Gehaktballetjes in Roomsaus

7 september 2020Fatima El Irari

Prep time: 10 minuten

Cook time: 20 minuten

Serves: 4 personen

Wat eten van vandaag? Deze gehaktballetjes in lekkere roomsaus zijn perfect voor het avondeten! Super simpel om te maken en staat ook nog eens in minder dan 30 minuten op tafel.

Print recept

Gehaktballetjes in Roomsaus

  • Voorbereidingstijd 10 minuten
  • Kooktijd 20 minuten
  • Totale tijd 30 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Gehakt marinade:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 1/2 theelepel gemberpoeder

Voor de roomsaus:

  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 1 ui , fijngesneden
  • 200 ml slagroom
  • 50 ml water
  • 1 theelepel maizena
  • 1 eetlepel ketjap Manis
  • 1/2 rode chili , in stukjes
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesneden

Bereidingswijze:

Gehakt marineren:

  • 1)

    Leg het gehakt in een kom en voeg de uienpoeder, knoflook, tomatenpuree, paprikapoeder, zout, kurkuma, witte peper en de gemberpoeder toe.

  • 2)

    Giet de olijfolie erbij en meng het gehakt tot het gemarineerd is. 

  • 3)

    Laat de marinade voor minstens 10 minuten intrekken.

  • 4)

    Vorm het gehakt tot gehaktballetjes en zet opzij.

Roomsaus:

  • 1)

    Verhit de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui glazig.

  • 2)

    Leg de gehaktballetjes in de pan en plaats de deksel op de pan voor 3-4 minuten.

  • 3)

    Open de pan en roer de gehaktballetjes voorzichtig door.

  • 4)

    Sluit daarna de pan en kook voor nog een 3-5 minuten.

  • 5)

    Giet de slagroom er al roerend bij.

  • 6)

    Roer het water met de maizena en voeg het mengsel al roerend in de pan.

  • 7)

    Zet het vuur iets hoger en breng het aan de kook tot de saus mooi is ingedikt.

  • 8)

    Roer als laatste de ketjap, peterselie en de chili doorheen en breng het eventueel op smaak met wat extra zout.

  • 9)

    Serveer de gehaktballetjes in roomsaus met bijvoorbeeld rijst, pasta of gekookte aardappelen.

33 Comments

  • Sabrine

    7 september 2020 at 12:36

    Zou je dit ook met kipfile kunnen maken

    1. Fatima El Irari

      8 september 2020 at 12:45

      Hi Sabrine,

      Ja, hoor dat kan ook.

  • Sabrine Rhrissi

    7 september 2020 at 14:10

    Kan je dit ook met kipfile maken

    1. Fatima El Irari

      8 september 2020 at 12:45

      Ja dat kan ook.

      1. Maria Kiakou

        9 september 2020 at 08:46

        Bedoelt u 1 volle bak uienpoeder?

      2. Fatima El Irari

        10 september 2020 at 07:30

        Hi Maria,

        Ik gebruik een theelepel uienpoeder.

      3. Isabel

        11 september 2020 at 12:32

        Hoi,

        Waar zou ik de slagroom voor kunnen vervangen als ik de saus lactosevrij wil?

        Liefs,
        Isa

  • Bouchra

    9 september 2020 at 05:01

    Hoi Fatima,

    Waarmee kan ik de olijfolie vervangen tijdens het bakken?
    Bakken in of met olijfolie is k****r-verwekkend.
    Sorry voor deze misschien rare vraag.

    1. Fatima El Irari

      10 september 2020 at 07:28

      Hi Bouchra,

      Je kunt ook altijd zonnebloemolie gebruiken.

  • Bouchra

    9 september 2020 at 05:11

    Aanvullend vraagje😊..
    Ik ga het met pilav serveren. Daarnaast wil ik er ook groente bij doen, wat zou hier lkkr bij smaken? Heb jij tips?

    1. Fatima El Irari

      10 september 2020 at 07:29

      Hi Bouchra,

      Je kunt er broccoli bij serveren, doe ik ook weleens.

  • Suzanne

    10 september 2020 at 10:57

    Hoe kom je hierbij??

    1. Fatima El Irari

      13 september 2020 at 22:36

      Waarbij precies?

      1. Suzanne Van den Hoek

        24 mei 2021 at 10:29

        Hoi Fatima,

        Ja sorry ik had het tegen die andere vrouw die beweert bakken met olijfolie k***ker verwekkend is. Daar heb ik namelijk nog nooit van gehoord.

        Groetjes Suzanne

      2. Fatima El Irari

        27 mei 2021 at 12:00

        Hi Fatima,

        Is niet erg. Mensen roepen van alles en ja er zijn ook genoeg mensen die dat dan geloven. Ik kook al jaren met olijfolie net zoals mijn moeder, oma, overgrootoma etc.

  • foodlover

    10 september 2020 at 11:36

    Hoi Fatima ,

    Ik wil je erg bedanken voor je heerlijke recepten.
    Gister ook de kippenbouten gemaakt, we zaten met ze alle heerlijk te genieten.
    Door omstandigheden heb ik namelijk geen contact met mijn schoonmoeder door jou voelt het voor mijn Marokkaanse man toch een beetje als thuis komen:)

    Groetjes; Een mama die graag kookt.

    1. Fatima El Irari

      13 september 2020 at 22:37

      Hi foodlover,

      Ah wat goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Bedankt voor je lieve berichtje.

      1. khadija azarfane

        9 februari 2021 at 20:15

        Ik heb dit vandaag gemaakt en het was echt heerlijk! Met rijst en brocoli erbij geserveerd. Ik heb ook wat Champions meegebakken bij de uien. De kinderen hebben ook genoten. Bedankt voor het delen!

      2. Fatima El Irari

        6 april 2021 at 22:37

        Hi Khadija,

        Leuk om te lezen dat het heeft gesmaakt. Heel graag gedaan!

  • Isabel

    10 september 2020 at 13:24

    Hoi,

    Waar zou ik de slagroom voor kunnen vervangen als ik de slagroom lactosevrij wil hebben?

    Liefs,
    Isa

    1. Fatima El Irari

      13 september 2020 at 22:38

      Hi Isabel,

      Je kunt kookroom gebruiken of lactose vrije slagroom kan ook.

  • Ober app

    11 september 2020 at 07:18

    ziet er lekker uit, erg nieuwsgierig naar smaak

    1. Fatima El Irari

      13 september 2020 at 22:38

      Hi Ober,

      Zeker het proberen waard kan ik je zeggen!

  • Marie

    13 september 2020 at 15:26

    Hi,
    Een vraagje. Ik had nog over van dit recept en bewaard in de koelkast. Kan je slagroom wel 2x opwarmen?

    1. Fatima El Irari

      13 september 2020 at 22:43

      Hi Marie,

      Ik heb het vaker opnieuw opgewarmd en het blijft gewoon goed.

  • Soum

    26 september 2020 at 14:20

    Bedoel je zoet of zoute ketjap manis?

    1. Fatima El Irari

      5 oktober 2020 at 19:57

      Hi Soum,

      Ik gebruikte zoete, maar je zou in principe beide kunnen gebruiken. Xx

  • Stephanie

    11 november 2020 at 13:09

    Hi Fatima,

    Dit ziet er super lekker uit!!
    Ik wil het vanavond gaan maken, maar zou ik het ook in de tajine kunnen maken samen met wat wortels?
    Dan heb ik gelijk wat groentes.😊
    Bedankt voor je lekkere recepten.
    Xx

    1. Fatima El Irari

      22 november 2020 at 18:25

      Hi Stephanie,

      Jazeker, dat kan altijd. Xx

  • Meli

    18 november 2020 at 19:20

    Hoi Fatima,

    Ik heb dit recept gemaakt, alleen ik vond de gehaktballetjes, wat hard.
    Ik ben wel olie vergeten toe te voegen bij de marinade zouden ze daar door hard zijn? Ik heb normaal rundergehakt ipv mager.

    1. Fatima El Irari

      22 november 2020 at 20:00

      Hi Meli,

      Nee, het ligt vast niet aan de zonnebloemolie. Als de balletjes te hard zijn, dan kan dat komen doordat ze te lang zijn gebakken en hierdoor worden ze dus taai.

  • naima

    10 december 2020 at 18:57

    Ik heb het vandaag gemaakt.was heerlijk 😋😋 bedankt voor het delen van je recepten 🙏🤲👌👍❤️

    1. Fatima El Irari

      21 december 2020 at 12:01

      Heel graag gedaan Naima. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept