Harcha Koekjes

23 november 2020Fatima El Irari

Prep time: 10 minuten

Cook time: 20 minuten

Serves: 10 stuks

Eenvoudige, maar overheerlijke Marokkaanse griesmeel (harcha) koekjes met kokos! Ze zijn lekker krokant aan de buitenkant en zalig zacht van binnen! Hét ideale koekjes bij een kopje koffie of thee, hier wil je gewoon je tanden in zetten!
Print recept

Harcha Koekjes

  • Voorbereidingstijd 10 minuten
  • Kooktijd 20 minuten
  • Totale tijd 30 minuten
  • Aantal personen: 10 stuks

Ingrediënten:

Harcha deeg:

  • 1 ei
  • 100 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 125 gram crème fraîche, of yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 16 gram bakpoeder
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 300 gram fijne griesmeel

Bereidingswijze:

Harcha deeg:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

  • 2)

    Klop in een beslagkom het ei met de kristalsuiker en de vanillesuiker romig.

  • 3)

    Voeg de zonnebloemolie, crème fraîche en de citroensap toe en klop dit door tot een klontvrij mengsel.

  • 4)

    Voeg het griesmeel, zout, bakpoeder en de kokos toe en mix het samen tot een stevig deeg. 

  • 5)

    Het deeg hoort iets plakkerig te zijn, maar wanneer het deeg gaat rusten zal het plakkerige verdwijnen.

  • 6)

    Dek de kom af en zet voor 5-6 minuten opzij.

  • 7)

    Vorm bolletjes van ongeveer 80 gram en rol ze door extra geraspte kokos.

  • 8)

    Leg elk bolletje op de bakplaat en druk ze ietsjes plat.

  • 9)
    Bak de harcha koekjes in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • 10)

    Serveer de koekjes met een kop thee of koffie en smullen maar!

Extra tips:

  • Houd er rekening met dat elke griesmeel een andere structuur heeft.
  • Gebruik altijd fijne griesmeel en mocht het deeg nog ietsjes plakkerig zijn kun je er extra griesmeel bijdoen.
  • Is het deeg te droog dan doe je er een beetje melk bij.

16 Comments

  • Hasnaa

    23 november 2020 at 17:52

    Kan ik de yoghurt weglaten of vervangen?

    1. Fatima El Irari

      24 november 2020 at 11:26

      Hi Hasna,

      Ja, dat kan. Je kunt de yoghurt vervangen door ongeveer 100 ml melk. Mocht het deeg nog iets te droog zijn dan doe je er geleidelijk ietsjes meer bij. Xx

  • Yamina

    23 november 2020 at 20:38

    Salaam alaikoum Fatima,

    Is het mogelijk om de crème fraiche of yoghurt weg te laten of te vervangen voor iets anders (zoals meer melk oid). Ik hoor graag van je en bedankt voor je lekkere recepten!

    1. Fatima El Irari

      24 november 2020 at 11:25

      Alaikoem salaam Yamina,

      Je kunt de creme fraiche vervangen door ongeveer 100 ml melk. Mocht het deeg nog iets te droog zijn dan doe je er geleidelijk ietsjes meer bij. Xx

  • HisQueen

    23 november 2020 at 21:46

    Salam 3aleykoum,

    Bedankt voor alle heerlijke recepten!
    Ik heb geen citroensap en alleen moyen griesmeel.
    Is dit een probleem?

    ♡♡

    1. Fatima El Irari

      24 november 2020 at 11:25

      Alaikoem salaam,

      De citroensap mag je ook weglaten. Is moyen griesmeel grove griesmeel?

      1. HisQueen

        24 november 2020 at 11:53

        Moyen griesmeel is middel. Het is iets dikker als de fijne, maar niet zo dik als de grove.

      2. Fatima El Irari

        26 november 2020 at 20:46

        Ah bedankt voor de uitleg! Nee, ik gebruik dus echt de hele fijne. Maar je zou ook de iets minder fijne kunnen gebruiken hoor. Xx

  • Oum hamza

    24 november 2020 at 10:32

    Allah ya3tik sa7a.! Echt lekkere recepten machaAllah,!Wil nu die harcha koekjes maken alleen die 2 eetlepels kokos moet die ook in het beslag? Staat nergens bij. Zal het voor de zekerheid doen omdat er staat dat je de harcha koekjes in extra kokos moet rollen. Ben ben benieuwd naar de smaak komt zeker goed🤗

    1. Fatima El Irari

      24 november 2020 at 11:24

      Bedankt lieverd! Ja, de twee eetlepels kokos gaan ook in het beslag. Xx

      1. Oum hamza

        24 november 2020 at 11:29

        Ze zijn zojuist uit de oven gekomen gewoon heeeeeerlijk😍😍😍 en de huis ruikt er ook nu lekker naar thanks voor al je recepten 😘😘😘

      2. Fatima El Irari

        26 november 2020 at 20:45

        Hi Oum Hamza,

        Ah wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent! Heel graag gedaan lieverd. Xx

      3. Yousra

        25 november 2020 at 00:34

        Hoi Fatima,

        Ziet er lekker uit en wil het binnen kort proberen maar bak je de koekjes op 200 graden? of is dat alleen voor het voorverwarmen en zet je het voor het bakken op een lagere stand?

        Bedankt voor het delen van je lekkere recepten:)

      4. Fatima El Irari

        4 december 2020 at 14:20

        Hi Yousra,

        Bedankt lieverd! Ik bak de koekjes ook op 200 graden. De temperatuur is hoog, zodat ze aan de bovenkant snel openbarsten. Xx

  • Maryan Van der Molen

    25 november 2020 at 15:20

    Ziet er heerlijk uit!

    Wat voor griesmeel gebruik je en waar haal je dat vandaan?

    1. Fatima El Irari

      4 december 2020 at 14:27

      Hi Maryan,

      Ik gebruik de extra fijne griesmeel. Deze koop ik altijd bij de Marokkaanse slager of bij de Tanger supermarkt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept