zeker gauw uitproberen. Duidelijk kan niet. Superrrrr bedankt voor je recepten! Me happy!

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:27

      Hallo lieve Naima,

      Wat lief zeg! Leuk om te lezen dat je zoveel moeite doet hihi. Dankjewel lieve schat en op naar nog meer lekkere recepten inschAllah!

      Liefs, Fatima

  • Raquel

    10 januari 2017 at 13:07

    Super dankjewel je bent er weer! Keek stiekem al naar een nieuw recept van je uit! Ben elke keer zo benieuwd welke recept er nieuw aankomt! Kan je al een tipje van de sluier oplichten welke recepten je nog wilt gaan plaatsen binnenkort of weet je dat nog niet? Ik snap dat je het druk hebt met alle voorbereidingen dus wil je zeker niet opjagen hoor sorry! Ben gewoon zo’n grote fan van je recepten. Vandaag eten we jou ratatouille recept heerlijk! Veel succes met de voorbereidingen van jullie grote dag en bedankt voor alles tot dusver! Liefs Raquel

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:28

      Hallo Raquel,

      Je behoort nu toch wel tot een van mijn vaste volgers/lezer, erg leuk! Ik heb nog zoveel leuke ideeën en recepten die ik met jullie wil delen. Van hoofdgerechten(ook Marokkaanse) bijgerechten, salades, lekker veel baksels en toetjes en ga zo maar door! Super bedankt lieve schat!

      Liefs Fatima

  • Najat

    10 januari 2017 at 14:51

    Hoi Fatima!

    Ik ga dit recept zeker eens uitproberen, bedankt voor het delen! Hoeveel vlees zou je voor dit recept gebruiken als je het er wel in had gedaan?

    Liefs,

    Najat

    1. Fatima El Irari

      10 januari 2017 at 15:30

      Hallo Najat,

      Heel graag gedaan lieverd. Ik zou zelf ongeveer 200 gram vlees gebruiken.

      Liefs Fatima

      1. Najat

        10 januari 2017 at 23:03

        Top! Bedankt voor je snelle reactie!

        Liefs,

        Najat

      2. Fatima El Irari

        11 januari 2017 at 07:18

        Graag gedaan Najat!

        Liefs Fatima

  • Fazia

    10 januari 2017 at 15:58

    Hai, welk vlees kun je gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      11 januari 2017 at 07:21

      Hallo Fazia,

      Je kunt zowel rundvlees als lamsvlees of zelfs kip gebruiken. Succes!

      Liefs Fatima

  • A

    10 januari 2017 at 17:09

    Ga het dalijk maken, hoeveel gr linzen 🙂 en welke? X

    1. Fatima El Irari

      11 januari 2017 at 07:23

      Hallo Alissaa,

      Je gebruikt een handvol donkere linzen. Ik haal deze altijd bij de Marokkaanse slager. Dit zijn dezelfde linzen als die je gebruikt voor lehdes.

      Liefs Fatima

  • Sara T

    10 januari 2017 at 19:36

    Echt superleuk met deze snap erbij volg je op alle manieren?
    Tbarkallah 3lik echt knap wat je allemaal kan maken en leuk hoe je het uitlegt!

    Sara T

    1. Fatima El Irari

      11 januari 2017 at 07:25

      Hallo Sara,

      Wat onwijs lief zeg! Dankjewel lieve schat.

      Liefs Fatima

  • Anisa

    10 januari 2017 at 21:12

    Ik ga het zeker uitproberen! Bedankt voor het delen. Uw recepten zijn top! Veel complimenten gehad voor de kip met rijst. Super lekker!

    Veel succes met het voorbereiden van je huwelijk. Moge Allah swt u een gezegend huwelijk geven.

    Veel groeten
    Anisa

    1. Fatima El Irari

      11 januari 2017 at 07:27

      Hallo Anisa,

      Ah dat is lief zeg! Dankjewel lieve meid en amien inschAllah.

      Liefs Fatima

  • Laura

    10 januari 2017 at 21:48

    Dit recept ga ik van de week meteen uit proberen. Ik snap alleen niet zo goed wat je met ‘verse tomaten en dan raspen’ bedoelt.. zou je dat misschien kunnen toelichten? Hoeveel gram linzen gebruik je? Hierm moet het me lukken en ga ik het zeker met je delen!

    Liefs Laura

    1. Fatima El Irari

      11 januari 2017 at 07:20

      Hallo Laura,

      Wat leuk zeg! Wat ik hiermee bedoel is dat je de tomaten met behulp van een rasp tot een tomatenmengsel moet raspen. Het handigst is om een staande rasp te gebruiken en de tomaten dan ook boven een kom te raspen tot een tomatenmengsel. Ik gebruik een handjevol linzen. Succes en ik ben echt benieuwd wat je ervan vindt!

      Liefs Fatima

      1. Laura

        11 januari 2017 at 11:12

        Dank je wel voor je antwoorden, ik ga hem morgen maken in shaa Allah ?

        Liefs, Laura

      2. Fatima El Irari

        12 januari 2017 at 07:18

        Hallo Laura,

        Graag gedaan hoor! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Veel kookplezier meid!

        Liefs Fatima

  • Pleuni

    11 januari 2017 at 09:44

    Eindelijk!!! wiehoeeee
    Ook ik heb lang op dit recept gewacht 🙂 dankjewel!!
    Heb nog wel een klein vraagje, hoeveel parelcouscous voeg je toe? Ook een handjevol?
    Kon dit namelijk niet terug vinden.
    Dankjewel alvast!

    Liefs Pleun

    1. Fatima El Irari

      12 januari 2017 at 07:18

      Hallo Pleuni,

      Haha ah wat lief! Nou nu kun je dus helemaal losgaan in de keuken hihi. Ja, ik voeg inderdaad ook een handjevol parelcouscous toe. Ik zal het er even bijzetten hoor. Veel kookplezier meid!

      Liefs Fatima

  • Ainess

    12 januari 2017 at 10:19

    Welke linzen heeft u gebruikt? Kunt u een naam aangeven?

    1. Fatima El Irari

      17 januari 2017 at 08:11

      Hallo Ainess,

      Ik haal de linzen altijd bij de Marokkaanse slager, van het merk Zohra.

      Liefs Fatima

  • Sara

    12 januari 2017 at 20:50

    Hmm dit ga ik zeker een keer maken. Normaal maakt mijn schoonmoeder lekker veel en krijgen wij ook heel wat mee voor een voorraadje in de vriezer.
    Wat voor vlees kan je gebruiken. In de zin van kruid je dat dan van te voren en bak je dit? En gehakt bijvoorbeeld, doe je dan hele kleine stukjes erin. Valt dit niet uitgeklaard in de soep?

    1. Fatima El Irari

      17 januari 2017 at 08:12

      Hallo Sara,

      Dat is ook handig inderdaad! Ik gebruik zelf altijd rundvlees(200 gr.) en kruid het vlees niet voor, maar dat kan natuurlijk wel. Als je gehakt gebruikt, dan raad ik je aan om er kleine soepballetjes van te rollen.

      Liefs Fatima

  • Sara

    14 januari 2017 at 19:12

    Hallo Fatima,

    Heb je hier toevallig een filmpje van? Of de filmpjes van Snapchat? Vergat die op te slaan ?

    Groetjes uit België

    1. Fatima El Irari

      17 januari 2017 at 08:16

      Hallo Sara,

      Helaas niet, maar er komt inschallah binnenkort een instructievideo van de soep.

      Liefs Fatima

      1. Sara

        21 januari 2017 at 09:20

        Ok inchAllah bedankt!
        Heb ze intussen gemaakt trouwens en ze was overheerlijk!

        Groetjes sara

      2. Fatima El Irari

        25 januari 2017 at 07:32

        Hallo Sara,

        Ah super om te lezen meid! Graag gedaan lieverd.

        Lief Fatima

  • Spoed

    16 januari 2017 at 08:27

    Hoeveel gram is dat blikje tomatenpurree?
    Ik zie zoveel mensen zakje tomatensoep bij de soep erbij gooien, wat is de reden dat jij dat niet doet?

    1. Fatima El Irari

      17 januari 2017 at 08:35

      Hallo,

      Wat bedoel je met zakje tomatensoep? Ik doe dit niet, omdat ik zelf mijn kruiden gebruik. Blikje is 140 gram.

      Liefs Fatima

  • Sanae

    17 januari 2017 at 08:54

    As salamu aleikum sister. MashaAllah your Blog is just wow! May allah bless your hands! Sister may i ask which Camera you use? Really like the pictures you poste. Thank your <3

  • Spoed

    17 januari 2017 at 11:41

    Maar op je afb staat een groot blikje tomatenpurree, hoe kan die 42 gram zijn als de kleine blikje die ik heb al 70 gram is? Ik wil het straks gaan maken

  • Sam

    17 januari 2017 at 12:08

    Salam
    Eit is de 1ste keer dat ik bladselder zie. Zou niet weten waar te kopen (be)

  • Ismahane

    18 januari 2017 at 08:28

    Heee Fatima,
    Hartstikke leukkkk harira erbij ben wat daagjes aan t inhalen dus met harira erbij heb k meteen t Ramadan gevoel er weer bij. Had alleen een vraagje heb je t in een snelkookpan gemaakt of normalenpan? En hoeveel liter pan?

    Alvast bedanktt!
    X

    1. Fatima El Irari

      18 januari 2017 at 14:30

      Hallo Ismahane,

      Allah itaqabal lieverd! Haha ik krijg door harira ook altijd een Ramadan gevoel, zo leuk! Ik heb een normale soeppan gebruikt waar 6 liter in kan.

      Liefs Fatima

  • Ilham

    20 januari 2017 at 13:07

    Salaam lieve Fatima,

    Ik wil een van de dagen jou recept gaan uit proberen.

    Hoeveel peterselie, koriander, bladselderij gebruik je? And keep going, ik hou van je recepten!

    Groetjes,

    Ilham

    1. Fatima El Irari

      25 januari 2017 at 07:26

      Alaikoem salaam lieve Ilham,

      Dat is lief zeg! Ik gebruik echt van alle drie een bosje, dus ongeveer 6 takjes van elk soort. Succes meid!

      Liefs Fatima

  • Naoual

    20 januari 2017 at 13:33

    Hoi fatima,

    Hoeveel gram tomatenpuree? 70 gram of 140 gram?
    Klein blikje bevat 70 Gr en grote blik 140.

    Liefs Naoual

    1. Fatima El Irari

      25 januari 2017 at 07:29

      Hallo Naoual,

      Ik heb een gemiddeld blikje van de Lidl gebruikt van ongeveer 140 gram.

      Liefs Fatima

  • Asiyah

    22 januari 2017 at 16:35

    Dit is serieus de lekkerste harira ever! Mn man was ook helemaal enthousiast!
    Baarak Allaahu fieki voor het delen!

    1. Fatima El Irari

      25 januari 2017 at 07:37

      Hallo Asiyah,

      Aah ontzettend lief! Dat zeg ik nou ook altijd tegen mijn moeder haha! Dankjewel lieverd.

      Lief Fatima

  • Zahra

    9 februari 2017 at 18:40

    Lieve faatje. Jou recepten mach allah 3lik. Ik heb een vraagje over je soep… ik zie op de foto dat je soep aan de gele kant is. Hoe komt dat? Aangezien je geen safraan hebt gebruikt.. want die op dit moment je soeprecept aan het uitproberen

    Groetjes
    Zahra

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 12:29

      Alaikoem salaam Zahra,

      Allah ibarkfiek lieve schat! Dit komt doordat ik niet teveel tomatenpuree heb gebruikt. Als je wilt dat de soep echt rood is, dan kun je iets meer tomatenpuree toevoegen.

      Liefs,
      Fatima

  • Saida

    11 februari 2017 at 10:24

    Heerlijk! Dit is mijn harira.
    Je recepten zijn zo makkelijk om te maken(je legt het ook prima uit) dus kijk al uit naar wat komen gaat. Dankjewel!

    1. Fatima El Irari

      21 maart 2017 at 12:32

      Hallo Saida,

      Dankjewel lieve schat, erg lief van je!

      Liefs,
      Fatima

  • rania

    19 februari 2017 at 11:10

    Hoeveel vermicillie óf parelcouscous gebruik je

  • Roosje

    8 maart 2017 at 23:33

    Hey Fatima!
    Ala ik voor 4 personen soep wil maken? Moet ik het hele recept dan halveren?
    Ga zo door!
    Liefs

  • Nauwar

    29 maart 2017 at 17:15

    M’n eerste hriera is dankzij dit recept heerlijk gelukt! Dankjewel voor het delen❤

    1. Fatima El Irari

      31 maart 2017 at 06:07

      Hallo Nauwar,

      Ah kijk eens aan dat is leuk om te horen! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd.

      Liefs,
      Fatima

  • Rob Alberts

    8 april 2017 at 18:15

    Lekker!

    Smakelijke groet,

    1. Fatima El Irari

      10 april 2017 at 10:15

      Dankjewel Rob!

  • Amela

    14 april 2017 at 11:14

    Als niet marokkaanse ben ik zo gek op Harira en ben hem dankzij jou nu voor de 3de keer aan het maken wat een super recept hij is bij mij en mijn schoonfamilie heel goed in de smaak gevallen heel erg bedankt!! Liefs Amela

  • Ashley

    18 april 2017 at 14:58

    Ik heb vandaag de harira gemaakt en moet zeggen hij is lekker.. alleen vraag me af of ik niet teveel tomatenpuree heb toegevoegd. Klopt het dat ik een blikje van 140 gr erin moet doen in zn geheel??

    1. Fatima El Irari

      19 april 2017 at 13:00

      Hallo Ashley,

      Ja dat klopt inderdaad, maar je kunt natuurlijk altijd minder gebruiken als je dat wilt. Ik ben blij dat het heeft gesmaakt!

      Liefs,
      Fatima

  • Nadiya

    18 april 2017 at 15:20

    Hoelang ben je er ongeveer mee bezig?

    1. Fatima El Irari

      19 april 2017 at 13:01

      Hallo Nadiya,

      Zeker wel 60 minuten.

      Liefs,
      Fatima

  • naima

    26 april 2017 at 21:23

    Effe serieus! Deze soep is zooooooo heerlijk. Fatima je hebt jezelf weer overtroffen! Tbarkallah 3liek! Mmmmmm. Super super bedankt voor je heerlijke recepten. Yummie yummie. Me happy!

    1. Fatima El Irari

      1 mei 2017 at 06:19

      Hallo Naima,

      Haha wat een lief enthousiast berichtje zeg! Dankjewel lieve schat en ik ben blij dat het recept zo in de smaak is gevallen!

      Liefs,
      Fatima

  • Nadine

    18 mei 2017 at 18:50

    Hoeveel gram is het 1 blikje tomatenpuree

    1. Fatima El Irari

      19 mei 2017 at 07:31

      Hallo Nadine,

      140 gram.

  • Amal

    20 mei 2017 at 07:02

    Hey fatima, wat kan ik doen als ik het blokje knor wil weghalen? Meer zout sowieso en kruiden…? Dankjewel meid

    1. Fatima El Irari

      22 mei 2017 at 07:42

      Hallo Amal,

      Dan kun je inderdaad iets meer zout erbij doen, maar voor de rest hoeft er niks extra’s bij. Tenzij je zelf nog iets meer kruiden erbij wilt doen, maar hoeft niet hoor.

      Liefs,
      Fatima

  • Ikram

    24 mei 2017 at 13:58

    Hey lieverd je kan goed koken tbarkellah. Elke keer lukt de recept ❤ ik ga zaterdag in cha Allah jou soep maken ?

  • Siham

    25 mei 2017 at 19:40

    Hoi Fatima,

    Kan je ipv bloem ook maizena gebruiken?

    En kan k de vermicelli of couscous weglaten?

    Xx
    Siham

  • Shanine

    26 mei 2017 at 09:58

    Hoi hoi,

    Ik vroeg me af of de video al online stond voor de harira ?

    Hoor graag van je:)

  • Bo

    27 mei 2017 at 08:40

    Goedemorgen Fatima,

    Je hebt je recept een beetje aangepast zie ik Hihi (trouwe volger?), als ik het mij nog goed herinner kon je ook tomaten uit blik gebruiken. Hoeveel blikken moet ik hiervoor gebruiken? Of raad je dat af?

    Liefs Bo

    1. Halime Gumustas

      28 mei 2017 at 08:38

      Ze gebruikt 1 blik van 140 gr die van liddle 🙂

      1. Bo

        28 mei 2017 at 12:50

        Bedankt Halime maar die bedoelde ik niet. Bedoelde ipv de 5 tomaten?

  • Sisi

    27 mei 2017 at 09:38

    Salaam fatima,

    Ik had een vraag je over de peteselie en koriander. Hoeveel moet je erin doen? Van elk een half bosje of een kwart?

    Groetjes

  • Halime Gumustas

    28 mei 2017 at 06:11

    Selamoen Aleykoem zus Fatima,

    Als eerst wil ik een gezegende Ramadaan toewensen met veel Barakah en vele aanbiddingen met zuivere intenties bi’idhnillaah! Ik ben je favo (turkse) volger van je die ook met plezier geniet van al je recepten, huishoudelijke tips etc. Nu het Ramadan is wil ik voor het eerst Harira soep uitproberen voor vanavond in shaa Allaah. Je gebruikt voor het soep linzen, maar welke linzen schat? Groene of de rode linzen? Ik hoor het van je xx

    Groetjes Halime

    1. Fatima El Irari

      28 mei 2017 at 08:53

      Alaikoem salaam Halime,

      Aah wat onwijs lief zeg, dankjewel lieffie!! Ik gebruik de donkere linzen lieverd(donkerbruin) Succes lieve schat!

      Liefs,
      Fatima

  • Ceylan

    29 mei 2017 at 09:45

    Hoi Fatima,

    Misschien een rare vraag hoor 🙂 maar Wat is het verschil tussen parel en normale couscous? Heb normale couscous van Dari (medium) in huis. Kan ik deze ook gebruiken?

    Liefs

    1. Fatima El Irari

      29 mei 2017 at 13:46

      Hallo Ceylan,

      Is geen rare vraag hoor, want het is best verwarrend haha. Parelcouscous is best dik en kun je bijna vergelijken met pasta en vermicelli. Je kunt couscous gebruiken, maar die zal je bijna niet proeven omdat die zo dun is. Je kunt ook vermicelli toevoegen hoor.

      Liefs,
      Fatima

  • aya

    29 mei 2017 at 13:21

    hoii er staat bij stap 11 dat je de soep 30 minuten moet laten staan, en bij stap 12 staat dat je dat deegpapje moet toevoegen, moet dat tijdens de 30 minuten of nadat de 30 min voorbij zijn?

    1. aya

      29 mei 2017 at 13:22

      sorry ik bedoel bij stap 10 staat de 30min en bij stap 11 deegpapje

    2. Fatima El Irari

      29 mei 2017 at 13:58

      Hallo Aya,

      Na de 30 minuten giet je het bloempapje erbij lieverd. Succes!

      Liefs,
      Fatima

  • Iris

    29 mei 2017 at 15:27

    Hoe weet ik dat de linzen goed zijn???

    1. Fatima El Irari

      30 mei 2017 at 07:50

      Hallo Iris,

      Wanneer ze beetgaar zijn, dan zijn ze ook echt goed gaar.

      Liefs,
      Fatima

  • Ineke

    29 mei 2017 at 17:27

    Salaam,, ontvel je de tomaten eerst ?? En haal je die zaadjes weg ?

    1. Fatima El Irari

      30 mei 2017 at 07:56

      Hallo Ineke,

      Ik rasp de tomaten, dus alleen de tomatensaus wordt dan gebruikt. Als je de tomaten wilt malen in de blender bijvoorbeeld, dan moet je de tomaten eerst even ontvellen. De pitjes maken niet zoveel uit.

      Liefs,
      Fatima

  • Judith

    30 mei 2017 at 10:30

    Salaam aleikoum,

    Ramadan kareem!
    Ik heb dezelfde vraag als SiSi, hoeveel koriander,peterselie en selderij doe je erin?

    Gr Judith

    1. Fatima El Irari

      30 mei 2017 at 13:36

      Alaikoem salaam Judith,

      Ik gebruik van alle drie een bosje(ongeveer 6 takjes) Allah ibarkfiek lieverd! Ik wens jou ook een mooie Ramadan Kareem!

      Liefs,
      Fatima

  • Oum nouafel

    30 mei 2017 at 18:21

    Ramadan moubarak

    Ik heb de soep gemaakt nu wachten wat me man ervan vind me kids zeggen dat die lekker is hij is wel wat dik maar kan altijd straks nog wat water bij doen

    Ik heb 4 vlees tomaten gebruikt omdat ze erg groot waren

    Vind hem wel rood hoort die niet meer geel te zijn ?

    Ben heel erg beneiwud

    Je monchou toetjes met aardbei en brownies staan ook in de koelkast Hahaha smullen straks

    Heb alleen een zeef heb ze in de blender gedaan en zo erdoor gedaan dat kan ook wel toch

    Verser zijn er nog heel veel recepten die ik wil uitproberen je kan mashallah heel goed koken

    1. Fatima El Irari

      31 mei 2017 at 09:29

      Hallo Oum Nouafel,

      Wat goed lieverd! Ik hoop inschallah dat jullie ervan hebben genoten! Ik vind het altijd lekker als de soep echt rood is, maar dit hoeft niet hoor. Je kunt dan de volgende keer maar de helft van het blikje tomatenpuree gebruiken. Zo krijg je een oranje soep ipv rode soep. Oh wat zijn die toetjes lekker zeg! Ja hoor je kunt hiervoor ook prima een blender gebruiken. Ik wens je nog heel veel kook en bakplezier lieverd!

  • Oum nouafel

    30 mei 2017 at 20:52

    Nou me man vond m heerlijk
    Eindelijke een recept die net als de soep van ze moeder is haha

    Echt een top site
    Toetjes waren ook echt heerlijk

    1. Fatima El Irari

      31 mei 2017 at 09:33

      Hallo OUm Nouafel,

      Hahaha wat leuk zeg! Ik ben blij dat jullie hebben genoten lieverd!

      Liefs,
      Fatima

  • Hanane

    31 mei 2017 at 12:22

    Hi fatima,

    Bedankt voor het recept. De soep viel in de smaak!
    Graag zou ik willen weten wat de diameter van de pan is die je gebruikt bij dit recept? Ik weet alleen dat ie van de lidl is, maar wil ongeveer weten welke pan ik kan gebruiken bij dit recept voor 8 personen.

  • Khadija

    31 mei 2017 at 16:58

    Hoi Fatima,

    Ik heb het recept uitgeprobeerd. Nog even en dan kan ik het proeven! Ben super benieuwd?. Super bedankt voor het recept. Je bent echt een topperrrrrr!!!

  • Oum Soumaya

    31 mei 2017 at 21:10

    Salaamu ‘aleikoem wa rahmatullaahi wa barakatuh lieve Fatima,

    Ben al tijdje op zoek naar een goed harira recept, want mijn eigen is het altijd ‘net niet’
    Ga jouw mama’s recept zéker uit proberen deze Ramadan in shaa Allah.
    Laat je weten of hij gelukt is(ik doe meestal nog wel een klontje smida erbij 😉 )
    Liefs oum Soumaya

    1. Fatima El Irari

      4 juni 2017 at 09:51

      Hallo Oum Soumaya,

      Ik raad je dit recept zeker aan, erg lekker!

      Liefs,
      Fatima

      1. Oum Soumaya

        4 juni 2017 at 15:21

        Salaamu aleikoem lieve Fatima,

        Gisteren de harira gemaakt en het was heerlijk!! Blij ook dat het in 1 keer gelukt was alHamdulillah. Je tekst en uitleg met plaatjes en video’s zijn ook echt zo handig.
        Moge Allah je belonen voor het delen van al je lekkere recepten. Je maakt zoveel mensen blij?

      2. Fatima El Irari

        6 juni 2017 at 06:53

        Alaikoem salaam Oum Soumaya,

        Aah super lieve schat! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Allahoema ameen inschAllah!

        Liefs, Fatima

  • UmQ

    1 juni 2017 at 08:57

    Assalamu 3aleikom,

    ik heb gister dit recept uitgeprobeerd en moet zeggen dit is het beste recept wat ik heb geprobeerd tot nu toe !! ik ben zelf egyptisch en wij maken dit niet had het ooit ergens gedronken en vond het heel lekker, heb toen een aantal recepten van youtube geprobeerd maar die waren echt niet lekker..
    deze is echt heerlijk ! moge Allah je rijkelijk belonen lieve faatje

    en een ramadhan moubarak voor jou en je familie.

    1. Fatima El Irari

      4 juni 2017 at 09:53

      Hallo UmQ,

      Wat leuk om dit te lezen zeg! Ik ben echt blij dat het heeft gesmaakt lieverd! Allahoema ameen lieve schat, dankjewel!

      Liefs,
      Fatima

  • Nadia

    5 juni 2017 at 14:52

    Hoi Fatima ik heb de harira soep zojuist gemaakt dankzij jou Chokran bezaf. Ik ga je ook toevoegen aan snap. Nu nog wachten tot dat we mogen eten om 22.00 uur. Dank je wel. X groetjes van een dan . Nadia.

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 07:51

      Hallo Nadia,

      Aah super meid! Heel graag gedaan lieverd!

      Liefs,
      Fatima

  • Gen

    6 juni 2017 at 13:37

    Salaam heb je recept van de tortilla wrap die je gisteren gemaakt heb en op snap geplaatst had?

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 13:53

      Alaikoem salaam,

      Zoek even op ‘tortillas’ dan vind je het recept.

  • Soes

    8 juni 2017 at 06:39

    Hey hey..
    ik had n vraag kan ik meer groente erin doen?
    En die dan ook fijn maken of pureeren?

    Liefss

  • Nissrine

    8 juni 2017 at 09:08

    De harira was heeeeerlijk! Wat een heerlijk recept, kan niet wachten om dit voor mijn familie te maken..
    met een beetje citroensap was het superlekker! Dankjewel faat voor je lekkere recepten! Machallah..
    ik volg je stilletjes op de snap, je bent een topwijf! xx

  • Jamie

    8 juni 2017 at 14:35

    Super heerlijke harira Fatima!!!

    Vanavond lekker met me gezin genieten van dit heerlijke recept.

    Shokran!!!

  • Essje

    9 juni 2017 at 18:33

    Heey fatima,
    Ik ben nu jouw overheerlijke harrira recept aan het maken!
    Alleen loop ik vast bij de vermicelli hoeveel moet ik daarvan gebruiken?
    En door het deeg plakt het elke keer kan ik dat ook na de linzen erin gooien (voor de volgende keer)
    Liefs,
    Esma

    1. Fatima El Irari

      12 juni 2017 at 09:03

      Hallo Essje,

      Je voegt echt zoveel toe als je zelf wilt. Ik doe er altijd ongeveer een halve theeglas bij. Ja hoor de vermicelli mag er na de linzen pas bij.

      Liefs,
      Fatima

  • Laila

    9 juni 2017 at 18:34

    Hai!

    Ik heb al 2 keer harira gemaakt en t’is gewoon heerlijk!

    Groetjes x

    1. Fatima El Irari

      12 juni 2017 at 09:04

      Hallo Laila,

      Ah kijk eens aan super!

      Liefs,
      Fatima

  • Najlaa

    10 juni 2017 at 14:54

    Hey meid..
    Ik heb jou harira gemaakt.. ik hou er een smaakje beetje “hamed” aan.. mogelijk van de tomaten.. wat doe ik verkeerd?

    1. Najlaa

      12 juni 2017 at 11:44

      Zou je mij nog kunnen beantwoorden aub

      1. Fatima El Irari

        12 juni 2017 at 14:36

        Hallo Najlaa,

        Sorry lieverd, maar ik zie je berichtje nergens? Zou je aub je vraag opnieuw kunnen stellen.

        Liefs,
        Fatima

  • Pem

    10 juni 2017 at 15:33

    Bedankt voor het delen! Echt super lekker recept! Ben net klaar met maken.. Vanavond lekker goeie harira dankzij jou..

  • Meryema

    12 juni 2017 at 17:18

    Perfect gelukt!!!! En weer bedankt lieve Fatima❤

    1. Fatima El Irari

      13 juni 2017 at 07:23

      Hallo Meryema,

      Ah super lieverd! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt.

      Liefs,
      Fatima

  • Shaima

    13 juni 2017 at 14:00

    Assalaam alaykum,

    Ik ben altijd dol op jou recepten!

    De 1,5 liter water wat je bij doet doe je dat eerst koken in de waterkoker?

    Liefsxx

    1. Fatima El Irari

      13 juni 2017 at 14:28

      Alaikoem salaam Shaima,

      Aah wat lief zeg, dankjewel! Nee hoor lieverd. Je mag er gewoon koud water bijdoen en het zal vanzelf gaan koken.

      Liefs,
      Fatima

      1. Shaima

        14 juni 2017 at 19:24

        Dankjewel voor je reactie! Hoelang kan je het bewaren in koelkast en kan je het invriezen?

        Liefssx

      2. Fatima El Irari

        15 juni 2017 at 07:09

        Hallo Shaima,

        Je kunt de pan in de koelkast zetten, nadat deze is afgekoeld. De volgende dag warm je de soep op en giet je er wat extra water bij(want de soep wordt iets zwaarder) Je kunt de soep ook in trommeltjes gieten en deze prima invriezen.

        Liefs,
        Fatima

  • Betul

    13 juni 2017 at 23:36

    Dit is echt een super lekker recept! Fatima je bent geweldig! zeker proberen dames!

    1. Fatima El Irari

      14 juni 2017 at 13:04

      Hallo Betul,

      Dankjewel lieve schat! Ik vind mijn mama’s recept ook echt het lekkerst haha!

      Liefs,
      Fatima

  • Nisirne

    16 oktober 2017 at 11:21

    Hey Fatima,
    Ben super blij met jou recept heb hem nu al een paar keer gemaakt met succes !!
    Had alleen klein vraagje kan ik Vanplaats verse tomaat ook tomaat van blij gebruiken. Soms wil je soep maken winkel dicht en dan heb ik wel bv tomaat in blik

    1. Fatima El Irari

      16 oktober 2017 at 11:50

      Hallo Nisrine,

      Aah wat lief, dankjewel! Ja hoor ook tomaten uit blik kun je makkelijk gebruiken. Succes! Xx

      Liefs,
      Fatima

      1. nisrine

        25 oktober 2017 at 14:58

        hey lieve faatje, bedankt voor de snelle reactie nog kleine vraagje
        maar dan hoef ik niks anders te veranderen bv tomatenpure
        en als jij zelf het maakt met tom uit blik hoeveel gebruik je er van..

      2. Fatima El Irari

        25 oktober 2017 at 15:00

        Hallo Nisrine,

        Als je tomaten uit blik gebruikt, dan zou je 1 blik kunnen gebruiken. In een blik zitten vaak al rond de 5 gepelde tomaten. Zo niet, dan gebruik je twee blikken. Voor de rest hoef je echt niks te veranderen aan het recept. Xx

  • Mounia

    14 november 2017 at 22:14

    Heyy heb je harira vandaag gemaakt voor het eerst en met trots kan kk zeggen het was heerlijk mijn man vons het heerlijk dank je wel ??

    1. Fatima El Irari

      15 november 2017 at 07:21

      Hallo Mounia,

      Aah wat goed zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx

      1. Mounia

        15 november 2017 at 10:11

        Dank je lieverd top ben je?

      2. Fatima El Irari

        15 november 2017 at 10:38

        Graag gedaan lieve schat en bedankt! Xx

  • Jean

    9 februari 2018 at 07:49

    Hey Fatima,
    Eindelijk eindelijk eindelijk een recept van harira wat mij gelukt is en ook nog ontzettend lekker! Mijn harira mislukte altijd, zelfs als ik er met m’n neus bovenop had gestaan als mijn schoonmoeder het maakte en ik het daarna ging proberen. Het lukte me gewoon nooit, of te dik, of te tomaterig, of teveel olie, of gewoon geen smaak! En nu met dit recept kan ik dus eindelijk harira maken! Heel erg bedankt voor dit lekkere recept wat je ook zo duidelijk hebt uitgelegd! Jouw recept ga ik nu altijd aanhouden als ik weer harira ga maken.
    Top!
    Xxx

    1. Fatima El Irari

      10 februari 2018 at 11:42

      Hallo Jean,

      Aah wat vind ik het toch leuk om zulke berichtjes te lezen! Ik ben supre blij dat het is gelukt en dat je nu eindelijk een recept hebt die je voortaan kunt aanhouden. Heel graag gedaan en jij ook bedankt voor e lieve complimenten! Xx

  • Amal

    27 februari 2018 at 13:46

    Hi Fatima,

    Moet ik na 30 min pas het bloempapje met warm water in de pan gieten. Of moet ik het in die 30 min doen vanaf stap 7?

    Gr, Amal

    1. Fatima El Irari

      27 februari 2018 at 14:02

      Hi Amal,

      Het bloempapje giet je na 30 minuten pas bij de soep. Ik heb het even iets duidelijker in het recept vermeld. Succes lieverd! XX

      1. Amal

        27 februari 2018 at 16:06

        Ah, top dank je wel! Xx

  • Fatima El Irari

    12 maart 2018 at 07:15

    Alaikoem salaam,

    Wauw wat een stomme tikfout zeg! Ik heb het gelijk even aangepast. Excuses! Xx

  • Asmae

    30 maart 2018 at 11:47

    Hallo,

    Heb een vraagje. Je geeft aan in totaal 2 liter, is dat incl de bloempap en tomatenmengsel aan het eind of incl?

    Bedankt en ziet er goed uit TbarkAllah

    1. Fatima El Irari

      30 maart 2018 at 14:21

      Hi Asmae,

      Ja, de 2 liter water is inclusief het bloempapje en tomatenmengsel. In totaal gebruik je dus 2 liter. Allahibarkfiek lieverd!

  • Sisi

    3 mei 2018 at 20:14

    Salaam aleikom, gebruik je ontvelde tomaten en ook die pitjes gewoon in de soep doen?

    1. Fatima El Irari

      5 mei 2018 at 19:08

      Alaikoem salaam Sisi,

      Ik gebruik ontvelde tomaten en die rasp of maal ik fijn. De pitjes die worden ook fijngemalen, dus die hoef je van tevoren er niet uit te halen. Xx

  • Sara

    17 mei 2018 at 19:57

    Hoi Fatima, moet je persee een soeppan gebruiken? Heb alleen normale pannen?

    Xx Sara

    1. Fatima El Irari

      17 mei 2018 at 22:04

      Hi Sara,

      Nee hoor hoeft zeker niet. Als de pan maar iets ruim is. Xx

  • Esraa

    18 mei 2018 at 06:43

    Hoi hoi Fatima!

    Ik wil dit recept ook graag maken, alleen wil ik het voor 2 personen maken..
    Moet ik dan gewoon alle ingredienten halveren??

    Xxx

    1. Fatima El Irari

      18 mei 2018 at 09:05

      Hi Esra,

      Je kunt de ingrediënten halveren, maar dan heb je alsnog iets meer dan voor 2 personen. Maar ook niet overdreven veel. Xx

  • Rosa

    16 juni 2018 at 12:14

    Bedankt voor dit recept. Ik wil het recept vandaag graag maken!
    Moet er een rode of witte uit bij?

    Rosa,

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2018 at 06:17

      Hi Rosa,

      Je kunt beide gebruiken, maar zelf gebruik ik bijna altijd een witte ui.

  • As

    23 oktober 2018 at 21:36

    Salaam aleikoem. Bij mij blijft er een rare nasmaak. Ik denk iets zuurs van de tomaten of de puree hoe los ik dit op. Heb hem al paar keer geprobeerd maar blijft het zelfde. Ook wou ik vragen of het mogelijk is dat ik de peterselie bladselderij en uien in een blender doe met de tomaten? Of krijg ik dan een andere smaak ? ik hou ervan als alles gemalen is behalve de linzen en kikkererwten hihi.

    1. Fatima El Irari

      25 oktober 2018 at 06:55

      Alaikoem salaam,

      Als je een zure smaak proeft, dan komt dit vaak door de tomaten en dan met name de tomatenpuree. Hoeveel tomatenpuree heb je in totaal gebruikt en welke precies? En ja hoor je kunt de peterselie, selderij en uien in de blender mixen met de tomaten. Xx

      1. Ass

        25 oktober 2018 at 11:45

        Ik gebruikte telkens de goedkoopste. Nu heb ik die van heinz geprobeerd en is het al beter.. het kan ook in me hoofd zitten ? omdat ik zwanger ben. Ik heb alles verdubbeld dit keer. Ik deed 4 lepels dat waren 2 potjes. Super lief voor je snelle reactie!

      2. Fatima El Irari

        25 oktober 2018 at 12:04

        Ah gelukkig! Klopt, het kan zo zijn dat je nu tijdens je zwangerschap een andere smaak hebt qua eten haha. Ik wens je een voldragen zwangerschap inschAllah! Xx

      3. Ass

        25 oktober 2018 at 13:57

        En anders houd ik het bij heinz hahaha. BarakAllahou feekie moge Allah subhana wa ta ala jou ook een mooie zwangerschap schenken. Ameen ❤️

      4. Fatima El Irari

        25 oktober 2018 at 14:00

        Ameen lieverd dankjewel!❤️

  • Oum nouafel

    3 april 2019 at 15:08

    Salaam aleikoem

    Allereerst mabrouk met je zoontje mashaAllah

    Ben een tijdje niet geweest op de site

    Nu zag ik dat je het recept iets veranderd hebt omtrent het blikje tomaten puree

    Je gebruikte toch een heel blikje van 140 gram???

    Nu zag ik 2 eetlepels staan

    Had namelijk het recept gemaakt met 2 eetlepels maar dacht ik mis iets. Toen keek ik terug stond bij dat je 140 gram erin deed

    Heeft dit een reden ? Of is het zomaar

    Dankjewel

    1. Fatima El Irari

      3 april 2019 at 19:09

      Alaikoem salaam,

      Dankjewel lieverd! Een blikje is toch net iets te veel, dus gebruik ik enkel 2 eetlepels tomatenpuree. Maar je kunt natuurlijk altijd meer toevoegen na smaak.❤️

  • Hanan

    30 april 2019 at 19:13

    Salam fatima

    Vraagje ik wil je recept maken inschallha maar zonder vlees en kikkererwten en linzen maar kan ik al die kruiden gebruiken dan schat?
    Hoe kan ik dan beginnen met de soep??

    Groetjes hanan

    1. Fatima El Irari

      30 april 2019 at 19:35

      Alaikoem salaam Hanan,

      Jazeker, je kunt het vlees, kikkererwten en de linzen weglaten en alsnog alle kruiden gebruiken. Je begint dan met het verwarmen van de olie en bakt de ui, peterselie en de bladselderij aan. Succes! Xx

  • Maryam

    5 juni 2019 at 16:56

    Salaam,
    wat een mooie recept, ik heb het wel aangepast en gemaakt voor 50 personen. Echt wonder is goed gelukt top was erg lekker. Compliment voor deze verhouding, ik heb de ingridienten 4 keer vermenigvuldig en was goed gelukt, ik was erg blij mee.
    In plaats van bloem heb ik havermeel gebruikt en echte zafraan toegevoegd. ook heb ik oranje linzen gebruikt en zelf gemaakte runde bouillon.
    Ik heb jaren lang harira gemaakt was altijd lekker maar ik moest altijd puzzelen met de ingridienten.

    Groetjes Maryam

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2019 at 09:50

      Alaikoem salaam Maryam,

      Wat goed! Ik ben blij dat je blij bent met het recept. Xx

  • Tina

    7 juni 2019 at 19:22

    Hoi Fatima,
    Ik vind mijn soep te zuur, had eigenlijk wat minder tomatenpuree moeten gebruiken. Kan ik nog iets doen aan de smaak? Om de zure tomaten smaak wat minder te maken?
    Xxxx

    1. Fatima El Irari

      7 juni 2019 at 19:31

      Hi Tina,

      Je kunt 1 theelepel kristalsuiker aan de soep toevoegen en dan zal de ‘zure’ smaak verdwijnen.

      Liefs,
      Fatima

      1. Tina

        7 juni 2019 at 20:24

        Dank je wel voor je snelle antwoord!! Het heeft geholpen!

      2. Fatima El Irari

        8 juni 2019 at 07:25

        Ah super!

  • Zeliha

    30 augustus 2019 at 08:15

    Ik ga de soep vandaag maken voor mijn jarige marokkaanse verloofde, wat zou die t leuk vinden dat ik marokkaans heb gekookt voor hem. Wat een mooi recept! Duidelijker kan het niet 🙂

    Wel even een vraagje, kan ik de kikkererwten ook gebruiken uit een blik?

    1. Fatima El Irari

      30 augustus 2019 at 11:21

      Hi Zeliha,

      Aah wat leuk! Bedankt voor je lieve compliment. Jazeker, je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken. Xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept