Harde Knapperige Broodjes
Prep time: 1 uur 30 minuten
Cook time: 30 minuten
Serves: 10 stuks
Harde Knapperige Broodjes
- Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
- Kooktijd 30 minuten
- Totale tijd 2 uur
- Aantal personen: 10 stuks
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 400 gram bloem
- 200 gram fijne griesmeel
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel gedroogde gist
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 350 ml lauwwarm water
Voor de topping:
- Havermout , (om de broodjes in te drukken)
- Zaden , (sesamzaad, lijnzaad of zonnebloempitten)
Bereiding:
Deeg maken:
- 1)
Meng in een grote kom de bloem, griesmeel, zout, kristalsuiker en de gist.
- 2)
Voeg het water beetje bij beetje toe en kneed alles tot een mooi soepel deeg.
- 3)
Dit kun je met de hand doen (10-15 min. kneden) of in een mixer (5-8 min. op medium snelheid).
- 4)
Voeg de zonnebloemolie toe en kneed het deeg nog even door.
Rijzen:
- 1)
Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een ingevette kom.
- 2)
Dek het deeg af met een vochtige theedoek of plasticfolie.
- 3)
Laat het deeg 45 minuten tot 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.
Vormen van de broodjes:
- 1)
Verdeel het gerezen deeg in 8-10 gelijke porties en vorm elk stukje tot een bolletje.
- 2)
Druk de bolletjes deeg in de havermout of in de zaden en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- 3)
Druk ze lichtjes aan voor een mooie ronde vorm.
- 4)
Bedek met een theedoek en laat ze nog 30-45 minuten rijzen tot ze weer in volume toenemen.
Broodjes bakken:
- 1)
Verwarm de oven voor op 230°C.
- 2)
Plaats een ovenschaal onderin de oven en vul deze met een beetje water voor stoomvorming.
- 3)
Bak de broodjes in het midden van de oven voor 18-20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
- 4)
Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.
- 5)
- 6)
Ze zijn heerlijk met beleg of gewoon met wat boter. Eet smakelijk!