GHRIBA KOEKJES

24 juni 2017Fatima El Irari

De lekkere Ghriba koekjes wie kent ze nou niet! Deze koekjes staan standaard elke Suikerfeest op tafel met allerlei andere koekjes. Het recept om deze koekjes te maken is zo onwijs simpel en de ingrediënten die heb je eigenlijk standaard wel in huis liggen. Ben je nog opzoek naar een lekker klassiek Marokkaans koekje? Dan zeg ik GRIBA koekjes!

Ingrediënten: (40 stuks)
.
Voor het koekjesdeeg:
.
  • 450 gr. bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 125 gr. zachte roomboter
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 125 gr. kristalsuiker
  • 1/2 tl. zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • handvol sesamzaadjes, geroosterd
  • handvol amandelen, gebakken
Extra:
.
  • poedersuiker
Bereiding:
.
  1. Maal de gepelde en gebakken amandelen goed fijn en stamp de sesamzaadjes ietsjes aan in een vijzel. Je kunt er ook voor kiezen om de sesamzaadjes ook fijn te malen.
  2. Mix vervolgens de zachte roomboter samen met de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een mooi lichtgeel mengsel.
  3. Giet dan de zonnebloemolie er ook bij en mix dit weer samen door het mengsel.
  4. Voeg de sesamzaadjes samen met de gemalen amandelen, zout en de bakpoeder bij het beslag en meng dit weer geheel samen.
  5. Voeg dan de bloem in twee delen toe bij het beslag en kneed het deeg goed door. Wanneer je ziet dat de bloem is opgenomen voeg je weer de tweede deel bloem toe. Het deeg dient niet plakkerig te zijn, maar je moet er wel een bal van kunnen vormen.
  6. Schep vervolgens kleine bolletjes van het deeg op en rol deze tot een mooie kleine bal. 
  7. Plaats de deegballetjes op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en houd ongeveer 1 cm tussen alle koekjes.
  8. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten mooi goudbruin.
  9. Wanneer de koekjes gaar zijn laat je ze even afkoelen en kun je ze daarna bestuiven met een lekker laagje poedersuiker.
Extra tips&trics:
.
  • Hoe groter je de bolletjes maakt hoe groter de koekjes straks uit de oven zullen komen.
  • Zodra de koekjes aan de onderkant mooi goudbruin zijn gekleurd en ze aan de bovenkant zijn gescheurd, dan zijn de koekjes gaar.

Liefs,
Fatima

Print recept

70 Comments

  • Soumia

    24 juni 2017 at 09:11

    Wat leuk fatima! Ga ze gelijk maken!

    1. Roos

      24 juni 2017 at 09:17

      Himmmmm lekkker dank je fatima ????voor de recept

      1. Fatima El Irari

        27 juni 2017 at 13:51

        Heel graag gedaan lieverd!

      2. Milena Jonsson

        27 maart 2020 at 11:45

        Hallo kan ik de amandelen weglaten? Of vervangen grtjs

      3. Fatima El Irari

        27 maart 2020 at 13:41

        Hi Milena,

        Je kunt de amandelen vervangen door pinda’s. Xx

    2. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:51

      Dankjewel lieve Soumia! Xx

  • Rania

    24 juni 2017 at 09:20

    Hoeveel amandelen gebruik je en sesamzaadjes hoeveel gram

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:51

      Ongeveer 50 gram van beide.

  • Souad

    24 juni 2017 at 09:21

    Deze koekjes zijn heerlijk! Bedankt voor het delen! Kun je de sesamzaad weglaten?

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:52

      Graag gedaan lieverd. Jazeker, is mogelijk hoor. Xx

  • Afifa

    24 juni 2017 at 09:21

    Salam Fatima, ziet er heerlijk uit! Waar heb je dat schepje gekocht voor het maken van bolletjes? Wil ze vandaag gaan uitproberen 🙂

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:52

      Hallo Afifa,

      Deze komt van de Hema. Dankjewel lieverd! Xx

  • Samira

    24 juni 2017 at 09:57

    Ik heb een vraagje. Kun je de amandelen ook vervangen door Walnoten. Waardoor je Walnoten gribia krijgt?

    1. Oumniya

      24 juni 2017 at 10:58

      Walnoten ghriba zijn ook heerlijk! ?

  • Malika

    24 juni 2017 at 10:12

    Hou Fatima, bedankt voor het recept. Ze zien er onwijs lekker uit! Hoeveel Gr amandelen en sesamzaadjes heb ne hiervoor gebruikt? En moeten de amandelen in olie gebakken worden of gewoon even in een koekenpan? En oh ja, waar komt het handige schepje vandaan??❤❤

  • Rania

    24 juni 2017 at 10:56

    Hoe bak jij de amandelen en hoeveel gr amandelen en sesamzaadjes gebruik jij

  • Oumniya

    24 juni 2017 at 10:58

    Heerlijk! Deze worden sowieso gemaakt! Sokrane faatje!

    Eid moubarek alvast!
    Moge Allah swt je zegenen en belonen voor al het goede dat je doet!

    Liefs! ?

  • fatima

    24 juni 2017 at 11:32

    hallo ik ben een meisje dat allergisch is voor amandelen en noten kun je ze dan zonder amandelen maken of worden het dan hele rare koekjes?? en alvast rmadan mubarak!!

  • fatima

    24 juni 2017 at 11:32

    sorry bedoel eid mubarak * hahaha

  • Salina

    24 juni 2017 at 15:16

    Fatima, kan ik ivm allergie van mijn zoontje de amandelen gewoon weglaten of moet ik dan iets aanpassen met de andere ingrediënten?

  • Valeria

    24 juni 2017 at 16:38

    Met dit recept maak je me heel blij mee, dit zijn echt waanzinnige heerlijke koekjes. Ik hou echt van jullie ramadan want ik wordt altijd zo verwend met al jullie lekkers

  • Najima

    24 juni 2017 at 16:56

    Lieve, lieve faitima,
    Onwijs bedankt voor jou koekjes recepten! Ik had nooit gedroomt dat ik ooit koekjes kon bakken,maar door jou recepten, duidelijke uileg met videoopnames is mijn droom toch anders geworden ik kan namelijk nu dank zij jou wel koekjes bakken????. Nogmaals erg bedankt voor door jou genomen mooiten om ons op deze manier te leren koken/bakken.moge allah inschallah jou een goede plek geven in de lzenna!! ?? Alvast 3ied mobark!!

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:53

      Hallo lieve Najima,

      Aaah wat ontzettend lief zeg! Heel erg bedankt lieve schat en heel graag gedaan natuurlijk! Ik ben zo blij om jouw lieve reactie te mogen lezen. Ontzettend leuk om te lezen dat je nu zo actief bent in de keuken! Goed bezig lieverd en Allahoema ameen! Xx

  • Joyce

    24 juni 2017 at 19:36

    OMG deze koekjes zijn heerlijk!!!
    Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt en ik kan er niet vanaf blijven… weg dieet ??

    ❤️

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 13:56

      Hallo Joyce,

      Haha wat heb ik gelagen om je reactie! Het ligt niet aan jou hoor, want ik kan het ook niet bij een koekje houden haha! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieve schat.

      Liefs,
      Fatima

  • Fay

    26 juni 2017 at 13:58

    Lieve Fatima,
    Ik heb een vraag over de pistache chocolade koekjes en de kokoskoekjes die je op je insta story ,die wil ik graag maken maar kan het recept nergens vinden op jou website
    Kan je me Aub helpen? Liefs van Fay

    1. Fatima El Irari

      27 juni 2017 at 14:02

      Hallo Fay,

      Dit zijn de maïzena koekjes en dan gedompeld in gesmolten Nutella met daarboven pistache. Het recept staat hier op de website.

      Liefs,
      Fatima

  • Ikrame

    29 augustus 2017 at 07:58

    Salaam, ik wil deze koekjes vandaag maken voor el3ied. Moet ik er dan vandaag ook de poedersuiker overheen strooien of kan ik dat het beste later doen?

    1. Fatima El Irari

      29 augustus 2017 at 09:46

      Alaikoem salaam Ikrame,

      Je kunt de poedersuiker er nu al overheen strooien, zodat deze lekker in de koekjes kan trekken. Wanneer je de koekjes gaat opdienen kun je er eventueel nog wat poedersuiker overheen doen als je dat wilt. Geniet ervan!

      Liefs,
      Fatima

      1. Rachida

        17 mei 2020 at 18:07

        kan je ook magerine boter gebruiken ipv roomboter

      2. Fatima El Irari

        18 mei 2020 at 08:59

        Hi Rachida,

        Ja, hoor dat kan ook.

  • donya

    7 september 2017 at 18:38

    hallo fatima..

    ik wilde graag weten hoeveel koekjes er ongeveer uit komen?

    gr. donya

    1. Fatima El Irari

      8 september 2017 at 08:05

      Hallo Donya,

      Uit dit recept kreeg ik ongeveer 40 koekjes. Het ligt er ook aan hoe groot je de koekjes natuurlijk maakt. Succes ermee! Xx

      Liefs,
      Fatima

  • Hodan

    22 september 2017 at 10:00

    Haay,
    Kan je hier ook gemalen cocos bij doen? Kheb deze een keer ergens gegeten echt heerlijk, maar dacht cocos te proeven. Het kan ook andere marokaanse koekjes zijn geweest.. misschien weet je welke dat zijn dan? Vond die egt geweldig en mn man ook.. zou het graag willen proberen!
    Xx

    1. Fatima El Irari

      25 september 2017 at 06:24

      Hallo Hodan,

      Dit zijn de kokos gribat. Je zou er kokos bij kunnen doen. Een handvol kokos is genoeg. Xx

      1. Hodan

        28 september 2017 at 13:24

        Aahh awesome! Thnx kzal het zeker een keer proberen. Xx

      2. Fatima El Irari

        2 oktober 2017 at 09:03

        Graag gedaan Hodan! Xx

  • nesrine

    1 december 2017 at 17:33

    Salam lieve fatima,
    ik heb vandaag je recept geprobeerd en heb alle stappen gevolgt helaas ging het fout tijdens het bakken 30 min was veel te lang en ze waren allemaal donkerbruin ik heb toen de graden wat lager gezet en wat korter kwa tijd voor de volgende bakplaat maar ooktoen kwamen ze er te bruin uit ligt het aan mijn oven ik hoor graag van je Xx

    1. Fatima El Irari

      2 december 2017 at 09:25

      Alaikoem salaam lieve Nesrine,

      Ik geef altijd aan dat elke oven toch weer anders is en je daarom even de oven in de gaten moet houden. Als ik bijvoorbeeld deze koekjes korter dan 30 minuten bak, dan zijn ze nooit gaar. Op hoeveel graden bak je bijvoorbeeld andere koekjes en voor hoelang ongeveer? Xx

  • Maysa

    19 januari 2018 at 14:09

    Salaam lieve fatima!

    Ik heb vandaag de koekjes geprobeert ze waren echt heeelijk alleen, waren ze niet zo gespleten aan de bovenkant. Hoe zou dat komen? Gr maysa

    1. Fatima El Irari

      22 januari 2018 at 10:00

      Alaikoem salaam Maysa,

      Gebruik jij gewoon de boven/onder functie van je oven of?

  • Rianne

    17 maart 2018 at 09:44

    Ziet er super uit! Ik heb zulk soort koekjes weleens gegeten tijdens de ramadan maar dan zat er volgens mij anijs doorheen.. Of misschien zijn dat koekjes die hierop lijken?! Heb jij een idee wat ik bedoel? En kan door deze koekjes anijs?

    1. Fatima El Irari

      17 maart 2018 at 20:51

      Hi Rianne,

      Ik denk dat je de ‘fekkas’ koekjes bedoelt. Zoek even op fekkas hier op de blog en dan vind je het recept.

      Liefs,
      Fatima

      1. Rianne

        20 maart 2018 at 19:42

        Dank je wel Fatima! Ik heb besloten beide koekjes gewoon eens te maken aangezien ze er beide heerlijk uitzien! Ik word erg blij van jouw site!!

      2. Fatima El Irari

        21 maart 2018 at 08:25

        Graag gedaan lieve Rianne en geniet ervan! Xx

  • Yasmina

    17 maart 2018 at 20:45

    Salam Fatima,
    Ik heb ze gemaakt maar toen ik ze als bolletjes wou maken vielen ze heel snel uit elkaar.. wat heb ik fout gedaan? Uiteindelijk zijn ze hmdl best lekker alleen buitenkant beetje krokant en binnenkant zacht. Heb ik het goed gedaan?
    Chokrane alvast!
    Xx

    1. Fatima El Irari

      19 maart 2018 at 09:33

      Alaikoem salaam Yasmina,

      Als je bijna geen bolletjes kon rollen, dan raad ik je aan de volgende keer een klein beetje extra zonnebloemolie toe te voegen en het koekjesdeeg weer even door te kneden. Als de buitenkant iets te krokant was, dan waren de koekjes denk ik iets te lang doorbakken. Je zou de koekjes de volgende keer iets korter kunnen bakken, zodat de koekjes zowel aan de buitenkant als de binnenkant lekker zacht zijn. Xx

  • Fatima

    18 april 2018 at 19:59

    Hoi kan ik de amandelen weglaten ? Groet Fatima

    1. Fatima El Irari

      19 april 2018 at 07:33

      Hi Fatima,

      Ja hoor dat kan ook! Xx

      1. Fatima

        19 april 2018 at 07:58

        Kan ik ook de sesamzaadjes weglaten? Groetjes Fatima

      2. Fatima El Irari

        19 april 2018 at 08:04

        Hi Fatima,

        Ja, die kun je ook weglaten.

  • Vanessa

    6 mei 2018 at 09:45

    Hai Fatima,

    Dit zijn mijn favoriete koekjes! ❤️Ik ben zelf Nederlandse, maar getrouwd met een Marokkaanse man. Mijn Marokkaanse vriendin vertelde mij over jouw site. Eindelijk kan ik hem (en mijn gezin) nu verwennen met jouw heerlijke recepten!
    Super bedankt voor de duidelijke uitleg. Zal de komende ramadan veel gebruik gaan maken van alle recepten.

    Liefs,

    Vanessa

    1. Fatima El Irari

      6 mei 2018 at 15:41

      Hi Vanesse,

      Ah wat onwijs leuk zeg! Nou je bent van harte welkom en als ik je ooit ergens mee kan helpen, dan hoor ik het uiteraard graag!

      Liefs,
      Fatima

      1. Vanessa

        6 mei 2018 at 16:19

        Dank je wel, Fatima! Heel erg lief van je! Dat waardeer ik enorm.
        Ik laat het zeker weten als ik je hulp nodig heb.

        Veel liefs terug,
        Vanessa

  • sarah

    11 juni 2018 at 10:14

    salam fatima .
    welke bloem gebruik je?

    1. Fatima El Irari

      11 juni 2018 at 13:21

      Alaikoem salaam Sarah,

      Ik gebruik bloem van de Lidl. Xx

  • Gio

    12 juni 2018 at 16:21

    Heey Fatima!

    Een vraagje heb je de sesamzaadjes geroosterd?

    1. Fatima El Irari

      13 juni 2018 at 11:31

      Hi Gio,

      Ja, die rooster ik altijd van tevoren. Ik zal het even in het recept vermelden.

      Liefs,
      Fatima

  • Puntje

    20 juni 2018 at 08:43

    Heerlijke koekjes dank je wel.

    Ps je hebt 2 keer 1/2 th lepel zout in het recept staan.

    1. Fatima El Irari

      20 juni 2018 at 09:48

      Dankjewel! Ik heb het gelijk even aangepast.

  • Daisy

    20 september 2018 at 15:38

    Hey fatima,
    Super bedankt voor je recept!
    Ik heb de koekjes al meermaals gemaakt en ze zijn heerlijk!!!
    Nu rest me enkel de vraag, hoe kan ik ze het beste bewaren?
    Normaal moet ik ze niet lang bewaren omdat we er nooit af kunnen blijven ? maar nu zijn ze voor binnen een paar dagen dus. (Erg om ze te zien staan en er niet te mogen aankomen) ?

    Hartelijk bedankt!
    Lieve groetjes
    Daisy

    1. Fatima El Irari

      21 september 2018 at 14:56

      Hi Daisy,

      Haha ik ken het gevoel hoor! Je kunt de koekjes het beste in een luchtdichte trommel bewaren en de trommel dan wegzetten op een donkere plek, bijvoorbeeld in de berging. Succes lieverd! Xx

  • Lamiae

    29 maart 2019 at 09:33

    Salaam, kan ik i.p.v. roomboter iets anders gebruiken? Want heb helaas geen roomboter in huis

    Groetjes lamiae

    1. Fatima El Irari

      29 maart 2019 at 10:37

      Alaikoem salaam,

      Je kunt ook zonnebloemolie gebruiken.??

  • Sohela

    31 mei 2019 at 06:03

    Salaam Fatima,
    Gisteren zag ik dat je deze had gemaakt.
    Maar je had ze eerst door de poedersuiker gehaald alvorens je ze in de oven stak.
    In het recept staat dat je dat nadien moet doen.
    Welke van de 2 manieren is aangeraden?
    Shoukrane trouwens?.

    1. Fatima El Irari

      31 mei 2019 at 10:44

      Alaikoem salaam Sohela,

      Klopt, maar dat waren kokos ghriba die maak je op een iets andere manier. Dit waren ze; https://uitdekeukenvanfatima.nl/kokos-ghriba-koekjes/

  • Halima

    4 februari 2020 at 15:52

    Salam Fatima,

    In het filmpje doe je niet het hele zakje bakpoeder erbij. Maar in het recept staat 1 zakje bakpoeder. Hoeveel moet ik gebruiken ?

    Alvast bedankt.
    Halima

    1. Fatima El Irari

      4 februari 2020 at 18:11

      Alaikoem salaam Halima,

      Ik gebruik een half zakje bakpoeder. Ik heb het erbij gezet, dankjewel! xx

  • Halima

    5 februari 2020 at 20:34

    Salam Fatima,

    Ik heb je recept aangehouden en gevolgd, maar tijden het bakken werden de koekjes platter .

    Wat doe ik fout?
    Alvast bedankt hiervoor.

    Groetjes Halima

    1. Fatima El Irari

      6 februari 2020 at 19:35

      Alaikoem salaam Halima,

      De koekjes horen tijd het bakken ook platter te worden. OF bedoel je dat ze gewoon echt plat zoals een biscuit koekje waren?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept