Gevulde Speculaas

15 november 2021Fatima El Irari

Prep time: 20 minuten

Cook time: 40 minuten

Serves: 10 stuks

Alles wat maar met speculaas te maken heeft vind ik zó lekker! Wil jij zelf ook gevulde speculaas maken voor bij de koffie of straks voor Pakjesavond? Met dit recept bak je heerlijke gevulde speculaas waar je maar van blijft eten. Een traktatie voor jong en oud waar iedereen thuis heel erg blij van gaat worden!

Print recept

Gevulde Speculaas

  • Voorbereidingstijd 20 minuten
  • Kooktijd 40 minuten
  • Totale tijd 60 minuten
  • Aantal personen: 10 stuks

Ingrediënten:

Speculaas deeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1/4 theel. zout
  • 130 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetl. speculaaskruiden
  • 150 gram koude boter
  • 50 ml melk

Ook nodig:

  • 600 gram amandelspijs
  • 1 eidooier
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 1 eetl. kristalsuiker

Bereidingswijze:

Speculaas deeg:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed en vierkante bakvorm met bakpapier.

  • 2)

    Roer de bloem, bakpoeder, zout, vanillesuiker, basterdsuiker en de speculaas kruiden samen.

  • 3)

    Snijd de koude boter in kleine blokjes en verkruimel de boter met je vingers door het bloem mengsel.

  • 4)

    Giet de melk erbij en kneed het deeg tot een soepele bal.

  • 5)

    Mocht het deeg nog iets te droog zijn kun je er extra melk aan toevoegen.

  • 6)

    Snijd het deeg in twee stukken en verpak het deeg in folie en leg voor 20 min. in de koelkast.

  • 7)

    Bestrooi je werkblad licht met bloem en rol een stuk deeg uit tot een vierkante lap.

  • 8)

    Leg het lap deeg in de bakplaat en druk het deeg met je handen stevig tegen de bodem.

  • 9)

    Kneed de amandelspijs met je handen zacht en rol het vervolgens uit tot dezelfde formaat plak.

  • 10)

    Rol de tweede deegplak uit en leg deze bovenop de amandelspijs. Druk de zijkanten stevig aan.

  • 11)

    Bestrijk de bovenkant van het deeg met de eidooier en strooi de amandelschaafsel en de suiker erop.

  • 12)

    Bak de amandelspijs in het midden van de oven in 40-45 min. gaar.

  • 13)

    Haal de bakvorm uit de oven en laat de speculaas in de bakvorm voor 10 min. afkoelen. Eet smakelijk!

6 Comments

  • Hana

    16 november 2021 at 10:03

    Salaam Fatima

    Dankjewel voor je lekkere recepten.
    Ik had een vraag;
    Kan ik speculaaskruiden vervangen voor iets anders of zonder deze kruiden maken want de land waar ik in woon kennen ze het niet.

    Of als t mogelijk is om ze bijvoorbeeld zelf te kunnen mixen met allerlei kruiden?

    1. Fatima El Irari

      24 november 2021 at 23:00

      Alaikoem salaam Hana,

      Je kunt speculaaskruiden ook makkelijk zelf maken. Zie deze link; https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/zelf-speculaaskruiden-maken-recept/

  • Sara

    19 november 2021 at 14:24

    Hi Lieve Fatima,

    Bedankt voor het delen van het recept. Mijn man wil al weken gevulde speculaas. Dit recept komt als gegoten. Ik ben wel benieuwd welk bakblik je hier gebruikt.

    Groet,

    Sara

    1. Fatima El Irari

      24 november 2021 at 22:59

      Hi Sara,

      Graag gedaan! Ik gebruik een vierkant bakblik met de afmeting 26×26 cm.

  • Melissa

    21 november 2021 at 13:59

    Top recept!!! Heb het gemaakt voor wat vrienden die kwamen eten. Viel erg in de smaak.

    1. Fatima El Irari

      24 november 2021 at 22:58

      Ah fijn om te horen Melissa!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept