Harde Knapperige Broodjes

29 oktober 2024Fatima El Irari

Prep time: 1 uur 30 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 10 stuks

Versgebakken harde broodjes, die knapperig zijn van buiten en lekker zacht van binnen. Of je ze nu vult met kaas, jam of gewoon zo eet, zelfgebakken broodjes zijn altijd het allerlekkerst. Een echte traktatie om je weekend mee te beginnen!

Print recept

Harde Knapperige Broodjes

  • Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 2 uur
  • Aantal personen: 10 stuks

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram fijne griesmeel
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 350 ml lauwwarm water

Voor de topping:

  • Havermout , (om de broodjes in te drukken)
  • Zaden , (sesamzaad, lijnzaad of zonnebloempitten)

Bereiding:

Deeg maken:

  • 1)

    Meng in een grote kom de bloem, griesmeel, zout, kristalsuiker en de gist.

  • 2)

    Voeg het water beetje bij beetje toe en kneed alles tot een mooi soepel deeg.

  • 3)

    Dit kun je met de hand doen (10-15 min. kneden) of in een mixer (5-8 min. op medium snelheid).

  • 4)

    Voeg de zonnebloemolie toe en kneed het deeg nog even door.

Rijzen:

  • 1)

    Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een ingevette kom.

  • 2)

    Dek het deeg af met een vochtige theedoek of plasticfolie. 

  • 3)

    Laat het deeg 45 minuten tot 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.

Vormen van de broodjes:

  • 1)

    Verdeel het gerezen deeg in 8-10 gelijke porties en vorm elk stukje tot een bolletje.

  • 2)

    Druk de bolletjes deeg in de havermout of in de zaden en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

  • 3)

    Druk ze lichtjes aan voor een mooie ronde vorm.

  • 4)

    Bedek met een theedoek en laat ze nog 30-45 minuten rijzen tot ze weer in volume toenemen.

Broodjes bakken:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 230°C.

  • 2)

    Plaats een ovenschaal onderin de oven en vul deze met een beetje water voor stoomvorming.

  • 3)

    Bak de broodjes in het midden van de oven voor 18-20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

  • 4)

    Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.

  • 5)

    Serveer de broodjes warm of laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

  • 6)

    Ze zijn heerlijk met beleg of gewoon met wat boter. Eet smakelijk!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept