Jalapeño Gehakt Broodjes
Prep time: 2 uur 30 minuten
Cook time: 40 minuten
Serves: 10 stuks
Jalapeño Gehakt Broodjes
- Voorbereidingstijd 2 uur 30 minuten
- Kooktijd 40 minuten
- Totale tijd 3 uur 10 minuten
- Aantal personen: 10 stuks
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 400 gram patent bloem
- 1 eetl. gedroogde gist
- 1 eetl. kristalsuiker
- 1 theel. zout
- 1 ei
- 50 ml zonnebloemolie
- 200 ml lauwwarme melk
Gehakt Jalapeño vulling:
- 2 eetl. milde olijfolie
- 2 uien , in schijfjes
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 theel. kurkuma
- 1 theel. paprikapoeder
- 1 theel. zout
- 1 theel. gemberpoeder
- 300 gram rundergehakt
- 2 eetl. peterselie, fijngesneden
- 2 Jalapeños , in stukjes
- 200 gram geraspte kaas
Bereidingswijze:
Het deeg:
- 1)
Meng in een ruime kom de bloem, gist, kristalsuiker en het zout samen.
- 2)
Breek het ei en voeg het eiwit toe in de kom. Zet de eidooier apart voor later.
- 3)
Voeg de zonnebloemolie erbij en mix de ingrediënten samen voor 1-2 minuten.
- 4)
Giet vervolgens de melk er geleidelijk bij en kneed het deeg in 4-5 minuten mooi soepel en zacht.
- 5)
Vorm het deeg tot een bal en laat het deeg op een warme plek voor 60 minuten rijzen.
Gehakt Jalapeño vulling:
- 1)
Verhit de olijfolie in de koekenpan en voeg de uien met de kruiden toe.
- 2)
Bak de uien met de knoflook in 1-2 minuten op middelhoog vuur glazig en zacht.
- 3)
Voeg het gehakt toe met de peterselie en bak het gehakt mee voor 5-6 minuten.
- 4)
Snijd de Jalapeños in kleine stukjes en voeg ze toe in de koekenpan.
- 5)
Bak het vulling voor nog eens 2-3 minuten, tot het gehakt gaar is.
- 6)
Schep het gehaktvulling in een vergiet en laat het volledig afkoelen.
Broodjes vormen & afbakken:
- 1)
Snijd het deeg in 8 stukken en vorm van elk stuk deeg en bolletje van 80 gram.
- 2)
Dek de bolletjes deeg af met een theedoek en laat het deeg rusten voor 10 minuten.
- 3)
Bestrooi elk bolletje licht met bloem en rol elk bolletje plat tot een ronde plak.
- 4)
Verdeel het gehakt over één helft en strooi bovenop het gehakt wat geraspte kaas.
- 5)
Bestrijk de randen met wat water en vouw het deeg dubbel.
- 6)
Druk de randen goed aan met je vingers en vouw de randen naar binnen (zie video).
- 7)
Leg ze op een bekleed bakplaat met bakpapier en bestrijk de broodjes met het eidooier.
- 8)
Dek de broodjes af en laat voor 30 minuten rijzen.
- 9)
Strooi op elk broodje weer wat geraspte kaas en wat chilivlokken.
- 10)
Bak de broodjes in de oven op 200 graden in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
- 11)
Serveer de broodjes warm met een sausje naar keuze. Enjoy!
4 Comments
Hasna
19 mei 2022 at 10:57
Hi,
Ik wil het deeg vandaag klaarmaken om morgen te gebruiken. Hoe doe ik dit het best qua rijsproces en bewaren?
Fatima El Irari
2 juni 2022 at 12:19
Hi Hasna,
Je zou het deeg dan het beste in de koelkast kunnen bewaren, zodat het langzamer kan rijzen.
Sara
22 maart 2023 at 15:18
Salaam Fatima,
Je hebt het over een saus die ingedikt zal worden maar waarvan precies 😄
Xx
Fatima El Irari
23 maart 2023 at 10:27
Alaikoem salaam Sara,
Haha sorry er hoeft helemaal geen saus in te dikken. Ik heb het eruit gehaald. Bedankt voor het aangeven! Xx